Poznáte rímsky hrniec? Toto sú výhody hlineného pekáča na zdravé varenie

Zdravá strava je často spojená s nie príliš lahodnou chuťou. Rímsky hrniec je v tomto prípade ideálnym riešením. V tomto druhu nádoby dokážete pripraviť rôzne chutné pokrmy od mäsa, cez ryby až po zeleninu. Máte ho doma tiež?

Najlepší rímsky hrniec

Chceli by ste sa o rímskych hrncoch dozvedieť viac? V tom prípade je tento článok práve pre vás.

Obľúbené produkty

Čo je to rímsky hrniec?

Ide o nádobu, ktorá svojim tvarom môže pripomínať napríklad klasický plechový pekáč. Jeho výhodou číslo jeden je materiál - rímske hrnce sa vyrábajú z hliny. Keramická nádobka i pokrievka má teda typickú červenohnednú alebo tehlovú farbu, tenké steny a hrnce sa môžu pýšiť rôznymi prevedeniami, vďaka odtlačanými vzormi do hliny. Kľúčovým faktorom je, aby keramický pekáč dokázal dobre nasiaknuť vodu, ide o základ pri príprave jedál. Zachovajú si svoju chuť, aromatickosť a ďalšou výhodou je, že jedlo môžete v takomto hrnci priamo servírovať.

Ako funguje?

Používanie hrnca je pomerne unikátne. Na rad prichádza spomínaná nasiakavosť vody. Nový rímsky hrniec namočte aspoň na dve hodiny do vody, postup opakujte aj pred ďalším varením jedla. Pri opakovanom používaní stačí hrniec namočiť vždy na 10 až 20 minút. Pýtate sa, prečo?

Hlinený rímsky hrniec

Namočenie do vody eliminuje pachy z predošlého prírpavy jedál, zároveň sa počas varenia a pečenia bude uvoľňovať vodná para. Vďaka tomu sa vaše jedlo nepripáli a nemusíte pridávať žiadny tuk. Jedlo je tak nízkokalorické a chutné, keďže sa robí vo vlastnej šťave, resp. pomocou horúcej pary. Hrniec môžete vložiť do plynovej, elektrickej, ale tiež mikrovlnnej rúry.

Pozor na náhle zmeny teploty

Hlina a keramické nádoby vydržia vysoké teploty, no sú náchylné na náhle teplotné zmeny. To znamená, že rímske hrnce by ste mali vkladať do studených rúr. Keď ich z tade vyberáte, tak sú rozhorúčené, a preto by ste ich nemali ihneď položiť na studený povrch, keďže by mohli prasknúť. Ideálne sú drevené alebo korkové podložky. To platí aj pri vode - ak je hrniec už horúci, tak nepodlievajte studenou vodou.

Ideálna je kombinácia mäsa so zeleninou

Ak je hrniec dostatočne namočený, na rad prichádzajú ingrediencie. To, aké kombinácie si zvolíte je čisto na vás - vďaka princípu fungovania rímskeho hrnca len ťažko pochybíte. Môžete v ňom pripravovať len mäso, no najlepšie sú kombinácie mäsa a dusenej zeleniny.

Kvalitné rímske hrnčeky

Ak budete pripravovať mäso (hovädzie, bravčové či hydinové) spolu so zeleninou, zmiešaná chuť a aróma vytvoria perfektnú kombináciu. To platí aj pri prílohách - spolu s hlavným jedlom môžete pokojne dusiť aj zemiaky alebo ryžu.

Aj chrumkavé jedlá

Pri varení či pečení je rímsky hrniec zakrytý pokrievkou, aby sa jedlo dobre udusilo a zachovalo si svoju šťavnatosť a vôňu. Ak aj vy patríte medzi tých, ktorí si radi pochutnajú na chrumavkých jedlách, máme pre vás malú radu. Pečiete chlieb alebo mäso a chceli by ste mať jemne chrumkavú kôrku či kožu z mäsa? Pár minút pred dokončením zložte dole pokrievku a jedlo dorobte bez nej. 

Starostlivosť o rímske hrnce

Na pamäti majte hlavne to, že kermika je krehká a ľahko sa môže prasknúť. Stať sa tak môže v 2 prípadoch - pri teplotných zmenách a pri mechanickom poškodení. Pri manipuácií s hrncom buďte opatrní a dbajte na to, aby nebol vystaveným teplotným výkyvom.

Rímsky hrniec na polievku

Na umývanie používajtee klasickú hubku alebo kefu a teplú čistú vodu. Vyhnite sa hlavne drôtenkám a saponátom. Po umytí hrniec uložte na vzdušné miesto, odkryte ho a nechajte ho vysušiť aspoň 1 deň.

Zobraziť produkty v kategórií:

Autor článku

Jaroslav Uram

K písaniu článkov som sa dostal už na gymnáziu a za tých pár rôčkov sa z toho vyvinulo skvelé hobby a mám v pláne ho naplno rozvíjať aj naďalej. Na...


Pridať komentár


Pozrite si aj naše inšpirácie

Žlté kuchyne – potešia oko i ducha Žlté kuchyne – potešia oko i ducha

Žltá farba má mnoho pozitív – nielenže je optimistická a zlepšuje náladu, ale tiež dokáže zosvetliť a otepliť interiér a zväčšiť priestor. Hovorí sa však aj to, že vzbudzuje chuť do...

Zelená spálňa – budete sa v nej cítiť ako v bavlnke Zelená spálňa – budete sa v nej cítiť ako v bavlnke

Patrí zelená k vašim obľúbeným farbám? Potom sa jej pri zariaďovaní bytu nemusíte vôbec obávať. Pozrite sa, ako sa hodí napríklad do spálne.

Žltá spálňa – výber, ktorý neoľutujete Žltá spálňa – výber, ktorý neoľutujete

Máte radi žltú farbu? Potom by nemala vo vašej spálni chýbať. POvzbudú váš spánok a krásne presvetlí miestnosť. V žltej spálni sa budete cítiť komfortne.



Publikované dňa: 01.10.2018
Hodnotenie článku:
(88%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Najčastejšie poruchy chladničiek a ich riešenie (Whirlpool, Samsung, Electrolux) Najčastejšie poruchy chladničiek a ich riešenie (Whirlpool, Samsung, Electrolux)

Vďaka širokej dostupnosti náhradných dielov je možné opraviť takmer každú chladničku. V článku sa dozviete najčastejšie chyby chladničiek, ich príčiny a poradíme vám, kedy je nutné...

Ako odplašiť lastovičky a zabrániť im stavať hniezda. Hroty proti lastovičkám ako najlepšie zábrany Ako odplašiť lastovičky a zabrániť im stavať hniezda. Hroty proti lastovičkám ako najlepšie zábrany

Lastovičie hniezda sú večnou komplikáciou. Hlavným problémom je fakt, že lastovičky a iné vtáčie hniezda znečisťujú fasády budov. Ako vyčistiť lastovičie hniezdo? Ako zabrániť...

Ako funguje domáca vodáreň. Dôležité je zapojenie a nastavenie tlaku Ako funguje domáca vodáreň. Dôležité je zapojenie a nastavenie tlaku

Máte na dvore studňu a potrebujete z nej dostať vodu do domácnosti alebo do záhrady? Odpoveďou pre vás sú domáce vodárne. Povieme si, ako taká domáca vodáreň funguje, aké sú jej dôležité...