Malý elektrický konvektomat do domácnosti – ako funguje, ako ho používať, cena

Konvektomaty sú zariadenia, ktoré sa tradične používajú najmä v reštauráciách a kuchyniach profesionálnych kuchárov. Vďaka svojej multifunkčnosti a kvalitnej príprave jedál totiž poskytujú top výsledky. To však neznamená, že si konvektomat nemôžete zaobstarať aj k sebe domov. Ide síce o vyššiu investíciu než v prípade teplovzdušných rúr, avšak výsledok stojí za to.

Ako vybrať konvektomat

Neviete si poradiť s výberom? Poradíme vám všetko potrebné pre voľbu toho správneho konvektomatu pre vás.

Obľúbené konvektomaty Miele


Čo je to konvektomat

Konvektomat patrí k bežnej výbave každej profesionálnej kuchyne. Ide o multifunkčné zariadenie, ktoré na pečenie používa rovnomerné prúdenie horúceho vzduchu, ktoré je kombinované s parou. Takýmto spôsobom dochádza k efektívnemu pečeniu s rovnomerne prepečeným pokrmom. Výsledkom je uchovanie šťavnatosti vo vnútri a chrumkavosti zvonku. Pokrmy pripravované v konvektomate si tak zachovávajú viac chutí a arómy, pričom príprava jedál je zdravšia – nie je potrebné použiť množstvo tuku a oleja. Pri pečení v konvektomate sa nestáva, že by bol pokrm vysušený alebo pripálený na povrchu. Okrem chutných a voňavých pokrmov však poteší aj nízka spotreba vody a elektriny oproti bežným teplovzdušným rúram.

Výhody konvektomatu oproti bežným rúram

  • Umožňuje kombináciu funkcií – pečenie, varenie v pare a pečenie s parou.
  • Pokrmy sú šťavnatejšie, rovnomerne prepečené a chutnejšie.
  • Možno v ňom pripraviť viacero pokrmov naraz, preto si viete upiecť hlavné jedlo aj dezert v rovnaký čas bez premiešania chutí a aróm.
  • Spotrebuje menej energií.
  • Príprava jedál je rýchlejšia, rovnako ako rozohrievanie.
  • Je multifunkčný – vie piecť, variť, ohrievať, rozmrazovať aj vyprážať. Tým pádom nepotrebujete množstvo kuchynských spotrebičov.
  • Stačí použiť menej tuku, čím je vhodný aj na prípravu jedál pri diéte.
  • Zväčša mávajú samočistiace programy, čím vám ušetria mnoho námahy.

TOP 5 konvektomatov

Ako vybrať konvektomat

Pri výbere konvektomatu je niekoľko kritérií, ktoré je potrebné brať do úvahy, a to predovšetkým ich typ a funkcie. Preto je dobré vedieť, v akých podmienkach budete konvektomat používať, pre koľkých ľudí v ňom budete pripravovať pokrmy a aké spôsoby prípravy pokrmov preferujete, aby ste si mohli overiť, že konvektomat obsahuje funkcie a programy, ktoré využijete.

Domáci konvektomat

Profesionálne aj mini domáce konvektory

Konvektomaty môžeme rozdeliť na tie na profesionálne použitie a tie na domáce použitie.

  • Profesionálne konvektomaty – Keďže konvektomaty sú vyrábané hlavne na profesionálne varenie, tento typ sa vyskytuje častejšie. Sú uspôsobené na varenie väčšieho množstva jedál naraz, preto mávajú väčší objem. Bývajú v prevádzke dlhšiu dobu, preto majú aj väčší výkon alebo priame napojenie na vodu. Okrem vyššej ceny mávajú aj viac funkcií a programov.
  • Konvektomaty na domáce použitie – Sú určené na použitie v bežných domácnostiach. Nemusia byť len vstavané, ale aj samostojace (na kuchynskú linku). Sú lacnejšie, majú skôr len nádržku na vodu a chýba im viacero funkcií, ktoré profesionálne prístroje mávajú. Avšak stále sú to skvelé multifunkčné zariadenia, ktoré nahradia viacero kuchynských spotrebičov.

