Čo s nazbieranými hubami? Sušené (v rúre, na slnku, v sušičke), mrazené, varené huby + recepty

Priniesli ste si z prechádzky lesom plný košík húb a zrazu ani neviete, čo si s toľkým množstvom počať? Poradíme vám, čo s nazbieranými hubami, ako ich uskladniť, zamraziť, sterilizovať či usušiť.

Ako sterilizovať huby?

Hubové špeciality totiž vyčaríte nielen z čerstvých húb – preto vám ponúkame inšpirácie na recepty z mrazených a inak konzervovaných húb.

Ako uskladniť nazbierané huby

Na Slovensku je zbieranie húb jednou z najobľúbenejších outdoorových aktivít. Človek si v prírode oddýchne od neustáleho zhonu a stresu, nadýcha sa čerstvého vzduchu v lese a domov si ako odmenu prináša košík plný húb. V našich končinách sú obľúbené najmä rôzne druhy hríbov, dubáky, bedle, kuriatka, kozáky, ale aj rýdziky, masliaky, plávky či smrčkovce.

Čerstvé huby sú výborné na prípravu rôznych pokrmov a príloh, ale problémom je, že čerstvé si ich príliš dlho neužijete. Huby je potrebné dať hneď po príchode domov do chladničky a spracovať ich za 1 – 2 dni, inak sa znehodnotia, čo by bola obrovská škoda. Práve preto je dôležité vedieť o možnostiach ich dlhodobého uskladnenia. Najčastejšími spôsobmi konzervácie sú mrazenie, sterilizovanie a sušenie húb. Každý spôsob má svoje špecifiká, o ktorých je dobré vedieť.

Ako zamraziť huby

Mrazenie húb je vďačnou metódou, pretože zmraziť môžete v podstate akýkoľvek druh húb. Prvým krokom by malo byť očistenie húb pod tečúcou vodou od rôznych nečistôt, pôdy a podobne a vykrojenie akýkoľvek chýb, hnilôb či ohryzených miest. Očistené huby nakrájajte na menšie časti, najlepšie na 3 mm plátky alebo malé kúsky. Huby opäť dôkladne umyte pod tečúcou vodou a nechajte v sitku odkvapkať. Huby sa môžu dať následne zamraziť v uzatvárateľnej nádobke alebo vrecúšku, avšak preferovaným spôsobom mrazenia je najprv huby tepelne upraviť. Hlavným dôvodom tepelnej úpravy húb je ich strata objemu, vďaka čomu vám oproti čerstvým hubám zaberú v mrazničke oveľa menej miesta.

Mrazené huby

Jednoduchým a často využívaným spôsobom tepelnej úpravy je huby najprv povariť vo vode. Pripravte si dostatočne veľký hrniec s vodou, ktorú necháte zovrieť. Do vody môžete prisypať aj 1 čl soli a huby vložiť vtedy, keď bude voda vrieť. Do vody môžete pridať aj 1 čl kyseliny citrónovej pre lepšiu konzerváciu. Huby netreba variť dlho, postačí 3 – 5 minút varenia a môžete ich scediť. Následne ich opláchnite studenou vodou a nechajte poriadne odkvapkať a rozprestrite ich na tácku, ktorú vložíte do mrazničky. Takto na tácke sa skôr zmrazia než keby ste ich hneď vložili do mikroténových vreciek. Po zmrazení na tácke nimi naplňte vrecká a nezabudnite na ne napísať informáciu o druhu húb a dátume zmrazenia.

Tepelne upraviť môžete huby viacerými spôsobmi. Alternatívou varenia je naparovanie v hrnci s vriacou vodou s použitím sitka alebo gázy, kedy taktiež postačí 3 – 5 minút. Často používaným a chutným spôsobom tepelnej úpravy je aj praženie. Malé kúsky či plátky húb jednoducho popražte na panvici, či už bez tuku alebo s maslom, a po 3 – 5 minútach vyberte. Huby nechajte vychladnúť a opäť rozložte na tácku, na ktorej poputujú do mrazničky.

