Patizón – pestovanie, skladovanie, využitie. Kedy je patizón zrelý?

Patizón poznáme ako tekvicu zvláštneho, diskovitého tvaru, ktorá sa v našich záhradách pestuje menej ako cuketa a iné tekvice. Toto čudesné ufo pritom nepoteší len oko, ale svojou jemnou chuťou aj chuťové poháriky. Ani pestovanie nie je vôbec zložité, stačí mu pár riadkov v záhradke alebo ho vysadiť do nádob.

Ako pestovať patizón

Ak aj patríte k začínajúcim záhradkárom, nevadí – starostlivosť o patizón zvládne každý a my vám poradíme ako.

Charakteristika patizónu

Patizón (tekvica obyčajná patizónová), je druhom tekvice obyčajnej (Cucurbita pepo) a je príbuzným cukiet a ďalších tekvíc. Samotná rastlina sa podobá iným tekviciam, má liany, ktoré sa šplhajú do okolia, na ktorých sa začiatkom leta začnú tvoriť žlté kvietky. Plod je charakteristický svojím splošteným, diskovitým tvarom, ktorým pripomína ufo. A síce sa medzi jednotlivými druhmi patizónov menia sfarbenia, tento typický tvar zostáva. Medzi odrodami nájdete viaceré sfarbenia ako biely patizón (Orfeus, Disco, Patinova, Snowdisc F1), žltý (Sunseance F1, Golden Marbre), tmavozelený (Greendisc F1, Gagat) alebo aj odrody so škvrnitým viacfarebným sfarbením.

Patizón sa pestuje pomerne jednoducho, zo semien alebo z priesad, ktoré možno vysádzať aj rovno do záhrady. Darí sa mu dobre v dobre zavlaženej pôde bohatej na živiny a pre rast plodov je dôležité slnečné stanovište. Na plody si počkáte 45 – 70 dní (vegetačná doba) a jesť ich môžete v surovom stave, varené, pečené i nakladané. Patizóny sú pritom veľmi zdravé, obsahujú draslík, železo a množstvo vitamínov, no zachovávajú si nízky obsah kalórií a sodíka.

Ako pestovať patizón

Patizón sa pestuje podobne ako väčšina zeleniny – základom je dostatok slnka, vlahy a živín v pôde. Rastlinu si môžete vypestovať zo semien pomerne jednoducho a ani starostlivosť o ňu vám nezaberie veľa času.

Stanovište

Na pestovanie patizónov vyberajte také miesto, kde budú mať dostatok slnečného žiarenia. Nevadí im ani menší polotieň, ale na tmavom mieste by neporástli. Nejde pri tom len o slnečné žiarenie, ale aj o teplotu, ktorá by mala byť minimálne 12 °C, no ideálne nad 20 °C. Patizón preto nevysádzajte hneď skoro na jar, ale až od mája, keď je aj pôda teplejšia. Pokiaľ sa rozhodnete vysadiť semienka najprv v interiéri, môžete tak urobiť o mesiac skôr. Zdravý rast patizónov môže podporiť vhodný výber okolitých rastlín. V blízkosti môžete nasadiť kukuricu, tekvicu, cibuľu, reďkovku, fazuľu či uhorky. Skvelou voľbou je aj aksamietnica, kapucínka, nechtík a oregano, ktoré pomáhajú odpudzovať škodcov.

Žltý patizón

Pôda

Nároky na pôdu sú podobné ako v prípade iných tekvíc alebo uhoriek. Mala by byť dobre priepustná, piesočnatá pôda, ktorá bude vyhovovať plytšej koreňovej sústave patizónu. Ak budete sadiť patizón do nádob, pôdu môžete zmiešať s perlitom a na spodku nádoby zabezpečiť odtok. Táto plodina preferuje pôdu bohatú na živiny, ktorá vám na oplátku zaručí bohatú úrodu. Z hľadiska pH by nemalo ísť o zásaditú pôdu. Vyhovujúca je neutrálna pôda do max. 7,5 pH, no ideálne mierne kyslá pôda v rozmedzí 6,0 až 6,5 pH. Nevyvážené pH v pôde môže viesť k radu problémov od žltnúcich listov až po úhyn rastliny. Preto ak si nie ste istí kvalitou pôdy, urobte si jednoduchý domáci rozbor.

