Recenzia Whirlpool AWE 66710. Automatická práčka patrí medzi najlepšie

Automatická práčka je dnes v domácnosti spotrebičom, ktorý je rovnako potrebným ako chladnička, mraznička či umývačka riadu. Od všetkých očakávame nízku spotrebu energie a dokonalú spoľahlivosť. Whirlpool AWE 66710 by mal tieto kritériá spĺňať do bodky.

Recenzia práčky Whirlpool AWE 66710

Ide totiž o najpredávanejšiu práčku s plnením zhora v roku 2017. Ako obstála v našom spotrebiteľskom teste?

Za málo peňazí veľa muziky

Začneme týmto príslovím, z ktorého jasne vyplýva, že kúpa tejto práčky sa vám definitívne oplatí. Je to tak? Cenovka na úrovni 290€ patrí rozhodne medzi najpriaznivejšie v kategórii práčok strednej triedy. Pri porovnaní s konkurenčnými práčkami sa dostanete takmer vždy nad sumu 320€. Zároveň značka Whirlpool patrí medzi overených výrobcov so skutočne dostupným servisom i náhradnými dielmi.

Práčka má plniť svoj účel. Plnenie zhora vám umožňuje práčku umiestniť i do menších kúpeľní, resp. do skromnejších priestorov. Niekomu možno plnenie zhora nevyhovuje, no všetko je to iba o preferenciách. Práčky plnené zboku s porovnateľnými parametrami sú v tejto kategórii o približne sto eur drahšie.

Whirlpool má čím zaujať

Skôr ako prejdeme k samotnému testu, mali by ste vedieť, čo si pre vás výrobca pripravil. Whirlpool AWE 66710 ja automatická práčka plnená zhora. Objem bubna je 42litrova a kapacita prania je 6 kg. Pokojne tak pokryje bežné nároky 4-člennej domácnosti. Plniaci otvor má šírku 21 cm. Rozmery práčky sú, ako sme spomínali veľmi praktické. Na výšku má práčka 90 cm, do šírky má presne 40 cm a hĺbka je klasických 60 cm. Hmotnosť tohto modelu je pohodlných 58 kg.

Práčka patrí do energetickej triedy A+++ a výrobca garantuje nízku spotrebu energie i vody. Ročné náklady na spotrebu energie sa pohybujú na úrovni 153 kWh, čo je pri dnešnej cene za 1 kWh elektrickej energie približne 30€ za rok. Priemer ročnej spotreby vody je plus-mínus 8 500 litrov. Motor pracuje pri odstreďovaní pri maxime 1000 otáčok za minútu. Odstreďovanie je označené písmenom C. Nie je teda tak účinné. Účinnosť prania je označená písmenom A. Medzi práčkami strednej triedy je to úplne adekvátne hodnotenie. Práčka pri odstreďovaní pracuje s vyššími otáčkami a hlučnosť dosahuje 76 dB. Pri bežnom praní je to 59 dB.

Nezaostáva ani v inováciách

Práčka Whirlpool v oblasti technológií určite nezaostáva. Vybavená je LED displejom, ktorý vám ponúkne tie najpodstatnejšie informácie. Nechýba senzor zaneseného filtra, poškodený prívod vody, otvorené dvierka či iné prípadné servisné chyby, na ktoré vás práčka upozorní. Práčka obsahuje až 18 pracích programov a vybavená je aj 6. zmyslom. Ten sa postará o optimalizáciu pracieho cyklu podľa množstva bielizne. Týmto spôsobom ušetríte až 50 % vody, energie a nakoniec i času.

Automatická práčka Whirlpool AWE 66710 recenzia

Okrem iného sú to špeciálne programy na bavlnu, syntetiku, rifľovinu, jemnú bielizeň alebo špeciálny 15 minútový program na prepratie bielizne.

