Ako sušiť zeleninu (mrkvu, petržlen, paradajky) a petržlenovú vňať v rúre, sušičke, na slnku

Ako zeleninu uschovať tak, aby vydržala po celý rok bez toho, aby ste ju museli zmraziť? Túto dilemu riešia hlavne záhradkári, ktorí žijú zdravo a nemajú priestor pre jej uschovanie. Nemajte obavy, ak nemáte dostatok skladovacieho priestoru v pivnici, môžete použiť aj iné spôsoby bez toho, aby zelenina stratila svoje vitamínové bohatstvo. Začnite ju sušiť.

Ako sušiť koreňovú zeleninu?

Ak chcete vedieť viac a túžite si usušiť zeleninu na chrípkové obdobie, tak pokračujte v čítaní.

Prečo sušiť zeleninu?

Hoci sa so sušením zeleniny veľmi často nestretávame, rovnako ako ovocie, aj sušenú zeleninu môžete použiť na prípravu chutných a zdravých raňajok, do jogurtov, do polievok, omáčok, do zeleninových koláčov, do omelety, do mäsa, na dozdobenie. Dokonca sa sušená zelenina hodí aj do liečivého čaju či osviežujúceho zeleninového nápoja. Taký čaj zo sušeného zeleru vám dodá energiu, podporí imunitu a pomôže aj pri chudnutí, pretože urýchľuje a uzdravuje aj tráviaci systém.

Výhody sušenia zeleniny

  • Je vhodná na priamu i nepriamu konzumáciu
  • Šetrí priestor v špajzy, ale aj v mrazničke
  • Pri samotnom procese sušenia nie je nutné neustále dohliadanie, stačí vhodne nastaviť rúru alebo sušičku
  • Nevyžaduje množstvo elektrickej energie ako mrazenie
  • Nevyžaduje toľko námahy a úsilia ako zaváranie
  • Ide o hygienickejší a čistotnejší spôsob sterilizácie
  • Sušená zelenina vydrží pri správnom skladovaní neporušená aj niekoľko rokov
  • Zelenina sa jednoducho prenáša
  • Nahrádza sladkosti
  • Zelenina je ľahká a bez obsahu vody, môžete si ju pribaliť aj do lietadla
  • Sušená zelenia v zime takmer 100-percentne nahrádza čerstvú

Spôsoby, ako sušiť zeleninu

Tými istými prostriedkami, ktorými sa suší ovocie, sa suší aj zelenia. Napriek tomu, že ide o jeden z najlepších spôsobov sterilizácie, aj tak nezachová úplne všetky látky, resp. nie v takom množstve, ako sa nachádza v surovej zelenine. Ak viete, ako správne sušiť zeleninu, potom prídete len o 8 % živín z pôvodnej hodnoty. Sušená zelenina tak bude pre vás oveľa zdravšou verziou, ako jej zaváranie, zmrazovanie či kupovanie v obchodoch. Pri sušení nepotrebujete ani špeciálne pomôcky, stačí vám slnko, rúra alebo sušička.

Sušenie zeleniny na slnku

Najstarším spôsobom sušenia zeleniny je sušenie vonku, na slniečku. Je to aj najlacnejší spôsob, ale dnes to už nie je také jednouché, pretože potrebujete minimálne 4 pekné slnečné dni, počas ktorých nebude pršať a nebude ani príliš vlhko. Neznamená to však, že to nie je možné, ale je priam nevyhnutné, aby ste na noc zeleninu odkladali na suché miesto a vykladali ju až ráno, po odparení rannej rosy. Inak zelenina navlhne a sušenie bude trvať o to dlhšie, poprípade sa môže skončiť aj neúspešne, predčasným splesnivením zeleniny.

Sušenie paradajok na slnku

Sušenie zeleniny v rúre

Lepším a spoľahlivejším spôsobom ako sušenie na slnku je sušenie zeleniny v rúre. Teplota v rúre by nemala presiahnuť 70 °C, aby sa zachovalo čo najviac pôvodných vitamínov. Ešte lepšie je sušiť na 35 °C, kedy sa zachová omnoho viac zdraviu prospešných látok, ale potom sušenie trvá príliš dlho a spotrebuje sa mnoho elektrickej energie. Nevýhodou je sušenie v lete, kedy rúra vykuruje už aj tak dosť teplý priestor v kuchyni.

