Aké kuchynské nože kúpiť? Najlepšie odhalia testy i recenzie

Očami bežného spotrebiteľa ja nákup kuchynských nožov výpredajovou záležitosťou. Zohnať veľa nožov čo najlacnejšie. Práve cena býva „najnáročnejším" kritériom pri nákupe kuchynského noža.

Kvalitné kuchynské nože

Vedzte ale, že aj nože by mali spĺňať určité kvalitatívne kritériá. Poradíme vám, ako vybrať to najkvalitnejšie kuchynské ostrie.

Obľúbené sady nožov

Ako vybrať kuchynské nože

Univerzálny nôž na všetko skutočne neexistuje. Tendencia používať jeden nôž na všetko rozhodne nie je správna. Ak s jedným nožom krájate mäso, zeleninu, chlieb, maslo a všetko ostatné, robíte obrovskú chybu.

Bez toho, aby sme riešili hygienu, nôž ktorý má svoje určenie stráca svoje kvalitatívne znaky. Čo teda zvážiť ako prvé? Určite si definujte použitie noža. Následne prichádzajú ďalšie parametre, ktoré je potrebné zvážiť. Tým je predovšetkým kvalitný materiál, najčastejšie oceľ, prevedenie ostria a tvar čepele. Ak nie ste profesionálny kuchár a nestojíte pri sporákoch 12 hodín denne, faktory ako ergonomické tvarovanie rukoväte či hmotnosť noža môžete opomenúť.

Keramické nože do kuchyne

Aké nože do kuchyne? Začneme práve keramickými nožmi, ktoré sú často stavené na piedestál. Vyrábajú sa zo zmesi oxidu zirkoničitého a keramiky. Táto zmes sa zmieša s ďalšími zložkami a následne sa tvaruje do výslednej podoby a vypaľuje pri teplotách cez 1 200 °C a vybrúsi sa čepeľ. Keramické nože sa vyznačujú dlhotrvácnou ostrosťou, čepeľ sa nelepí na potraviny a majú antibakteriálny povrch.

Keramické nože do kuchyne

Takisto však treba rátať s krehkejším ostrím. I keď keramické nože vydržia dlhšie ostré, nie je to na veky a nôž klasickou brúskou nenabrúsite. Nože z tohto materiálu sa používajú všemožne, no najlepšie sú na krájanie ovocia, zeleniny a syrov. Čepeľ je krehkejšia a krájanie mäsa či kostí ju vyčerpáva omnoho viac ako klasickú oceľ.

Výhody keramických nožov

    • Nelepivá čepeľ
    • Neprenáša chute a arómy
    • Zachováva vitamíny
    • Dlhšia doba ostrosti

Nevýhody keramických nožov

    • Nevhodné pre krájanie tvrdých potravín
    • Krehká čepeľ
    • Vyššia cena
    • Nevhodné do umývačky riadu

Oceľové kuchynské nože

Pri voľbe materiálu je oceľ najčastejším riešením. A vôbec nie zlým, no takisto treba myslieť na to, že nie každý nôž z kovu je z ocele a nie každý nôž z ocele ja zároveň aj kvalitný nôž. Ako spoznať kvalitné nože do kuchyne? Odpoveďou je tvrdosť ocele. Podľa Rockwellovej stupnice tvrdosti poznáme rozsah od 0 – 100 HRC. Čím je hodnota vyššia, tým je vyššia aj tvrdosť ocele. Rockwell meral tvrdosť a kvalitu ocele za pomoci diamantového kužeľa, ktorý tlačil na nôž váhou 150 kg. Následne sa zmeria hĺbka ryhy, ktorú diamant vytvoril.

Kvalitné oceľové nože

Kvalitné nože disponujú hodnotou tvrdosti od 54 do 60 HRC. Oceľ takejto tvrdosti je odolná a rezistentná voči korózii. Existuje niekoľko výrobcov, ktorí ponúkajú skutočne kvalitné nože z kvalitnej ocele. Bežné kuchynské nože, ktoré kúpite v superamrketoch za akciové ceny majú tvrdosť okolo 45 až 49 HRC. Kvalitné tzv. japonské kuchynské nože, za ktoré si trocha priplatíte dosahujú tvrdosť až 60 HRC. Známe značky ako KDS, Fiskars, Wüsthof (Solingen) patria k svetovej špičke. K bežnejším a pomerne kvalitným patria nože od Tescomy.

