Liatinová panvica nielen na steaky: Vyberte si podľa recenzie

Kvalitný kuchynský riad by v kuchyni rozhodne nemal chýbať. Často sa sústredíme na moderné a dizajnové spotrebiče, pekný príbor a kvalitné prestieranie. Zanedbáva sa to najdôležitejšie. Riad, v ktorom jedlo pripravujeme. Hrnce a panvice sú tým najpodstatnejším vybavením, ktoré zohrá pri príprave jedla dôležitú úlohu.

Liatinová panvica na steak

Dnes vám predstavíme liatinovú panvicu, ktorá patrí dlhodobo k najkvalitnejšiemu riadu v kuchyni. Ani vo vašj kuchyni by nemala určite chýbať.

Obľúbené liatinové panvice

Liatinová panvica – Vekom overená

Verte či nie, ale drvivá väčšina profesionálnych kuchárov nedá na liatinovú panvicu dopustiť. Liatina, má ako každý materiál svoje nesporné výhody i nevýhody. Liatinová panvica je prakticky nezničiteľná. Odolná je voči vysokým teplotám až do výšky 280 °C a obrovskou výhodou je tiež jej  vysoká a rýchla výhrevnosť. Panvica sa rovnomerne rozohreje po celom povrchu a veľmi dobre kumuluje a izoluje teplo ešte dlho potom, ako je dole z plameňa. Okrem toho je liatinový povrch veľmi odolný a vytvára si nepriľnavú vrstvu. Na rozdiel od teflónu či keramiky nemá povrch žiadnu chemickú úpravu.

Výhody liatinovej panvice

      • Extrémne odolný a trvácny materiál
      • Odolný voči poškriabaniu
      • Odolný voči vysokým teplotám
      • „seasoning“ prirodzený nepriľnavý povrch
      • Dobrá izolácia tepla
      • Vhodná aj do rúry
      • Kvalita prípravy pokrmov

Nevýhody liatinovej panvice

  • Neodporúča sa umývanie v umývačke riadu
  • Potrebná pravidelná údržba
  • Vypaľovanie povrchu panvice
  • Náchylnosť ku korózii
  • Vyššia cena

Vypálenie povrchu panvice a jej údržba

Odborne sa tento proces nazýva aj tzv. seasoning. Ide o proces, kedy sa na povrchu liatinovej panvice vytvára prirodzený nepriľnavý povlak bez použitia akýchkoľvek chemikálií či umelých prípravkov. Tak je v tomu prípade teflónových panvíc, ktoré ovládli kuchyne. Tomuto trendu podľahli aj keramické panvice. Vypálenie povrchu liatinovej panvice je dôležitý z hľadiska udržania panvice v dobrej kondícii. Tento proces je nutné vykonať už pred prvým použitím. Ak sa jedlo pri príprave pripeká, vypaľovanie zopakujte. 

Sada liatinových panvíc

Ako panvicu pripraviť na prvé použitie?

  • Do panvice nalejte trochu oleja a rozotrite po celom povrchu.
  • Zapnite sporák na najsilnejší výkon alebo na najväčší plameň. Panvicu nechajte na sporáku, pokým sa olej nezačne prepaľovať, čoho znakom je biely dym.
  • Následne nechajte panvicu vychladnúť, olej zotrite suchou papierovou utierkou a proces zopakujte ešte aspoň 2x.

Vytvorenie nepriľnavého povrchu je veľmi dôležité z hľadiska dlhodobého používania. Seasoning zopakujte aj v prípade ak máte pocit, že vrstva už je oslabená a jedlo sa opäť začína pripekať. V takom prípade panvicu opláchnite horúcou vodou, použite trocha saponátu a opäť vykonajte proces vypaľovania. Po každom použití panvicu umyte a dôkladne vysušte. Liatina je náchylná ku korózii. Nikdy ju neumývajte v umývačke riadu.