Sadenie zo semien

Semená patizónov môžete vysadiť až vtedy, keď už nadobro odznejú nočné mrazy, buď rovno do záhrady v máji, alebo do nádob v interiéri ešte v apríli. Ak chcete ich rast urýchliť, môžete ich cez noc namočiť do vody, kde by mali zostať na 24 hodín. Semienka patizónu vysádzajte do riadkov 50 – 60 cm od seba, pričom riadky natiahnite s medzerami 90 – 110 cm. Ak budete siať do nádob, vyberte si kvetináče s priemerom 9 cm a po 2 – 3 semienka zasaďte do pôdy. Pôdu môžete zmiešať s kompostom, aby mali pre rast viac živín.

Vysádzajte až v máji, keď bude na priesadách viacero lístkov. Saďte podobne ako semienka s 50 – 60 cm odstupmi. Patizóny potrebujú na rast veľa priestoru, pretože ich liany sa budú postupne rozťahovať a keďže potrebujú dostatok svetla, nesmú sa výrazne prekrývať. Semienka po 2-3 saďte do hĺbky 3 – 5 cm a zľahka prikryte tenkou vrstvou zeminy. Po zasadení semienka polievajte – nemali by stáť vo vode, čím by vyhnili alebo by sa vytvorila pleseň, ani nesmú vyschnúť, čím sa zastaví rast.

Zálievka

Pre patizón je zálievka veľmi dôležitá, hlavne v období, keď tvorí kvety a rodí plody. Vtedy sa postarajte o bohatú zálievku a berte do úvahy počasie – pri vysokých teplotách vody pridajte, no ak výdatne prší, zo zálievky uberte. V prípade, že patizón nebude mať dostatok vlahy, môže sa stať, že mu kvety opadajú a plody neporastú také veľké s chutné. Keďže je patizón v piesočnatej pôde, z ktorej sa voda rýchlo stratí, dobrým spôsobom uchovania vlhkosti v pôde je použitie mulču. Vysypaním mulču okolo rastlín udržíte pôdu dlhšie vlhkú a zamedzí sa rýchle odparovanie, takže rastliny budú lepšie hydratované.

Hnojenie

Hnojenie podporí rast patizónu v čase kvitnutia, odkedy je vhodné rastlinu prihnojiť každé 2 – 4 týždne. Na hnojenie použite predovšetkým kompost, kompostový čaj alebo tekuté biologické hnojivo. To by malo mať vyšší obsah draslíka (najlepšie 10-10-10 alebo 5-10-10), ktorý podporí rast kvetov a plodov. Na hnojenie môžete myslieť už v jeseni – po pozbieraní úrody môžete do pôdy zaorať hnoj alebo kompost, ktoré do vyčerpanej pôdy prinavrátia živiny.

Biely patizón – pestovanie

Opeľovanie

Na jednej rastline patizónu naraz rastú samčie aj samičie kvety, takže k opeľovaniu dochádza už aj vtedy, ak sa rozhodnete len pre jedinú rastlinu. Za pomoci hmyzu tak dôjde k prenosu peľu zo samčích kvetov do samičích. Háčik je len v tom, že kvety patizónu kvitnú pomerne krátko, len jeden deň. Ak sa teda v jeden deň otvoria len samčie alebo len samičie kvety, v daný deň nemôže dôjsť k opeleniu. Preto ak chcete zvýšiť možnosť opelenia, vysaďte si viacero rastlín naraz.

Časté choroby a škodce

  • Múčnatka – Ide o plesňové ochorenie, ktoré vyzerá, ako keby mala rastlina pomúčené listy, ktoré sa časom začnú deformovať, vysychať a opadávať. Napadnuté listy treba odtrhnúť a na rastlinu môžete aplikovať prírodný postrek, napr. z mlieka a vody, ktorý neovplyvní jedlosť patizónov. Múčnatka sa objavuje vtedy, keď je vysoká vlhkosť, preto môžete zredukovať niekoľko listov, aby vzduch prúdil lepšie a rastlina nezachytávala toľko vody.
  • Plesne a hubovité ochorenia – Vyskytujú sa v období, keď je viac zrážok a v okolí rastliny sa zachytáva viac vlhka. Dôležité je vytvoriť lepšiu cirkuláciu vzduchu, preriediť husto nasadené rastliny, príp. vytvoriť lepší odtok, aby rastlina nestála vo vode, ale skôr na vyvýšenom mieste. Týmto ochoreniam je lepšie predchádzať než sa nimi zaoberať až vtedy, keď sa vyskytnú, aby vám neovplyvnili úrodu.
  • Vošky – Vošky napadnú na záhrade takmer všetko, vrátane tekvíc a patizónov. Dobré je mať na záhrade dostatok prirodzených predátorov ako mravcov a lienok. Pomôcť si môžete aj sadením byliniek s pre vošky odpudivou arómou či aksamietnice. Z byliniek si môžete vytvoriť bio postrek, ktorý neohrozí vašu úrodu, ale pomôcť môže aj rozsypanie popolu.
  • Slimáky a slizniaky – Objavujú sa počas období výdatných dažďov, keď sú premnožené a spôsobujú značnú škodu na úrode. Jestvuje viacero spôsobov, ako sa slimákov zbaviť, od rozsypania popola a soli cez využívanie lapačov s návnadami ako kukuričná múka, ktorá im nerobí dobre, až po ich fyzický odchyt.