V plynovej rúre je nutné sušiť zeleninu pri pootvorených dvierkach. V teplovzdušnej rúre stačí nastaviť fúkanie a teplotu, ale odporúčame, kvôli ešte lepšej cirkulácii vzduchu, tiež pootvoriť dvierka.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie rúry na pečenie

Sušenie zeleniny v sušičke

Najmodernejším a najpohodlnejším spôsobom sušenia zeleniny je sušenie v domácej sušičke ovocia a zeleniny. Stačí nastaviť teplotu a o zvyšok práce sa postará sama. Niektoré sušičky majú displej, na ktorom všetko vidíte (čas, vlhkosť, teplotu). Tie najmodernejšie sa vypnú až vtedy, keď zelenina neobsahuje takmer žiadnu vlhkosť, alebo len takú, akú si nastavíte. Tento spôsob je najšetrnejší a najlepší, pretože je prispôsobený na zachovanie čo najväčšieho množstva prospešných látok.

Viete, ako sušiť koreňovú zeleninu?

Určite ste si pomysleli, že čo také náročné môže byť na sušení zeleniny? Pravda je, že nie je to až také jednoduché ako sa zdá. Nejde len o to, ako sa nastavuje rúra a sušička, závisí aj od toho, akú koreňovú zeleninu sušíte. Viaceré druhy zeleniny je pred sušením potrebné predpripraviť. Nemyslíme tým umytie, ošúpanie a povykrajovanie poškodených častí, nie, to je samozrejmosťou, ale príprava blanšírovaním.

Blanšírovanie mrkvy pred sušením

Čo je to blanšírovanie?

Pri sušení koreňovej zeleniny sa často opakuje pojem blanšírovanie. Pre tých, ktorí absolútne netušia, čo to je, ide o 3- až 5-minútové varenie zeleniny vo vriacej vode, s trochou alebo bez soli. Blanšírovanie je skvelý spôsob, ako urýchliť sušenie a pôsobí ako obal, ktorý izoluje, bráni strate vitamínov a minerálov pri sušení.

Ako sušiť mrkvu?

Mrkvu usušíte tak, že po dôkladnom umytí a po ošúpaní ju v celosti alebo pokrájanú blanšírujte v pare alebo vo vriacej vode. Nevarte do úplného zmäknutia, len pár minút, cca 2. Po uplynutí tejto doby ju vyberte z vriacej vody a okamžite schlaďte pod ľadovou vodou. Nechajte vyschnúť a ak ste to ešte neurobili, pokrájajte ju na primerane rovnaké, 1 cm kolieska. Môžete nakrájať aj hrubšie pláty, ale doba sušenie bude o to dlhšia a aj elektrickej energii spotrebujete viac.

  • Sušenie mrkvy v rúre – nastavte rúru na fúkanie, teplotu na 70 – 80 °C a nechajte sušiť 2 až 3 hodiny. Pre zníženie vlhkosti, ktorá sa odparuje z mrkvy, nechajte dvierka rúry pootvorené.
  • Sušenie mrkvy v sušičke – jednotlivé kolieska mrkvy poukladajte na sušiaci plát, jeden vedľa druhého a sušte pri teplote 52 – 57 °C. Sušenie by malo trvať cca 6 – 10 hodín.

Potom, čo je mrkva vysušená, ju nechajte vychladnúť a uskladňujte v servírovacích nádobách na suchom a tmavom mieste. Skladovanie na slnečnom mieste by zapríčinilo stratu farby a aj vitamínov.

Mrkvové tipy a triky:

  • Mrkvu nemusíte sušiť len nakrájanú, pokojne ju nahrubo postrúhajte, sušenie tak bude oveľa rýchlejšie.
  • Ak chcete sušenú mrkvu použiť na prípravu polievky, omáčky či do koláča, potom ju najprv prelejte vriacou vodou cez sitko a namočte ju na 15 min. do vlažnej vody. Ak to neurobíte a použijete priamo sušenú mrkvu, jej konzistencia bude veľmi hutná.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie sušičky potravín

Ako sušiť petržlen?

