Zaváranie v elektrickom zaváracom hrnci – ako na to?

Máte záhradku, v ktorej pestujete ovocie a zeleninu? Urodilo sa vám toľko úrody, že neviete, čo s ňou? Nevyhadzujte svoje vzácne kusy, sterilizujte ich. Viete, ako na to? Skúsené gazdinky zavárajú každú sezónu rôzne plodiny a už nepoužívajú len tradičné zaváracie hrnce, ale moderné elektrické, s ktorými je zaváranie jednoduché. Ak to s hrncom dokážu aj dámy v najlepších rokoch, potom rovnako ako pre ne, ani pre úplného začiatočníka nebude zaváranie žiadnym problémom.

Ako zavárať v elektrickom zaváracom hrnci

Ako na to a ktorý hrniec si zvoliť? Je naozaj lepšia elektrická novinka alebo stará klasika?

Obľúbené elektrické zaváracie hrnce


Klasický plechový hrniec na zaváranie

Klasický hrniec, v ktorom sa zaváralo od nepamäti, sa používa dodnes, pretože má mnohé výhody a dá sa naň spoľahnúť. Jednoducho sa ovláda a pozostáva len zo samotného plechového hrnca, podložky, ktorá sa dáva na dno alebo sa s ňou predeľuje aj poschodie pri zaváraní (väčšinou sa na tento účel používa utierka), z plechovej pokrievky s otvorom na teplomer, puzdra na teplomer a z dlhého skleneného teplomera. Za takýto hrniec (s objemom 30 litrov) zaplatíte v priemere 30 €, väčšinou sa predáva bez teplomera. Teplomer stojí približne do 15 €. Ak to spočítame, ide o pomerne prijateľnú cenu, teda okolo tých 40 €. Samozrejme, že je možné hrniec kúpiť aj za drahšie, závisí to od väčšieho objemu a od materiálu, napr. sa vyrábajú aj indukčné plechové hrnce, ktorých cena je už vyše 100 €.

Ako zavárať v plechovom hrnci?

Postup, ako zavárať v plechovom hrnci, ako aj manipulácia s ním, je jednoduchý. Do zaváracích pohárov dáte plodiny, ktoré si túžite vychutnávať aj mimo sezóny, zalejete ich sladkokyslým, sladkým alebo iným nálevom, uzavriete vekom a naskladáte poháre do hrnca. Následne hrniec zalejete vodou a dáte variť na sporák. Prikryjete pokrievkou a do otvoru umiestníte teplomer. Zvyšok zavárania je vo vašich rukách, pretože treba sledovať teplotu pri zaváraní. Treba počkať, pokým sa teplota vyšplhá na 80 °C a pri tejto teplote udržiavať zaváraniny asi 20 minút. Po uplynutí zaváracej doby pomaly vodu ochladzujte.

Príprava zavaranín na zaváranie v hrnci

Výhody zaváracieho plechového hrnca

Oproti elektrickému hrncu je plechový lacnejší, nie však oveľa. Nájdete aj elektrický hrniec za 60 €, pričom plechový stojí zhruba 45, a to rovnakého objemu. Pri plechovom spotrebujete menej elektrickej energie, resp. niekedy ani žiadnu, napr. pri plynovom sporáku. Ďalšou výhodou je to, že nehrozí, že sa vám hrniec pokazí, maximálne zmení svoj tvar. Ak dôjde k poškodeniu teplomera, tak poškodenú časť viete nahradiť rýchlo a aj lacno.

  • Cena,
  • spotreba,
  • životnosť – neobsahuje žiadne elektronické komponenty, v prípade poškodenia teplomera alebo pokrievky sa dá dokúpiť len poškodená časť.

Nevýhody

Nevýhodou hrnca je, že vyžaduje prítomnosť osoby počas celého procesu zavárania. Treba sledovať teplotu vody v hrnci a aj čas, ktorý je potrebný na sterilizáciu. Ďalšou nevýhodou je, že hrniec je plechový, ľahko sa prehreje a vy sa môžete popáliť, rovnako ako pri vylievaní horúcej vody. Údržba hrnca je tiež náročná, pretože voda na plechu zanecháva vrstvu vodného kameňa.

  • Vyžaduje prítomnosť osoby, kontrolu času a teploty,
  • žiadne bezpečnostné prvky = väčšie riziko úrazu,
  • nadmerné usádzanie vodného kameňa a komplikovaná údržba.

Elektrický zavárací hrniec

Elektrický zavárací hrniec možno pokladať za automatický kuchynský spotrebič, ktorý sa v podstate o samotný proces zavárania stará úplne sám. Skladá sa z displeja, z panelu ovládania, pokrievky, vypúšťacieho ventilu, pokrievky a z elektrického kábla. Všetky časti sú súčasťou balenia, vrátane teplomera. Cena elektrického hrnca sa pohybuje od 60 do 170 €, závisí od funkcií, akými hrniec disponuje.

Ako zavárať v elektrickom hrnci?

