Domáca udiareň – aké su možnosti? Údiaca pištoľ, elektrická, balkónová udiareň

Kto by nemiloval údené pochúťky? Mäso, syry, ryby i zelenina dostanú procesom údenia jedinečnú a nezameniteľnú chuť. Stačí vybrať tie správne korenia a pochúťka ako od šéfkuchára je na svete.

Domáca udiareň na drevo

Kým v minulosti bola domáca udiareň bežnou výbavou domácnosti, postupne šlo údenie do pozadia. No s najnovšími spôsobmi domáceho údenia naberá tento proces opäť na popularite.

Obľúbené udiarne a údiace pištole

Čo je domáca udiareň

Niektorí možno domácu udiareň zdedili po starých rodičoch, keďže práve oni využívali proces údenia bežne na konzerváciu mäsových výrobkov zo zabíjačky. No v dnešnej dobe sa prevažná časť údených potravín nakupuje. Je to praktickejšie a ľahšie, než sa starať o domácu udiareň. No tí, ktorí zakúsili doma vyúdené klobásky od starkých alebo údené mäso od miestneho údenára, vedia, že domáce potraviny sú chuťovo na úplne inej úrovni.

Tieto lahôdky vznikajú práve v domácej udiarni. Ide o zariadenie s jednoduchou štruktúrou – obsahuje ohnisko, priestor na priečky a hárky, kam sa rozložia potraviny, a odvod dymu v podobe dymovodu a komína. Jestvuje mnoho druhov domácich udiarní, no najčastejšie sa vyrábajú z dreva, plechov alebo tehál. Domácu udiareň si môžete postaviť sami – množstvo kutilov šikovne pretvára staré skrine a šatníky alebo recykluje rôzne materiály.

Udiareň na domáce využitie si však môžete aj zakúpiť. Na trhu nájdete drevené, nerezové, pozinkované i plechové udiarne, ktoré sa líšia veľkosťou i možnosťami využitia. Ak vám postačí menšie zariadenie len pre menšiu vlastnú spotrebu, udiareň zakúpite v cenovom rozmedzí 50 – 100 eur. Štandardný rozmer so základnou výbavou nájdete v rozmedzí od 100 – 300 eur a profesionálnejšie a výkonnejšie modely siahajú do výšok niekoľkých stoviek až tisícok eur.

Teplé a studené údenie

V udiarni je možné spracovať mäso a ďalšie potraviny dvoma spôsobmi – teplým a studeným údením. Ako už názvy napovedajú, teplé údenie prebieha pri vysokých teplotách 80 – 150 °C a studené naopak pri nižšej teplote 30 °C. Teplota nie je jediným rozdielom. Pri studenom procese sa mäso postupne konzervuje po dobu 1 – 30 dní, pri teplom údení sa mäso nielen konzervuje, ale postupne aj varí, čím získava špecifickú chuť a vôňu.

Drevená udiareň – teplé údenie

V procese teplého údenia si mäso zachováva svoju šťavu, kým studené údenie ho vysušuje, čím zvýrazňuje mäsovú chuť. V oboch prípadoch sa na údenie používajú drevené piliny, pelety, štiepky až menšie kusy dreva. Dĺžka údenia sa bude líšiť v závislosti od použitej potraviny, žiadaného výsledku, typu udiarne i použitého paliva. Oba spôsoby údenia majú čo ponúknuť, výsledky sú odlišné, no oba výnimočné svojím spôsobom. Začiatočníkom v údení sa odporúča zvládnuť najprv teplé údenie.

Výhody domácej udiarne

Kým leto je už tradične spájané so sezónou grilovačiek, čoraz viac labužníkov láka aj údená príprava pokrmov. Údenie dodáva jedlám výnimočnú chuť – mäso sa údi v priebehu niekoľkých hodín, počas ktorých sa štiepi kolagén, čím mäso získava jemnú štruktúru. Pri údení navyše mäso získava aj špecifickú chuť a vôňu z dymu a to obyčajným grilovaním alebo opekaním nedosiahnete. Údiť môžete nielen tradičné klobásky či slaninu, ale výborné sú aj údené rebierka, ryby, losos, údené slovenské syry, zelenina, ovocie či rôzne druhy mäsa, tzv. pulled pork, bravčové plece, koleno a podobne.

Zdanlivou nevýhodou domáceho údenia môže byť dlhá doba potrebná na prípravu pokrmov. Kým niektoré jedlá pripravíte pomerne rýchlo, napríklad grilovaného lososa, iné budú vyžadovať aj niekoľko hodín, preto je potrebné si údenie vopred naplánovať. Čakanie sa rozhodne vyplatí a vašou odmenou budú lahodné pokrmy. Doba prípravy však môže byť aj výhodou – ak čakáte návštevu a chcete ich ohúriť svojimi kulinárskymi zručnosťami, stačí si mäsko vopred pripraviť, vložiť do udiarne a nechať, nech sa toto zariadenie postará o varenie za vás.