Máte hojnú úrodu petržlenu? Tak potom si z neho určite aj nasušte. Obsahuje mnoho živín, ktoré pomáhajú liečiť choroby spojené s obličkami, s močovými cestami, zmierňuje horúčku a alergie, prispieva ku krásnej pleti. Spolu s petržlenom bude aj chudnutie rýchlejšie a zábavnejšie, a navyše sa s ním dajú aj upevniť vzťahy, pretože sa poukladá za silné afrodiziakum, preto neváhajte a určite si urobte zásoby aj na zimné, romantické večery.

Pred sušením odstráňte petržlenovú vňať, petržlen ošúpte a poriadne umyte. Blanšírujte približne 3 minúty, môžete pridať aj štipku soli. Následne prudko schlaďte a mierne osušte. Pokrájajte na cca 1 cm hrubé krúžky a dajte sušiť.

  • Sušenie petržlenu v rúre – zapnite ventilátor a nastavte rúru na 65 °C, na papier na pečenie poukladajte približne rovnaké veľkosti a hrúbky koliesok a sušte 6 hodín. Nezabudnite počas sušenia petržlen sem-tam pretočiť, aby sa rovnomerne a rýchlejšie usušil.
  • Sušenie petržlenu v sušičke – nastavte teplotu od 35 do 65 °C. Doba sušenia závisí od teploty, je jasné, že čím nižšia teplota, tým bude sušenie pomalšie, ale na druhej strane, uchová sa mnoho vitamínov. Čas, ktorý potrebuje petržlen na usušenie v sušičke, sa pohybuje od 6 do 8 hodín.

Tak ako môžete konzervovať petržlen, môžete aj paštrnák a zeler. V prípade zeleru použite pri blanšírovaní namiesto soli kyselinu citrónovú, v pomere 1 liter vody : 1 čajová lyžička kyseliny.

Petržlenové tipy a triky:

  • Usušený petržlen pridajte do citronády a budete mať zdravý nápoj na letné posedenie. Ak takýto nápoj pripravíte bez cukru, pomôže vám spáliť aj nahromadené tuky.
  • Petržlenovú vňať nevyhadzujte, usušte si aj tú.

Sušenie petržlenovej vňate

Sušenie petržlenovej vňate je veľmi jednoduché a aj rýchle, suší sa podobne ako bylinky. Vňať nesušte v rúre ani v sušičke, ale vo zväzkoch, v tieni a v prievane na suchom vzduchu (nie keď prší, pretože navlhne). Takto môžete sušiť aj zelerovú vňať alebo mrkvovú. Ak budú zväzky tenšie, budú usušené za 2 dni. Potom z nich môžete pripraviť zdravý variant vegety.

Sušená petržlenová vňať

  • Ako sušiť petržlenovú vňať v sušičke? Tak, že ju nadrobno pokrájate a poukladáte na plát. Potom zapnete sušičku na 50 až 65 °C a sušíte 2 až 3 hodiny.
  • Ako sušiť petržlenovú vňať v rúre? Ak nemáte sušičku, usušte petržlenovú vňať v rúre pri teplote 50 °C zhruba 1/2 hodiny. Samozrejme, nezabudnite na rúre nastaviť fúkanie namiesto pečenia.

Ako sušiť paradajky?

Ak si túžite nasušiť paradajky aj vy, potom vyberajte také, na ktorých nie sú plesne, hniloby a ďalšie poškodenia. Pred sušením ich umyte a osušte od vody, pri  umývaní ich rovno aj odstopkujte. Potom vydlabte zrniečka z rajčiny a aj dužinu. Paradajky môžete nechať rozpolené na polky alebo ich môžete pokrájať na menšie kúsky, podľa ich veľkosti bude trvať aj doba sušenia, ale držte sa pravidla, že rovnaké kúsky by sa mali sušiť v rámci jedného sušenia. Inak by sa mohlo stať, že niektoré kúsky (tie hrubšie), by neboli dobre dosušené a vplyvom vlhkosti by mohli splesnivieť. Naopak, tie menšie kúsky by sa mohli usušiť príliš, boli by tvrdé a nedali by sa jesť.

  • Sušenie paradajok v rúre – plátky poukladajte na plech, ktorý je vyložený papierom na pečenie. Rúru zapnite na 70 – 100 °C, sušenie trvá podľa hrúbky paradajok približne 6 až 12 hodín. Paradajky môžete aj trochu pokvapkať olivovým olejom, posypať bylinkami alebo cesnakom.
  • Sušenie paradajok v sušičke – poukladajte na pláty v sušičke, nastavte teplotu na 40 °C a sušte 4 až 10 hodín.

