Ako vyčistiť termosku: ako odstrániť zápach, usadeniny od čaju, vodný kameň z nerezovej termosky

Termoska alebo fľaša, ktorú si môžete opakovane naplniť, sú skvelými pomocníkmi pri každodennom živote, keď idete na výlet alebo aj doma, v prípade, že si nechcete stále dopĺňať pohár s čajom alebo kávou. Hlavne termoska je užitočná najmä v zime, kedy si môžete zobrať svoj obľúbený horúci nápoj všade so sebou.

Ako vyčistiť termosku

Netreba zabúdať na pravidelnú a hlavne správnu údržbu týchto nádob na nápoje. Keďže si do termosky dávate čaj, kávu alebo iné horúce nápoje, striedate ich tam a máte ich v nej aj niekoľko hodín za deň, je samozrejmé, že po čase začnú v termoske vznikať usadeniny. Po dlhšej dobe používania môže začať vznikať nepríjemný zápach, ktorý je spôsobený nedostatočnou údržbou. Ak používate termosku roky, zápach je samozrejmosťou a treba s ním už v takom prípade rátať. V dnešnom článku vám priblížime správnu údržbu termosky, rôzne spôsoby, ktoré na to môžete použiť.

Obľúbené termosky na kávu a čaj

Ako správne vyčistiť termosku?

Termoska je nádoba, ktorá vaše jedlo alebo tekutiny udrží horúce alebo studené. Je to vďaka dvojitým stenám, medzi ktorými sa môže nachádzať izolácia alebo vákuum. Sú ideálne na túry, výlety, k športovaniu alebo aj na bežné, každodenné používanie. Termosky sa vyrábajú z rôznych materiálov. Môžu byť plastové, ktoré sú ľahké a lacné, no nie sú až také odolné. Nájdete aj nerezové a titánové termosky, pri ktorých je váha vyššia, no na druhej strane dokážu udržať teplo vo vnútri oveľa dlhšie a aj v prípade pádu alebo narazenia sa len tak ľahko nepoškodia.

Nech už sú z akéhokoľvek materiálu, vždy je potrebné dať si na údržbe záležať. Iba vďaka tomu vám dokáže termoska vydržať funkčná a v dobrom stave aj niekoľko rokov. Hlavne ak ste investovali do kvalitnejšieho produktu. Dôležité je pravidelné čistenie termosky, ktoré je potrebné vykonávať po každom použití a raz za čas sa treba pustiť aj do intenzívnejšieho čistenia.

Pravidelná údržba

Pravidelné čistenie termosky po každom použití je najzásadnejšou časťou údržby. Vďaka tomu nie je potrebné intenzívnejšie čistenie opakovať tak často a vyhnete sa aj vybudovaniu nepríjemného zápachu veľmi skoro. Udržiavať týmto spôsobom nemusíte len termosky, ale aj plastové fľaše na viac použití. Ako na túto pravidelnú údržbu?

Údržba termosky

Ako prvé otvorte termosku a uistite sa, že v nej nie sú zvyšky žiadneho nápoja alebo pokrmu. Potom do nej nalejte potrebné množstvo čistiaceho prípravku, ktorý používate na umývanie riadu, pravdepodobne to bude jar. Nalejte do nej horúcu vodu a nechajte ju chvíľu postáť. Jar začne účinkovať a zo stien aj dna termosky sa uvoľnia všetky nečistoty, ktoré bežným prepláchnutím nevyčistíte. Po približne piatich minútach termosku uzavrite a poriadne ňou pretrepte. Tým sa ešte odstránia nečistoty, ktoré sa nestihli odmočiť. Obsah fľaše potom už len vylejte, dobre prepláchnite a prevráťte ju hore dnom. Ideálne na taký povrch, aby do vnútra prúdil vzduch. Keď dôkladne uschne, skladujte ju na tmavom mieste.

Intenzívnejšie čistenie raz za čas – recepty

Okrem pravidelnej údržby termosky by ste mali pri jej pravidelnom používaní urobiť dôkladnejšie čistenie aspoň raz do mesiaca. Samozrejme, ak použijete termosku raz za čas, potom stačí, ak ju poriadne vyčistíte približne po piatich použitiach. Na intenzívnejšie čistenie môžete použiť to, čo nájdete doma v kuchyni. Máme pre vás viacero receptov a spôsobov, ktoré sa dajú na čistenie termosky použiť.

  • Jedlá sóda – stačí, keď do termosky nasypete 3 lyžice jedlej sódy a zalejete horúcou vodou. Pretrepte, nechajte pôsobiť aj niekoľko hodín a nakoniec fľašu opláchnite.
  • Ocot a ryža – sú ideálne pre sklenené termosky. Použite 100 ml octu, horúcu vodu a prisypte pol šálky suchej ryže. Pretrepávajte 5 minút a potom obsah termosky vylejte a prepláchnite.
  • Dentálne tablety – najlepšie fungujú pri usadeninách alebo vodnom kameni. Nalejte do termosky vodu, pridajte tabletu a nechajte ju vyšumieť. Potom obsah vylejte a termosku prepláchnite.
  • Kypriaci prášok – použite ho pri usadeninách čaju a kávy. Do termosky nasypte 3 kypriace prášky a zalejte vriacou vodou. Po vypenení termosku uzavrite a poriadne ňou pretrepte. Nechajte zmes pôsobiť pár hodín, potom ju vylejte a termosku prepláchnite.
  • Vaječné škrupiny – ak máte v termoske na stenách mastnú vrstvu, potom je účinná kombinácia vaječných škrupín a saponátu. Škrupiny najprv rozdrvte a so saponátom dajte do termosky. Pridajte 150 ml vody a obsah termosky pár minút petrepávajte. Keď budú steny čisté, obsah vylejte, termosku prepláchnite a nechajte na mriežke uschnúť.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie termosky

