Železné panvice a riad: výhody, nevýhody používania, údržba, čistenie, vypekanie panvice

Moderné panvice s nepriľnavým povrchom alebo klasické železné riady – líši sa vôbec varenie na rôznych povrchoch? Každý materiál poskytuje odlišné vlastnosti a možnosti využitia. Tak je to aj v prípade železných panvíc a riadu.

Výhody a nevýhody železných panvíc a riadu

Popri dnešných modernejších materiáloch sa využívajú pomenej, no stále majú svoje uplatnenie. Možno vás prekvapia svojimi výhodami a zaobstaráte si ich do vlastnej domácnosti.

Železné panvice na prípravu mäsa či palaciniek

Rozdiel medzi železným a zliatinovým riadom

Aj keď v minulosti sa využívali aj riady zo železa, dnes dostávajú prednosť tie zo zliatin železa, v ktorých je aj prímes iných kovov. Jednou z najznámejších zliatin je liatina, ktorá obsahuje predovšetkým železo, uhlík a malé množstvo stopových prvkov síry, kremíka, silikónu, mangánu alebo fosforu. Riad vyrobený iba zo železa má odlišné vlastnosti ako ten zo zliatin železa.

Čisté železo sa veľmi rýchlo nahrieva, teda aj rýchlo chladne a mení teplotu. Keďže teplota je málo stabilná, neodporúča sa v železnom riade pripravovať dlho varené jedlá, ktoré by sa ľahko pripálili, ale je vhodný skôr na rýchly ohrev. Liatina sa síce dlhšie nahrieva, no taktiež si aj dlhšie udrží teplo. Keďže teplota liatinovej panvice je stabilnejšia, je menšia pravdepodobnosť, že sa jedlo pripáli.

Rozdiel je aj v hmotnosti týchto materiálov. Kým čisté železo je ľahšie, jeho zliatiny sú ťažšie, pevnejšie a odolnejšie. Na železných panviciach je treba variť pravidelne, inak zhrdzavejú a znehodnotia sa. Panvice z liatiny však časom získavajú stále lepšiu ochrannú vrstvu, ktorá vytvára prirodzený nepriľnavý povrch. Čím staršia panvica zo zliatiny železa, tým lepšie vlastnosti pri varení má.

Výhody panvíc zo železnej zliatiny

  • Vytvoria si prirodzenú nepriľnavú vrstvu – Väčšina moderných panvíc má nepriľnavú teflónovú vrstvu, vďaka ktorej sa jedlo nepripáli. Ale ak sa táto vrstva poškriabe, do jedla sa dostávajú škodlivé látky. Na druhej strane si železné panvice takúto vrstvu vytvoria prirodzene, počas používania. Čím viac panvicu používate, tým skôr sa nepriľnavá vrstva vytvorí.
  • Stačí použiť menej oleja – Vďaka prirodzenej nepriľnavej vrstve na povrchu panvice nemusíte používať veľa oleja alebo tuku. Na bežné opečenie mäsa, zemiakov alebo zeleniny vám postačí omnoho menšie množstvo masti, čím pripravíte zdravšie a chutnejšie pokrmy. Čím častejšie budete panvicu používať, tým bude potreba oleja menšia.
  • Sú odolné a majú dlhú životnosť – Kým teflónová panvica sa vám zakrátko poškriabe a je potrebné ju vymeniť, panvica z liatiny vám vydrží roky. Jej kvalita sa dokonca časom zlepšuje, preto riad vydrží aj celé generácie. Tvrdý a ťažký materiál sa zároveň nepoškriabe a nezdeformuje.
  • Dokážu dobre udržiavať teplo – Panvice zo zliatiny železa dokážu udržiavať dlho konzistentnú teplotu, čo je výborné pri opekaní jedla, pri rovnomernom varení, ale aj pečení. Túto vlastnosť nemajú všetky materiály, napr. hliník sa nahreje veľmi rýchlo a rýchlo aj mení teplotu, ktorá tak nie je konzistentná.
  • Sú vhodné na pečenie – Liatinový riad sa dá použiť aj v rúre na pečenie. Celý povrch riadu je z liatiny, čiže je bezpečný ako na sporáku, tak aj v rúre. Nemusíte sa báť, že by sa roztopila rúška alebo veko, keďže materiál zvládne vysoké teploty. Rovnako dobre ho môžete použiť aj v exteriéri nad ohniskom.
  • Do jedla pridávajú železo – Nejde o mýtus, ale železný a liatinový riad naozaj dodáva potravinám železo, ktoré sa počas varenia uvoľňuje. Preto sa odporúča používať ľuďom s anémiou, ženám, deťom, vegetariánom alebo iným skupinám s nedostatkom železa, ktorý môžu z tejto vlastnosti profitovať.