Paradajky sušené v rúre

Najjednoduchšie je ich pridať do šalátov, ozdobiť nimi chlebíky alebo si ich podrviť a vytvoriť zaujímavé korenie, vhodné napr. pod pečenú rybu. Ak ich ponoríte do horúceho olivového oleja spolu s rôznymi bylinkami, budete mať chutné nakladané paradajky, môžete pridať aj čili a po vychladnutí zrelý syr. Je to super chutný spôsob, ako konzervovať sušené paradajky a zároveň si vyhotovíte dekoráciu do kuchyne. Pokojne ich však môžete skladovať aj bez prísad, v sklenenej nádobe s dobre uzatvárateľným vekom, na tmavom mieste.

Paradajkové triky a tipy:

  • Sušiť paradajky môžete aj bez šupky. Aby odstránenie šupy nebolo komplikované, odporúčame ich napariť, potom šupka pôjde dole ako po masle.
  • Sušené paradajky si pri konzumácii môžete okoreniť alebo posoliť a podávať ako paradajkové čipsy.
  • Ak paradajky pri príprave do sušičky aj posolíte, docielite slanú, namiesto sladkej chuti, ktorá je pre paradajky prirodzená.
  • Dužinu a semienka z rajčín nevyhadzujte, môžete si ich zmraziť a použiť na rôzne omáčky, kečup a do polievky.

Ako sušiť čili?

Najjednoduchším spôsobom, ako čili papričky sušiť je ten tradičný, a to sušenie vo zväzkoch, v celku, na nitke. Nevýhodou tohto sušenie je, že na zväzky sa práši a chytá sa na ne všetko, vrátane baktérii, alergénov, mikroorganizmov. Navyše je tento proces zdĺhavý, trvá až 60 dní. Preto ich radšej usušte buď v rúre, alebo v sušičke.

  • Sušenie čili papričiek v rúreteplovzdušnú rúru, ale aj plynovú rúru zapnite na 80 °C. Poumývané papričky nakrájajte na polovicu a odstráňte zelené hlavičky (stopky). Na papier na plechu ich poukladajte reznou stranou dole a sušte približne 8 hodín. Ak chcete, počas sušenia ich raz obráťte, ale nie je to nevyhnutné.
  • Sušenie čili v sušičke – postup je vlastne rovnaký ako pri sušení v rúre, rozdiel je v nastavení teploty, ktorú nastavte na 35°C a sušíte cca 10 hodín.

Chilli sušené na slnku

Čili tipy a triky:

  • Dobre vysušené čili papričky môžete zomlieť na mlynčeku. Ak ich trochu ohrejete, budú mäkšie a mlieť sa budú lepšie. Po zomletí ich môžete dať ešte na chvíľku (cca 30 min.) presušiť a nasypať do sklenených fľaštičiek alebo do plastových ampuliek.
  • Sušiť môžete s jadierkami, bez jadierok alebo na jednom plechu sušte samotné čili (bez semienok) a na druhom semienka.
  • Nikdy nepracujte s čili bez ochranných rukavíc a najlepšie bude, ak si dáte aj ochranné okuliare a rúško. Papričky majú silnú arómu, ktorá vyvoláva záchvat kýchania a ak si omylom rukami pretriete oči alebo pokožku, bude vás to štípať.
  • Pri sušení čili, či už v rúre, alebo v sušičke, poriadne vetrajte miestnosť – kvôli štipľavej aróme.

Ako sušiť papriku?

Paprika je plná vitamínu C, obsahuje ho oveľa viac ako samotný citrón, ktorý konzumujeme počas chrípkového obdobia. Prečo, keď by sme mali radšej jesť papriku? Možno preto, že cez zimu ju už v záhrade nenájdeme a tá zo supermarketu ani zďaleka nechutí tak ako tá domáca. Papriku si však môžete nasušiť. Predtým, ako ju dáte do rúry, ju pokrájajte na malé kúsky, plátky či krúžky a oblanšírujte približne 2 minúty. Nechajte v sitku trochu odkvapkať a osušte.

