Soľnička a korenička Mikasa karamelová 2 ks
(83.4%)

Popis produktu

 

POPIS

Soľnička a korenička od výrobcu Mikasa sú vyrobené z odolného porcelánu v karamelovej farbe. Majú krásny moderný dizajn. Soľnička s koreničkou sú vhodné do umývačky riadu.

ŠPECIFIKÁCIE

Balenie obsahuje:

1 x soľnička

1 x korenička

Farba: karamelová

Materiál: porcelán

VÝHODY A NEVÝHODY

Soľnička a korenička sú vyrobené z kvalitného a odolného porcelánu.

Krásny lesklý dizajn.

PRAKTICKÉ RADY

Vhodné do umývačky: Áno

KUCHYNSKÁ SOĽ

Kuchynská soľ alebo chlorid sodný (NaCL) je chemická zlúčenina, ktorá sa v prírode vyskytne vo forme nerastov halitu (halit = minerál kryštalizujúca v tehlovej sústave), ktorý sa označuje ako soľ kamenná. Kuchynská soľ dôležitá pre životné funkcie väčšiny organizmmov. Soľ sa rozpúšťa vo vode. Vyskytuje sa v morskej vode tzv. morská soľ. Využitie soli je predovšetkým v potravinárskom a chemickom priemysle. V kuchyni sa používa denne pri varení, k ochucovaniu pokrmov a ku konzervácii mäsa. V chemickom priemysle sa využíva pri výrobe jedlej sódy, sodíka, chlóru, kyseliny chlorovodíkovej a ďalších zlúčenín. Ďalšie využitie je v sklárstve, pri výrobe mydiel a solí do kúpeľov, v papierienskom priemysle alebo výrobe farieb. A tiež je dôležité použitie v zdravotníctve na výrobu fyziologického roztoku (pomáha pri nitrožlnom podávaní liekov).

VPLYV SOLI NA ZDRAVIE

Kuchynská soľ (NaCl) je dôležitá pre normálnu funkciu orgánov a tkáni. Ióny sodíka a chlóru sú nevyhnutné spolu s ďalšími minerálmi a stopovými prvkami pre udržovanie rovnováhy tekutín v tele a pre udržiavanie výšky krvného tlaku, čo má vplyv na správnu funkciu srdca, svalov a nervov, ale tiež pre vstrebávanie látok v ľadvinách a v črevách. Chlór je navyše vo forme kyseliny hlavnou zložkou žalúdočných štiav.

KTORÉ POTRAVINY OBSAHUJÚ NAJVIAC SOLI?

Najviac soli obsahujú priemyslové spracovávané potraviny (asi 75%), 15% soli sa pridáva do pokrmov počas ich prípravy a dochucovaní a iba asi 10% soli je obsiahnuté v prírodných surovinách. Najväčším zdrojom soli sú priemyslové konzervované mäsové výrobky, údeniny, výrobky z rýb, potraviny v slaných nálevoch, dresinky do šalátov, niektoré tvrdé a plesňové syry, instantné polievky a omáčky, koreniace zmesi, mäsové extrakty, slané pochutiny, pašteky a slané pečivo. Glutaman sodný (látka zvýrazňujúca chuť potravín) sa pridáva do rady potravinárskych výrobkov. Najmenej soli obsahuje čerstvá zelenina, čerstvé ovocie, mlieko a mliečne výrobky (jogurty, tvarohové syry) čerstvé ryby a mäso (nie to nakládané, ale pripravované doma), cestoviny, ryža, vajcia, domáce ovocné šťavy, ale tiež neslané pečivo a potraviny bez soli alebo so zníženým obsahom soli.

KOĽKO SOLI JE ZDRAVÉ KONZUMOVAŤ?

Dospelému človeku stačí denný príjem soli asi 2 - 6 g (závisí na množstve fyzickej aktivity - čím väčšia aktiva, tým môžete príjmuť viac soli). Priemerne však spotrebujeme viac ako 16 g soli za deň. Dlhodobá nadmerná konzumácia soli má nepriaznivý vplyv na kardiovaskulárny (srdcovo-cievny) systém (následkom môže byť až infakrt, zlyhanie srdca), poškodzuje ľadviny a cievy, ničí chuťové bunky (znižuje citlivosť na slanú vodu), dochádza k zvyšovaniu krvného tlaku a zdržiavanie vody v organizme.
Vyradiť soľ z jedálnička úplne je však tiež zdraviu nebezpečné - spôsobuje silný pocit smädu, únavu, závrate, kŕče svalov alebo až kolaps.

SoľVlastnosti

Štýl Moderný

Viac fotografií a informácií ...

Alternatívy

Orion 16 ks

Orion 16 ks

16,00 €

Pozrite si aj Najpredávanejšie, Najlacnejšie, Zlacnené soľničky a koreničky