Pečenie chleba doma – čo by vám nemalo chýbať?

Chlieb je jedna z najobyčajnejších a najzákladnejších potravín, je ho všade mnoho a napriek tomu nám je vzácny ako soľ. Kto by predsa nemiloval voňavý, čerstvo upečený chlebík rovno z pece.

Domáci chlieb

Nemusíte skoro ráno čakať na chlieb v pekárni, upiecť si ho môžete aj sami doma. Nemajte obavy, zvládne to každý a upiecť si ho budete môcť presne taký, aký ho máme radi. Budete potrebovať len niekoľko pomôcok a ingrediencií a váš čas.

Pomôcky na pečenie domáceho chleba


5 dôvodov, prečo si upiecť domáci chlieb

Chlieb už dnes nie je žiadna nedostupná položka, v obchodoch nájdete mnoho rôznych druhov, tvarov a chutí, tak prečo sa vôbec zaoberať pečením vlastného chleba. Ponúkame vám 5 dôvodov, prečo by ste domácemu pečeniu mali dať šancu.

  1. Nič neporazí chuť čerstvo upečeného chleba. Najlepší je ešte stále teplý, keď sa jeho vôňa šíri po celom dome. Na vrchu má chrumkavú kôrku, vo vnútri je krásne mäkký a stačí vám iba maslo a štipka soli. No nezbiehajú sa vám slinky?
  2. Pečenie chleba je upokojujúce hobby. Niet divu, že sa na pečenie dalo mnoho ľudí počas lockdownov. Miesenie a presné dodržiavanie postupov vás privedie k prítomnému okamihu a aspoň na chvíľu nemusíte myslieť na to, čo všetko treba zariadiť a vyriešiť.
  3. Domáci chlieb si môžete prispôsobiť podľa seba. Prekáža vám rasca? Máte intolerancie alebo alergie? Chcete sa vyhnúť konzervantom? Všetky ingrediencie si môžete namiešať a nakombinovať úplne vo vlastnej réžii.
  4. Nie je to až také zložité. Ak vás odrádza predstava časovo náročnej prípravy, nemajte obavy. Chlebové cesto stačí premiesiť len v špecifických časoch a vôbec to netrvá dlho. Na druhej strane sú aj recepty na nemiesené chleby, ktoré budete mať rýchlo hotové.
  5. Je to možná cesta k slow living – pomalému životu. V dnešnom svete žijeme rýchlym tempom a nespomaľujeme, ani keď máme oddychovať. Práve dlhý proces pečenia chleba vám môže pomôcť na chvíľu spomaliť a sústrediť sa na to, čo je tu a teraz.

Čo vám na pečenie chleba nesmie chýbať

Na pečenie chleba budete potrebovať niekoľko pomôcok. Mnohé už možno doma máte, niektoré sa dajú nahradiť za alternatívy a iné sú zase nevyhnutnosťou. Poďme sa pozrieť na to, čo by vám pred začatím pečenia nemalo chýbať:

  • Veľká misa – Na zmiešanie všetkých ingrediencií a miesenie budete potrebovať dostatočne veľkú misu, aby sa vám s cestom pohodlne pracovalo a nevysypávali ste múku všade navôkol. Vyberte si misu z pevného materiálu (nehrdzavejúca oceľ, sklo, tvrdý plast), aby sa vám pri miesení neohýbala, ako pri niektorých lacných plastoch.
  • Kuchynská váha a odmerka – Vďaka váhe si budete môcť namerať presné pomery ingrediencií, čo je dôležité napr. pri pečení bezlepkového pečiva. Ak váhu nemáte, využite hrnčekové recepty. Odmerkou zase zmeriate množstvo vody a iných tekutých ingrediencií. Na malé množstvá vám postačia lyžičky.
  • Podložka na vaľkanie cesta – Cesto je dobré miesiť na pevnom rovnom povrchu, predovšetkým ak ho budete deliť a tvarovať. Vtedy poslúži silikónová podložka alebo drevená doska, ktoré ochránia kuchynskú linku pred poškodením pri rezaní. Silikónová podložka je skladnejšia, doska zase pevnejšia a stabilnejšia.
  • Kuchynská utierka – Poslúži na prikrytie cesta počas kysnutia, preto si vyhraďte jednu čistú utierku. Rovnako dobre môžete použiť napr. aj obal z včelieho vosku.
  • Plech alebo forma na pečenie – Chlieb môžete v prípade niektorých receptov upiecť na bežnom plechu alebo si zaobstarať formu na pečenie chleba s vekom, ach chcete, aby pekne držal tvar aj počas pečenia.

