Zber a sušenie liečivých rastlín v sušičke, rúre, na slnku. Ako skladovať sušené bylinky?

Jar, leto a jeseň, to je obdobie, keď máte možnosť zájsť do prírody a pozbierať čerstvé bylinky. Z nich bude čaj, odvar alebo sedací kúpeľ oveľa silnejší.

Ako sušiť a skladovať liečivé rastliny?

Viete, aké možnosti pri sušení byliniek máte a ako ich vysušiť tak, aby si zachovali čo najviac pôvodných látok? Prípadne tak, aby sa o nejaké obohatili?

Zber – kedy, ako a do čoho zbierať bylinky?

Všetko sa to začína zberom byliniek a rastliniek. Skúsení bylinkári už vedia, kedy je na zber správny čas, ostatným môže pomôcť kalendár zberu byliniek. Určite si so sebou nezabudnite zobrať košík. Na igelitku alebo plastové vrecko zabudnite, pretože bylinky v ňom nebudú dýchať. Určite ich nezatláčajte, pretože sa poškodia, musia byť medzi nimi dostatočné priestory. Ak sa teda do košíka už ďalšie bylinky nezmestia, radšej príďte nabudúce.

Najvhodnejší čas na zbieranie byliniek nie je ani skoro ráno a ani neskoro večer. Najlepšie urobíte, ak honbu za bylinkami uskutočníte ráno alebo dopoludnia, keď ich už nepokrýva rosa. Večer sa zberu byliniek vyhnite, pretože počas dňa nasajú mnoho prachu a nečistôt. Počas noci ich však rosa pekne umyje a osvieži. Poškodené rastlinky, ktoré majú na svojom tele fľaky, sú obhrýzané alebo spálené slnkom, nezbierajtePri uskladnení môžu totiž poškodiť aj zdravé bylinky.

Predtým, ako sa do zberu pustíte, si prečítajte rady, ktoré vám pri zbere pomôžu.

  • Kvety zbierajte, keď sú rozkvitnuté, vyzerajú čerstvo, mlado a najmä zdravo.
  • Listy sa môžu zbierať predtým, ako rastlinka zakvitne alebo po odkvitnutí, ale najvyššiu kvalitu majú ešte pred kvitnutím.
  • Korene sa môžu zbierať 2-krát do roka, a to na jar alebo na jeseň.
  • Plody zbierajte vtedy, keď sú dozreté. Určite nezbierajte nedozreté plody alebo prezreté. Nemusia byť jedlé a môžu spôsobiť tráviace problémy a kolikové bolesti.

10 užitočných rád pri zbere byliniek

  • Na zber si vyberte miesta, ktoré sa nenachádzajú v blízkosti ciest. Vyhnitie sa zberu na miestach, kde sa často vyskytujú ľudia, napr. mestské parky a nezbierajte ani tam, kde je vysoká šanca ich znečistenia. Dôvod je jednoduchý, bylinky veľmi rýchlo a ľahko nasávajú všetko, čo sa nachádza v ovzduší a v pôde bez toho, aby dokázali rozlišovať, či im prijatá látka škodí alebo pomáha.
  • Zbierajte len tie bylinky, ktoré poznáte, nikdy nie tie, ktoré neviete identifikovať alebo ste si nimi nie istí. Môžu byť totiž jedovaté a uškodiť vám. Na pomoc si môžete zobrať skúseného bylinkára alebo vreckový atlas liečivých rastlín.
  • Uistite sa, čo sa z rastlinky zbiera a kedy je už zber nevhodný. Niektoré bylinky sú totiž užitočné len pred kvitnutím a potom, čo začnú kvitnúť, obsahujú aj jedovaté látky, preto sa už zbierať neodporúčajú. Napr. žihľava dvojdomá sa zbiera len pred kvitnutím.

Kalendár zberu byliniek

  • Nezabudnite si na zber vziať košík alebo nejakú látkovú EKO tašku a nožík či nožnice na šetrné získanie pevnejších častí rastlín.
  • Nezbierajte rastliny, ktoré sú poškodené, nevyzerajú zdravo, sú spálené od slnka, na tela majú nepekné fľaky.
  • Nikdy nezbierajte bylinky do igelitového vrecka pretože sa v ňom sparia a zvädnú.
  • Netrhajte bylinky celé, s koreňom, ak to nie je nevyhnutné, aby mohli narásť znovu.
  • Nezbierajte len bylinky, ktoré rastú pri zemi. Veľmi dobrými prírodnými a lacnými liečivami sú aj listy a plody mnohých stromov a kríkov, napr. šípky alebo lipa.
  • Bylinky by ste mali usušiť čo najrýchlejšie, pretože tak uchovajú čo najviac prospešných látok. Pozor, niektoré je potrebné sušiť pomaly, hlavne tie, ktoré obsahujú silice (baza čierna, lipa malolistá, rumanček kamilkový).

