Ako vybrať zaváracie poháre s klipom či viečkom na med, mäso, kečup alebo džem

Podstatou každého zavárania je mať čo zavárať a mať to do čoho zavárať. Základom otvorenia zaváraninovej sezóny je bohatá úroda a zaváracie poháre. Nielen od kvality nazbieraných a spracovaných plodov, ale aj od kvality pohárov závisí, ako dlho vám sterilizovaná potravina vydrží.

Ako vybrať poháre na zaváranie?

Ak ste zavárací maratón len začali, potom sa vám určite zíde návod, ako čo najlepšie a najvýhodnejšie vybrať poháre na zaváranie.

Veľký výber pohárov na zaváranie rôznych veľkostí nájdete v ✅ e-shope Bonami.sk.

Čo budeme zavárať?

Prvým krokom je zistiť, čo všetko túžite zavariť a podľa toho sa odrazíte ďalej. Budete približne vedieť, koľko pohárov kúpiť, aké objemy, tvary a s akým typom uzatvárania. Dobré je vopred ovládať postupy, ako sa jednotlivé potraviny zavárajú, do akých pohárov sa dávajú a ako ich do nich ukladať. Niektoré sa totiž natlačia a iné zase len voľne pohádžu alebo naukladajú do polovice. Mali by ste vedieť, či budete zavárať do veľkých pohárov alebo do malých. Je to dôležitý údaj, pretože ak budete zavárať do veľkých zaváracích pohárov, s objemom 720 ml, a po otvorení nezjete ich obsah do jedného mesiaca, je táto kúpa zbytočná, pretože sa narobíte a polku pohára vyhodíte. V tomto prípade radšej zavárajte do menších pohárov, ktoré ste schopní skonzumovať za čo najkratší čas.

Jeden zavárací pohár na 10 rokov

Hoci sa výber tých správnych zaváracích pohárov javí na prvý pohľad ako jedna „veľká španielska dedina“, nie je to zase také náročné. Kvalitu pohárov a to, či ste sa rozhodli pre tie správne, zistíte až vtedy, keď tie isté poháre, budete môcť použiť niekoľko sezón po sebe. Ak vám poháre vydržia niekoľko rokov bez akejkoľvek zmeny a ani po dlhom čase sa v nich nebojíte znovu a znovu zavárať, potom to bola tá najlepšia a najvýhodnejšia kúpa zaváracích pohárov. Skúsení ovocinári majú už aký-taký prehľad v tom, ktorý pohár áno a ktorý nie, no pre ľudí, ktorí sa chystajú zavárať po prvý raz, to môže byť problém. Preto sme urobili podrobný prehľad toho, do čoho je možné zavárať a čo bude najideálnejšie na zaváranie vašich uhoriek a džemov.

Ideálny objem pohárov

Prvým údajom, ktorý je pri výbere pohárov dôležitý, je jeho objem. Existujú zaváracie poháre s rôznym objemom, úplné malé 20-mililitrové, 25 ml, 150 ml, 165 ml, 200 ml, 212 ml a postupne by sme sa dostali až k 5 000 ml pohárov, k tzv. 5 literkám. Najviac využívané sú poháre 720 ml, ktoré sa laicky označujú ako 7-decky. Cenovo sú pomerne najvýhodnejšie a predávajú sa v rôznych baleniach, po 4, 6, 8, 10, 12 kusov pohárov.

Zaváracie poháre s klipom

Mechanizmus uzatvárania

Zaváracie poháre sa odlišujú aj rôznym uzatváracím mechanizmom. Poznáme 3 typy pohárov.