Výhody oceľových nožov

    • Odolnosť čepele
    • Jednoduchá údržba
    • Obnoviteľné ostrie
    • Trvanlivé ostrie
    • Vhodné pre tvrdé suroviny

Nevýhody oceľových nožov

    • Vyššia hmotnosť
    • Nie je oceľ ako oceľ

V rámci materiálov súna trhu ešte titánové nože, ktoré sú odolné, pružné a s nepriľnavým povrchom, no aj so značne vyššou cenou. Špecifikom je damašková oceľ, ktorá je zmesou vzácnych kovov. Tieto nože sú veľmi drahé, majú špecifické a takisto dekoračné vyhotovenie.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie nože

Ostrie noža

    • Nože s hladkým ostrím – tento druh ostria je ideálny pre krájanie mäsa a zeleniny. Klasická technika krájania, kolísanie alebo ak chcete sekanie, je presne tým účelom, na ktorý budete tieto nože používať. Nie je to však jediný účel. Rátajte však s tým, že nože s hladkým ostrým treba častejšie prebrusovať.
    • Nože so zúbkovaným ostrím – úlohou zúbkov je zaťať sa a rezať (píliť). Vhodné sú na mrazené mäso, tvrdý syr, chlieb, kosti alebo ryby. Na krájanie mäsa v klasickej podobne podobným nožom rovno zabudnite, mäso by ste nekrájali, ale viac menej trhali. Výhodou tohto ostria je, že ho vlastne nemusíte vôbec brúsiť. Treba však myslieť na to, že musí byť z kvalitnej ocele.

Ostrie kuchynského noža

TIP: Chcete si kúpiť kvalitné nože, ktoré prešli antikoróznymi skúškami? Potom hľadajte také, ktoré boli vyrobené v súlade s normou ČSN EN ISO 8442-1.

Dĺžka a tvar čepele

Nečakajte, že nožom na syr si pohodlne nakrájate aj mäso. Toto je domnienka mnohých spotrebiteľov. Veď ten nôž stál 40 € takže musí zvládnuť automaticky všetko. Tak to určite nefunguje. Nože sa delia do niekoľkých kategórií, ktoré majú svoje presné určenie podľa dĺžky, šírky a celkového tvaru čepele. Aké kategórie kuchynských nožov poznáme?

    • Kuchynské nože na mäso – dĺžka 15 až 20 cm
    • Kuchynské nože na šúpanie – dĺžka pod 10 cm
    • Kuchynské nože na zeleninu – dĺžka 12 až 15 cm
    • Kuchynské nože na chlieb – dĺžka viac ako 20 cm
    • Kuchynské nože na salámy – úzka čepeľ s dĺžkou až 30 cm
    • Filetovacie (vykosťovacie) nože – tenká, dlhšia čepeľ cca. 15 až 20 cm
    • Nože na syr – dĺžka od 8 do 12 cm s vrúbkovaním

Rukoväť noža

Spomínali sme, že ak nie ste profesionálny kuchár v reštaurácii, tvar rukoväte nie je pre vás až tak podstatným. Ak však predsa chcete ergonomicky tvarovanú rukoväť, nájdete ju u drahších nožov. Medzi čím sa môžete rozhodovať je hlavne jej materiál (plast, pogumovanie, drevo).

Drevená rukoväť kuchynského noža

Rozhodne tým najbežnejším a zo skúseností mnohých ľudí je to práve plast. Ten je ku kovu prinitovaný alebo nastrčený. V prípade, že je rukoväť len nastrčená, časom môže dôjsť k jej uvoľneniu. Plastové rukoväte mávajú protišmykovú úpravu (pogumovanie). Drevené rukoväte nie sú až tak trend. Prenášajú pachy, nie sú tak trvácne a takisto ich nemožno umývať v umývačke riadu. Posledným druhom rukoväte je kov. Jeho povrch je bez protišmykovej úpravy klzkejší, no veľmi trvácny a odolný.