Huby v mrazničke je najlepšie skonzumovať do 4 – 6 mesiacov, inak začnú strácať svoju charakteristickú arómu a chuť. Po zamrazení huby nerozmrazujte v mikrovlnke, ale nechajte ich len nakrátko rozmraziť prirodzene, v nádobke s vodou alebo najlepšie ich rovno zmrazené použite v polievke, omáčke alebo inom pokrme. Keďže huby už do mrazničky šli povarené alebo opražené, nie je potrebné ich dlho variť.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie mrazničky

Ako sterilizovať huby

Obľúbeným spôsobom konzervácie húb je aj sterilizovanie. Zavarené poháre možno jednoducho uskladniť a huby si ako prílohu dopriať kedykoľvek počas zimy bez toho, aby si vyžadovali ďalšiu prípravu. Na zaváranie sa používajú najmä šampiňóny, sliziaky, masliaky, rýdziky, hríby, bedle, kuriatka či suchohríby. Pred sterilizáciou si vždy overte, či je daný druh húb vhodný na zaváranie – niektoré druhy by vám totiž mohli spôsobiť žalúdočné problémy. Vyberajte vždy len zdravé huby – vyhnite sa hubám napadnutým škodcami či hnilobou aj vtedy, ak tieto časti vykrojíte. Mohli by vám totiž pokaziť celý pohár. Huby sa zavárajú v sladkokyslom, octovom či slanom náleve, avšak kreativite sa medze nekladú.

Huby je najprv potrebné dôkladne umyť pod tečúcou vodou a očistiť nožom. Huby nakrájajte na tenké plátky alebo menšie kúsky, avšak ak sú huby prirodzene malé, nemusíte ich krájať vôbec. Pripravte si hrniec s osolenou vodou a lyžičkou kyseliny citrónovej a vodu priveďte do varu. Tak, ako pred mrazením, aj tu je vhodné huby v slanej vode najprv 5 minút povariť, scediť a opláchnuť studenou vodou. Takto upravené huby môžete rozložiť do zaváracích pohárov.

Pri výbere pohárov sa uistite, že sú dobre zatvárateľné a vzduchotesné. Pri opakovanom použití pohárov zas skontrolujte, či viečka nie sú poškodené alebo hrdzavé. Poháre musia byť sterilizované, čím sa predchádza plesniam a kazeniu zaváranín. Sterilizovať ich môžete v hrnci s vriacou vodou, pričom poháre musia byť vodou úplne zakryté. Poháre povarte asi 10 minút a nezabudnite na zaváraninové viečka, ktoré musia byť taktiež sterilizované. Praktickým tipom je sterilizovať poháre v umývačke riadu, odkiaľ vám vyjdú už aj dôkladne suché. Pri plnení pohárov totiž nesmú byť vlhké.

Zavárané kuriatka

Huby v pohároch následne zalejte zálievkou. Zálievku pripravte podľa vlastných preferencií, či už kyslú, sladkokyslú alebo slanú. Huby na slano možno robiť dvojakým spôsobom – buď si zálievku vopred pripravíte a necháte zovrieť 200 g soli na 1 l vody, alebo budete poháre plniť 1 čl soli a zalejete vriacou vodou. Poháre zatvorte viečkami a dajte sterilizovať – povarte ich v hrnci s vriacou vodou po dobu 45 minút. Po sterilizácii vyberte poháre a zabaľte ich do deky, vďaka čomu sa budú chladiť pomaly a tým pádom vydržia naložené dlhšie. Huby v slanom náleve je potrebné sterilizovať dvakrát, najlepšie s odstupom 1 – 2 dní.