  1. Zaváracie poháre s vrchnákom alebo zaťahovacím viečkom, sú vybavené závitom, na ktorý je možné viečko zakrútiť. Vplyvom sterilizácie sa z fľašky odstraňuje vzduch a vrchnák sa o to viac zaťahuje. Poháre sa nazývajú aj ako skrutkovacie, závitové alebo šroubovacie.
  2. Zaváracie poháre s kovovým viečkom, ktoré sa používali najmä kedysi, nemajú drážky, závit, na ktorý by sa veko naskrutkovalo. Viečko sa aplikuje overeným spôsobom, uťahovaním, prostredníctvom špeciálneho uzatváracieho mechanizmu, pomocou zaváracej hlavice. Viečko hlavica zatiahne podstatne lepšie ako ruka a pomocou sterilizačného procesu prebehne ešte dôkladnejšie tesnenie. Neznamená to však, že sa sterilizácia vždy podarí, no je to najspoľahlivejší spôsob. Má však nevýhody, nie každý vie a vládze pracovať s uťahovacou hlavicou. Najznámejším výrobcom tohto typu pohárov je Omnia.
  3. Zaváracie poháre s klipom sú poháre s patentným uzáverom, z jednej alebo z dvoch protiľahlých strán, majú kovové spony a medzi vrchnákom a pohárom sa nachádza tesnenie z gumy. Vrchnák pohára je zo skla, čo z pohára robí zaujímavú dekoráciu, vhodnú najmä do kuchyne vo vintage štýle. Ale ako to už pri mnohých veciach býva, že čo je krásne nemusí byť aj dobré, poháre sú určené len na potraviny, ktoré chcete uskladňovať kratšiu dobu. Na kompóty a sterilizovanie „do zásoby“, ich určite nepoužívajte. Môžete do nich uskladniť nakladaný syr, ktorý krátko po zhotovení zjete.

Zaváracie poháre podľa druhu potraviny

Urobte si v hlave prehľad, čo tento rok hodláte zavárať. Samozrejme, že tento hrubý odhad sa môže postupne vzhľadom na minuloročné skúsenosti, množstvo pozbieranej úrody, na prípadné mrazy, meniť. Ak sa chystáte zavárať marmelády, lekváre a džemy, odporúčame využiť skôr menšie zaváracie poháre, také okolo 250 ml, najideálnejšie sú malé zaváracie poháre s objemom 220 ml, pretože džem je nutné spotrebovať krátko potom, ako ho otvoríte, inak sa vplyvom vzduchu rýchlo pokazí a splesnivie.

Zaváracie poháre 7-decové

V prípade zavárania papriky, uhoriek a broskýň odporúčame použiť klasiku, a teda zaváracie poháre s objemom 720 ml. Pri ukladaní uhoriek do pohárov ich neprekrajujte a tak isto sa neprekrajujú ani ďalšie plody, ktoré sú prirodzene veľké, maximálne tak marhule a paprika (klasická alebo jabĺčková), sa rozkrajuje maximálne na polovicu.

Zavárané uhorky v 7-decových pohároch

Ak patríte medzi ľudí, ktorí radi vymýšľajú nové jedlá a miešajú piate cez deviate, potom čalamády, kapustu, lečo, plnenú papriku a nejaký hráškovo-mrkvový mix, môžete zavariť do zaváracieho pohára podľa vášho gusta.

Na čo využiť 5-litrové poháre?

Možno chystáte o rok svadbu, krst alebo hostinu väčších rozmerov, kde túžite podávať svoje zaváraninové poklady, potom si môžete urobiť mimoriadne zásoby a zavariť plody do väčších 5-litrových zaváracích pohárov. Do týchto nadrozmerných pohárov sa zavárajú aj kvasené uhorky, tzv. kvašáky, pretože pri kvasení zväčšujú svoj objem.

Malé zaváracie poháre

Čerešne a ďalšie bobuľovité ovocie (višne, hrozno, egreš, ríbezle, čučoriedky), neodporúčame zavárať do veľkých nádob. Podobne ako pri džemoch, aj tu sa často stáva, že veľká zaváraná fľaška je pre 2-člennú rodinu objemná, no a napriek tomu, že typ zaváraniny máte radi, otvorte si radšej ďalší pohár, ako by ste ho nedojedený mali vyhodiť. Napriek tomu, že to bude s bobuľkami a malými fľaškami zdĺhavejšia robota, vo finále budete určite spokojnejší.