Rukoväť a čepeľ sú dve základné časti, ktoré tvoria nôž ako celok. Ten má určitú hmotnosť. Tu však záleží od preferencií. Niekomu viac vyhovuje ťažší, niekomu ľahší nôž. Pravda je taká, že nôž by nemal byť ani príliš ľahký, ani ťažký.

Starostlivosť o nôž

Najhoršie, čo kedy môžete spraviť je skladovať všetky nože vedľa seba. Týmto spôsobom nože degradujú, ako na kvalite ostria tak aj na celkovej odolnosti. Nože by ste mali skladovať ideálne v blokoch z dreva či plastu. Prípadne na magnetickej lište.

Brúsenie kuchynských nožov

Dobré je nože občas prebrúsiť. Aj ten najostrejší a najkvalitnejší nôž stráca na ostrosti a brúsny kameň si ho počká. Na trhu existujú aj elektrické brúsky, ktoré ušetria čas a zbavia vás učenia sa technike správneho brúsenia na ocieľke, no elektrická brúska mení tvar a i štruktúru čepele. A ako spoznám či je nôž ostrý? Vždy musí prekrojiť paradajku jedným ťahom. I keď je nôž vhodný aj do umývačky riadu, odporúčame vám ho umývať ručne, osušiť a odložiť.

Vyberáme z nášho katalógu

Zobraziť produkty v kategórií:

Autor článku

Denis Ruščák

Večný študent! Veď predsa o tom život je. Permanentné nadobúdanie nových poznatkov, informácií a skúšanie všetkého čo je nové. Každý okamih bežného...


Komentáre

16/02/2019 14:10
JuliaW

ja mám rada japonské nože dellinger hlavne kvôli ich tvrdosti a jednoduchej práci pri porciovaní rýb a suši

25/03/2019 14:09
Viki

doma mám nože značky Victorinox, kupovala som ich v obchode profikuchar. Bolo to na odporučenie profesipnalneho kuchara a som s nimi nadmieru spokojna

02/06/2019 22:18
trixieee

uprednostnujem ocelove noze a to hlavne tie z damaskovej ocele konkretne japonske z dellinger-u nakolko nekoroduju, su extra ostre, tvrde a odolne

11/07/2019 21:46
Vivien

otazka je, ako taketo nože, hlavne tie keramicke naostrit. Vie niekto poradit?

Pridať komentár


Pozrite si aj naše inšpirácie

Geometrické vzory v obývačke – ozvláštnia každý priestor Geometrické vzory v obývačke – ozvláštnia každý priestor

Či už si vyberiete malé, alebo veľké, výrazné či tlmené, vzory dokážu spestriť každú obývačku. K najtradičnejším patrí čierno-biela kombinácia, ktorá nájde uplatnenie i u vás.

Červená farba kuchyne citeľne zvýši váš apetít Červená farba kuchyne citeľne zvýši váš apetít

Posvieťme si aspoň trochu na to, čo všetko by nám červená farba mala ponúknuť. Nápadmi na dizajnovanie a kombinovanie farieb sa nechajte inšpirovať fotkami v článku.  

Žlté kuchyne – potešia oko i ducha Žlté kuchyne – potešia oko i ducha

Žltá farba má mnoho pozitív – nielenže je optimistická a zlepšuje náladu, ale tiež dokáže zosvetliť a otepliť interiér a zväčšiť priestor. Hovorí sa však aj to, že vzbudzuje chuť do...



Publikované dňa: 18.10.2018
Hodnotenie článku:
(91.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Ako navrhnúť vstavaný (walk - in) šatník? Ako navrhnúť vstavaný (walk - in) šatník?

Mať šatník, do ktorého vojdete a okamžite máte prehľad o šatách, tričkách, nohaviciach, oblekoch, košeliach alebo topánkach, ktoré máte, je snom mnohých. My vám ho pomôžeme navrhnúť!

Výruby stromov na vlastnom pozemku pred domom – povolenie, dôvody Výruby stromov na vlastnom pozemku pred domom – povolenie, dôvody

Pýtate sa, ako postupovať pri výrube stromov na vlastnom pozemku? Čo hovorí zákon? Kedy potrebujete povolenie? Prečítajte si v našom článku.

Mlynárik kapustový – aký postrek funguje na húsenice a motýle? Mlynárik kapustový – aký postrek funguje na húsenice a motýle?