Huby v sladkokyslom náleve pripravíte taktiež jednoducho. Zálievku pripravte z 1 l vody, 0,5, l octu, 100 – 150 g cukru a 2 – 3 pl soli, ktoré je potrebné priviesť do varu. Do zálievky môžete pridať aj nakladač na zeleninu alebo kyselinu citrónovú. Huby v pohári však môžete doplniť o rôzne korenia alebo zeleninu. K hubám sa hodí bobkový list, celé čierne korenie, horčičné semienka, kôpor, tymian, rasca či koriander. Zo zeleniny môžete doplniť plátky cibule, kolieska mrkvy alebo malé kúsky petržlenu a zeleru. Takto pripravené poháre zalejte zálievkou 1 cm od okraja, uzavrite viečkami a sterilizujte, pričom postačí 1 sterilizácia.

Kyslý octový nálev pripravíte veľmi podobne. Zálievka sa bude skladať z 1 l vody, 0,4 l octu, 3 lyžíc soli a 1 čl kyseliny citrónovej. Huby v pohároch je tiež vhodné doplniť o korenie, najmä bobkový list, rascu, kôpor a horčičné semená. Zo zeleniny sa v kyslom náleve výborne hodí mrkva a kolieska cibule. Huby v pohároch zalejte zálievkou, dobre prichyťte viečka a sterilizujte v hrnci s horúcou vodou. Na poháre je po sterilizácii vhodné nalepiť etiketu s označením druhu húb a mesiacom a rokom zavárania.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie zaváracie hrnce

Ako sušiť huby

Sušenie je asi najčastejšie využívaný spôsob uskladnenia húb. Sušené huby sa konzumujú najmä v zime, keď dobre padnú v kapustnici či v iných polievkach a omáčkach. Pri sušení je dôležité vykonať proces sušenia správne, aby nezvlhli a nechytili pleseň. Preto venujte pozornosť dôkladnému čisteniu a príprave. Na sušenie nie sú vhodné všetky druhy húb, a tak si vami nazbieraný druh vopred skontrolujte. Výborné sú dubáky a kozáky, masliaky, kuriatka, suchohríby či bedle.

Huby je potrebné najprv očistiť nožom a zbaviť ich poškodených častí. tie, ktoré sú napadnuté hmyzom, radšej vynechajte. Najlepšie sa huby sušia nakrájané na plátky, ktoré by mali mať 3 – 5 mm, pričom väčšie huby by mali byť tenšie a menšie, naopak, hrubšie. Ak ich nakrájate na príliš hrubé plátky, budú schnúť o to dlhšie alebo poriadne nepreschnú a začnú plesnivieť. Takto pripravené huby sú vhodné na sušenie. Najčastejšie spôsoby sušenia sú na sieťke, v rúre a v sušičke.

Ak nemáte doma sušičku, najjednoduchšie je huby usušiť na sieťke. Nájdite akúkoľvek sieťku, najlepšie drôtenú, aby mali huby dostatočný prísun vzduchu. Sušenie na papieri vykonávajte len v krajných prípadoch, keď nemáte inú možnosť. Papier totiž zachytáva dosť vlhkosti a nedodáva hubám dostatok vzduchu. Huby rozložte rovnomerne na sieťku a uložte ich do dobre vetranej a zároveň teplej miestnosti. Sušiť huby na slnku sa odporúča skôr v lete, pri horúcom počasí, keď huby naozaj dostatočne vyschnú. Huby na sieťke je vhodné z času na čas otočiť, aby preschli rovnomerne. Čas sušenia sa bude líšiť podľa teploty vzduchu a podmienok, v ktorých huby sušíte.

Huby sušené v sušičke ovocia

Pokiaľ si nie ste istí, či sú huby dostatočne suché, môžete ich dosušiť v rúre. Sušenie v rúre je účinný a ľahký spôsob, ako huby vysušiť aj bez sušičky a v pomerne krátkom čase. Huby rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie a rúru predhrejte na 45 °C. Huby vložte do vyhriatej rúry, zapnite ventilátor a dvierka na rúre nechajte mierne pootvorené, aby sa vo vnútri nezadržiavala vlhkosť. Huby pravidelne kontrolujte a otáčajte, až kým nebudú dostatočne suché. Takéto sušenie potrvá niekoľko hodín, ale závisí od druhu a hrúbky húb.

