Popkornovače – recenzie. Najlepšie stroje na výrobu popcornu má Klarstein, Clatronic a Guzzanti

Výrazná a príjemná vôňa, slaná alebo nasladlá chuť a vŕzganie bielych chumáčikov medzi zubami. Dostali ste chuť na popkorn?

Ako vybrať popkornovač?

Bez problémov si ho teraz môžete pripraviť aj doma. S kvalitným popkornovačom docielite oveľa lepšiu chuť a aj vôňu pukancov ako pri príprave v mikrovlnke.

Obľúbené popkornovače

Dôvody, prečo si kúpiť popkornovač?

Mnoho ľudí si v prípade chuti na popkorn kúpi chrumkavú pochúťku v papierovom vrecku, dá ho do mikrovlnky a už po pár sekundách chrúme popkorn. Viete, prečo by ste tento pôsob nemali často robiť a prečo si kúpiť poriadny prístroj na pukance?

Lepší výkon a nižšia spotreba energie

Určite sa vám stalo, že vo vrecku, ktorý bol v mikrovlnke, zostalo množstvo nevypukaných zŕn. S popkornovačom budú nevypukané kukuričné guľôčky len ojedinelou záležitosťou. Spotrebovaná energia v mikrovlnke, hoci len pripravujete popkorn, je zďaleka vyššia, ako keď ho pripravujete v popkornovači.

Rovnomerné pukanie

V popkornovači sa pukanie kukurice realizuje rovnomerne, pretože popkornovač je vybavený nádobkou, v ktorej je dostatočne veľa priestoru na vytvorenie a reguláciu rovnomerného tepla.

Intenzívnejšia chuť a vôňa

Chuť popkornu v prístroji, určenom špeciálne na túto činnosť, bude oveľa lepšia a intenzívnejšia ako popkorn pripravovaný v mikrovlnke alebo kúpený ako hotový produkt v obchode. Navyše, prístroj má dobre riešený systém, prepúšťa len jemne aromatizujúcu paru. Znamená to, že ak ste práve vyvešali opranú bielizeň, nemusíte sa báť, že vám napáchne.

Zdravšia maškrta

Popkorn z popkornovača je oveľa zdravší ako ten z mikrovlnky alebo ten z kina. Pri domácej príprave popkornu v teplovzdušnom popkornovači nemusíte použiť žiadny tuk. Závisí to najmä od typu popkornovača a od vašej maškrtnosti.

Rôznorodá chuť

Pukance si môžete ochutiť podľa vašej fantázie, napr. sladké kakaové, čili pukance, orieškové, pukance s arómou karamelu, s karamelovou a vanilkovou esenciu a pod. Popkorn pri používaní aróm nezískava žiadne kalórie navyše.

Popkron pripravený v popkornovači

Rýchle párty občerstvenie

V popkornovači urobíte za 3 min. oveľa viac pukancov, ako by ste za tento čas urobili v mikrovlnke. Je to výhodné, najmä ak usporadúvate párty. Popkorn je totiž záležitosťou, ktorá nikdy nikoho neomrzí, ani deti a ani dospelí ním určite nepohrdnú.

Typy popkornovačov

Popkornovač môžeme rozdeliť do 2 základných kategórií:

Komerčné popkornovače

Ide o prístroje, ktoré sa používajú na rýchlu výrobu množstva popkornu. Stretnete sa s nimi v kinách, v detských kútikoch, na jarmokoch a festivaloch, na kúpaliskách alebo v rýchlych občerstveniach. Tento typ popkornovačov dokáže pukance ochucovať, farbiť, zohrievať. Do domácnosti sä takéto stroje úplne zbytočné. Jednak pre ich cenu a jednak kvôli spotrebe energie.