Cesto na chlieb

Ďalší zoznam pomôcok je voliteľný – prácu vám uľahčia, no na začiatok nie sú nevyhnutné a budete sa vedieť vynájsť aj bez nich.

  • Ošatka – Ošatka je keramická (použitý môže byť aj iný materiál, napr. pedig) nádoba, do ktorej sa vkladá vymiesené cesto, aby kyslo a získalo tvar bochníka. Z ošatky môžete cesto vyklopiť rovno na plech a nechať piecť. Tvar ošatky určí tvar bochníka, pričom mnohé majú vnútri aj nejaký obrázok alebo vzor, ktorý sa na chlieb otlačí. Ak ošatku nemáte, nemusíte ju hneď kupovať a improvizovať môžete aj miskou alebo väčším sitom vyloženým papierom na pečenie.
  • Kuchynský robot alebo ručný šľahač – Kuchynský robot vám uľahčí prácu pri miesení cesta. Stačí vložiť ingrediencie a 10 minút miesenia potiahne za vás. Je skvelou voľbou pre ľudí, ktorí miesenie nezvládnu sami (napr. kvôli bolestiam kĺbov), avšak cesto si miesiť môžete aj ručne.
  • Stierka – Silikónová stierka vám pomôže oddeliť prilepené časti cesta z okrajov misy alebo vám môže pomôcť ingrediencie zo začiatku zamiešať, kým nie je potrebné miesenie.
  • Karta – Karta je vlastne obdĺžniková stierka bez rúčky z pevnejšieho materiálu. Pomáha pri prekladaní tuhšieho cesta, ľahšie sa ňou cesto podelí a pokrája, príp. odlepí z dosky na vaľkanie.
  • Žiletka – Slúži na narezanie chleba pred pečením, čím sa vytvorí pekný dizajn. Žiletku nemusíte kupovať, postačí aj dobre naostrený kuchynský nôž.

Tip: Ak chcete pečeniu venovať minimum času, zaobstarajte si domácu pekáreň. Postačí, ak do nej podľa receptu vložíte všetky ingrediencie, vyberiete program a spustíte štart. Pekáreň sa už postará aj o miesenie, aj o pečenie a vás už len upozorní na ukončenie programu.

Ingrediencie na domáci chlieb

Väčšina chlebov sa pripravuje zo 4 ingrediencií – múky, vody, droždia alebo kvásku a soli. Do niektorých chlebov sa dávajú aj ďalšie ingrediencie na pozmenenie chuti alebo štruktúry.

Múka

Jestvuje množstvo druhov múk, vďaka čomu si viete vždy vybrať tú správnu voľbu pre vaše pečenie. Z klasickej pšeničnej múky najčastejšie poznáme rozdelenie na hladkú, polohrubú a hrubú. Na prípravu chleba je najvhodnejšia chlebová múka, ktorú dostať ako bielu (pod označením T650) alebo tmavú múku (T1100). Dostupná je aj celozrnná múka, ktorá obsahuje nepomleté zrná, ktoré si tak uchovávajú viac vitamínov a minerálov. Z rovnakého dôvodu sa pšeničná múka nahrádza za špaldovú, ktorá taktiež obsahuje viac zdraviu prospešných látok. Na prípravu chleba sa používa aj ražná múka, ktorú možno použiť samostatne alebo ju zmiešať s pšeničnou.

Náročnejšie to majú ľudia s bezlepkovou diétou, u ktorých je proces pečenia trošku zložitejší. Keďže bezlepkové múky neobsahujú glutén, ktorý dodáva cestu vláčnosť, výsledkom môže byť veľmi jemný, drobivý chlieb. Preto je vhodné kombinovať viacero druhov múk a do cesta pridať vlákninu ako psyllium. Z bezlepkových múk sa využívajú hlavne ryžová, mandľová, kukuričná, zemiaková, pšenová, tapioková, kokosová alebo strukovinové múky. Pri výbere múky sa riaďte inštrukciami v recepte, no časom sa nebojte experimentovať a objaviť aj ďalšie múky, keďže každá má svoju typickú chuť a vlastnosti, ktoré môžu váš bežný chlebík obohatiť.

Voda

Úlohou vody je spojiť všetky suché ingrediencie v hladké cesto, ktoré vypracujete do bochníka. Spracovaním vody s ďalšími ingredienciami dochádza k aktivácii droždia a rozvoju lepku, ktorý je pšeničnou bielkovinou a cestu dodáva vláčnosť a flexibilitu, čím spája všetky ingrediencie do jednej masy. Okrem vody sa v niektorých receptoch môžete stretnúť aj s pridaním iných tekutých ingrediencií, ako mlieko alebo pivo.