Ďalším spôsobom sušenia je sušenie v sušičke ovocia, ktorá vytvorí ideálne prostredie na sušenie húb. Huby uložte do sušičky tak, aby mali dostatok priestoru a nastavte teplotu na maximálne 45 °C. Sušička zabezpečí rovnomerné prúdenie vzduchu a huby dôkladne preschnú, čím predídete tvorbe plesní. Opäť raz vás čaká niekoľkohodinové sušenie, ktoré sa pri nižších teplotách môže natiahnuť až na 12 hodín. Dobre usušené huby skontrolujete tak, že ich ohnete, pričom suchá huba by pri ohnutí mala prasknúť. Zaujímavým tipom je, že dobre presušené huby môžete popučiť na drobný prášok, ktorý budete môcť pridať do varenia, kde dodá výbornú hubovú chuť.

Sušené huby je potrebné skladovať v suchých nádobách s dobrým uzáverom, aby sa k ním nedostali mole a iný hmyz. Skúsení hubári zvyknú do nádob na skladovanie pridávať aj aromatické koreniny ako bobkový list a klinčeky, čím odpudzujú mole. Nádoby by mali byť vzduchotesné, aby huby nenabrali vlhkosť. Huby skladujte na tmavom mieste v chlade alebo pri izbovej teplote. Správne usušené a skladované huby vám vydržia 3 aj viac rokov.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie sušičky potravín

Varenie húb

Aj jedlé huby môžu spôsobiť zažívacie problémy, najmä deťom, seniorom a ľuďom so zhoršeným trávením. Zažívacie problémy sa však môžu naskytnúť aj pri nevhodnom varení húb. Častým problémom je nedostatočná tepelná úprava. Huby by sa mali variť aspoň 20 minút, pričom pri pražení by to malo byť aspoň 10 minút. Pri pokrmoch z húb je dôležité aj ich skladovanie. Ak vám jedlo zvýši, uložte ho do chladničky, pričom je potrebné skonzumovať ho do 1 – 2 dní. Jedlo neohrievajte viackrát, len raz pred samotnou konzumáciou.

Huby sú inak veľmi vďačnou surovinou, ktorá jedlu dodáva špecifickú chuť a bohatú arómu. Obľúbeným pokrmom je praženica z húb. Huby si nakrájajte na malé kúsky, pričom ak používate sušené huby, dajte ich najprv namočiť, kým nezmäknú. Sušené huby stačí obvykle namočiť na 20 – 30 minút, pričom sa ich hmotnosť niekoľkonásobne zvýši. Na masle opražte na jemno nakrájanú červenú cibuľku a po zmäknutí pridajte huby – pokojne môžete použiť aj mrazené huby. Huby popražte 10 minút a pridajte vajíčka, ktoré môžete dochutiť soľou a čiernym korením. Praženicu môžete podávať s čerstvou nasekanou pažítkou.

Čerstvé uvarené huby

K osvedčeným klasikám patrí aj hubové rizoto. Môžete doň použiť čerstvé, ale aj mrazené alebo sušené huby, ktoré však treba vopred namočiť. Na rizoto si pripravte arborio ryžu, ktorá mu dodá typickú krémovosť. Huby si nakrájajte na plátky alebo menšie kúsky. Na masle opražte nadrobno nakrájanú menšiu cibuľku. Keď zmäkne, pridajte huby, osoľte, okoreňte a popražte ich 10 minút. Kým pražíte, dajte si zohriať hubový vývar – malo by ho byť 2x – 3x koľko ako ryže. K upraženým hubám pridajte ryžu, chvíľku pražte a zalejte horúcim vývarom tak, aby bola ryža pokrytá. Do rizota môžete pridať aj pohár vína alebo citrónovú šťavu. Následne za neustáleho miešania pridávajte postupne vývar až dovtedy, kým ryža nezmäkne a nezíska krémovú štruktúru. Pre ešte krémovejšie rizoto môžete popri vývaru pridávať smotanu na varenie, ktorá však musí byť sladká. Hotové rizoto môžete podávať so strúhaným syrom.