Bylinky nemusíte len sušiť, môžete si ich zamraziť do výrobníka ľadu, a potom ich použiť do polievky alebo do nejakej limonády. V džbáne s vodou a citrónom budú ľadovo-bylinkové kocky chutiť úžasne.

Dôležité je správne sušenie byliniek

Hneď potom, čo si prinesiete bylinky domov, si ich prestrite na bielu ľanovú textíliu alebo utierku a počkajte približne hodinu, aby z nich všetko pohybujúce sa, povyliezalo. Pri pokládke na ľanovú utierku ich rovno aj pretrieďte, či nie sú poškodené, mohlo sa totiž stať, že ste pri zbere nezbadali všetky nedokonalosti byliniek. Neodkladajte si túto prácu, urobte ju hneď ako prídete zo zberu, pretože sa bylinky môžu rýchlo poškodiť, najviac ohrozené sú tie naspodku košíka.

Po uplynutí čakacej doby zbavte bylinky nečistôt a hmyzu. Niektorí odborníci na bylinky, odporúčajú umývať bylinky pred sušením a niektorí zase nie. Ak ste ich zbierali v čistom prostredí, kde je minimálna pravdepodobnosť ich znečistenia, potom ich nemusíte umývať. V prípade, že sa ich rozhodnete opláchnúť, urobte to opatrne, aby ste bylinky nepoškodili.

Ako správne sušiť šalviu?

Cieľom každého zberača je, aby si bylinky zachovali čo najvyšší možný obsah liečivých látok. Práve preto, je proces sušenia rovnako dôležitý ako je zber a uskladnenie. Usušiť bylinky by ste mali v čo najkratšom čase, pretože ak sušenie trvá príliš dlho, bylinky môžu splesnivieť, nasať mnoho toxínov a môžete ich rovno vyhodiť. Existuje viacero spôsobov sušenia, najlepším spôsobom je prirodzené sušenie na vzduchu, teda pomocou suchého a teplého vzduchu, nie pomocou umelo vytvoreného.  Viete, ako na to?

Krok za krokom, ako správne sušíme bylinky na vzduchu

  1. Na väčšiu tácku dajte nejakú textíliu, najlepšie bavlnené plátno, nejakú plachtu alebo len obyčajný papier, nie však novinový, ktorý púšťa farbu a vôňu. Dobrou alternatívou je aj papier na pečenie.
  2. Veľké kusy byliniek nastrihajte na menšie časti a porozprestierajte ich na tácku. Ukladajte jednu vedľa druhej, nie jednu na druhú, aby tie naspodku nezvlhli, nesplesniveli alebo nezvädli.
  3. Plech umiestnite na miesto, kde je suché teplo. Musí to byť miestnosť, kde je teplo a kde prirodzene veje vietor. Určite nesušte bylinky na priamom slnku. Neodporúčame ani vonku, pretože ráno a v noci je chladno a vlhko, čo spomaľuje proces sušenia. Dajte ich napr. navrch vyššej skrine, pri plafóne sa kumuluje najviac suchého tepla a bylinky vám tam nebudú zavadzať.
  4. Počas sušenia kontrolujte bylinky, prípadne ich otáčajte, aby boli usušené zo všetkých strán rovnako.
  5. Podľa toho, o akú rastlinku ide, trvá aj doba sušenia. Vo väčšine prípadov je to okolo 8 dní.

Aby na bylinky nesadal prach, prikryte ich servítkou alebo jemnou tkaninu, ktorá prepúšťa vzduch, ale nie prach.

Ak sušíte vonku, akékoľvek rastlinky je potrebné na noc odkladať dovnútra a vykladať ich ráno až po ustúpení rannej rosy a vlhkosti.

Sušenie vo zväzkoch

Pri tomto spôsobe potrebujete z byliniek vytvoriť malé kytičky, otiepky, ktoré pevne zviažete špagátom. Bylinky počas sušenia stratia všetku vodu a zmenší sa aj obvod stoniek, ak budú slabo zatiahnuté, potom zo zväzku povypadávajú. Podobne ako pri tradičnom sušení, aj pri tomto je suché teplo nevyhnutné, teda teplo s minimálnou vlhkosťou a s dobrým odvetrávaním. Ak sa zdajú byť bylinky suché, môžete ich ešte, pre istotu, dosušiť na plechu, samozrejme, porozkladané.

