Poznáte rímsky hrniec? Toto sú výhody hlineného pekáča na zdravé varenie

Zdravá strava je často spojená s nie príliš lahodnou chuťou. Rímsky hrniec je v tomto prípade ideálnym riešením. V tomto druhu nádoby dokážete pripraviť rôzne chutné pokrmy od mäsa, cez ryby až po zeleninu. Máte ho doma tiež?

Najlepší rímsky hrniec

Chceli by ste sa o rímskych hrncoch dozvedieť viac? V tom prípade je tento článok práve pre vás.

Obľúbené produkty

Čo je to rímsky hrniec?

Ide o nádobu, ktorá svojim tvarom môže pripomínať napríklad klasický plechový pekáč. Jeho výhodou číslo jeden je materiál - rímske hrnce sa vyrábajú z hliny. Keramická nádobka i pokrievka má teda typickú červenohnednú alebo tehlovú farbu, tenké steny a hrnce sa môžu pýšiť rôznymi prevedeniami, vďaka odtlačanými vzormi do hliny. Kľúčovým faktorom je, aby keramický pekáč dokázal dobre nasiaknuť vodu, ide o základ pri príprave jedál. Zachovajú si svoju chuť, aromatickosť a ďalšou výhodou je, že jedlo môžete v takomto hrnci priamo servírovať.

Ako funguje?

Používanie hrnca je pomerne unikátne. Na rad prichádza spomínaná nasiakavosť vody. Nový rímsky hrniec namočte aspoň na dve hodiny do vody, postup opakujte aj pred ďalším varením jedla. Pri opakovanom používaní stačí hrniec namočiť vždy na 10 až 20 minút. Pýtate sa, prečo?

Hlinený rímsky hrniec

Namočenie do vody eliminuje pachy z predošlého prírpavy jedál, zároveň sa počas varenia a pečenia bude uvoľňovať vodná para. Vďaka tomu sa vaše jedlo nepripáli a nemusíte pridávať žiadny tuk. Jedlo je tak nízkokalorické a chutné, keďže sa robí vo vlastnej šťave, resp. pomocou horúcej pary. Hrniec môžete vložiť do plynovej, elektrickej, ale tiež mikrovlnnej rúry.

Pozor na náhle zmeny teploty

Hlina a keramické nádoby vydržia vysoké teploty, no sú náchylné na náhle teplotné zmeny. To znamená, že rímske hrnce by ste mali vkladať do studených rúr. Keď ich z tade vyberáte, tak sú rozhorúčené, a preto by ste ich nemali ihneď položiť na studený povrch, keďže by mohli prasknúť. Ideálne sú drevené alebo korkové podložky. To platí aj pri vode - ak je hrniec už horúci, tak nepodlievajte studenou vodou.

Ideálna je kombinácia mäsa so zeleninou

Ak je hrniec dostatočne namočený, na rad prichádzajú ingrediencie. To, aké kombinácie si zvolíte je čisto na vás - vďaka princípu fungovania rímskeho hrnca len ťažko pochybíte. Môžete v ňom pripravovať len mäso, no najlepšie sú kombinácie mäsa a dusenej zeleniny.

Kvalitné rímske hrnčeky

Ak budete pripravovať mäso (hovädzie, bravčové či hydinové) spolu so zeleninou, zmiešaná chuť a aróma vytvoria perfektnú kombináciu. To platí aj pri prílohách - spolu s hlavným jedlom môžete pokojne dusiť aj zemiaky alebo ryžu.

Aj chrumkavé jedlá

Pri varení či pečení je rímsky hrniec zakrytý pokrievkou, aby sa jedlo dobre udusilo a zachovalo si svoju šťavnatosť a vôňu. Ak aj vy patríte medzi tých, ktorí si radi pochutnajú na chrumavkých jedlách, máme pre vás malú radu. Pečiete chlieb alebo mäso a chceli by ste mať jemne chrumkavú kôrku či kožu z mäsa? Pár minút pred dokončením zložte dole pokrievku a jedlo dorobte bez nej. 

Starostlivosť o rímske hrnce

Na pamäti majte hlavne to, že kermika je krehká a ľahko sa môže prasknúť. Stať sa tak môže v 2 prípadoch - pri teplotných zmenách a pri mechanickom poškodení. Pri manipuácií s hrncom buďte opatrní a dbajte na to, aby nebol vystaveným teplotným výkyvom.

Rímsky hrniec na polievku

Na umývanie používajtee klasickú hubku alebo kefu a teplú čistú vodu. Vyhnite sa hlavne drôtenkám a saponátom. Po umytí hrniec uložte na vzdušné miesto, odkryte ho a nechajte ho vysušiť aspoň 1 deň.

Zobraziť produkty v kategórií:

Autor článku

Jaroslav Uram

K písaniu článkov som sa dostal už na gymnáziu a za tých pár rôčkov sa z toho vyvinulo skvelé hobby a mám v pláne ho naplno rozvíjať aj naďalej. Na...


Pridať komentár


Pozrite si aj naše inšpirácie

Wire závesné lampy – moderné svietidlá Wire závesné lampy – moderné svietidlá

Hľadáte vhodné svietidlo do svojej obývačky či kuchyne? Wire závesné lampy by pre vás mohli byť to pravé.

Červená spálňa: Voľba pre ľudí, ktorým nechýba odvaha Červená spálňa: Voľba pre ľudí, ktorým nechýba odvaha

Červená do spálne? Áno, či nie? Ak patrí k vašim obľúbeným, nemali by ste sa jej vyhýbať ani v spálni. Naše inšpirácie vás o tom presvedčia.

Jedáleň - ako súčasť kuchyne či obývačky Jedáleň - ako súčasť kuchyne či obývačky

Túžite po jedálni, ale sa obávate, že ju do svojho malého bytu nenapracete? Nemusíte sa obávať, stačí aj malý priestor na to, aby ste si mohli vytvoriť miesto, kde sa bude rodina...



Publikované dňa: 01.10.2018
Hodnotenie článku:
(88%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Ako navrhnúť vstavaný (walk - in) šatník? Ako navrhnúť vstavaný (walk - in) šatník?

Mať šatník, do ktorého vojdete a okamžite máte prehľad o šatách, tričkách, nohaviciach, oblekoch, košeliach alebo topánkach, ktoré máte, je snom mnohých. My vám ho pomôžeme navrhnúť!

Výruby stromov na vlastnom pozemku pred domom – povolenie, dôvody Výruby stromov na vlastnom pozemku pred domom – povolenie, dôvody

Pýtate sa, ako postupovať pri výrube stromov na vlastnom pozemku? Čo hovorí zákon? Kedy potrebujete povolenie? Prečítajte si v našom článku.

Mlynárik kapustový – aký postrek funguje na húsenice a motýle? Mlynárik kapustový – aký postrek funguje na húsenice a motýle?