Veľkosť – vnútorný objem

V rámci veľkosti sa nebavíme len o vonkajších rozmeroch, ktoré sú určite dôležité, aby vám konvektor do kuchyne sadol, ale predovšetkým je zaujímavý vnútorný objem. Ten určí, koľko porcií je možné naraz pripraviť. Objem konvektorov sa zvykne udávať v počte porcií, ktoré je možno naraz pripraviť, alebo v počte gastronádob (GB), ktoré sa doň naraz zmestia. Gastronádoba 1/1 predstavuje plech alebo pekáč s rozmermi 530 x 325 x 65 mm. Podľa množstva pripravených porcií a gastronádob sa konvektomaty delia na:

  • Malé = do 50 porcií alebo 3 – 6 GN 1/1.
  • Stredné = 50 – 150 porcií alebo 6 – 10 GN 1/1.
  • Veľké = 150 – 250 porcií alebo 12 – 24 GN 1/1.

Menšie konvektomaty sú vhodné do domácností a malých podnikov, stredné do menších reštaurácií a školských stravovacích zariadení a najväčšie do veľkých gastroprevádzok a reštaurácií, väčších škôl a hotelov.

Systém vytvárania pary

Konvektomat vytvára paru buď nástrekom, alebo bojlerom. Oba spôsoby majú svoje pre aj proti.

  • Nástrekom – Znamená to, že voda sa nastriekava na vykurovacie teleso, kde vzniká para, a tá putuje priamo do priestoru komory. Tento systém je v mnohom jednoduchší, ľahko sa čistí a je súčasťou skôr menších konvektorov na domáce použitie. Nevýhodou je, že sa para tvorí pomalšie a komora sa môže viac zanášať vodným kameňom.
  • Bojlerom – Konvektomat má v tomto prípade vstavaný bojler, ktorý paru vytvára. Tvorba pary je tak rýchlejšie a presnejšia, je možné regulovať množstvo vytvorenej pary. Nevýhodou je vyššia cena, keďže tento spôsob je vlastný skôr profesionálnym konvektorom. Náročnejšia je aj údržba prístroja, preto je dobré, ak má konvektor odvápňovaciu funkciu.

Domáci konvektomat

Zdroj vody

Každý konvektor potrebuje na výrobu pary zdroj vody, ktorú čerpá buď z nádržky, alebo priamo zo zdroja vody. Nádržku ako zdroj vody majú len malé konvektory na doma, kde je takýto prísun vody úplne postačujúci. Vo veľkej prevádzke by však nebolo praktické vodu neustále dolievať, preto majú profesionálne konvektory priame napojenie na vodu. Sú drahšie a je potrebná úvodná inštalácia, ale nikdy sa vám nestane, že sa vám počas pečenia minie voda zo zásobníka.

Chladné dvierka, výsuvné panely a ďalšie bezpečnostné prvky

Konvektomat môže mať niekoľko bezpečnostných prvkov. Veľmi praktické sú chladné dierka, teda dvierka vyrábané z aspoň dvojitej vrstvy skla. Sú stále prehľadné, čiže viete si skontrolovať proces pečenia, ale vďaka hrubšej vrstve poskytujú lepšie tepelnú izoláciu, vďaka čomu sú zvonku chladné a nedôjde tak k popáleniu. Pomerne bežnou súčasťou sú motorické výsuvné panely, vďaka ktorým si môžete plech alebo rošt ľahko skontrolovať bez rizika pádu alebo preklopenia. Príjemné je tlmené zatváranie, ktorým predídete buchnutiu dvierok. A samozrejmosťou sú aj zámky alebo detské poistky, ktoré uzamknú konvektomat a neumožnia zmenu programu bez odomknutia zámku.