Väčšine chorôb a škodcov môžete predchádzať prirodzeným spôsobom bez akýchkoľvek prípravkov, len vhodnou starostlivosťou. Myslite na to už pri sadení a patizón vysádzajte skôr do vyvýšeného záhona, odkiaľ bude voda odtekať, a dodržiavajte odporúčané rozostupy, vďaka čomu bude umožnená cirkulácia vzduchu. O záhradu sa pravidelne starajte, vyplievajte burinu a odstraňujte suché listy či padnuté plody. Pri vyplievaní si všímajte listy patizónov (a iných zasiatych rastlín), či sa na nich nevyskytujú vajíčka škodcov, ktoré tak môžete včas zlikvidovať. K rastlinám nasaďte aj aksamietnice a rôzne byliny, ktoré budú pôsobiť ako prirodzený repelent.

Zber

Vegetačné obdobie väčšiny odrôd patizónov je 70 dní, pri niektorých druhoch môže byť obdobie kratšie, napr. 55 dní. Prvé patizóny môžete čakať už v júni – júli, podľa toho, kedy ste sadili. Mnohí si nevedia rady s tým, kedy je už patizón zrelý a vhodný na zber. Pri niektorých druhoch to spoznáte zmenou farby, napr. zo zelenej na sýtožltú, ale vhodným indikátorom je aj ich priemer. Nechajte ich narásť do priemeru 12 až 15 cm, vtedy už budú vhodné na konzumáciu. Ak patizóny nebudete pravidelne zbierať, narastú vám síce pekné, väčšie plody, ale chuť sa bude pomaly zhoršovať a rastlina nebude mať dostatok živín na tvorbu ďalších patizónov. Preto pri zbere (každé 4 – 5 dni) odlomte stonku s plodom aj zvyšný kvet, ktorý by zbytočne čerpal živiny na úkor nových.

Ako uskladniť patizón

Ako uskladniť patizón

Patizóny vám vydržia niekoľko dní po pozbieraní, no je potrebné skladovať ich vo vhodných podmienkach. Malo by ísť o tmavšie miesto (napr. pivnica alebo chladnička) s nízkou teplotou (7 – 12 °C), ktoré nebude vlhké (mohlo by dôjsť k plesniveniu a hnitiu). Patizóny skladujte najlepšie neumyté, vtedy vydržia dlhšie. Môžete ich skladovať voľne alebo v papierovom či plastovom vrecúšku s dierkami, aby sa v ňom nehromadila vlhkosť. Patizóny môžete skladovať niekoľko mesiacov v mrazničke, buď surové, nakrájané na kocky, alebo aj v uvarenom stave. Ďalšou chutnou alternatívou je zaváranie.

Využitie

Je veľa rôznych spôsobov, ako využiť patizón. Dá sa uvariť, zjesť surový, napariť, upiecť, opražiť, zavariť i zamraziť. Kvôli zvláštnemu tvaru však často nastáva problém už len s tým, ako patizón nakrájať. V podstate nejestvuje správny spôsob, je len na vás, či ho prekrojíte po obvode, nakrájate na plátky, mesiačiky alebo kocky. Patizón môžete nastrúhať na tenké plátky a pridať ho do šalátov. Nastrúhaný je použiteľný podobne ako cuketa, ako základ cesta na pizzu, do slaných múčnikov, koláčov, do pirohov či rizota. Dá sa aj vydlabať, naplniť a nechať zapiecť, čím si vytvoríte večeru aj s originálnou servírovacou misou.