  • Sušenie papriky v rúre – sušte pri teplote 65 °C, približne 7 hodín. Sem-tam pootáčajte papriky a počas celého sušenia si nechajte dvierka na rúre mierne pootvorené.
  • Sušenie v sušičke – poukladajte rovnomerne na plát, nastavte sušičku na 50 °C a sušte od 7 do 10 hodín, čas závisí od hrúbky pokrájaných plátkov.

Paprikové tipy a triky:

  • Ak máte radi štipľavú papriku, potom žily nevykrajujte, ale ak nie, radšej ich vykrojte a odstráňte aj semienka, pretože paprika sušením svoju štipľavosť nestráca.

Ako sušiť cesnak?

Cesnak, ktorý sa chystáte konzervovať sušením, musí byť vyzretý a vytiahnutý zo suchej zeme, pretože ak je pôda vlhká, pri výbere môže nasiaknuť rôzne škodlivé látky. Cesnak nesmie byť nijako poškodený (plesne, hnedá šupa a pod.). Rozoberte ho na strúčiky a ošúpte. Poškodené strúčiky vyhoďte a ak sú poškodené len malé časti, ktoré sa dajú spoľahlivo vyrezať, vyrežte ich.

Cesnak sušený v sušičke ovocia

  • Sušenie cesnaku v rúre – cesnak narežte na tenké pláty, poukladajte na plech a teplotu nastavte na 60 °C. Sušte s pootvorenými dvierkami približne 6 hodín.
  • Sušenie cesnaku v sušičke – strúčiky opäť nakrájajte na plátky, ale môžete aj na kocky alebo krúžky, nastavte 60 °C a sušte približne 7 až 8 hodín, závisí od hrúbky a spôsobu pokrájania.

Cesnakové tipy a triky:

  • Usušený cesnak môžete pomlieť v mlynčeku, dať ho znovu trochu presušiť a používať na dochutenie jedál.
  • Sušiť môžete aj celé hlavy vo zväzkoch, tak ako bylinky.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie mlynčeky na soľ a korenie

Usušte si aj inú zeleninu

  • Červená repa alebo cvikla sa suší podobne ako mrkva. Pred začatím samotného sušenia je nutné ju predvariť. Varte ju však už pokrájanú, na cca, 1 cm pláty, aby bolo sušenie efektívnejšie. Po 2-minútovom varení ju odstavte, opláchnite studenou vodou a trochu osušte. Potom pláty poukladajte a dajte sušiť do rúry alebo do sušičky. Začnite sušiť pri vyššej teplote a postupne ju zmiernite. Doba sušenia trvá približne 10 hodín.
  • Brokolicu a karfiol usušíte tak, že ich rozdrobíte na ružičky, ktoré potom ešte pokrájate na rovnomerne malé kúsky. Poukladajte ich na plech alebo plát a dajte sušiť. Sušenie trvá približne od 4 až do 10 hodín. Dobré je ich rozdeliť na pláty, teda karfiol na jeden plát a brokolica na druhý, pretože karfiol sa vzhľadom na väčší obsah vody bude sušiť dlhšie ako brokolica.
  • Cibuľu prekrojte na polovice a nakrájate na pásiky, v hrúbke približne 0,5 cm. Cibuľa sa suší okolo 6 hodín. Pre rýchlejšie sušenie ju môžete pokrájať aj na kocky.
  • Cuketa a baklažán sa pred sušením musia ošúpať a odsemeniť. Nakrájajú sa na 1 cm kúsky a porozkladajú sa plech/plát. Sušenie trvá približne 10 hodín.
  • Ak chcete vedieť, ako sušiť huby, stačí ak ich trochu opláchnete vodou, očistite, znovu opláchnete (aby sa vyplavili všetky zrniečka zeme, ktoré potom škrípu medzi zubami), nakrájate na plátky a dáte na plech do rúry alebo do sušičky. Huby sa v rúre sušia pri teplote 40 °C a v sušičke pri teplote 50 až 60 °C.

Vedeli ste, že sušiť zeleninu, bylinky a ovocie môžete aj v mikrovlnnej rúre a to tak, že úrodu umiestnite priamo na otáčajúci sa tanier v mikrovlnke alebo na okrúhlu tácku, zapnete maximálny možný výkon a pustíte ju na 3 minúty. Potom to skontrolujete a ak je sušenie nedokonalé, proces opakujete. Je to síce najrýchlejší spôsob sušenia, ale ničí mnoho živín.

Podarilo sa to, alebo nie?