Dotykové alebo mechanické ovládanie

Ovládanie konvektomatu by malo byť jednoduché, prehľadné a intuitívne. Stretnúť sa môžete s klasickým mechanickým ovládaním s tlačidlami a otočnými gombíkmi, dotykovým ovládaním s použitím displeja alebo s kombináciou oboch spôsobov. Konvektomaty s mechanickým ovládaním bývajú lacnejšie a často jednoduchšie pre menej technicky zdatných. Konvektomaty s dotykovým ovládaním majú často viacero funkcií a programov navyše, z ktorých si môžete na displeji vybrať.

Teplotné rozmedzie – 30 až 300 °C

Rozmedzie teplôt, ktoré konvektomat ponúka, závisí od konkrétneho modelu. Hornou hranicou býva 250 – 300 °C, ktoré možno využiť pri pečení alebo niektorých čistiacich programoch. Spodná hranica býva nízka až na 30 °C, čo sa využíva pri pečení sous-vide, v pare alebo pomalom varení. Na pečenie v pare sa vo všeobecnosti používa nižšie teplotné rozpätie, keďže stačí len 100 °C na kvalitné výsledky.

Nerezový konvektomat

Funkcie a doplnky, ktoré zaujmú

  • Čistiaci program – V každom konvektomate sa časom začne usádzať vodný kameň a nevyhne sa bežnému znečisteniu. Preto je funkcia automatického čistenia veľmi dôležitá. Najlepšie je, ak má aj funkciu automatického odvápňovania.
  • Smart funkcie – Drahšie modely konvektomatov už ponúkajú aj rôzne smart funkcie. Predovšetkým ide o možnosť prepojenia s mobilnou aplikáciou prostredníctvom WiFi alebo Bluetooth. Aplikácie ponúkajú rôzne automatické programy, návrhy jedál ale aj možnosť vytvoriť si vlastné programy.
  • Nahrievanie tanierov – Skvelý program pre každú prevádzku. Vďaka nemu ostanú taniere, a tým aj pokrmy dlhšie teplé pri servírovaní zákazníkom.
  • Sous-vide – Tento program ocení každý gurmán. Príprava pokrmov spôsobom sous-vide pri nízkej teplote vo vákuovom balení patrí k najlahodnejším spôsobom varenia. Takto nebudete potrebovať špeciálny sous-vide varič, ale stačí vám využiť program konvektomatu.
  • Údiaci program – Nejde o klasické údenie, ale skôr rýchle dodávanie pokrmu zaúdenú arómu a chuť. Dá sa využiť pri mäsových pokrmoch, ale aj pri zelenine a pod.
  • Mikrovlnný ohrev – Ďalší program, vďaka ktorému nepotrebujete priveľa kuchynských spotrebičov. V konvektomate totiž jednoducho a rýchlo ohrejete studené pokrmy podobne ako v mikrovlnke.
  • Sprcha – Sprcha je veľmi praktickým pomocníkov, ktorým rýchlo a jednoducho vypláchnete a vyčistíte vnútorný priestor konvektomatu. Skvelá pre profesionálov v prevádzkach, kde je dôkladná hygiena maximálne dôležitá.
  • Teplotná sonda – Slúži na zmeranie vnútornej teploty jedál, hlavne väčšieho kusu mäsa. Stačí ju zapichnúť do stredu a na displeji sa vám objaví vnútorná teplota pokrmu. Ide o dôležitú pomôcku každého profesionála.
  • Plechy a rošty – Vždy je výhodné, ak konvektomat ponúka aj niekoľko plechov, roštov a pekáčov, ktoré sa doň zmestia. Takto ho budete môcť ihneď používať bez potreby zháňania nových plechov.