Príprava domáceho chleba

Droždie alebo kvások

Droždie a kvások majú pri pečení chleba významnú úlohu – práve tieto ingrediencie pomáhajú cestu narásť a dodajú mu textúru a objem. Droždie a kvások nie sú to isté. Droždie je zložené z kvasiniek, ktoré počas kysnutia premieňajú cukry na oxid uhličitý, čím cesto získava na objeme. Živé organizmy v kvásku vznikajú procesom pomalého kvasenia len z múky a vody. Pri kvasení cesta dochádza k štiepeniu lepku, vďaka čomu je chlieb v konečnom dôsledku ľahšie stráviteľný.

Rozdiel pocítite v dĺžke prípravy – droždie sa aktivuje už za niekoľko minút a vykysne aj do hodiny, kým kvások potrebuje fermentovať aj 10 hodín. Chlieb z kvásku má inú chuť, je mierne kyslejší než bežný chlieb z obchodu. Kvások je tiež prirodzený konzervant a pečivo z neho vám nesplesnivie ako pečivo z droždia. Stále viac ľudí siaha po kváskovom chlebe aj preto, že je ľahší na žalúdok, má nižší glykemický index a neobsahuje baktérie spôsobujúce ťažkosti ako kandidóza a urologické infekcie.

Soľ

Štipka soli sa vždy hodí do každého receptu a ani chlieb nie je výnimkou. Množstvo soli si prispôsobte svojim preferenciám – kým niektorí preferujú chlieb s mierne slanou chuťou, iní si množstvo soli redukujú na minimum, aby cítili plnú chlebovú chuť. Soľ je potrebná surovina, ktorá posilňuje lepkové vlákna a prispieva k výslednej textúre. Bez soli by mohol byť chlieb tvrdý a spľasnutý. Okrem soli v ceste je možné soľou posypať aj vrch bochníka a na to môžete použiť vločky alebo väčšie zrniečka morskej soli, ružovej himalájskej soli alebo iných typov.

Voliteľné ingrediencie

Po zvládnutí základného receptu môžete do cesta sem-tam pridať aj nejaké tie ingrediencie navyše, ktoré obohatia jeho chuť alebo výsledný vzhľad.

  • Maslo alebo olej – Tuky dodajú chlebu chrumkavejšiu kôrku, pomôžu mu pri kysnutí viac narásť a výsledkom bude skvelá jemná textúra. Pri výraznejších olejoch nadobudne chlebík zaujímavú chuť a arómu, napr. pri orechovom oleji.
  • Oriešky – Môžu dodať chlebu výbornú chuť aj zaujímavú textúru, nehovoriac o zdravých tukoch a mineráloch.
  • Semienka – Dajú sa pridať do cesta aj na vrch, kde nimi môžete vytvoriť zaujímavé obrázky alebo vzory. Semienka obsahujú množstvo výživných látok, preto sú do pečiva ako stvorené. Použiť môžete slnečnicové semienka, tekvicové, ľanové, chia aj mak.
  • Bylinky a korenie – Slúžia hlavne na dodanie arómy a obohatenie chuti. Skúste použiť napr. bazalku, šalviu, rozmarín, tymian, kôpor, aníz, čierne korenie, pažítku, muškátový oriešok alebo škoricu.
  • Sladidlá – Ak máte chuť na sladšie pečivo, do cesta pridajte med, cukor alebo slad, ktoré pečivu dodajú jemnú sladkastú chuť.
  • Sušené ovocie – Do sladených pečív môžete pokojne pridať oriešky a sušené ovocie. Najčastejšie sa používajú hrozienka, marhule, brusnice, ananás, slivky alebo kokos.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie domáce pekárne

3 jednoduché recepty na prípravu chleba

Ak sa pečenie chleba zdá pre vás ako začiatočníka náročné, skúste si najprv pripraviť jednoduché recepty, na ktoré nepotrebujete žiadne drahé pomôcky. Ponúkame vám 3 recepty, ktoré hravo zvládnete aj s tým, čo už doma máte.