Práčka ponúka takisto aj funkciu prerušenia alebo ak chcete, odloženého štartu. Ak sa vám to zdá nezmysel, neraz sa môže stať, že práčku spustíte, no musíte odísť a nechcete riskovať, aby práčka bežala aj vo vašej neprítomnosti. A práve vtedy je tu funkcia odloženého štartu. Program Clean+ sa zasa postará o odstránenie odolných škvŕn pri predĺženom pracom cykle s nižšou teplotou 25 až 35 °. Riadená optimalizácia spotreby vody, ktorou je práčka vybavená sa postará o riadenú spotrebu vody pri každom praní samostatne. LED displej vám takisto zobrazuje, zostatkový čas pre skončenie pracieho cyklu.

Čo ma potešilo

Pri používaní tejto pračky sa mi potvrdilo, že skutočne cena niekedy nerozhoduje. Investícia na úrovni 290€ prekonala moje očakávania. 5 ročná záruka na motor je takisto bonusom, ktorý pri nákupe oceníte. Poďme už k ale samotným skúsenostiam spotrebiteľa.

Účinnosť prania s hodnotením A vôbec neklamala. Pri nastavení správneho programu, ktorých máte na výber až 18, som nikdy nemal problém odstrániť nečistoty či mastné škvrny. Pri praní ma milo prekvapila nízka hlučnosť práčky. U voľne stojacich práčok plnených zhora býva „tanec“ často bežným sprievodným faktorom. Tu však nie. Okrem toho, je tu nízka spotreba vody a energie.

Technické parametre, ktoré výrobca uvádza sa úplne stotožňujú s tým, čo práčka dokáže. Práčka sa naozaj zmestí aj do menšej kúpeľne v byte. Detailom, ktorý ma potešil bol fakt, že po spustení pracieho cyklu ešte môžete práčku otvoriť a doplniť, čo potrebujete. Nižšia úroveň účinnosti odstreďovania nie je vôbec tragická.

Nádržky na prací prášok a aviváž Whirlpool AWE 66710

Ovládanie nebola žiadna tragédia a po pár minútach v ruke s návodom nebol problém nastaviť program, zastaviť ho či aktivovať odložený štart. Spätne podotknem, že napriek tomu, že práčka vyzerá menšie, objem 6 kg bielizne je viac ako postačujúci. Navyše po ukončení pracieho cyklu sa práčka po 15minútach vypne automaticky.

Nemysleli na všetko

Úprimne ma zamrzel fakt, že prívodná hadica na vodu či elektrická šnúra boli naozaj krátke. Niekedy vám neostáva nič iné, ako to riešiť kúpou novej odtokovej a prívodovej hadice a použiť predlžovačku. V tomto sa výrobca prerátal.

K dokonalosti chýbal aj podvozok práčky. Manipulácia by bolo omnoho jednoduchšia. Drobným detailom je aj plastová poistka bubna, ktorá nevzbudzuje príliš dôveru a časom určite povolí. Malé dieťa však na dvierka bubna nedočiahne, takže to nie ja tak kritické ako by tomu bolo v prípade práčky plnenej zboku.

Nie je to nutnosť, no zvuková signalizácia po ukončení pracieho cyklu by určite potešila. Hoci ukončenie cyklu zobrazuje displej, človek to zaregistruje až keď sa vyberie práčku skontrolovať.

Konečné hodnotenie

Príslovie, ktoré som použil na začiatku aj skutočne platí. V pomere cena a parametre je automatická práčka Whirlpool AWE 66710 skutočným priekopníkom. Môžem povedať, že až na pár nedomyslených detailov, ktoré vám trocha pokazia náladu, práčka nikdy nesklamala a svoj účel plnila vždy na jednotku. Kvalita materiálov je takisto obstojná. Za túto cenu by bolo zbytočné kritizovať ďalšie parametre, ktoré nijak nesklamali. Celkovo teda Whirlpool AWE 66710 dostáva hodnotenie 7/10. Práčku by som pokojne zaradil do kategórie vyššej strednej triedy.