Cena je pomerne vysoká

Mini konvektomaty do domácností nájdete už od 500 do 1 000 eur. Je potrebné počítať s menšou kapacitou aj obmedzenými funkciami. Profesionálne konvektomaty začínajú od 1 000 eur, avšak tie lacnejšie bývajú malé konvektomaty do menších prevádzok. Profesionálne konvektomaty sú už výkonnejšie a ponúkajú viac funkcií a programov. Konvektomaty do väčších gastroprevádzok a reštaurácií však budú stáť aspoň 5 000 eur. Ide už o väčšie zariadenia, ktoré zvládnu nepretržitú prevádzku a dokážu pripraviť veľké množstvo pokrmov naraz. Majú bojlerový spôsob tvorby pary, vyšší výkon a bohaté funkcie aj príslušenstvo. Medzi obľúbené značky konvektomatov patria predovšetkým Siemens, Nordline, AEG, Miele, Electrolux, Bosch, Hendi či Unox.

Starostlivosť a údržba

Pri každom pečení a varení dochádza k znečisťovaniu vnútorného priestoru konvektomatu, preto sú jeho údržba a čistenie veľmi dôležité. Navyše používaním vodnej pary dochádza k usadzovaniu vodného kameňa, predovšetkým v oblastiach s tvrdou vodou. Pravidelným čistením predlžujete životnosť konvektomatu a zaručujete vždy tie najkvalitnejšie výsledky pri varení. Najlepším spôsobom údržby je využívať automatické čistiace programy a odvápňovací program s frekvenciou stanovenou výrobcom. V niektorých prípadoch vás na potrebu odvápnenia upozorní indikátor, v iných prípadoch si určite všimnete bielu vrstvu na stenách. Na odvápňovanie je dobré využívať odvápňovacie tablety od výrobcu alebo ocot a sódu bikarbónu, ak to manuál povoľuje. Ak váš konvektomat nie je vybavený žiadnym čistiacim programom, používajte čistiace prostriedky určené na konvektomaty.

Zobraziť produkty v kategórií:

Autor článku

 Stanislava Havrilová

Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...


Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Oranžová kuchyňa – netradičná, ale vhodná voľba Oranžová kuchyňa – netradičná, ale vhodná voľba

Vedeli ste, že oranžová ako jedna z mála farieb podporuje chuť do jedla a zmyslový pôžitok z vychutnávania si stravy? Je preto prekvapujúce, že sa v kuchyniach objavuje tak málo. Ak ju...

Hnedá kúpeľňa v rôznych odtieňoch dokáže očariť Hnedá kúpeľňa v rôznych odtieňoch dokáže očariť

Hnedá nie je častou voľbou pri výbere farby do kúpeľne. A to aj napriek tomu, že ide farbu mnohých odtieňov, ktorá sa hodí k bielej, sivej, béžovej i zelenej.

Detská izba pre chlapca – modrá hrá prím Detská izba pre chlapca – modrá hrá prím

Máte doma chlapca, ktorý by chcel vlastnú detskú izbu, v ktorej by bol mohol prežívať dobrodružstvá? Pozrite sa na našu galériu, možno v nej spolu nájdete niečo, čo sa vám zapáči.



Publikované dňa: 12.12.2022
Hodnotenie článku:
(88.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

4 výhody elektronickej detskej opatrovateľky, ktoré vás presvedčia o jej kúpe4 výhody elektronickej detskej opatrovateľky, ktoré vás presvedčia o jej kúpe

Pri novorodencoch je kontrola a prevencia nadovšetko. Dieťa môžete kontrolovať, aj keď pri ňom fyzicky nie ste, a to len vďaka praktickej elektronickej opatrovateľke.

Izbový WiFi alebo manuálny termostat na podlahové kúrenie, radiátor či kotol? Poradíme, ako vybraťIzbový WiFi alebo manuálny termostat na podlahové kúrenie, radiátor či kotol? Poradíme, ako vybrať

Termostat je priamou spojkou medzi vami a kotlom či iným vykurovacím telesom. Kedy sa oplatí pouvažovať nad novým termostatom a ako ho vybrať?

Najlepšia galvanická žehlička na tvár má viac funkcií. Akú si vybrať a ako ju používať?Najlepšia galvanická žehlička na tvár má viac funkcií. Akú si vybrať a ako ju používať?

S príznakmi starnutia sa dá popasovať pomocou galvanickej žehličky. Zaujíma vás, ako to funguje a čo môžete očakávať?