Stačí, že ho naplníte, uzavriete, nastavíte teplotu a pokojne môžete odísť. Hrniec prácu urobí za vás a aj bez vás. Naozaj je to až také jednoduché. Elektrické hrnce sú totiž naprogramované tak, že vodu, ktorá sa v nich nachádza, zohrejú na zadanú teplotu a odpočítajú dobu, ktorá je pre varenie potrebná. Po uplynutí tejto doby sa vypnú, resp. sa prepnú na proces ochladzovania a vám stačí prísť pokojne aj na druhý deň. Nemusíte teda pri ňom stáť, proces sa uskutočňuje aj bez vašej prítomnosti a pomoci. Dokončenie procesu hrniec signalizuje zvukovým alarmom.

Zavárací hrniec – teplomer

Výhody elektrického zaváracieho hrnca

Do hrnca môžete pokojne vložiť niekoľko zaváracích fliaš aj na seba, aj šikmo či na bok, dôležité je len to, aby fľaša nebola hoe dnom. Vypúšťanie vody, je jednocuhé vďaka ventilu na vodu. Jednoduchým pootočením môže voda odtekať priamo do odtoku. Hrnce sú z materiálov, ktoré eliminujú vznik vodného kameňa a ktoré sú zvonka stále chladné, aj keď voda vo vnútri má už 80 °C, preto nehrozí popálenie.

  • Zabudovaný teplomer,
  • nastavenie presnej teploty a hrniec sám vypočíta dobu zavárania,
  • automatické zaváranie bez pomoci,
  • možnosť naskladať niekoľko na seba položených fliaš,
  • možnosť aj suchého zavárania,
  • multifunkčné zariadenie, v ktorom je možné pripravovať lekvár, guláš, mušt, čaj,
  • jednoduchá manipulácia a údržba,
  • ventil na vypustenie vody,
  • poistka proti prehriatiu a detská poistka.

Načo si dávať pozor pri elektrickom hrnci?

Pri kúpe elektrického hrnca na zaváranie si všímajte nielen jeho vzhľad, displej a cenu, ale aj to, ako funguje ventil na odpustenie vody, kde sa tento ventil nachádza a z akého materiálu je, pretože:

  1. Výpustný ventil z plastu má nevýhodu, že aj keď ho dotiahnete na doraz, časom môže prepúšťať vodu. Vhodnejší je ventil kovový. Ten si môžete dokúpiť a doma si ho vymeniť. Cena ventilu je okolo 10 €. Ak po výmene nastane opačný problém, po otočení ventil prepúšťa málo vody, bude pravdepodobne chyba v hrnci, konkrétne v tesnení. Túto poruchu môžete reklamovať.
  2. Ďalším dôležitým prvkom je umiestnenie ventilu. Zvoľte taký hrniec, ktorý nemá ventil v tesnej blízkosti displeja, aby sa nestalo, že voda pri vypúšťaní zasiahne aj elektrické kontakty. Kúpte si hrniec, ktorý má ventil v bezpečnej vzdialenosti od displeja a viete pomocou neho vypustiť z hrnca čo najviac vody.

Nevýhody

Prvou a jednoznačnou nevýhodou je určite cena. Hrniec, ktorý má niekoľko zaujímavých funkcií, bude pravdepodobne drahší, ako ten, ktorý napr. nemá displej a automatické vypnutie. Ďalej je to nevýhoda plastových komponentov. Napriek tomu, že je hlavný hrniec zo smaltu či nerezu, ostatné časti, ako je pokrievka, ušká a spomenutý ventil môžu byť z plastu. Pomerne veľkou nevýhodou je aj kazovosť, čo súvisí hlavne s vypúšťaním a napúšťaním vody, pri ktorých sa voda veľmi ľahko dostane tam, kam nemá. Oprava a servis tiež nie je najlacnejšou záležitosťou.

  • Vyššia cena,
  • plastové komponenty,
  • možné poškodenie elektrických kontaktov vplyvom vody,
  • drahý servis.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie zaváracie hrnce