Nátierky, pomazánky, čili omáčky zavárajte do ešte menších zaváracích pohárov, ako sme odporučili na džemy, takže menej ako 220 ml, pretože sú schopné kaziť sa oveľa rýchlejšie ako džemy. No a do tých najmenších zaváracích pohárov dajte paštéty, pretože ak načatú paštétu neskonzumujete do jedného týždňa, riskujete tráviace ťažkosti.

Poháre s klipsňou môžete použiť na nakladaný syr. Malé, 100 ml zaváracie poháre sú super na zaváranie mäsa.

Zaváracie poháre podľa tvaru

Zaváracie poháre sa nerozlišujú len podľa objemu a podľa spôsobu tesnenia, ale aj podľa tvaru. Zaužívaným tvarom je ovál, takéto poháre majú výhodu, pretože tvar je prispôsobený tvaru hrnca, čo zabezpečuje rýchlejšie a šetrnejšie zaváranie. Medzi ich nevýhodu patrí hladký povrch, ktorý vám ľahko môže vykĺznuť z rúk.

Rôzne tvary pohárov na zaváranie

Ďalším tvarom, ktorý nájdete v predajniach, je hranatý. Buď sú to 4-hranné poháre (ako tvar štvorca) alebo potom 6-hranné, 8-hranné poháre. Hranaté poháre sa odlišujú od tých klasických, vyzerajú „inak“, čo z nich robí modernú a vkusnú nádobu. Navyše sa lepšie plnia a uťahujú, pretože vďaka hranám sa nešmýkajú z rúk. Čo sa týka ekonomickosti, jednoznačne vyhrávajú oválne poháre.

Ako zavárať úsporne?

Najúspornejšie zaváranie je vtedy, keď zavaríte čo najviac úrody do najmenej zaváracích fliaš a pri ich otvorení všetko pekne zjete bez toho, aby ste niečo vyhodili. To je pravé slovenské zaváranie. Zavariť veľa a výhodne. Mnohí si mylne myslia, že úsporné zaváranie je vtedy, keď nakúpia kadejaké zaváracie poháre, ktoré sú práve v akcii. To však vôbec nie je pravda. Tu sú 3 odporúčania, ako šetrne zavárať.

  1. Použite klasické oválne poháre namiesto tých hranatých. Hranaté sú nesúrodé, do zaváracieho hrnca sa ich nezmestí toľko ako tých oválnych. Oválne poháre sú tvarovo prispôsobené hrncu. Preto aj v supermarketoch sú hotové potraviny balené v oválnych fľaškách. Je to najefektívnejší a najlacnejší spôsob sterilizácie. Tvarovo rôznorodé poháre zaberú viac miesta na policiach pri skladovaní.
  2. Použite približne rovnaké objemy pohárov, pretože aj rôznorodý objem vedie k strate priestoru v zaváracom hrnci a spôsobuje väčší chaos pri skladovaní. Preto na džemy použite jeden objem pohárov, na lečo zase jeden druh atď.
  3. Použite výškovo rovnaké poháre. Ak budete mať objemovo rovnaké poháre, ale ich výška bude rozdielna, potom budete tam, kde by ste boli s pohármi rôzneho objemu. Znovu vznikne len chaos v zaváracom hrnci, vo viečkach a aj pri skladovaní. Navyše, rozdielne výšky pohárov spôsobia aj odlišné rozloženie tepla a rôznu hladinu vody v hrnci pri samotnom procese zaváraní. Výsledkom tak bude buď zlé tesnenie, alebo nedokonale zavarené suroviny (tvrdé, surové plody)...

Vyberáme z nášho katalógu

Zbierate zaváracie poháre?