Domáca udiareň z dreva

Zaujímavosťou je, že chuť údeného mäsa môžete ovplyvniť nielen korením a bylinkami, ale aj použitým drevom. V špecializovaných obchodoch je možné zakúpiť triesky z rôznych druhov dreva, ktoré dodajú mäsu výraznú chuť. Používa sa najmä drevo z čerešne, javora alebo jablone.

Domáce údenie je navyše skutočne pre každého. Na jednej strane sú síce udiarne, ktoré si vyžadujú skúsenosti s údením a vedomosti o tom, kedy a koľko dreva priložiť, aby vzniklo dostatok dymu, no na druhú stranu jestvujú udiarne a zariadenia na údenie, ktoré dokáže obslúžiť plne každý. Príkladom je elektrická udiareň, ktorá funguje spaľovaním uhlia, a tým pádom vám ušetrí čas a starostlivosť o údržbu dymu.

Možnosti využitia

Pri slove udiareň či údené jedlo mnohým ako prvé napadnú tradičné slovenské údené dobroty, najmä slanina, klobásy, bravčové koleno, šunka a oštiepky. Ak týmto jedlám neholdujete, nevadí. Domáca udiareň má totiž širšie využitie, než sa na prvý pohľad môže zdať. Široké spektrum možností máte pri údení mäsa. Okrem už spomenutých pokrmov sú výborné a na prípravu nenáročné bravčové rebierka, bôčik, kurča v celku alebo kuracie krídelká, morčacie mäso, hus, kačku i jahňacina. Vo všeobecnosti sú mastnejšie kusy mäsa na údenie vhodnejšie, keďže údenie mäso vysušuje. Preto je bravčová panenka menej vhodným kúskom.

Z rýb je obľúbený najmä losos, ktorý sa často údi za studena. Výborná sú aj ďalšie druhy rýb ako makrely, tuniaky, pstruhy, morské vlky, jesetery a parmy, ale aj morské plody ako homár. Ryby tiež vyberajte čo najtučnejšie a vyhnite sa príliš chudým druhom, napr. treske. Pochutnáte si aj na údených syroch, vybrať si môžete z rôznych druhov tvrdých slovenských syrov a oštiepkov alebo siahnuť po klasikách ako cheddar.

Domáca udiareň na drevo

Vegetariáni a vegáni zas ocenia údené ovocie a zeleninu. Overenou klasikou sú zemiaky a sladké zemiaky, najlepšie v šupke, ktoré môžete rovno podávať ako prílohu k mäsu a rybám. Skvelými prílohami sú aj údený baklažán, cvikla, karfiol, kukurica, cherry paradajky, koreňová zelenina a hríby. Z ovocia sú obľúbené údené broskyne, ananás, banány či červený melón. Výbornou prílohou sú aj olivy, oriešky (vlašské, pekanové, lieskové) a vajíčka na tvrdo.

Ako sa používa

Náročnosť obsluhy závisí od typu domácej udiarne, ktorú si zakúpite alebo zhotovíte. Udiareň, v ktorej sa používa drevo či uhlie ako palivo, bude prirodzene o čosi náročnejšia na užívanie než elektrická udiareň. V časti ohniska je potrebné zapáliť drevo a triesky alebo uhlie a horenie udržiavať pri určitej teplote. Pri doma vyrobených udiarňach môže byť ťažké odhadnúť, koľko paliva potrebujete, pretože vám bude chýbať informácia o teplote dymu.

Ak si udiareň zakúpite, môžete si vybrať takú so vstavaným teplomerom, vďaka ktorému budete môcť lepšie udržiavať požadovanú teplotu. Pri elektronických udiarňach je to o to ľahšie – stačí nastaviť požadovanú teplotu a čas, na aký chcete pokrmy údiť a tým pádom bude o všetko postarané. Udiareň na drevo či uhlie si bude vyžadovať vašu pozornosť počas celého procesu. Palivo musí najprv s prístupom vzduchu poriadne rozhorieť a zhruba po pol hodine bude pripravené na údenie.

