Správna údržba a starostlivosť o liatinový riad zaručia jeho dlhú životnosť
Vďaka správnej starostlivosti vám liatinový riad vydrží ako nový dlhé roky. Poradíme vám, ako sa oň starať.
Čítať celý článokKvalitný kuchynský riad by v kuchyni rozhodne nemal chýbať. Často sa sústredíme na moderné a dizajnové spotrebiče, pekný príbor a kvalitné prestieranie. Zanedbáva sa to najdôležitejšie. Riad, v ktorom jedlo pripravujeme. Hrnce a panvice sú tým najpodstatnejším vybavením, ktoré zohrá pri príprave jedla dôležitú úlohu.
Dnes vám predstavíme liatinovú panvicu, ktorá patrí dlhodobo k najkvalitnejšiemu riadu v kuchyni. Ani vo vašj kuchyni by nemala určite chýbať.
Verte či nie, ale drvivá väčšina profesionálnych kuchárov nedá na liatinovú panvicu dopustiť. Liatina, má ako každý materiál svoje nesporné výhody i nevýhody. Liatinová panvica je prakticky nezničiteľná. Odolná je voči vysokým teplotám až do výšky 280 °C a obrovskou výhodou je tiež jej vysoká a rýchla výhrevnosť. Panvica sa rovnomerne rozohreje po celom povrchu a veľmi dobre kumuluje a izoluje teplo ešte dlho potom, ako je dole z plameňa.
Veľkou výhodu liatinových panvíc je fakt, že ich možno využívať na modernej indukcií, ale aj na ohni z plynového sporáku.
Okrem toho je liatinový povrch veľmi odolný a vytvára si nepriľnavú vrstvu. Na rozdiel od teflónu či keramiky nemá povrch žiadnu chemickú úpravu.
Výhody liatinovej panvice
Nevýhody liatinovej panvice
Odborne sa tento proces nazýva aj tzv. seasoning. Ide o proces, kedy sa na povrchu liatinovej panvice vytvára prirodzený nepriľnavý povlak bez použitia akýchkoľvek chemikálií či umelých prípravkov. Tak je v tomu prípade teflónových panvíc, ktoré ovládli kuchyne. Tomuto trendu podľahli aj keramické panvice. Vypálenie povrchu liatinovej panvice je dôležitý z hľadiska udržania panvice v dobrej kondícii. Tento proces je nutné vykonať už pred prvým použitím. Ak sa jedlo pri príprave pripeká, vypaľovanie zopakujte.
Ako panvicu pripraviť na prvé použitie?
Vďaka správnej starostlivosti vám liatinový riad vydrží ako nový dlhé roky. Poradíme vám, ako sa oň starať.
Čítať celý článokVytvorenie nepriľnavého povrchu je veľmi dôležité z hľadiska dlhodobého používania. Seasoning zopakujte aj v prípade ak máte pocit, že vrstva už je oslabená a jedlo sa opäť začína pripekať. V takom prípade panvicu opláchnite horúcou vodou, použite trocha saponátu a opäť vykonajte proces vypaľovania. Po každom použití panvicu umyte a dôkladne vysušte. Liatina je náchylná ku korózii. Nikdy ju neumývajte v umývačke riadu.
Pokiaľ máte problém s odstránením pripálených zvyškov, nebojte sa použiť drôtenku či kefu. Za pomoci horúcej vody a saponátu sa zbavíte aj pripálenín a zvyškov jedla. Ak chcete predísť korózii, pravidelne panvicu vypaľujte.
Liatinová panvica je známa svojimi perfektnými vlastnosťami, ktoré využíva pri príprave rôznych pokrmov. Najčastejšie sa spája s grilovaním a prípravou steakov. Vďaka svojej univerzálnosti je panvica vhodná na otvorený oheň, záhradný gril či do elektrickej rúry. Liatinovú panvicu využijete aj na grilovanie zeleniny či rýb. Dnes sa liatinové panvice predávajú zvyčajne s mriežkovaným (rebrovaným) povrchom.
Liatinová panvica nie je vhodná do chladničky. Neuchovávajte v nej žiadne potraviny, vlhké prostredie spôsobuje koróziu povrchu. Ak chcete, aby bola panvica dokonale pripravená na prípravu steakov, vložte ju na pár minút do predhriatej rúry. Po použití a umytí, panvicu vždy dôkladne osušte. Pri čistení sa nebojte použiť zrnkovú kávu. Nielenže pomôže pri čistení, ale odstráni aj arómu z jedla.
Používaním liatinovej panvice sa zlepšujú jej vlastnosti. Liatinový riad nakupujte od overených výrobcov a distribútorov. Týmto spôsobom máte garanciu kvality a zároveň si môžete overiť referencie konkrétnych kúskov. Medzi spoľahlivých a frekventovaných výrobcov možno zaradiť panvicu Lamart, recenzie chvália aj značky Staub a Küchenprofi. Synonymom kvality je švédsky výrobca liatinového riadu Skeppshult. Kvalitnú liatinovú panvicu, v závislosti od priemeru kúpite od 30 do 150 €.
Posvieťme si aspoň trochu na to, čo všetko by nám červená farba mala ponúknuť. Nápadmi na dizajnovanie a kombinovanie farieb sa nechajte inšpirovať fotkami v článku.
Rozmýšľate nad obývačkou s kuchyňou? Ide o výbornú voľbu do domu, bungalovu, bytu aj do podkrovia. Ak nemáte žiadne nápady, nechajte sa inšpirovať tými našimi.
Hnedá nie je častou voľbou pri výbere farby do kúpeľne. A to aj napriek tomu, že ide farbu mnohých odtieňov, ktorá sa hodí k bielej, sivej, béžovej i zelenej.
Viete, koľko kusový príbor potrebujete a po akom type príboru by ste mali siahnuť? Toto a ešte oveľa viac sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.
Viete však, aký je rozdiel medzi označeniami záručnej doby a ktoré potraviny je možné konzumovať aj po uplynutí záruky? Dozviete sa to v našom článku.
V tomto článku sme sa zamerali hlavne na praktické rady ohľadom údržby vinylových a laminátových podláh. Zároveň vás upozorníme na to, čomu by ste sa mali vyhýbať. Čítajte ďalej.
panvicu mam z dellinger, pripravujem na nej všetko a som s nou spokojna