Možno vám napadla myšlienka (tak ako aj mne), že si po zjedení kečupu, horčice... z obchodu, odložíte poháre na zaváranie. Prvotná myšlienka a nápad je super, ale potom čo ste si prečítali vyššie zhrnutie toho, čomu sa hovorí šetrné zaváranie a čo naozaj aj šetrné je, to až taký dobrý nápad nie je. Tatárska má iný objem ako horčica, tá zase iný ako džem. Vo finále to povedie k časovým a aj k energetickým nákladom. Čas sa vám navýši pri hľadaní vhodného viečka, pri ešte dôkladnejšom umývaní pohárov od prechádzajúcich potravín, pri samotnom zaváraní, keďže jeden pohár je vyšší a hranatý, iný je zase nízky a oválny.

Zaváracie poháre na uhorky a čalamádu

Vedeli ste, že za špeciálny druh zaváracieho pohára možno pokladať aj fermentačný kotol alebo sud, v ktorom sa uskladňuje víno. Nádoba pracuje na rovnakom princípe ako bežné zaváranie. Bráni prísunu vzduchu, ktorý spôsobuje kazenie zaváranín. Kotol je z kovu, v dolnej časti má ventil a vo vnútri nádoby sa nachádza poklop, ktorý „pláva“ na hladine tekutiny (vína). Tak, ako sa hladina vína znižuje vyprázdňovaním cez spodný ventil, klesá aj poklop, čím bráni vniknutiu vzduchu k tekutine a chráni víno pred poškodením. Je to kondenzačná nádoba, ktorá využíva princíp Leydenskej fľaše alebo Leydenského pohára, ktorý sa v prvopočiatkoch (rok 1745) využíval na prvé pokusy s elektrinou.

Ako zaobchádzať so zaváracími pohármi?

  • Dbajte nato, aby plocha, na ktorej pripravujete poháre, vrátane skrutkovania a tesnenia veka, bola protišmyková. Poháre sú hladké, preto sa vám ľahko môžu vyšmyknúť z rúk a navyše sú krehké, keďže sú stále zo skla.
  • Pri ukladaní pohárov do klasického plechového hrnca, na plech alebo do umývačky riadu, zabezpečte, aby bol medzi pohármi a stenami hrnca či plechu priestor 2 cm. Inak hrozí, že poháre prasknú.
  • Pri zaváraní neukladajte poháre priamo na kov, na dno hrnca alebo plechu, predtým vysteľte spodok kuchynskou utierkou alebo novinovým papierom. Poháre, pod ktorými sa rýchlo zohrieva kov, môžu prasknúť. Riziko je vyššie práve pre tie poháre, ktoré sú buď staré, opotrebované, alebo majú od výroby tenšie sklo. Niektoré hrnce, najmä tie klasické plechové, sú vybavené aj kovovou mriežkou, ktorá sa ukladá na dno hrnca a na ktorú sa potom ukladajú poháre.
  • Pozor na teplotný šok. Ak poháre so studeným nálevom vložíte do vriacej vody, pravdepodobne prasknú. Rovnako môžu prasknúť, ak ich horúce budete prudko ochladzovať pod prúdom tečúcej vody. Myslite nato, že voda, nálev v pohári by mal byť približne rovnakej teploty ako voda v hrnci. Radšej ochladzujte tak, že studenú vodu budete lievať do hrnca na miesto medzi pohármi, nie priamo na sklo.
  • S nálepkami na pohároch máte síce prehľad, čo ste zavárali a kedy, ale pri opätovnom použití je nutné nálepky odstrániť. Najmä ak chcete zavárať v umývačke riadu, inak by sa mohli odlepovať a upchať trysky, filter a odtok. Dajte ich teda dole, ale jemným spôsobom, nie zoškrabovaním nasilu, pretože škrabancami narušujete štruktúru skla.
  • Neotvárajte zaváraniny tak, že nimi budete klepať po tvrdých plochách alebo otvárať veko nožom či obúchavaním viečka o pracovnú dosku, poškodíte tak kuchynskú dosku, viečko a aj závit na pohári. Použite otvárač na zaváraniny.