Autor článku

Denis Ruščák

Večný študent! Veď predsa o tom život je. Permanentné nadobúdanie nových poznatkov, informácií a skúšanie všetkého čo je nové. Každý okamih bežného...


Komentáre

05/05/2021 08:38
Lenka

Dobry den potrebovala by som poradiť nemám už papiere od práčky- návod na obsluhu a práčka mi niečo vypisuje a nerozumiem tomu
Ďakujem za pomoc

05/05/2021 15:07
Redakcia TopByvanie.sk

Dobrý deň,
návod si môžete stiahnuť z internetu, stačí do vyhľadávača zadať Whirlpool AWE 66710 návod a nájdete, čo potrebujete.

02/12/2021 20:35
Kohaja

mam pračku so sušičkou s bočnym plnením a som s nou spokojna, Pradlo je čiste, suche a ja ušetrim vela času, penazi, je to skvely vynalez

26/03/2022 19:33
Mia

sučasne pračky su trochu na inej urovni a som rada, že su to domaci pomocnici. Pradlo vyperu a hned aj vysušia. Krasna praca

30/01/2024 13:42
Marta Springerova

Prosím o radu mám pračku Whirlpool ukazuje mi toF13 nevím co to je

01/02/2024 10:26
Redakcia topbyvanie.sk

Dobrý deň.

Kód F13 označuje možnú poruchu zámku (blokovania) dverí - treba skontrolovať správne zatvorenie dverí práčky, blokovanie dverí alebo komunikáciu s riadiacou jednotkou.

Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Originálne vtáčie krmidlá, ktoré si urobíte aj sami Originálne vtáčie krmidlá, ktoré si urobíte aj sami

Zimné mrazy už čoskoro udrú v plnej sile a preto by sme určite nemali zabúdať na tvory, ktoré si v chladnom počasí nevedia zabezpečiť dostatok potravy. Vyrobte im preto jednoduché...

Svietniky ako dekorácia – strieborné, mosadzné, sklenené aj drevené Svietniky ako dekorácia – strieborné, mosadzné, sklenené aj drevené

Svietnik nie je len praktickým pomocníkom, môže byť aj krásnou dekoráciou do bytu i domu. Neveríte? Pozrite si naše fotoinšpirácie.

Úložný priestor v kuchyni Úložný priestor v kuchyni

Tieto šikovné triky vám pomôžu vytvoriť si kuchyňu snov plnú úložných priestorov, ktoré vás nebudú stáť hotový majetok.



Publikované dňa: 16.10.2018
Posledná aktualizácia:
Hodnotenie článku:
(92.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Foodcycler Sage SWR550 (domáci elektrický kompostér) – recenzia, skúsenosti, cenaFoodcycler Sage SWR550 (domáci elektrický kompostér) – recenzia, skúsenosti, cena

Elektrický kompostér Foodcycler Sage je jedným z množstva typov kompostérov, ktoré vám pomôžu s uskladňovaním bioodpadu a zbavia vás zápachu počas hnitia potravín.

Recenzia Rowenta Clean and Steam RY7557WH – kvalitný parný vysávačRecenzia Rowenta Clean and Steam RY7557WH – kvalitný parný vysávač

Otestovali sme pre vás vysávač v kombinácii s parným mopom Rowenta Clean and Steam RY7557WH. Ako si vysávač a mop v jednom počínal v našom teste? Čítajte ďalej a dozviete sa všetko...

Recenzia ryžovaru Sencor SRM 1500WH. Dopadol dobre v našom teste?Recenzia ryžovaru Sencor SRM 1500WH. Dopadol dobre v našom teste?

Raz je ryža rozvarená, tvrdá či nakoniec pripálená? Skvelým pomocníkom do kuchyne aj pre skúsené gazdinky je ryžovar Sencor SRM 1500WH.