Možno si myslíte, že vaše prvé sušenie nie je úspešné, pretože zelenina nemá vôbec takú farbu ako v obchode. Nebuďte zúfalí, je to len preto, že pri hromadnom sušení ovocia a zeleniny sa postupuje príliš rýchlo. Navyše, sušené potraviny sú ošetrené konzervačnými látkami a rôznymi zlúčeninami síry. To, či sa vám sušenie podarilo, nezistíte podľa farby, ale podľa rosenia.

Sušená zelenina – mrkva, cvikla, struky

Testy ideálneho usušenia

To, či je zelenina ideálne vysušená, zistíte viacerými pokusmi. Jedným z nich je ten, že umiestnite zeleninu do sklenenej nádoby, uzavriete ju a ak sa začne sklo rosiť, nie je ešte dostatočne usušená. Alebo ju zabaľte do servítky a stlačte ju. Mokrý fliačik na servítke bude znamenať, že zelenina obsahuje vodu a je ju potrebné ešte ďalej sušiť. Ďalším testom je rez nožom, ak na ňom nebadať znaky orosenia, potom je to v poriadku.

13 všeobecných rád, ktoré vám uľahčia sušenie zeleniny

  1. Dbajte na to, aby sušenie bolo dôkladné. Ak v zelenine zostane nejaká voda, po dlhšom skladovaní sa môže objaviť pleseň a všetka zelenina v nádobe zhnije.
  2. Sušenú zeleninu a aj ovocie môžete uskladňovať aj v potravinovej fólii, len z nej pri každom zatvorení vytlačte všetok vzduch.
  3. Sušenú zeleninu, ktorú chcete dať do polievky, pred tým ponorte do vody. Zelenina zväčší svoj objem približne na rovnakú veľkosť, akú mala pred usušením, pretože znovu nasaje vodu.
  4. Ak nemáte sušičku, potom pri sušení zeleniny a aj ovocia v rúre vždy používajte plech vyložený papierom na pečenie, aby sa zelenina neprilepila o plech. Z papiera ju len jednoducho presypete do taniera alebo nádoby.
  5. Po dosušení nechajte zeleninu ešte na pár minút vychladnúť. Dlhšie ako hodinu radšej nie, pretože by mohla znovu nasávať vlhkosť z okolitého prostredia.
  6. Na skladovanie sušenej zeleniny sú najlepšie sklené poháre s uzatvárateľným vekom, kde je obmedzený prístup vzduchu. Poháre by mali byť menšie, aby ste ich obsah vedeli rýchlo skonzumovať. Dôvodom je to, že pri častom otváraní nádoby zelenina v nej prijíma vlhkosť z okolia, a tak sa môže poškodiť.
  7. Nádoby a poháre s nasušenou zeleninou skladujte na suchom a tmavom mieste, pretože vplyvom slnka a svetla strácajú svoje živiny.
  8. Ak ešte nemáte sušičku a plánujete si ju zaobstarať, potom si určite vyberte sušičku s cirkuláciou vzduchu, inak budete musieť pláty a aj jednotlivé kúsky, počas sušenia, prekladať. Kúsky na krajoch nebudú tak dobre schnúť ako tie v blízkosti ventilátora.
  9. Pomalé sušenie pri teplote 35 °C zachová množstvo živín. Pri tejto teplote sa prakticky odparuje len voda.
  10. Pri sušení v rúre sem-tam premiešajte obsah na plechu, aby schnutie bolo rovnomerné z každej strany.
  11. Nesušte zeleninu, ale ani ovocie príliš dlho, pretože bude gumovité.
  12. Je zelenina príliš tvrdá, „príliš usušená“, a nevládzete ju prehrýzť? Nevadí. Pred konzumom si ju namočte do vlažnej vody a ona zmäkne. Pamätajte, že čím menej vlhkosti, tým dlhšia trvanlivosť.
  13. Ak vaša sušička má pláty, cez ktoré vypadávajú drobné kúsky, vysteľte ich papierom na pečenie alebo gázou.

Ako pripraviť domácu vegetu?

Jednoducho, zo sušenej zeleniny. Na jej prípravu budete potrebovať:

  • 1 kg mrkvy
  • 1 kg petržlenu
  • 0,5 kg zeleru
  • 0,5 kg kalerábu
  • 0,5 kg cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 pór
  • 3 červené papriky
  • petržlenovú vňať
  • zelerovú vňať
  • sušený ligurček

Ako na to?