Ako správne skladovať zaváracie poháre?

Ideálne je mať prázdne poháre vyumývané, rovnako pekne poukladané a aj zatvorené správnym vekom na poličke, presne tak ako keď sú naplnené dobrotami. Chápeme, že nie vždy je to možné, najmä ak zaváranín neubúda a prázdnych pohárov pribúda. V tom prípade poháre poukladajte do debničky na zemiaky, prikryte ich dekou a uskladnite na čisté miesto, napr. do pivnice, na povalu či do skladu alebo komory. Určite ich neuskladňujte v plastovej igelitke, mohli by sa obiť alebo rozbiť. Neskladujte ich ani spôsobom menší pohár vo väčšom, môže sa stať, že ten menší už z toho väčšieho nevytiahnete a aj keď sa vám to podarí, poháre sa určite o seba dobre poobíjajú a stratia na kvalite. No a samozrejme, neskladujte ich na mieste, kde je extrémny chlad alebo extrémne teplo, aby nepraskli.

Skladovanie pohárov na zaváranie

Kde kúpiť zaváracie poháre?

Zaváracie poháre dnes dostanete kúpiť všade, dokonca aj v drogérii. Kupujte ich na mieste, kde si máte z čoho vybrať a kde sú poháre dostupné za dobré peniaze. Dobrou voľbou je kúpa zaváracích pohárov v Tescu alebo v Tescome, kde nájdete rôzne objemy, tvary a aj rôzny počet pohárov v jednom balení. Čo najlacnejšie zaváracie poháre kúpite v Metre, kde nájdete aj špeciálne poháre na mäso a paštéty.

Koľko stoja zaváracie poháre?

Cena zaváracích pohárov sa pohybuje od pár eur do niekoľkých desiatok eur. Tie najlacnejšie klasické, oválne 7 dcl zaváracie poháre, ktoré stoja približne 4 € za 8 kusov bez viečok. Za viečka zaplatíte do 2 € za 10 kusov. Čím väčšie balenie, tým pochopiteľne aj výhodnejšia cena, čo však neplatí pri pohároch s klipmi. Za zaváracie dózy s klipsňami zaplatíte aj 10 € za jednu. Túžite ušetriť čo najviac peňazí? Potom kupujte poháre počas sezóny, keď sú v akcii a len vtedy, ak ich aj naozaj potrebujete.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie zaváracie hrnce

Ďalšie príslušenstvo, ktoré sa môže zísť pri zaváraní

Lievik

Je pomôcka, ktorá urýchľuje plnenie pohárov. Je to hygienickejší a aj praktickejší spôsob plnenia. Nemusíte sa báť, že vám v pohári zostanú ruky, že sa vám čerešňa pri plnení vyšmyknú z rúk a budete ich zbierať po byte. Vyrába sa v plastovej a kovovej forme a dostať ho kúpiť aj za symbolické 1 €.

Kliešte

Je to výborná pomôcka, ktorú oceníte hlave pri objemnom zaváraní. Ak máte na zaváranie viac pohárov ako dokážete zavariť na jedenkrát, potom nestrácajte čas a s pomocou klieští vyberiete zavarené poháre ešte z horúcej vody bez toho, aby ste sa popálili. Pomôžu vám aj s ukladaním nových pohárov do hrnca s vriacou vodou. Cena kliešťov na zaváranie je približne 4 €.

Svorky

Zaváracie svorky sa využívajú na ešte lepšie tesnenie pohárov. Funguje to tak, že na pohár sa nasadí sterilný krúžok z gumy, potom samotné viečko a zaistí sa pružnými svorkami. Počas ochladzovania sa svorky odstraňujú. Na podobnom princípe fungujú aj zaváracie poháre s klipom, pri ktorých kovové spony, „svorky“, neodstraňujeme, pretože sú súčasťou veka. Svorky sa vyrábajú v plastovom alebo v kovovom prevedení a ich cena sa pohybuje od 3 eur za 2 kusy.