Ako na odstránenie zápachu z termosky alebo fľaše

Asi najnepríjemnejšou časťou pravidelného používania termosky je zápach, ktorý sa v nej po čase vytvorí a je veľmi ťažké sa ho potom zbaviť. Vytvorí sa tak, že v nej nosíte dlhé hodiny rôzne nápoje – či už je to čaj, káva alebo sladké nápoje, ktoré chcete v termoske udržať chladné. Ak by ste termosku pravidelne nečistili, zápach sa môže vytvoriť už po pár použitiach. Ako odstrániť zápach z termosky alebo plastovej fľaše na viacero použití?

Stačí vám na to použiť obyčajnú kuchynskú soľ a trocha teplej vody. Nielenže je soľ tvorená malými kryštálmi, ktoré povrch termosky jemne obrusujú od nečistôt, ale má tiež schopnosť neutralizovať zápach. Ako prvé nasypte do termosky alebo fľaše pol šálky soli. Použiť môžete klasickú soľ, ale aj kamennú, ktorá má väčšie čiastočky. Zalejte ju teplou vodou asi do polovice termosky. Zmes potom nechajte pôsobiť 2 – 5 dní, podľa intenzity zápachu v termoske. Nakoniec ju dôkladne prepláchnite a nechajte vyschnúť tak, aby do nej prúdil vzduch. Uistite sa, že je termoska úplne suchá predtým, než ju uskladníte, pretože by sa v nej mohol znovu začať tvoriť nepríjemný zápach.

Tipy na záver

Na záver máme ešte pre vás pár tipov na to, ako sa správne o termosku starať a na čo by ste nemali zabúdať. V prvom rade je dôležité termosku umývať po každom jednom použití. Možno sa to zdá ako samozrejmosť, ale sú ľudia, ktorí na to zabúdajú. Po umytí termosky je veľmi dôležité nechať ju odstáť, kým nie je úplne suchá a vyvetraná.

Vždy ju skladujte otvorenú, aby do nej stále prúdil vzduch, nevznikali v nej plesne a tým pádom ani zápach. Ak by ste termosku skladovali nesprávne alebo ju nenechali poriadne uschnúť, môžu v nej začať vznikať plesne, ktoré majú podiel na vzniku zápachu a sú tiež nebezpečné aj pre vaše zdravie. Pred každým použitím si termosku skontroluje, či náhodou nedošlo k nejakému poškodeniu alebo obitiu. Nemusí pre to fungovať tak, ako predtým alebo sa vám môže vyliať. Čo sa týka vylievania, je dobré pravidelne kontrolovať aj správne fungovanie tesnenia uzáveru termosky.

Pozrite si viac produktov z kategórie termonádoby

Zobraziť produkty v kategórií:

Autor článku

Kristína Šafrová

Som študentkou odboru manažment na Žilinskej univerzite. Vo voľnom čase sa venujem práve písaniu článkov, sledovaniu aktuálneho diania a tým...


Pridať komentár


Pozrite si aj naše inšpirácie

Zelená kuchyňa – oživte svoju kuchyňu farbami prírody Zelená kuchyňa – oživte svoju kuchyňu farbami prírody

Túžite s príchodom jari osviežiť vašu kuchyňu? Naberte odvahu a dodajte jej originalitu jedinečnými odtieňmi zelenej. Vneste do svojho bytu kúsok prírody a harmónie pomocou mätových,...

Čierna kúpeľňa – vyzerá lepšie, ako by sa mohlo zdať Čierna kúpeľňa – vyzerá lepšie, ako by sa mohlo zdať

Čiernu v kúpeľni si nevie mnoho ľudí ani len predstaviť. A to aj napriek tomu, že pôsobí vskutku elegantne a nadčasovo. Nechajte sa inšpirovať.

Adventné vence Adventné vence

4 týždne pred Vianocami je krásna, zároveň však aj hektická kapitola roka. Napriek tomu by sme nemali zabudnúť na jeden z najtypickejších symbolov adventu, tradičný adventný veniec,...



Publikované dňa: 08.06.2022
Hodnotenie článku:
(91.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Ekologické umývanie riadu bez klasickej hubky – lufa, prateľné hubky a ekologické prostriedky na riadEkologické umývanie riadu bez klasickej hubky – lufa, prateľné hubky a ekologické prostriedky na riad

Aké máte alternatívy k hubkám na riad a prečo je taký veľký problém s klasickými hubkami?

Zavárané čučoriedky – domáci čučoriedkový kompót, džem, zaváranie v hrnci i rúreZavárané čučoriedky – domáci čučoriedkový kompót, džem, zaváranie v hrnci i rúre

Možností, ako spracovať čučoriedky, je hneď niekoľko – sušenie, zaváranie, mrazenie alebo priama konzumácia. Prečítajte si o tom, aké sú možnosti zavárania.

Zavárané jahody vo vlastnej šťave, s cukrom i bez, so soľou alebo rumom – postup + receptyZavárané jahody vo vlastnej šťave, s cukrom i bez, so soľou alebo rumom – postup + recepty

Medzi najčastejšie spôsoby spracovania jahôd patria práve kompóty, džemy aj sušenie. Zaváranie zvládne úplne každý. Nepotrebujete naň ani žiaden špeciálny zavárací hrniec – pomôcť si...