Ako vybrať lis na citrusy? Je lepší manuálny alebo pákový lis?

Citrusové plody sú plné dôležitých vitamínov, ktoré telo potrebuje nielen v sychravom a chrípkovom období. Doprajte si čerstvú šťavu z pomarančov, madaríniek, grepov či citrónu pokojne každý deň.

Ručný lis na citrusy

S lisom na citrusy ju pripravíte za pár minút a oveľa zdravšie, ako s použitím klasického odšťavovača. Viete, ako si vybrať ten najlepší? Poradíme vám!

Obľúbené lisy na citrusy

Špeciálny typ odšťavovača

Klasický odšťavovač zaberie nielen veľa miesta, zložitá je aj jeho údržba. Buďte efektívni a kúpte si lis na citrusy, ktorý síce patrí medzi špeciálne typy odšťavovačov, pracuje však inak. Ovocie netreba zbavovať šupy a krájať na menšie kúsky. Pred samotnou kúpou však dobre zvážte, ako často a aký objem šťavy budete pripravovať. Aj od spotreby závisí, aký druh lisu na citrusy bude pre vás najvhodnejší. Do každej domácnosti sa hodí iný model.

Manuálny/ručný lis na citrusy – zväčša je vyrobený z pevného, zdraviu neškodného plastu alebo skla a nájdete ho hneď v niekoľkých prevedeniach. Vhodný je na prípravu menšieho objemu šťavy a okrem kužeľa s malou miskou, vďaka ktorému šťavu vytlačíte, nájdete aj také, ktoré disponujú nádobkou či pohárom, z ktorého šťavu jednoducho vylejete, vypijete či uskladníte. Niektoré modely obsahujú aj vymeniteľné hlavice a kúpite ich za naozaj nízku cenu.

Lis na citrusy

Elektrický lis na citrusy – pri príprave väčšieho množstva šťavy určite oceníte to, že tento druh lisu vám uľahčí jej prípravu. V ponuke nájdete lis v tzv. ručnej verzii, kedy ovocie držíte rukou a pri tlaku zhora sa kužeľ otáča, mnohé disponujú obojstranným automatickým chodom, alebo v tzv. pákovej verzii, kedy pracuje lis takmer sám.

Pákový lis na citrusy – obsluha tohto typu lisu je maximálne jednoduchá a šťavu v pohári máte skutočne za pár sekúnd. Prekrojené ovocie vložíte do lisu a stlačíte páku. Vyrábajú sa zväčša z kvalitnejších materiálov, akým je napríklad nerez, čo sa odráža aj na ich cene.

Vyberáme z nášho katalógu

Ktoré parametre lisov si všímať?

Vedeli ste, že lisy na citrus patria k najúspornejším spotrebičom v kuchyni? Ich spotreba je veľmi nízka, v pohotovostnom režime nulová aj preto, že sa pri svojej práci spoliehajú na mechanický spínač. Lisy sa navyše automaticky zapínajú a vypínajú. Aké parametre si ešte všímať?

  • Kužeľ lisu: Pri výbere pomocníka do kuchyne myslite na to, že čím dokonalejší je tvar kužeľa a čím sú rebrá ostrejšie a viac vystupujú, tým ľahšie šťavu pripravíte. Pri manuálnych lisoch to, aký kužeľ je, naozaj oceníte rovnako ako v prípade elektrických, na ktoré treba vyvíjať tlak.
  • Nádoba: Veľkosť nádoby sa líši od typu lisu, ktorý si vyberiete. Existujú modely, ktoré majú nádobky menšie a šťavu musíte priebežne prelievať, ale i také, ktorých objem je až 1 liter a šťavu môžete z dizajnovej nádoby priamo servírovať.
  • Filter: Dôležitým parametrom, na ktorý netreba zabúdať, sú filtre a sitká lisov, od nich totiž závisí, koľko dužiny z ovocia sa dostane do pohára. Ak je sitko príliš plytké, myslite na to, že ho počas práce budete musieť očistiť. V zásade platí, že pred otvormi treba uprednostniť vrúbky.
  • Materiál: Lisy na citrusy nájdete v plastových, nerezových a kombinovaných prevedeniach. Závisí od toho, ktorý materiál vám viac vyhovuje alebo sa dizajnom hodí do vašej kuchyne. Pri plastových častiach, ktoré prichádzajú do styku s ovocím, sa časom nevyhnete zafarbeniu. Myslite tiež na to, či a ktoré časti sa dajú umývať v umývačke riadu.
  • Hlučnosť: Hoci lis na citrus nepatrí medzi hlučné kuchynské spotrebiče, aj tu nájdete zásadné rozdiely. Za hluk pri tom nie je zodpovedný motor, ale mechanizmus, ktorý prenáša hnaciu silu na kužeľ.