Otvárač

Špeciálny otvárač na zaváraniny, s ktorým pohodlne, s vynaložením minimálnej námahy, otvoríte akúkoľvek zaváraninu. Otváračov je viacero, môžete použiť ten na zaváraniny, multifunkčný alebo univerzálny, z plastu alebo z kovu. Ich cena sa pohybuje okolo 5 €.

Zaváracia hlavica

Slúži na uťahovanie kovových viečok, ktoré sú určené na poháre bez závitu. Predáva sa ako plastová alebo kovová hlavica a to buď s pomocnou pákou, alebo bez nej. Páková je však oveľa pohodlnejšia, ľahšie sa s ňou pracuje. Niektoré druhy sa dajú prispôsobiť podľa veľkosti veka, iné zase nie. Mimochodom, zaváracia hlavica sa vyrába aj ako guľôčková alebo hladká hlavica bez guľôčiek. Hlavica s guľôčkami je lepšia, pretože guľôčky dotlačia, utesnia veko silnejšie. Cena hlavice sa pohybuje okolo 2 eur.

Autor článku

Dominika Hamarová

Volám sa Dominika Hamarová a mám vyštudovanú predškolskú a elementárnu pedagogiku. Vo voľnom čase sa venujem zdravému životnému štýlu a športu...


Pridať komentár


Pozrite si aj naše inšpirácie

Oranžová kuchyňa – netradičná, ale vhodná voľba Oranžová kuchyňa – netradičná, ale vhodná voľba

Vedeli ste, že oranžová ako jedna z mála farieb podporuje chuť do jedla a zmyslový pôžitok z vychutnávania si stravy? Je preto prekvapujúce, že sa v kuchyniach objavuje tak málo. Ak ju...

Fialová farba do spálne? My hovoríme áno! Fialová farba do spálne? My hovoríme áno!

Všetky odtiene fialovej sa dajú dobre kombinovať s bielymi stenami a doplnkami. Do takéhoto mixu zapadne aj hnedý nábytok či koberec a podlaha. Presvedčte sa o tom s nami!

Žltá kúpeľňa - aj doplnky rozhodujú Žltá kúpeľňa - aj doplnky rozhodujú

Nebojte sa žltej! Každý deň s ňou môžete začínať ráno v kúpeľni, zlepšiť si náladu, keď si pôjdete umyť ruky, či sa dostať do hravej nálady, keď sa pôjdete prepudrovať. 



Publikované dňa: 24.07.2020
Hodnotenie článku:
(89.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Ako sa zbaviť hmyzu na balkóne? Pomôže sviečka proti hmyzu aj kvety proti komárom a muchámAko sa zbaviť hmyzu na balkóne? Pomôže sviečka proti hmyzu aj kvety proti komárom a muchám

Otravuje vás na balkóne nepríjemný hmyz, od ktorého máte štípance na pokožke? Obrňte sa vhodnými prostriedkami, povieme vám, ktoré to sú.

Ako odstrániť škvrny od jahôd, čerešní, marhúľ a ďalšieho ovociaAko odstrániť škvrny od jahôd, čerešní, marhúľ a ďalšieho ovocia

Škvrny od vocia sú počas leta bežnou záležitosťou. Poradíme vám, ako odstránite čerešňové, jahodové a ďalšie ovocné škvrny z oblečenia.

Prínosné vtáky v záhrade: sýkorky, vrabce, drozdy, škorce, žlny, vrany, sojky. Ako ich prilákať?Prínosné vtáky v záhrade: sýkorky, vrabce, drozdy, škorce, žlny, vrany, sojky. Ako ich prilákať?

Vtáky sa živia hmyzom, hlodavcami aj bezstavovcami, inými slovami, živia sa tým, čo zvykneme označovať za škodcov. Niektoré druhy vašu záhradu vyčistia aj od zdochlín alebo hnijúceho...