Voskové obrúsky na potraviny (chlieb i šalát) – návod, ako vyrobiť voskový obal

Skúste sa niekedy počas dňa zastaviť a zamyslieť sa, koľko ste už stihli vyprodukovať odpadu. Plast na zelenine, téglik z jogurtu, obal zo syra. Väčšina vecí, ktoré si kupujeme, je zabalená v obaloch. Niektorí nakupujeme ešte aj zeleninu do jednorazových mikroténových vreciek, ktoré po vybalení nákupu vyhodíme. Takto to nemôže fungovať dookola a treba začať meniť svoje návyky.

Ako vyrobiť voskové obrúsky?

V dnešnej dobe, keď je ekológia veľmi rozoberanou témou, máme množstvo alternatív za jednorazové plasty. Takouto možnosťou sú aj voskové obrúsky na potraviny. Môžete si do nich zabaliť ovocie, zeleninu alebo pečivo. Viete si ich kúpiť v predajniach so zdravou výživou, no ani ich výroba nie je zložitá. Čo sú voskové obrúsky, ako si ich jednoducho vyrobiť a akú starostlivosť vyžadujú?

Voskové obrúsky si môžete aj zakúpiť:

Čo je voskový obrúsok?

Voskový obrúsok bol vymyslený ako ekologickejšia alternatíva potravinovej fólie, klasických plastových vreciek a alobalu. Je vyrábaný z prírodných materiálov a nemusíte sa báť toxických chemikálií. Antibakteriálne, antivírusové a antimykotické vlastnosti zabezpečia, že sa potraviny neskazia.

Takýto obrúsok nevyhodíte hneď po použití. Len ho umyjete a môžete použiť znovu. Vďaka tomu je šetrnejší voči životnému prostrediu. Nemusíte sa báť, že by sa potraviny skazili alebo uschli. Voskový obrúsok ich udrží dlhšiu dobu čerstvé, zachovajú si svoju vôňu a chuť. Pri správnom používaní a starostlivosti vám tento typ obalu vydrží viac ako rok.

Voskové obrúsky sú použiteľné aj na uskladnenie potravín v mrazničke. Pozor však na mrazenie pečiva, pretože sa môžu vplyvom mrazu vysušovať. Obozretnosť treba zachovať aj pri manipulácií so zamrazeným obrúskom, treba s ním narábať opatrne, inak by sa mohli polámať. Nemusíte sa báť, že by zostal obal tvrdý. Teplom znovu zmäkne a dá sa znovu pekne tvarovať.

Do voskových obrúskov môžete baliť:

  • pečivo,
  • ovocie a zeleninu,
  • spracované mäsové výrobky (salámu, šunku, údené...),
  • ako vrchnák na misky a poháre pri uskladňovaní potravín,
  • na uskladňovanie potravín do mrazničky,
  • pri kváskovaní a fermentovaní,
  • mydlo, zubné kefky, tuhý šampón a inú kozmetiku.

Voskové obrúsky nie sú vhodné na balenie:

  • surových rýb,
  • tvarohu, rôznych druhov plesnivých a mäkkých syrov,
  • surového mäsa (jedine ak by sa mäso nachádzalo v osobitnej nádobe a obrúsok použijete na zakrytie),
  • horúcich potravín (obrúsok by zmäkol a nefungoval správne, najprv nechajte potravinu vychladnúť).

Voskové obrúsky na jedlo

Prečo používať voskové obaly?

Najväčšou výhodou voskových obrúskov je to, že pri ich používaní nevzniká žiadny odpad. Do voskového obalu zabalíte množstvo vecí, jedlo si môžete zobrať do práce, do školy aj na cesty. Títo pomocníci majú množstvo ďalších výhod, ktoré ich používaním získate:

  • Ľahko a jednoducho použiteľné – použitie týchto obrúskov s včelím voskom je naozaj jednoduché, stačí do pripraveného obalu vložiť potraviny, jemne zahriať obal rukami a vplyvom tepla sa zlepí dokopy.
  • Udržia dlhšie čerstvé potraviny – tým, že je obrúsok obalený vo vosku, tak sa potraviny nekazia, ani sa nevysušia. Zároveň je antibakteriálny, vodoodolný, priedušný a prírodný. Pomôže to hlavne ľuďom, ktorí žijú sami alebo len s partnerom, a nestíhajú spotrebovať otvorené potraviny. Nielenže šetríte planétu obmedzením používania plastov, ale predídete aj nadbytočnému vyhadzovaniu jedla.
  • Šetria miesto v chladničke aj školskej taške – misky z tvrdeného plastu sú síce praktické, no zaberajú naozaj veľa miesta. Nepraktické je aj balenie jedla do papierových servítok. Aj keď to je ekologická a miesto šetriaca alternatíva, nie je až taká praktická. Jedlo sa môže popučiť a rozmočiť. Voskový obrúsok môžete použiť na desiatu aj pri cestovaní a nemusíte sa báť rozmočenia.
  • Vydržia roky – fólia, alobal a plastové vrecko sú určené na jedno použitie. Sú tenké, jednoducho sa zašpinia a potrhajú. Keďže sú voskové obrúsky umývateľné, opakovane ich viete využívať mesiace, niekedy až roky. Po každom použití ich umyjete vo vlažnej vode s použitím jemného čistiaceho prostriedku.
  • Plusom je príjemná vôňa – vedeli ste o tom, že obrúsky s včelím voskom nielenže pekne vyzerajú, ale aj pekne voňajú? Sladkú medovú vôňu si obrúsok zachová počas celej doby používania. Keďže je povrch umývateľný, nezostávajú na ňom zvyšky jedla a ani po čase nezapácha.

Voskového pomocníka si viete vyrobiť aj vy sami. Proces nie je zložitý a všetky potrebné veci viete jednoducho zohnať. Poďme sa pozrieť na to, ako postupovať pri výrobe voskových obrúskov.

Výber a rozmery látky

Na výrobu voskových obrúskov by ste mali použiť prírodný materiál. Ideálna je na to 100 % bavlnená alebo 100 % ľanová látka. Môžete si vybrať akýkoľvek vzor či motív. Pri obrúskoch pre deti stavte na veselé vzory a farby. Používanie voskových obrúskov ich vďaka tomu bude baviť viac. Pozor na svetlé farby (biela, béžová, krémová...) a vzory. Včelí vosk môže začať časom žltnúť a výsledný efekt nemusí byť taký, ako ste si predstavovali.

Voskové obrúsky – rozmery

Ako vybrať ideálny rozmer? Pripravte si dostatočné množstvo látky, aby ste si mohli na jeden raz vyrobiť hneď viacero obrúskov. Rovnako odporúčame vyrobiť viacero rôznych veľkostí. Je to praktickejšie v prípade balenia rôznych typov a veľkostí potravín. Najčastejšie sa voskové obrúsky vyrábajú v rozmeroch 50 x 50 cm, 35 x 35 cm, 25 x 25 cm a 20 x 20 cm. Menšie voskové obrúsky sú ideálne na zeleninu, ovocie, pečivo na desiatu alebo ako vrchnák menších nádob. Väčšie obaly využijete pri balení pečiva a chleba, ktoré si zachovajú mäkkosť aj po viacerých dňoch.

Ako si obrúsky vyrobiť?

Výroba obrúsku z včelieho vosku by vám nemala zabrať viac ako hodinu. Samozrejme, závisí aj od vašej šikovnosti alebo či do tohto výrobného procesu zapojíte aj vaše deti. Keď už ste si vybrali látky, z ktorých budete obrúsky vyrábať, pripravte si ešte:

  • Nožnice (endlovacie)
  • Včelí vosk
  • Prírodnú živicu (potravinársku)
  • Jojobový olej
  • Starší hrniec
  • Papier na pečenie
  • Plech
  • Malý štetec

Najprv si rozohrejte rúru na 75 stupňov Celzia. Obrúsky vystrihnite z látky ideálne endlovacími nožnicami – strihajú cikcakovito, takže obrúsky budú mať pekný okraj a nebude sa nitkovať. Vo vodnom kúpeli rozpustite nastrúhaný vosk s prírodnou živicou a jojobovým olejom. Vosk a živicu zmiešajte v pomere 3 : 1 a pridajte pár kvapiek oleja. Na roztápanie zmesi použite starý hrniec, pretože by sa mohol poškodiť.

Látku položte na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne na to natrite rozpustenú zmes. Vosková zmes rýchlo tuhne, preto s ňou treba aj rýchlo manipulovať. Po natretí netreba riešiť žiadne nerovnosti, hrubé vrstvy ani hrudky. V rúre sa vosková vrstva znovu roztopí a pokryje celý povrch obrúska. Plech s pripraveným obrúskom dajte piecť na maximálne 10 minút. Po vytiahnutí ho chyťte za rohy a držte zvislo. Obrúsok okamžite stvrdne a bude pripravený na používanie.