Jednoduchý biely chlieb

Na prípravu jednoduchého bieleho chleba budete potrebovať 350 g bielej chlebovej múky, 250 ml mierne teplej vody, 7g (2 ČL) sušeného droždia, 2 ČL soli, 2 ČL medu a 2 PL roztopeného masla. Vo väčšej mise zmiešajte suché ingrediencie, v odmerke zmiešajte vodu, med a maslo. Tekutú zmes vlejte do misy a ingrediencie spolu vareškou alebo stierkou premiešajte, nech sa dobre spoja. Miešajte 10 minút, kým sa všetko cesto neodlepí od okrajov a nevytvorí bochník. Misku potom prikryte utierkou a nechajte 45 minút kysnúť. Ak je v kuchyni chladno, preložte misku na teplejšie miesto.

Po vykysnutí si predhrejte rúru na 230 °C. Medzitým si vytiahnite podložku na vaľkanie, na ktorej cesto párkrát preložte a vytvarujte bochník. Vezmite si formu na pečenie a vysteľte ju papierom na pečenie. Vložte do nej bochník a prikryte utierkou. Nechajte ešte 20 – 25 minút kysnúť, kým sa rúra nerozohreje. Chlieb pečte 45 minút alebo dozlatista, no po prvých 15 minútach znížte teplotu na 210 °C. Po upečení chlieb vyberte z formy, položte ho na kovovú mriežku a nekrájajte, kým pozvoľna nevychladne.

Bielkovinový chlieb bez múky

Tento bielkovinový chlieb je skvelou voľbou na večerné zajedanie, keďže neobsahuje múku a má menej kalórií. Zároveň je vhodný pre bezlepkovú a keto diétu. Budete potrebovať 300 g semienok podľa vášho výberu (ľanové, slnečnicové, chia, sézamové, tekvicové), 4 vajíčka, 100 g tvarohu alebo nastrúhanej mozzarelly, 1 ČL soli, 2 PL psyllia a 100 ml vody.

Bielkovinový chlieb

Semienka zmiešajte spolu v miske s tvarohom, soľou a psylliom, pridajte vodu a zamiešajte. Vajíčka môžete pridať v celku, no ak si bielka vyšľaháte osobitne a vmiešate ako penu, bude chlebík nadýchanejší. Rúru si predhrejte na 180 °C, cesto si prelejte do formy vystlanej papierom na pečenie a po vyhriatí vložte chlieb do rúry. Nechajte piecť asi 45 minút a sledujte, kedy sa vrchná kôrka sfarbí dozlatista. Po upečení vyklopte na mriežku a nechajte vychladnúť.

Celozrnný chlieb v domácej pekárni

Pečenie v domácej pekárni je úplne jednoduché. Na tento recept vám postačí 500 g celozrnnej pšeničnej múky, za hrsť semienok, 350 ml teplej vody, 1 ČL suchého droždia, 1 ČL soli, 3 ČL medu a 1 PL olivového oleja. Do domácej pekárničky vkladajte najprv tekuté suroviny, potom tuhé suroviny a droždie až nakoniec navrch. Na pekárničke vyberte program na pečenie celozrnného chleba a spustite pečenie. A to je všetko! Pekáreň sama vymiesi cesto, spustí pečenie a upozorní vás, že chlieb je hotový. Po upečení nenechávajte chlieb v pekárničke, ale vyberte ho, nech postupne vychladne na mriežke.