Kvalitná liatinová panvica

Pokiaľ máte problém s odstránením pripálených zvyškov, nebojte sa použiť drôtenku či kefu. Za pomoci horúcej vody a saponátu sa zbavíte aj pripálenín a zvyškov jedla. Ak chcete predísť korózii, pravidelne panvicu vypaľujte.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie panvice

Ideálna voľba pre steak

Liatinová panvica je známa svojimi perfektnými vlastnosťami, ktoré využíva pri príprave rôznych pokrmov. Najčastejšie sa spája s grilovaním a prípravou steakovVďaka svojej univerzálnosti je panvica vhodná na otvorený oheň, záhradný gril či do elektrickej rúry. Liatinovú panvicu využijete aj na grilovanie zeleniny či rýb. Dnes sa liatinové panvice predávajú zvyčajne s mriežkovaným (rebrovaným) povrchom. 

Čo by ste mali ešte vedieť?

Liatinová panvica nie je vhodná do chladničky. Neuchovávajte v nej  žiadne potraviny, vlhké prostredie spôsobuje koróziu povrchu. Ak chcete, aby bola panvica dokonale pripravená na prípravu steakov, vložte ju na pár minút do predhriatej rúry. Po použití a umytí, panvicu vždy dôkladne osušte. Pri čistení sa nebojte použiť zrnkovú kávu. Nielenže pomôže pri čistení, ale odstráni aj arómu z jedla.

Najlepšia liatinová panvica

Používaním liatinovej panvice sa zlepšujú jej vlastnosti. Liatinový riad nakupujte od overených výrobcov a distribútorov. Týmto spôsobom máte garanciu kvality a zároveň si môžete overiť referencie konkrétnych kúskov. Medzi spoľahlivých a frekventovaných výrobcov možno zaradiť panvicu Lamart, recenzie chvália aj značky Staub a Küchenprofi. Kvalitnú liatinovú panvicu, v závislosti od priemeru kúpite od 30 do 150 €.

Autor článku

Denis Ruščák

Večný študent! Veď predsa o tom život je. Permanentné nadobúdanie nových poznatkov, informácií a skúšanie všetkého čo je nové. Každý okamih bežného...


Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Detská izba pre dievča – nemusí to byť len ružová Detská izba pre dievča – nemusí to byť len ružová

Vyberáte vhodné zariadenie do izby pre svoje dieťa? Chce do svojej izby ružovú, fialovú, bielu, prípadne žltú? V našej galérii nájdete rôzne inšpirácie do detskej izby pre dievča.

Záhradný altánok – oceníte ho v lete i na jeseň Záhradný altánok – oceníte ho v lete i na jeseň

Uvažujete nad záhradným altánkom? Určite si ho do svojej záhrady zaobstarajte. Stane sa pre vás oázou pokoja a miestom symbolizujúcim oddych.

Študentská izba – mala by sa páčiť nielen vám, ale aj vášmu dieťaťu Študentská izba – mala by sa páčiť nielen vám, ale aj vášmu dieťaťu

Zariaďovanie študentskej izby môže byť poriadny boj. Rodič chce často niečo iné ako samotné dieťa a potom vznikajú rozbroje. Skúste však vyjsť študentovi v ústrety a nakoniec budete...



Publikované dňa: 23.10.2018
Hodnotenie článku:
(89.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Akrylátová, plechová či smaltovaná vaňa? Ktorá je najlepšia? Akrylátová, plechová či smaltovaná vaňa? Ktorá je najlepšia?

Chcete vaňu a akrylát a smalt vás oslovili najviac? Stále ste sa nerozhodli, pretože neviete, aký je medzi nimi vlastne rozdiel? V článku vám vysvetlíme, čo môžete od smaltovej aj...

Uhlíkové filtre na vodu do kuchyne? Na zmäkčenie vody a odchlorovanie Uhlíkové filtre na vodu do kuchyne? Na zmäkčenie vody a odchlorovanie

Vďaka vysokej účinnosti filtrácie uhlíkových filtrov na vodu sa čoraz viac dostávajú aj do bežných domácností. Preto sme si pre vás pripravili sprievodcu, v ktorom sa o uhlíkových...

Ako vybrať nafukovaciu vírivku – poradíme vám, ktoré parametre si treba všímať Ako vybrať nafukovaciu vírivku – poradíme vám, ktoré parametre si treba všímať

Možno vás poteší, že vírivé bazény už dnes nie sú iba pre tých, ktorí netrpia núdzou. Nafukovacie vírivky sú totiž stvorené pre všetkých, ktorí túžia po kúpeli a relaxe ako vo wellnesse,...