Domáce popkornovače

Ide o netradičný kuchynský spotrebič, v ktorom sa pripravuje popkorn. Väčšinou sa skladá z nádobky s platničkou, na ktorú nasypete kukuricu určenú na pukanie a pomocou tepla a ohrievania sa z kukuričných zrniek stane popkorn. Tieto spotrebiče možno rozdeliť do ďalších kategórií – popkornovače na prípravu pukancov bez oleja a na prípravu pukancov s olejom. Odporúčame zakúpiť radšej stroj, ktorý využíva pri príprave olej, pretože tradičný olej môžete nahradiť zdravším, napr. olivovým, a ani odmerku, ktorá je určená na olej, nemusíte napĺňať celú.

Delenie popkornovačov podľa spôsobu prípravy pukancov

To, ako sa realizuje zmena kukuričných zŕn na pukance, zohráva pri výbere popkornovača veľkú úlohu. Niektoré totiž spracujú a premenia kukuricu na biele kukuričné chumáčiky výlučne pomocou teplého vzduchu, iné pomocou horúcich platničiek a oleja.

  • Teplovzdušné popkornovače – využívajú na prípravu pukancov len horúci vzduch a to bez nutnosti pridať kvapku oleja
  • Platničkové popkornovače – majú zabudovanú panvičku, ktorá sa zľahka potiera olejom. Platnička sa ohreje a zo zŕn vzniknú pukance.
  • Popkornovače s hrncom majú nádobku pripomínajúcu hrniec, do ktorej sa sypú zrnká, potom sa pridáva trochu oleja, zavrie sa ochranné veko a pomocou tepla sa hrniec ohrieva, čo vedie k vystreľovaniu hotových pukancov.

Teplovzdušné popkornovače

Tieto popkornovače sú najlacnejšie. Popkorn pripravujú len prostredníctvom teplého vzduchu. Ovplyvňuje to chuť pukancov, ktoré sú menej výrazné. Výhodou tohto typu popkornovača je, že pukance majú menšie rozmery, čo oceníte pri skladovaní alebo pri balení do vreciek. Nevýhodou je objem, zväčša hovoríme o maximálnej hmotnosti 50 g kukurice. Príprava v teplovzdušnom popkornovači trvá približne 3 minúty, príkon a spotreba energie sú o niečo vyššie.

Teplovzdušný popkornovač

Výhody

  • Nižšia cena 
  • Zdravé pukance bez kvapky oleja a bez kalórií
  • Šikovné rozmery, vďaka ktorým sa dá rýchlo uskladniť
  • Rýchla príprava
  • Široký výber strojov
  • Zaujímavý dizajn
  • Rýchla a bezstarostná údržba 

Nevýhody

  • Menej intenzívna chuť
  • Vyššia spotreba elektrickej energie
  • Prístroj je prevažne vyrobený z lacnejších materiálov
  • Niektoré zrná môžu zostať nevypukané 

Platničkové popkornovače

O niečo drahšie sú platničkové popkornovače. Platničku treba pred každou prípravou potrieť olejom. V prípade absencie oleja nemusí dôjsť k vypukaniu kukuričných zŕn, môžu sa prilepiť o platničku a aj sa pripáliť. Popkorn je trochu nezdravší, ale klasický olej môžete nahradiť zdravšou verziou oleja, napr. kokosovým olejom. Pukance budú mať inú, avšak zaujímavú chuť. Napriek vyššej cene ide o najpredávanejšie prístroje. Za ich obľúbenosť môže najmä chuť popkornu. V tomto type popkornovačov je možné pripraviť na jedenkrát väčšie množstvo popkornu. Väčšinou je to 80 gramov kukurice, no v niektorých modeloch dokážete urobiť popkorn aj zo 100 g kukuričných zrniek.

Čo sa týka prípravy, je jednoduchá, na platničku nakvapkáte trochu oleja, pridáte kukuricu a o pár minút máte popkorn. Príprava trvá 5 minút. Nevýhodou je, že tieto prístroje nemajú lyžicu alebo niečo, čo by počas prípravy popkorn miešalo, preto sa sem-tam môže stať, že niektoré pukance budú pripálené alebo nevypukané.