Sušenie v rúre

Praktickejším spôsobom je sušenie v rúre. V podstate sa bylinky upravujú a pokladajú rovnako ako pri sušení na vzduchu v miestnosti, teda na plech. Keďže plech ide do rúry, namiesto plátna použite papier na pečenie. Bylinky vložte do rúry a sušte na nízkej teplote. Teplota nesmie prekročiť viac ako 35 °C. Dvere na rúre nechajte pootvorené, kvôli vyššej cirkulácii vzduchu. Ten, kto doma pečie penové torty, vie ako na to, pretože podobným spôsobom sa sušia aj penové pláty na tortu. Bylinky kontrolujte a otáčajte. Zabránite tak tomu, aby sa bylinky prehriali a upiekli.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie rúry na pečenie

Sušenie v sušičke ovocia a zeleniny

Najmodernejším spôsobom a asi aj najpraktickejším a najrýchlejším je sušenie byliniek v sušičke. V návode na obsluhu zistíte, pri akej teplote a ako dlho by ste mali sušiť bylinky. Väčšinou je to rovnako ako pri sušení v rúre, teda do tých 35 °C.

Bylinky budú usušené behom pár hodín. Toto sušenie sa síce uskutočňuje pomocou suchého tepla a prúdenia tepla v sušičke, ale nie je úplne prirodzené, teda kvalita byliniek bude o niečo nižšia ako pri prirodzenom sušení na vzduchu. Na druhej strane nehrozí, že vám na bylinky napadá prach alebo iné nečistoty a bylinky ani nenapáchnu kuchynskými alebo inými arómami.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie sušičky potravín

Sušenie v mikrovlnnej rúre

Najnetradičnejšia forma sušenia liečivých rastlín je v mikrovlnke. Je to zároveň najrýchlejší a najpraktickejší spôsob, ako si poradiť s nazbieranou bylinkovou úrodou. Pred samotným sušením je potrebné odstrániť z rastliniek všetky stonky, pretože môžu začať horieť.

Listy poukladajte na otočný tanier v mikrovlnke, do stredu postavte pohár s vodou a zapnite mikrovlnku na maximálny výkon na 30 sekúnd (niekoľkokrát to treba zopakovať). Po každom intervale bylinky skontrolujte a obráťte. Mikrovlnku vypnite vtedy, keď sú rastlinky už skoro suché a nechajte ich v nej ešte pár minút, nech sa proces schnutia dotiahne do konca.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie mikrovlnky

Sú bylinky usušené dobre?

Dobre alebo správne usušené bylinky sú krehké a pri dotyku a nadmernej manipulácii sa rýchlo drobia, mrvia. Ak sa vám podarí prelomiť jednu z nich, zvuk prasknutia je dobrým znakom usušenia a môžete ich uskladniť. Rastlinky by nemali obsahovať žiadnu vodu a vlahu, inak splesnivejú. Ak sa na skle alebo vo vrecku nezarosia steny, potom je bylinka usušená správne, neobsahuje žiadnu vlhkosť, čo by viedlo k jej splesniveniu. Ak rastlinky nie sú dobre vysušené, vrecko alebo sklo sa zarosí a vám neostáva nič iné, len ich znovu sušiť. 

Ako skladovať usušené bylinky?

Usušené bylinky sa kedysi zvykli uskladňovať v ľanových vrecúškach, ktoré dobre prepúšťali vzduch, dýchali, čo bránilo ich zvlhnutiu a splesniveniu. Dnes sa tento spôsob už neodporúča a to z toho dôvodu, že v mnohých izbách je vlhko, hlavne počas zimy a do vrecúška sa ľahko a rýchlo môžu dostať potravinové mole alebo mole šatníkové. Práve preto najlepšie urobíte, ak ich umiestnite do sklených nádob, napr. od zaváranín, ktoré sa dajú uzavrieť a hocikedy otvoriť. Dobrou voľbou sú aj sklené nádoby od kávy alebo plastové nádoby. Výber je, samozrejme, len a len na vás, my vám však odporúčame zvoliť sklo namiesto plastu. V skle sa nestane, že by sa bylinky znehodnotili, čo sa pri plaste na 100 % povedať nedá, keďže vplyvom tepla môže plast do byliniek uvoľňovať rôzne toxíny.

Sušené bylinky uskladnené v sklenených pohároch

Dátum a názov bylinky

Pri veľkom množstve nazbieraných byliniek je dobré si na jednotlivé nádoby napísať, čo sa v nich nachádza (aká bylinka) a rok zberu alebo ešte lepšie dátum, kedy bola bylinka uskladnená. Uskladnené bylinky by ste mali skladovať maximálne rok. Názov je dôležitý preto, že časom sa bylinky môžu pomrviť a vy nebudete ani len tušiť, čo sa v nádobe nachádza.

Ako sušiť medovku?

Ešte pred kvitnutím treba pozbierať mladé lístočky medovky, urobiť z nich malé zväzky, obmotať ich povrázkom a zavesiť ich tak, aby stonky smerovali hore. Sušenie by malo prebiehať pri dobrej cirkulácii vzduchu, v závislosti od teploty je doba sušenia približne 7 dní. Lístky nesmú byť vystavené slnečným lúčom. Po usušení sa listy rozdrvia na malé časti. Medovku treba uskladňovať v dobre uzatvorenej nádobe, najlepšie v nádobe zo skla.