Aká je ich cena?

Ak je lis na citrusy presne tým spotrebičom, ktorý vo vašej kuchyni chýba a chcete si ho zadovážiť, premyslite si, koľko ste doň ochotní investovať. Manuálne lisy kúpite už od 5 eur, elektrické od 20 eur. V prípade pákových lisov si priplatíte, tie stoja od 50 do 250 eur. Aby sme vám výber ešte viac uľahčili, vybrali sme pre vás 5 modelov, ktoré sa medzi spotrebiteľmi tešia najväčšej obľube.

Staršie modely, ktoré sa už nepredávajú

Zobraziť produkty v kategórií:

Autor článku

Redakcia TopByvanie.sk

Pravidelne Vám prinášame všetky zaujímavosti zo sveta tých najnovších trendov v bývaní a záhrade. Sledujte nás a nič vám neunikne :-)


Pridať komentár


Pozrite si aj naše inšpirácie

Jednoduché vianočné handmade dekorácie Jednoduché vianočné handmade dekorácie

Naše inšpirácie sú naozaj veľmi jednoduché a preto ich zvládne aj menej zručný jedinec. Odmenou vám budú ozdoby, ktoré nenájdete nikdy inde!

Vyrezávané Halloween tekvice Vyrezávané Halloween tekvice

Viete kedy je Halloween? Už o pár týždňov! A máte už premyslený motív, ktorý tento rok vyrežete na tekvicu? Ak nie, potom sa nemusíte stresovať - pripravili sme pre vás to najlepšie z...

Drevené umývadlá Drevené umývadlá

Patríte k tým, ktorí sa v bytovom dizajne chcú odlíšiť a radi volíte netradičné riešenia? Máte radi krásu a praktickosť dreva? Potom je pre vás drevené umývadlo ako stvorené!



Publikované dňa: 09.01.2019
Hodnotenie článku:
(89.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Ako sa zbaviť hmyzu na balkóne? Pomôže sviečka proti hmyzu aj kvety proti komárom a muchámAko sa zbaviť hmyzu na balkóne? Pomôže sviečka proti hmyzu aj kvety proti komárom a muchám

Otravuje vás na balkóne nepríjemný hmyz, od ktorého máte štípance na pokožke? Obrňte sa vhodnými prostriedkami, povieme vám, ktoré to sú.

Ako odstrániť škvrny od jahôd, čerešní, marhúľ a ďalšieho ovociaAko odstrániť škvrny od jahôd, čerešní, marhúľ a ďalšieho ovocia

Škvrny od vocia sú počas leta bežnou záležitosťou. Poradíme vám, ako odstránite čerešňové, jahodové a ďalšie ovocné škvrny z oblečenia.

Prínosné vtáky v záhrade: sýkorky, vrabce, drozdy, škorce, žlny, vrany, sojky. Ako ich prilákať?Prínosné vtáky v záhrade: sýkorky, vrabce, drozdy, škorce, žlny, vrany, sojky. Ako ich prilákať?

Vtáky sa živia hmyzom, hlodavcami aj bezstavovcami, inými slovami, živia sa tým, čo zvykneme označovať za škodcov. Niektoré druhy vašu záhradu vyčistia aj od zdochlín alebo hnijúceho...