Výhody

  • Väčší objem
  • Výraznejšia chuť
  • Vyrobené z kvalitnejších materiálov
  • Moderný dizajn
  • Široký sortiment
  • Nižšia spotreba elektrickej energie
  • Vypuká takmer všetky kukuričné zrná

Nevýhody

  • Vyššia cena
  • Nutnosť použitia oleja
  • Dlhšia príprava
  • O niečo dlhšia údržba 

Hrncové popkornovače

Tieto popkornovače majú oveľa väčšie rozmery ako predošlé dva typy. Sú zložené z hrnca uprostred, do ktorého sa nasype kukurica a z obalu/ohraničeného priestoru, v ktorom sa pripravujú pukance. Na výrobu je potrebný olej. V týchto strojoch dokážete urobiť až 60 litrov pukancov, nevýhodou je práve rozmer hrncov, ktorý je na toto množstvo potrebný. Ťažko sa teda skladujú.

Príprava je jednoduchá, napriek tomu, že stroj treba predhriať, čo trvá asi 2 minúty a príprava pukancov zhruba ďalšie 3 min. Pukance sa pripravujú s trochou oleja z kukurice, ktorá sa sype do hrnca. Následne zavriete dvierka na prístroji a už len počkáte na chutné a teplé pukance.

Hrncový popkornovač

Prednosťou hrnca je, že disponuje miešadlom, ktoré bráni pripáleniu popkornukukuričné zrnká sa tak všetky do jedného vypukajú. Ďalej je to množstvo, ktoré dokážete pripraviť v stroji, v niektorých prípadoch ide až o 60 litrov popkornu. Samozrejme, že čím menej kukurice, o to rýchlejšia príprava.

Výhody

  • Miešadlo v stroji
  • Výrazná chuť pukancov
  • Rýchlosť prípravy
  • Nízka spotreba energie aj pri maximálnom výkone
  • Jednoduchá údržba
  • Nehrozí žiadne prihorené zrnko alebo pukanec
  • Vypuká všetky kukuričné zrná 

Nevýhody

  • Cena
  • Predhrievanie prístroja
  • Rozmer
  • Slabý sortiment

Vedeli ste, že popkorn sa začal pred kinosálou predávať len z toho dôvodu, aby samotné kino neskrachovalo? Filmy v kinách si síce mohli dovoliť len tí, čo žili lepšie, ale na zaplatenie všetkých nákladov to nestačilo.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie popkornovače

Ako vybrať popkornovač?

Napriek tomu, že ide o menej využívaný spotrebič, bez ktorého sa určite obídete, nekupujte ho bez toho, aby ste o ňom čo to vedeli. Viete, aké parametre, by vás mali zaujímať?

Rozmer a hmotnosť

Je jasné, že popkornovač nebudete používať neustále a budete ho vyberať len ojedinele. Vyberte preto taký, ktorý má prijateľné rozmery, je kompaktný. Ideálne rozmery má popkornovač s 30 cm na výšku a max. 20 cm na šírkuOptimálna hmotnosť je do 2 kg.

Kukuričná dávka

Táto informácia je dôležitá len vtedy, keď potrebujete pripravovať veľké množstvo pukancov. Takým štandardom domácich popkornovačov je 50 gramov kukuričných zŕn, ktoré viete pripraviť počas jedného cyklu. Takéto stroje sa označujú aj ako malé popkornovače. Väčšími sú tie, ktoré pripravia viac ako 50 gramov. Tie najväčšie zvládnu aj 100-gramovú kukuričnú nálož.

Príkon

Príkon je premenná, ktorá stanovuje rýchlosť zahriatia vzduchu alebo platničky a tým pádom aj rýchlosť prípravy popkornu. Čím vyšší príkon, tým rýchlejšia príprava. Príkon sa mení od typu popkornovača, iný je pri teplovzdušnom, iný pri platničkovom a iný pri hrncovom popkornovači. Príkon, ktorý by vás nemal sklamať, je okolo 640 wattov. V tomtoprípade je riziko nevypukaných zŕn malé, pukance sú pripravené do 3 min. a sú aj chutné.