Najčastejšie chyby pri pečení chleba

  • Cesto nerastie – Problém bude v droždí alebo v izbovej teplote. Droždie sa neaktivuje vtedy, ak je staré. Chybou môže byť aj použitie nevhodného droždia. Poznáme čerstvé droždie (v kocke) a sušené droždie. Čerstvé droždie je silnejšie a treba si ho predpripraviť, sušeného droždia sa používa viac a sype sa priamo k surovinám. Droždie nezamieňajte, ak nepoznáte pomery a riaďte sa podľa toho, čo stanovuje recept. Droždie nezačne kysnúť ani pri nízkej teplote. Cesto by ste mali umiestniť na teplé, nie však horúce miesto.
  • Chlieb pri pečení spľasne – Príčin môže byť niekoľko. Spľasnúť môže vtedy, ak počas pečenia náhle otvoríte rúru a teplota tak klesne. Problémom môže byť aj priveľa droždia, príliš dlhý čas kysnutia alebo priveľa vody v ceste. Ak sa chcete problému vyhnúť, pridŕžajte sa receptu.
  • Chlieb sa na vrchu pripáli – Ak sa chlieb pečie dlhšie pri vyššej teplote, vrch sa môže upiecť rýchlo a po zvyšok času sa bude len páliť. V takomto prípade použite nabudúce vrchnák nádoby alebo hliníkovú fóliu, ktorú odkryte len pred koncom pečenia, kedy sa dopečie aj vrch a vytvorí sa chrumkavá kôrka.
  • Chlieb je mazľavý, lepkavý, neskôr úplne suchý – Tieto problémy sa vyskytnú, ak chlieb pokrájate prirýchlo. Kým je chlieb horúci, nemal by sa krájať, pretože z neho rýchlo a naraz unikne horúca para, čím vznikne gumová textúra. A naopak, neskôr tento chlebík rýchlo stvrdne. Ak sa neviete dočkať, doprajte mu minimálne pol hodiny, v prípade väčších bochníkov aj viac.
  • Chlieb je tuhý, nenadýchaný – Môže sa to stať napr. vtedy, ak cestu nedoprajete dostatok času na kysnutie. Ak recept stanovuje dobu, po ktorú má cesto kysnúť, nesnažte sa si ju skracovať alebo vynechávať. Inak vám chlebík nevykysne a rozdiel bude citeľný. Platí to aj opačne – cesto nenechajte prekysnúť, inak spľasne a výsledok bude taktiež nepriaznivý. Problémom môže byť aj nedostatok bielkovín v prípade celozrnných a bezlepkových chlebov, kde je potrebné dodať psyllium.
  • Chlieb má vo vnútri veľa veľkých dierok – Veľa dierok vo vnútri chleba je známkou toho, že ste cesto pred pečením nepreložili. Dierky vznikajú prirodzene kysnutím, vďaka ním je chlieb nadýchaný. Ale aby nemal dierky ako ementál, je potrebné cesto 20 – 30 minút pred pečením párkrát preložiť a opäť vytvarovať do bochníka, čím stratí väčšie bubliny a cesto sa trošku zmenší.

Autor článku

 Stanislava Havrilová

Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...


Komentáre

22/08/2022 20:47
Moka

ktorý nož je najlepší na krajanie pečiva?

26/08/2022 07:19
Majka

Žeby nôž so zúbkovaným ostrím?

07/12/2022 17:41
Majo789

Ja sa prave snazim dosiahnut, aby malo chleba vela velkych dierok a aby bolo nadychane. A nie opak. A nie je to vzdy jednoduche. Osvedcilo s ami pridat viac vody a cesto spravit trochu redsie. Ako pri Ciabatte.

Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Provensálska kuchyňa – dodajte svojej kuchyni nádych Francúzska Provensálska kuchyňa – dodajte svojej kuchyni nádych Francúzska

Je vaším snom mať kuchyňu zariadenú v provensálskom štýle? Potrebujete zariadenie ladené v bielej a štýlové doplnky, vďaka ktorým si budete pripadať ako na juhovýchode Francúzska.

Oranžová kuchyňa – netradičná, ale vhodná voľba Oranžová kuchyňa – netradičná, ale vhodná voľba

Vedeli ste, že oranžová ako jedna z mála farieb podporuje chuť do jedla a zmyslový pôžitok z vychutnávania si stravy? Je preto prekvapujúce, že sa v kuchyniach objavuje tak málo. Ak ju...

Zelená kuchyňa – oživte svoju kuchyňu farbami prírody Zelená kuchyňa – oživte svoju kuchyňu farbami prírody

Túžite s príchodom jari osviežiť vašu kuchyňu? Naberte odvahu a dodajte jej originalitu jedinečnými odtieňmi zelenej. Vneste do svojho bytu kúsok prírody a harmónie pomocou mätových,...



Publikované dňa: 12.08.2022
Posledná aktualizácia:
Hodnotenie článku:
(89.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Údržba vinylovej a laminátovej plávajúcej podlahy. Skúste ocot!Údržba vinylovej a laminátovej plávajúcej podlahy. Skúste ocot!

V tomto článku sme sa zamerali hlavne na praktické rady ohľadom údržby vinylových a laminátových podláh. Zároveň vás upozorníme na to, čomu by ste sa mali vyhýbať. Čítajte ďalej.

Údržba a starostlivosť o plastové okná. Pomôže aj silikónový olejÚdržba a starostlivosť o plastové okná. Pomôže aj silikónový olej

Tak, ako čokoľvek iné, aj plastové okná si pre predlženie životnosti vyžadujú určitú dávku starostlivosti. Ošetrenie plastových okien vám nezaberie veľa času, stačí vedieť, na čo sa...

Ako vŕtať do dreva, betónu a do tehlyAko vŕtať do dreva, betónu a do tehly

V každej domácnosti občas treba vŕtať. Aký je správny postup pri vŕtaní do rôznych materiálov? V našom článku vám poradíme, ako vybrať vrták aj hmoždinku.