Ak nechcete obrúsok piecť, môžete vyskúšať techniku zažehľovania. Po vyliatí voskovej zmesi na obrúsok položte papier na pečenie a žehličkou prechádzajte po celej ploche. Žehličku si nastavte na nižšiu teplotu.

Ako sa o obrúsky starať a ich životnosť

Voskové obrúsky na potraviny môžete používať opakovane. Vydržia vám mesiace, niekedy až roky, no potrebná je aj starostlivosť. Nový obrúsok, ktorý má súvislú voskovú vrstvu bez poškodenia, stačí umyť vlažnou vodou a nechať stiecť. Poskladaný ho umiestnite na suché a tmavé miesto. Obrúsky môžete skladovať spolu vo vybranej nádobe alebo krabici.

Pri starších obrúskoch už nie je vrstva taká pevná, takže môžu umývaním navlhnúť. Po použití obrúsok umyte a na vzduchu nechajte poriadne preschnúť v rozloženom stave. Všetky voskové obrúsky sú vhodné na umývanie pod tečúcou vodou a čistenie jemnou hubkou na riad. Na obrúsku môžu zostať aj zaschnuté kúsky jedla, ktoré idú ťažšie odstrániť. V takomto prípade môžete použiť šetrný prostriedok na umývanie riadu.

Pozor na používanie teplej alebo horúcej vody – vosk sa v teple topí a došlo by k jeho znehodnoteniu. Voskové obrúsky nie sú vhodné ani na čistenie v umývačke. Predtým, než vložíte jedlo do mikrovlnky, treba voskový obal odstrániť. Po doslúžení obrúsok nevyhadzujte do koša, ale nechajte ho skompostovať. Ak je vosková vrstva úplne zničená, obrúsok obnovte rovnako ako ste postupovali pri jeho výrobe.

Autor článku

Kristína Šafrová

Som študentkou odboru manažment na Žilinskej univerzite. Vo voľnom čase sa venujem práve písaniu článkov, sledovaniu aktuálneho diania a tým...


Pridať komentár


Pozrite si aj naše inšpirácie

Drevené umývadlá Drevené umývadlá

Patríte k tým, ktorí sa v bytovom dizajne chcú odlíšiť a radi volíte netradičné riešenia? Máte radi krásu a praktickosť dreva? Potom je pre vás drevené umývadlo ako stvorené!

Inšpirácie pre vašu terasu a záhradu – pripravte si príjemné posedenie Inšpirácie pre vašu terasu a záhradu – pripravte si príjemné posedenie

Plánujete upraviť svoju terasu či záhradu, avšak nemáte nápady? Vyskúšajte niektorý z našich tipov.

Stojanové vešiaky môžu byť praktické a originálne zároveň Stojanové vešiaky môžu byť praktické a originálne zároveň

Predsieň je prvá miestnosť, ktorú návštevník vášho bytu uvidí. Preto by mala pôsobiť prívetivo a vyvolávať v hosťoch hrejivú atmosféru hneď po vstupe do bytu. Zabezpečiť to môžete...



Publikované dňa: 15.06.2022
Hodnotenie článku:
(90.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Ekologické umývanie riadu bez klasickej hubky – lufa, prateľné hubky a ekologické prostriedky na riadEkologické umývanie riadu bez klasickej hubky – lufa, prateľné hubky a ekologické prostriedky na riad

Aké máte alternatívy k hubkám na riad a prečo je taký veľký problém s klasickými hubkami?

Zavárané čučoriedky – domáci čučoriedkový kompót, džem, zaváranie v hrnci i rúreZavárané čučoriedky – domáci čučoriedkový kompót, džem, zaváranie v hrnci i rúre

Možností, ako spracovať čučoriedky, je hneď niekoľko – sušenie, zaváranie, mrazenie alebo priama konzumácia. Prečítajte si o tom, aké sú možnosti zavárania.

Zavárané jahody vo vlastnej šťave, s cukrom i bez, so soľou alebo rumom – postup + receptyZavárané jahody vo vlastnej šťave, s cukrom i bez, so soľou alebo rumom – postup + recepty

Medzi najčastejšie spôsoby spracovania jahôd patria práve kompóty, džemy aj sušenie. Zaváranie zvládne úplne každý. Nepotrebujete naň ani žiaden špeciálny zavárací hrniec – pomôcť si...