Výroba popkornu v domácom popkornovači

Nadštandardné funkcie popkornovača

Niektoré modely obsahujú aj extra doplnky, ktoré zlepšia chuť a servírovanie popkornu. Môže to byť napr. servírovací box, parné prieduchy, ktoré popcorn vysušia tak, aby bol chrumkavý, otvor na koreniny, vstavaná maslová nádobka...

Obľúbené značky a cena popkornovačov

Cena popkornovačov je rôzna, kúpite popkornovač za 20, ale aj za 100 eur. Všetko závisí od toho, čo od popkornovača očakávate.

  • Popkornovače do 40 €: Hoci ide o najlacnejšiu cenovú kategóriu, nájdeme v nej najväčšie množstvo popkornovačov. Do 40 eur dostanete kúpiť teplovzdušný popkornovač a aj popkornovač s platničkou, ktorý využíva olej. Za uvedenú sumu môžete od stroja očakávať objem do 50 gramov, možno o niečo vyššiu spotrebu energie a relatívne rýchlu prípravu popkornu.
  • Popkornovače od 40 do 80 €: V tomto cenovom rozmedzí nájdete zväčša platničkové popkornovače, niekedy aj z lyžicou či miešačkou. Ide o kvalitnejšie stroje, príprava pukancov je rýchlejšia a spotrebujú menej energie, čiže sú úspornejšie. Zostavené sú z odolnejšieho a pevnejšieho materiálu, majú zaujímavý vzhľad a aj chuť pukancov je o niečo lepšia.
  • Popkornovače od 80 € vyššie: Najdrahšie popkornovače dokážu za krátky čas vyprodukovať litre popkornu. Ide o hrncové popkornovače s miešačkou, ktoré pripravujú výborný popkorn, dobre vyzerajú, i keď sú veľké, ľahko sa čistia a sú energeticky najúspornejšie.

Popkornovače sa stávajú čím ďalej tým viac žiaducimi domácimi spotrebičmi. Ak si chcete pukancovú radosť dopriať aj vy, zaobstarajte si kvalitný popkornovač. Medzi spoľahlivé značky patrí Klarstein, Guzzanti, Princess, obľúbe sa tešia aj popkornovače Concept,Severin, Beper, Sweetoo alebo Domoclip.

Ako dochutiť popkorn

Tradičné pukance, ktoré poznáme z regálov supermarketov, majú maslovo-slanú chuť. Nie je to však jediná príchuť, ktorú máte na výber. Popkorn môže chutiť po syre, cesnaku i slanine.

Maslový popkorn sa väčšinou nevyrába z masla, ale solí sa soľou, ktorá má maslovú arómu. Ak chuť masla neobľubuje, môžete vyskúšať napr. soľ s cesnakovou arómou. Popkorn môžete dochutiť taktiež rôznymi koreniami, obľúbené je čili, alebo syrom, slaninou, cibuľou či bylinkami.

Popkorn môžete dochutiť aj pomocou oleja. Okrem tradičných druhov, ako repkový a slnečnicový olej, si môžete kúpiť olej s maslovou chuťou, olej mix, ktorý je zložený z viacerých olejnatých rastlín a pod.

Najčastejšie otázky, ktoré sa týkajú popkornovačov

Nielen jednotlivé parametre, ale aj správny postup je pri príprave popkornu doležitý. Ako teda postupovať?

Ako pripraviť popkorn v platničkovom popkornovači?

Do popkornovača rovnomerne nasypte množstvo kukuričných zŕn a zalejte olejom. Zakryte vekom/miskou, zložte odnímateľné dno, aby mala kadiaľ unikať para a zapnite ho. Po vypukaní prístroj vypnite. Odnímateľné dno potom znovu vráťte na servírovaciu misku. Popkornovač preklopte a odstráňte misku. Popkorn môžete dochutiť soľou alebo cukrom, ale vždy už ako hotový pokrm.

Ako pripraviť popkorn v teplovzdušnom popkornovači?

V podstate je princíp rovnaký, len nedáte olej. Jednoducho len nasypte zrnká kukurice, uzavrite popkornovač, spustite ho a keď sú pukance hotové, vypnite prístroj a až potom vyberajte pukance.