13 tipov a trikov, ako čo najlepšie zavárať

  1. Zavárajte len čerstvé potraviny, hneď ako ich oberiete, rýchlo s nimi do zaváracích pohárov.
  2. Poškodené, nahnite alebo prezreté potraviny nezavárajte, pretože sa môžu skaziť a navyše, ak jednu takú dáte do pohára s čerstvými a nepoškodenými plodinami, potom sa vplyvom jednej pokazia všetky.
  3. Pred zaváraním je dobré fľaše a viečka vyvariť vo vode a nechať voľne uschnúť na utierke. Takto zlikvidujete všetky baktérie, vírusy a ďalšie nečistoty, ktoré sa pri skladovaní pohárov nalepili na steny.
  4. Hladina nálevu by mala byť cca o 15 milimetrov nižšia, ako je okraj fľaše, pre dostatočný priestor pre vzduch, ale surovina vo fľaškách musí byť celá ponorená v zaváracej tekutine.
  5. Viečko nezaťahujte príliš veľkou silou, pretože objem vzduchu, ktorý sa nachádza vo fľaši, sa vplyvom teploty dostáva pomaly von, uniká a pri ochladzovaní sa vzduch zmršťuje späť ku dnu, čo vedie k ťahaniu viečka dovnútra a k utesneniu.
  6. Neovlažujte poháre tak, aby chladná voda tiekla priamo na poháre, pretože môžu prasknúť. Zároveň ochladzujte pod pomalým prúdom vody.
  7. To, či je viečko zatiahnuté dostatočne, zistíte podľa preliačeného viečka. Je to aj predpoklad, že zaváranie prebehlo dobre a kvalitne. Test správnosti môžete urobiť aj poklopkaním prsta, po hornej strane viečka. Ak je zvuk tlmený, je to v poriadku, v prípade, že znie zvuk duto, je viečko utiahnuté nesprávne a musíte ho zavariť znovu.
  8. Voda vo fľaškách by mala byť chladnejšia ako voda v hrnci.
  9. Na hotové zaváraniny si nalepte názov potraviny a dátum zavárania, pretože často sa stáva, že si neviete podľa vzhľadu vybaviť, čo by to tak mohlo byť. Deje sa to hlavne pri kečupoch a lekvároch. Dátumy vám pomôžu určiť, kedy ste čo zavárali a aj približný odhad toho, či je zaváranina ešte konzumná alebo by sa ju oplatilo v čo najkratšom čase skonzumovať.
  10. Ak máte toho naozaj veľa a už aj zavárania máte plné zuby, potom si zo zvyšku úrody môžete urobiť maškrty. Jednoducho si ovocie, ale aj zeleninu vysušte buď v rúre, alebo v elektrickej sušičke.
  11. Ďalším tipom, čo urobiť s veľkým množstvom potravín je, dať ich do mrazu. Napr. také jahody, čučoriedky alebo maliny budú skvelou ingredienciou do zimného pečenia.
  12. Skúste dať na dno pohárov soľ. Tá vytiahne z ovocia prirodzenú sladkosť, a tak budete mať ovocie sladké aj bez pridania cukru do nálevu.
  13. Ak máte veľa pohárov na zaváranie, potom ich po zavarení vyberte z vody a zabaľte ich do utierok alebo deky. Týmto spôsobom sa postupne budú ochladzovať a vy medzitým môžete použiť vodu v hrnci na ďalšiu várku. Nezabudnite si pri vyberaní horúcich fliaš nasadiť ochrannú rukavicu (chňapku).

Zobraziť produkty v kategórií:

Autor článku

Dominika Hamarová

Volám sa Dominika Hamarová a mám vyštudovanú predškolskú a elementárnu pedagogiku. Vo voľnom čase sa venujem zdravému životnému štýlu a športu...


Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Jednoduché vianočné handmade dekorácie Jednoduché vianočné handmade dekorácie

Naše inšpirácie sú naozaj veľmi jednoduché a preto ich zvládne aj menej zručný jedinec. Odmenou vám budú ozdoby, ktoré nenájdete nikdy inde!

Skrinky pod TV – praktické a pútavé zároveň Skrinky pod TV – praktické a pútavé zároveň

Máte už vybratý stolík pod TV? Nie je to také jednoduché ako ste si na začiatku mysleli? Možno vám pomôžu sa rozhodnúť naše tipy. Nechajte sa inšpirovať našou galériou.

Inšpirácie pre vašu terasu a záhradu – pripravte si príjemné posedenie Inšpirácie pre vašu terasu a záhradu – pripravte si príjemné posedenie

Plánujete upraviť svoju terasu či záhradu, avšak nemáte nápady? Vyskúšajte niektorý z našich tipov.



Publikované dňa: 18.07.2020
Posledná aktualizácia:
Hodnotenie článku:
(88.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Ako vybrať príbor aj pre deti? Poteší sada Berndorf Sandrik či SolaAko vybrať príbor aj pre deti? Poteší sada Berndorf Sandrik či Sola

Viete, koľko kusový príbor potrebujete a po akom type príboru by ste mali siahnuť? Toto a ešte oveľa viac sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Trvanlivosť (mrazených) potravín. Pomôže tabuľka s dátumami spotrebyTrvanlivosť (mrazených) potravín. Pomôže tabuľka s dátumami spotreby

Viete však, aký je rozdiel medzi označeniami záručnej doby a ktoré potraviny je možné konzumovať aj po uplynutí záruky? Dozviete sa to v našom článku.

Údržba vinylovej a laminátovej plávajúcej podlahy. Skúste ocot!Údržba vinylovej a laminátovej plávajúcej podlahy. Skúste ocot!

V tomto článku sme sa zamerali hlavne na praktické rady ohľadom údržby vinylových a laminátových podláh. Zároveň vás upozorníme na to, čomu by ste sa mali vyhýbať. Čítajte ďalej.