Ak máte radi exotickú kuchyňu, vyskúšajte hubovú ramen polievku. Na oleji popražte na plátky nakrájané huby, najlepšie hnedé šampiňóny, ku ktorým po 10 minútach pridajte 2 na plátky nakrájané póry. Osoľte, okoreňte a pridajte postrúhaný zázvor – množstvo podľa toho, aké štipľavé jedlo chcete. Zalejte 1 l vody a 1 konzervou kokosového mlieka, pridajte 3 lyžice sójovej omáčky a nechajte 10 – 15 minút variť. Medzitým si uvarte ázijské rezance, ktoré po uvarení polievky primiešate. Pri servírovaní môžete ozdobiť klíčkami a dochutiť miso pastou.

Klasickú hubovú polievku so zeleninou zas pripravíte opražením nadrobno nasekanej cibuľky domäkka, pridaním cesnaku, korenia, soli a rasce, ku ktorým vložíte na plátky nakrájané huby. Huby restujeme niekoľko minút a vložíme na kolieska nakrájanú koreňovú zeleninu, ako mrkvu a petržlen. Polievku podlejeme 1 l zeleninového vývaru, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a necháme variť dovtedy, kým zemiaky nezmäknú.

Autor článku

 Stanislava Havrilová

Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...


Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Obývačka s elektrickým, rohovým či biokrbom – inšpirácie Obývačka s elektrickým, rohovým či biokrbom – inšpirácie

Krb sa do domácnosti jednoznačne hodí. Nemusí sa ho vzdať ani v prípade, že bývate v byte alebo máte malú obývačku.

Hnedo-biele kuchyne – kombinácia, korá vás dostane Hnedo-biele kuchyne – kombinácia, korá vás dostane

Farba dreva v kombinácii s bielou je pre kuchyne typická. Napriek tomu, že už sa môže zdať táto kombinácia obohraná, stále sa teší veľkej obľube a stále dokáže prekvapiť. Ak neviete, akú...

Čierno-biela kuchyňa – overená klasika, ktorá nesklame Čierno-biela kuchyňa – overená klasika, ktorá nesklame

Čierno-biela farebná kombinácia je podľa vás nudná? Nesúhlasíme. Presvedčte sa o tom, že čierno-biela kuchyňa môže byť nadčasová a netradičná.



Publikované dňa: 30.07.2020
Posledná aktualizácia:
Hodnotenie článku:
(91.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Ako vybrať príbor aj pre deti? Poteší sada Berndorf Sandrik či SolaAko vybrať príbor aj pre deti? Poteší sada Berndorf Sandrik či Sola

Viete, koľko kusový príbor potrebujete a po akom type príboru by ste mali siahnuť? Toto a ešte oveľa viac sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Trvanlivosť (mrazených) potravín. Pomôže tabuľka s dátumami spotrebyTrvanlivosť (mrazených) potravín. Pomôže tabuľka s dátumami spotreby

Viete však, aký je rozdiel medzi označeniami záručnej doby a ktoré potraviny je možné konzumovať aj po uplynutí záruky? Dozviete sa to v našom článku.

Údržba vinylovej a laminátovej plávajúcej podlahy. Skúste ocot!Údržba vinylovej a laminátovej plávajúcej podlahy. Skúste ocot!

V tomto článku sme sa zamerali hlavne na praktické rady ohľadom údržby vinylových a laminátových podláh. Zároveň vás upozorníme na to, čomu by ste sa mali vyhýbať. Čítajte ďalej.