Ako pripraviť popkorn v hrncovom popkornovači?

Prístroj nechajte zahriať cca 5 min. alebo podľa pokynov v návode. Potom ho vypnite, do hrnca nalejte olej, kukuričné zrnká, uzavrite a spustite. Popkornovač po dopukaní vypnite a popkorn presypte. Znovu opakujeme, solíme a koreníme až hotový popkorn.

Prečo sa zrnká kukurice v popkornovači nevypukali?

Uistite sa, že kukurica, ktorú ste si kúpili, je naozaj vhodná na prípravu pukancov, je totiž veľmi podobná s kukuricou, ktorá je určená na sadenie alebo s konskou kukuricou. Ďalším dôvodom môže byť zle uskladňovaná kukurica. Ak ste vrecko s kukuričnými zrnami nespotrebovali na prvýkrát celé, mohla kukurica navlhnúť. Skúste ju nechať na suchom vzduchu a až potom vypukať. Nezabudnite, že vrecko treba po otvorení treba dôkladne uzavrieť. Ešte lepšie je zvyšok kukurice presypať do sklenenej, dobre uzatvorenej nádobky, do ktorej sa vlhkosť nedostane.

Aký je ideálny pomer oleja a kukurice pri výrobe pukancov?

2 polievkové lyžice oleja na polovicu šálky kukuričných zŕn.

Popkornovače, ktoré vás nesklamú

Asi len málo komu sme neurobili chute, no aby bol popkorn chuťovo čo najlepší, musí byť pripravený v kvalitnom popkornovači. Vyskúšať môžete napr. tieto:

Zobraziť produkty v kategórií:

Autor článku

Dominika Hamarová

Volám sa Dominika Hamarová a mám vyštudovanú predškolskú a elementárnu pedagogiku. Vo voľnom čase sa venujem zdravému životnému štýlu a športu...


Pridať komentár


Pozrite si aj naše inšpirácie

Úložný priestor v kuchyni Úložný priestor v kuchyni

Tieto šikovné triky vám pomôžu vytvoriť si kuchyňu snov plnú úložných priestorov, ktoré vás nebudú stáť hotový majetok.

Červená farba kuchyne citeľne zvýši váš apetít Červená farba kuchyne citeľne zvýši váš apetít

Posvieťme si aspoň trochu na to, čo všetko by nám červená farba mala ponúknuť. Nápadmi na dizajnovanie a kombinovanie farieb sa nechajte inšpirovať fotkami v článku.  

Drevené umývadlá Drevené umývadlá

Patríte k tým, ktorí sa v bytovom dizajne chcú odlíšiť a radi volíte netradičné riešenia? Máte radi krásu a praktickosť dreva? Potom je pre vás drevené umývadlo ako stvorené!



Publikované dňa: 16.12.2020
Hodnotenie článku:
(91%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Ako vybrať najlepší food processor? Vyskúšajte Kenwood, KitchenAid, Sage alebo GorenjeAko vybrať najlepší food processor? Vyskúšajte Kenwood, KitchenAid, Sage alebo Gorenje

Čo to vlastne ten food procesor je? A na čo sa používa? Oplatí sa ho do domácnosti kupovať alebo je lepšie investovať do kuchynského robota? Všetky tieto otázky vám zodpovieme v tomto...

Kempingová mini práčka s odstredivkou/žmýkaním – recenzieKempingová mini práčka s odstredivkou/žmýkaním – recenzie

ak kúpa klasickej práčky neprichádza do úvahy kvôli priestorovým možnostiam, naskytá sa riešenie v podobe mini práčky. Viete, ako si ju vybrať?

Ako vybrať kulmu? Najlepšie kulmy na vlasy ponúka Remington, Rowenta a BaBylissAko vybrať kulmu? Najlepšie kulmy na vlasy ponúka Remington, Rowenta a BaByliss

Kulma na vlasy patrí do základnej výbavy každej dámy, ktorá túži po krásnych kučerách. Všetko o tom, ako si kulmu vybrať i ako ju správne použiť, sa dozviete v článku.