Všetky ingrediencie, ktoré to vyžadujú, ošúpte a dôkladne umyte. Mrkvu, petržlen, zeler a kaleráb ošúpte, umyte a postrúhajte. Nastrúhanú zmes premiešajte a dajte vysušiť. Na ďalší plech/plát nadrobno pokrájajte cibuľu, cesnak, pór a papriku a znovu sušte. Zelené vňate môžete sušiť vo zväzkoch alebo na pláte, posekané na drobno.

Domáca vegeta zo sušenej zeleniny

Všetku vysušenú zeleninu zmiešajte spolu, rozmrvte alebo pomeľte v mlynčeku. Rozmrvená a pomletá zmes bude pravdepodobne obsahovať vlhkosť, preto ju ešte presušte a následne uskladníte v sklenenej nádobe.

Samozrejme, že ak nemáte všetky ingrediencie, ktoré sme uviedli vyššie, nevadí, nech vás to od prípravy domácej vegety neodradí. Takto pripravená vegeta je bez farbív, bez konzervantov a bez ďalších škodlivých prísad, jednoducho vegeta v top BIO kvalite.

Vegetové tipy a triky:

  • Môžete pridať aj soľ alebo korenie, prípadne kurkumu, karí, bazalku, čili alebo sušené huby.

Upozornenie

Pri kúpe sušeného ovocia alebo zeleniny v predajniach si obsah v balíčku pred konzumáciou dôkladne umyte. Ešte lepšie urobíte, ak ho pred konzumom namočíte do teplej vody a následne ešte prepláchnete pod tečúcou vodou. Sušené potraviny z obchodu sú konzervované a obsahujú rôzne látky, ktoré síce nie sú život ohrozujúce, ale môžu spôsobiť rôzne alergie, dermatitídu, bolesti hlavy a zažívacie problémy.

Zobraziť produkty v kategórií:

Autor článku

Dominika Hamarová

Volám sa Dominika Hamarová a mám vyštudovanú predškolskú a elementárnu pedagogiku. Vo voľnom čase sa venujem zdravému životnému štýlu a športu...


Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Betónové kvetináče – hodia sa do bytu i do záhrady Betónové kvetináče – hodia sa do bytu i do záhrady

Betonové kvetináče sa skvelo hodia nielen do vašej záhrady, ale aj do bytu. Môžete do nich zasadiť rôzne sukulenty, ale napríklad aj ihličnany.

Žlté kuchyne – potešia oko i ducha Žlté kuchyne – potešia oko i ducha

Žltá farba má mnoho pozitív – nielenže je optimistická a zlepšuje náladu, ale tiež dokáže zosvetliť a otepliť interiér a zväčšiť priestor. Hovorí sa však aj to, že vzbudzuje chuť do...

Červená farba kuchyne citeľne zvýši váš apetít Červená farba kuchyne citeľne zvýši váš apetít

Posvieťme si aspoň trochu na to, čo všetko by nám červená farba mala ponúknuť. Nápadmi na dizajnovanie a kombinovanie farieb sa nechajte inšpirovať fotkami v článku.  



Publikované dňa: 04.08.2020
Posledná aktualizácia:
Hodnotenie článku:
(89.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Údržba a starostlivosť o plastové okná. Pomôže aj silikónový olejÚdržba a starostlivosť o plastové okná. Pomôže aj silikónový olej

Tak, ako čokoľvek iné, aj plastové okná si pre predlženie životnosti vyžadujú určitú dávku starostlivosti. Ošetrenie plastových okien vám nezaberie veľa času, stačí vedieť, na čo sa...

Ako vŕtať do dreva, betónu a do tehlyAko vŕtať do dreva, betónu a do tehly

V každej domácnosti občas treba vŕtať. Aký je správny postup pri vŕtaní do rôznych materiálov? V našom článku vám poradíme, ako vybrať vrták aj hmoždinku.

Použitie žlčového mydla v domácnostiPoužitie žlčového mydla v domácnosti

Trápite sa pri odstraňovaní škvŕn z detského oblečenia či svojich obľúbených kúskov? Vyskúšajte obľúbené žlčové mydlo, ktoré sa teší z množstva pozitívnych recenzií.