Následne môžete vložiť do udiarne mäso či iné pokrmy – najlepšie je, ak ich niekoľko hodín vopred marinujete rôznym korením a bylinkami. Teplotu udržiavajte konštantne na 80 – 130 °C (max. 150 °C), pričom tá závisí od typu potravín, ktoré sa rozhodnete zaúdiť. Pred údením si zistite, aký čas a teplotu potrebuje konkrétny kus mäsa, syr či zelenina, aby ste počas procesu potraviny zbytočne neodkrývali a nenarúšali tak proces údenia. Kontrolovanie potravín znížte na minimum, najlepšie vtedy, keď potrebujú otočiť.

Alternatívy udiarne na drevo

Najčastejšie používanou alternatívou klasickej udiarne na drevo a uhlie je elektrická udiareň. Ide o moderný produkt, ktorý umožní jednoduché a praktické údenie potravín bez potreby zakúpenia dreva a uhlia. Ak s údením len začínate, elektronická udiareň je ideálnou voľbou. Jej obrovskou výhodou je, že do nej stačí požadované potraviny vložiť, nastaviť teplotu a čas a už si len počkať na výsledok. Milovníci elektronického údenia nedajú dopustiť na možnosť pomalého údenia, kedy mäso vložia do udiarne večer alebo ráno pred odchodom do práce a večer ich už počká chutná údená večera. Elektrické udiarne sú cenovo prijateľné, no nevýhodou môže byť ich menšia kapacita oproti bežným udiarňam.

Údiaca pištoľ

Pre tých menej trpezlivých je na trhu aj lákavá alternatíva – údiaca pištoľ. Tá namiesto niekoľkohodinového údenia sľubuje hotové jedlo už za 5 minút. Údiaca pištoľ má zásobník na drevené triesky, ktoré sa zapália, a tak vytvoria dymový efekt. Na vytvorenie údených pokrmov však v tomto prípade potrebujete už hotové jedlo, teda upečené mäso alebo zeleninu, ktoré sa vložia do hrnca a zaúdia prostredníctvom pištole. Samotné údenie potrvá len niekoľko sekúnd – pištoľ vyprodukuje množstvo dymu, v ktorom sa pokrm nechá niekoľko minút postáť. Samotné údenie je tak dokončené do 5 minút. Z cenového hľadiska je údiaca pištoľ otázkou 100 – 200 eur. Aj keď nejde o plnohodnotnú náhradu klasického údenia, je to zaujímavá alternatíva, ktorou možno ozvláštniť chuť pokrmov.

Obľúbené udiarne a údiace pištole

Autor článku

 Stanislava Havrilová

Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...


Pridať komentár


Pozrite si aj naše inšpirácie

Žltá obývačka vás nabije energiou Žltá obývačka vás nabije energiou

Žltá je farba slnka, rozžiari každú jednu miestnosť. Podľahnite čaru tejto farby a skúste ju zakomponovať aj do svojho bytu. Uvidíte, že obývačka v žltých odtieňoch každého očarí.

Stojanové vešiaky môžu byť praktické a originálne zároveň Stojanové vešiaky môžu byť praktické a originálne zároveň

Predsieň je prvá miestnosť, ktorú návštevník vášho bytu uvidí. Preto by mala pôsobiť prívetivo a vyvolávať v hosťoch hrejivú atmosféru hneď po vstupe do bytu. Zabezpečiť to môžete...

Modrá kúpeľňa dodá vášmu bytu šmrnc Modrá kúpeľňa dodá vášmu bytu šmrnc

Modrá sa s kúpeľňami spája už nejaký ten čas. Že sa jej nemusíte pri zariaďovaní kúpeľne vôbec obávať vás presvedčia naše foto inšpirácie. Do komentárov nám nezabudnite poslať fotky...



Publikované dňa: 24.09.2020
Hodnotenie článku:
(88.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Rekonštrukcia komína – na čo si dať pozorRekonštrukcia komína – na čo si dať pozor

Vedeli ste o tom, že komín je jednou z najviac namáhaných častí celého vášho domu? Prezradíme vám, či je vhodné prerábať komín na vlastnú päsť, akú sú ceny za opravu komína a na čo by...

Búdka/prístrešok pre netopiere – návodBúdka/prístrešok pre netopiere – návod

Počuli ste už o prístreškoch pre netopiere? Nie je to vôbec náročné, postaviť prístrešok pre netopiere zvládne každý šikovný domáci majster.

Umiestnenie zásuviek a vypínačov – výška osadenia podľa normy, vzdialenosť od zárubneUmiestnenie zásuviek a vypínačov – výška osadenia podľa normy, vzdialenosť od zárubne

To, ako a kde sú vypínače a zásuvky umiestnené, je veľmi dôležité, pretože prispievajú k pohodliu človeka, ale aj k bezpečnosti. Myslite na to, kde by zásuvka a vypínač určite nemali...