Ako sušiť oregano?

Oregano je vhodné zbierať strihaním okolo júla – počas kvitnutia. Môžete ho sušiť na plátne, ale vhodnejšie je sušenie vo zväzkoch. Po usušení ho stačí rozdrviť na malé časti a dobre uskladniť do nádob. Ak sa vám podarí usušiť oregano, potom nájdete aj riešenie na otázku: „Ako sušiť majoránku?“ Spôsob zberu a sušenia je rovnaký.

Ako sušiť šalviu?

Okolo mája a júla pozbierajte lístky a vňať. Najviac éterických olejov obsahuje šalvia počas suchých a slnečných dní dopoludnia, ešte predtým, ako rozkvitne. Vňať odrežte asi 10 cm od zeme a sušte v rúre pri teplote 30 až 35 °C. Listy usušenej šalvie majú šedozelenú farbu. Usušené ich podrvte a uskladnite. Šalviu nemusíte len sušiť, ale aj môžete ju aj mraziť v mikroténovom vrecku, v mrazničke alebo konzervovať v oleji, v octe či v alkohole ako tinktúru. Pár čerstvých lístkov si môžete pridať aj to letnej citronády.

Ako pestovať oregano

Ako pestovať oregano

Má silné antibiotické a protizápalové účinky, pomáha pri nespavosti, je silným antioxidantom  a obsahuje veľké množstvo vitamínov. Obľúbený Pamajorán obyčajný, známy aj ako Oregano!

Autor článku

Dominika Hamarová

Volám sa Dominika Hamarová a mám vyštudovanú predškolskú a elementárnu pedagogiku. Vo voľnom čase sa venujem zdravému životnému štýlu a športu...


Komentáre

01/08/2020 14:58
Eugen Kralcak

Z akého dôvodu sa neodporúča sušiť bylinky na priamom slnku? Všade sa to píše ale dôvod nikde. Najkrajšie seno bývalo u nás na Orave keď sa usušila tráva čo najrýchlejšie na slnku.

10/08/2020 16:13
Redakcia TopByvanie.sk

Dobrý deň,
dôvodom je odparovanie sa silíc/éterických olejov z rastlín. Vplyvom horúceho slnka sa tento olej vyparuje.

Pridať komentár


Pozrite si aj naše inšpirácie

Biele kuchyne - v bielej bude vaša malá kuchyňa vyzerať väčšia Biele kuchyne - v bielej bude vaša malá kuchyňa vyzerať väčšia

Jednoduchá, jemná, čistá a nadčasová. Presne taká je biela farba, ktorá sa čoraz viac objavuje aj ako farba kuchyne.

Paletové sedenie - hodí sa na záhradu i do domácnosti Paletové sedenie - hodí sa na záhradu i do domácnosti

Nábytok z paliet si možno vyrobiť naozaj rýchlo, jednoducho a pomerne lacno. Stačí si prezrieť naše inšpirácie a uveríte, že paletové sedenie je štýlovým doplnkom každého exteriéru aj...

Čierno-biela kuchyňa – overená klasika, ktorá nesklame Čierno-biela kuchyňa – overená klasika, ktorá nesklame

Čierno-biela farebná kombinácia je podľa vás nudná? Nesúhlasíme. Presvedčte sa o tom, že čierno-biela kuchyňa môže byť nadčasová a netradičná.



Publikované dňa: 20.07.2020
Hodnotenie článku:
(92.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Ako vybrať strojček na cestoviny? Recenzie chvália Banquet, Imperia či OrionAko vybrať strojček na cestoviny? Recenzie chvália Banquet, Imperia či Orion

Strojček na cestoviny síce nepatrí k povinnej kuchynskej výbave, jeden do zásoby sa však vždy zíde. Ako ho vybrať a ktorý z typov bude ideálny práve pre vás?

Ako sa zbaviť hmyzu na balkóne? Sviečka proti hmyzu aj kvety proti komárom a muchám pomôžuAko sa zbaviť hmyzu na balkóne? Sviečka proti hmyzu aj kvety proti komárom a muchám pomôžu

Otravuje vás na balkóne nepríjemný hmyz, od ktorého máte štípance na pokožke? Obrňte sa vhodnými prostriedkami, povieme vám, ktoré to sú.

Ako odstrániť škvrny od jahôd, čerešní, marhúľ a ďalšieho ovociaAko odstrániť škvrny od jahôd, čerešní, marhúľ a ďalšieho ovocia

Škvrny od vocia sú počas leta bežnou záležitosťou. Poradíme vám, ako odstránite čerešňové, jahodové a ďalšie ovocné škvrny z oblečenia.