Recepty z patizónu

  • Nakladaný patizón: Patizón možno naložiť podobne ako uhorky v sladkokyslom náleve. Ten sa pripraví z litra vody, octu, cukru a soli. Do umytých pohárov môžete na dno vložiť aj guličky čierneho korenia, horčičné semienka či kolieska mrkvy alebo plátky cibule. Patizón dobre poumývajte, zbavte sa dužiny a nakrájajte na menšie kúsky, ktorými naplňte poháre, no použiť môžete aj mini patizóny. Zalejte horúcim nálevom a dobre zatiahnite viečka. Poháre napokon nechajte pol hodinu povariť vo vodnom kúpeli.
  • Plnený patizón: Patizón poslúži výborne aj ako chutná a zaujímavá miska, ktorá v ktorej jedlo naservírujete. Stačí si vydlabať niekoľko patizónov a naplniť ich zmesou mletého mäsa a zeleniny. Mleté mäso, cibuľku a cesnak si vopred opražte na panvici. Pridajte na menšie kúsky nakrájanú papriku a špenát. Zmes ochuťte soľou, mletou paprikou, čiernym korením a kôprom. Vmiešajte uvarenú ryžu a zmesou naplňte patizóny. Naplnené patizóny dajte piecť na 30 minút do rúry vyhriatej na 180 °C a po dopečení môžete servírovať s prílohou podľa chuti.
  • Patizónová polievka: V horúce letné dni padne dobre jednoduchá patizónová polievka, na ktorú potrebujete len patizón, cibuľu, cesnak, mrkvu a zeleninový vývar. Všetku zeleninu si nakrájajte na kocky a v hrnci opražte cibuľu a cesnak. Postupne pridajte patizón a mrkvu. Opraženú zeleninu dochuťte korením podľa chuti – soľou, čiernym korením, kurkumou, bazalkou či čerstvým petržlenom. Zalejte litrom vývaru a nechajte variť na strednom plameni, kým zelenina nezmäkne (15 – 20 min.). Napokon polievku rozmixujte tyčovým mixérom. Ak preferujete polievku krémovejšiu, vmiešajte kokosové mlieko alebo sójovú smotanu.

Autor článku

 Stanislava Havrilová

Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...


Komentáre

07/08/2022 13:02
Jozef Gergelčík

Váš článok ma zaujal, pretože mám patizóny rád????

25/07/2023 09:18
Daniela Timova

Dobrý deň, ešte som nezaváhali patyzon idem skúsiť. Nasla som radu u vás. Rada zavaram tak skúsim. Uvidím aký to bude mať úspech. Ďakujem za radu!

Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Zelená spálňa – budete sa v nej cítiť ako v bavlnke Zelená spálňa – budete sa v nej cítiť ako v bavlnke

Patrí zelená k vašim obľúbeným farbám? Potom sa jej pri zariaďovaní bytu nemusíte vôbec obávať. Pozrite sa, ako sa hodí napríklad do spálne.

Moderné drevodekor kuchyne – dajte šancu aktuálnym trendom Moderné drevodekor kuchyne – dajte šancu aktuálnym trendom

Plánujete zariaďovať kuchyňu a páčia sa vám moderné kuchyne so vzorom dreva? Potom začnite uvažovať nad drevodekorovou kuchynskou linkou.

Adventné vence Adventné vence

4 týždne pred Vianocami je krásna, zároveň však aj hektická kapitola roka. Napriek tomu by sme nemali zabudnúť na jeden z najtypickejších symbolov adventu, tradičný adventný veniec,...



Publikované dňa: 28.03.2022
Posledná aktualizácia:
Hodnotenie článku:
(91%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Polievanie izbových rastlín prevarenou vodou. Ako často?Polievanie izbových rastlín prevarenou vodou. Ako často?

Správna technika polievania izbových rastlín je dôležitou súčasťou našej starostlivosti. V dnešnom článku vám poradíme ako polievať izbové rastliny a ktorým chybám sa vyhnúť.

Izbové rastliny, ktoré čistia vzduch. Dracena, Fikus aj LopatkovecIzbové rastliny, ktoré čistia vzduch. Dracena, Fikus aj Lopatkovec

Poznáte rastliny, ktoré čistia vzduch v byte? Palmy, svokrin jazyk, spiaca panna. Ako ich pestovať? Všetko podstatné sa dozviete v našom dnešnom článku.

Senecio (starček) – druhy, pestovanie, starostlivosť, rozmnožovanie, prezimovanieSenecio (starček) – druhy, pestovanie, starostlivosť, rozmnožovanie, prezimovanie

Či už ste vášnivý pestovateľ alebo s izbovými rastlinami iba začínate, rôzne typy starčekov sú ideálne na každý parapet či poličku. Nemajú totiž vysoké nároky na starostlivosť.