Výhody panvíc zo železnej zliatiny

Nevýhody panvíc zo železnej zliatiny

  • Nehodia sa na všetky jedlá – Neodporúča sa príprava kyslých jedál (paradajky a pretlak, kyslá kapusta, citrónová šťava), pretože kyselina v nich môže narušiť nepriľnavú vrstvu, ktorá sa na povrchu tvorí. Takisto tento materiál dokáže získať chuť a sfarbenie jedla, preto nie je vhodné v panvici jeden deň variť cesnak a iné výrazne chute a na druhý deň použiť panvicu na prípravu sladkých pokrmov.
  • Nenahrievajú sa rovnomerne – Keďže nevedie teplo celkom konzistentne, je potrebné ju používať na dostatočne veľkom horáku sporáka, aby sa teplo dostalo do všetkých častí panvice a nielen lokálne.
  • Môžu zhrdzavieť – Pri nevhodnej starostlivosti a údržbe môžu železné riady zhrdzavieť. Stane sa to, ak sú skladované vo vlhkom prostredí, ak sa nechávajú odmáčať alebo ak sa používajú na prípravu kyslých jedál. Našťastie sa takéto vrstvy hrdze dá odstrániť a panvica priviesť do svojho pôvodného stavu.
  • Sú ťažké – Pre niekoho môže predstavovať problém ich vyššia hmotnosť, pre ktorú sa s nimi môže horšie narábať (napr. ak vás trápia bolesti kĺbov či karpálny tunel). Preto si starostlivo vyberajte aj veľkosť hrnca či panvice – väčší neznamená vždy lepší. Ak by vám hrniec spadol na nohu alebo na vydláždenú podlahu, mohlo by to mať nepríjemné následky.
  • Rúčky sa nahrievajú – Keďže železný riad je vhodný aj do rúry, jeho rúčky sa nahrievajú spolu s celou nádobou. To znamená, že si hrniec alebo panvicu nemôžete len tak pridržiavať pri miešaní, ale vždy musíte použiť chňapku, inak vám hrozí nepríjemné popálenie.

Vypekanie železnej panvice

Železnú panvicu si nezakúpite s už vytvoreným teflónovým povrchom – nepriľnavú vrstvu si musíte vytvoriť sami vypekaním v rúre. Zaberie vám to síce trochu času, no výsledok stojí za to. Rúru si predhrejte na 175 °C a medzitým si panvicu alebo riad dôkladne umyte horúcou vodou a saponátom. Utierkou ho vytrite úplne dosucha. Na panvicu následne štetčekom v tenkej vrstve naneste rastlinný olej, a to z vnútornej aj z vonkajšej strany.

Na rošt do rúry položte kus alobalu, ktorý zachytí stekajúci olej. Panvicu vložte smerom dole, aby mohol olej stekať, a vypekajte 10 minút. Po 10 minútach panvicu vyberte, utrite prebytočný olej a vráťte späť do rúry. Vypekajte ešte hodinu, nie dlhšie, aby vrstva nezhorela, a potom rúru vypnite a nechajte pozvoľna vychladnúť. Je dobré panvicu nechať vypekať aj 2-3x, aby sa vytvoril silný základ. Nepriľnavá vrstva sa však bude budovať každým použitím panvice. Vypekanie by ste mali raz ročne zopakovať a vytvoriť 1-2 nové vrstvy.

Železné panvice na prípravu mäsa či palaciniek

Údržba a čistenie

Železné panvice sa čistia pomerne jednoducho. Nemusíte sa pritom báť poškriabania a narušenia povrchu ako pri teflónových panviciach. Železný riad nepatrí do umývačky riadu, kde by bol dlho vystavený vode – to by mohlo viesť ku korózii. Riad umývajte ručne horúcou vodou a špongiou alebo mäkkou kefkou. Na umývanie sa saponát na riad buď nepoužíva, alebo použite len veľmi malé množstvo saponátu. Príliš veľa saponátu alebo príliš agresívny čistiaci prípravok by mohli narušiť prirodzenú vrstvu na povrchu, ktorá sa tvorí používaním. Z rovnakého dôvodu nepoužívajte ani drôtenku, ale skôr mäkšiu kefku.

Čistenie železnej panvice

Ak sú na panvici zaschnuté zvyšky jedla, nikdy ju nenamáčajte niekoľko hodín. Radšej v panvici zohrejte trochu vody, počkajte do 5 minút a zaschnuté nečistoty zoškrabte kefkou alebo drevenou lopatkou. Na pripálené miesto môžete nasypať aj sódu bikarbónu alebo hrubozrnnú soľ, ktoré vám pomôžu nečistoty uvoľniť. Po umytí panvice ju nenechávajte vyschnúť pozvoľna, ale vytrite ju látkovou utierkou alebo papierovou kuchynskou rolkou.

Čo ak sa na železnej panvici vytvorila hrdza?

Ak so železným riadom len začínate a nedopatrením sa vám na ňom vytvorili hrdzavé škvrny, nepanikárte. Neznamená to, že riad treba hneď vyhodiť, no budete musieť vytvoriť novú ochrannú vrstvu na povrchu. V prvom rade je potrebné zbaviť sa hrdze z panvice, čo môžete urobiť namočením do octu. Ocot zmiešajte s vodou v pomere 1 : 1 a panvicu v tomto roztoku namočte. Nechajte postáť aspoň hodinu, po ktorej skontrolujte, či sa hrdza uvoľnila. Ak je vrstva hrubšia, nechajte odmočiť dlhšie, pokojne aj 12 hodín, ak je to potrebné. Každú hodinu však panvicu kontrolujte a ak sa hrdza už uvoľnila, ukončite namáčanie.

Panvicu následne poriadne umyte so saponátom a horúcou vodou. Pri umývaní by z panvice mala zísť všetka hrdza. Určite si všimnete, že sa uvoľnila aj ochranná vrstva, ktorú ste si predtým vytvorili s olejom. Vôbec to nevadí, pretože si ju zapečiete nanovo. Po dôkladnom umytí panvicu opláchnite a vytrite dosucha. Teraz je už panvica pripravená na vypečenie novej vrstvy podľa vyššie uvedených inštrukcií. Vrstvu si pokojne vypečte aj 2-3x, podľa potreby.

Ako uskladniť železné panvice

Najdôležitejším kritériom pri uskladňovaní železných panvíc je sucho. Keďže vlhké prostredie môže viesť ku korózii železného riadu, vyberte im suché miesto, kde budú dobré chránené. Nevhodné je umiestnenie pri umývadle, kde môžu byť pošpliechané, alebo pri sporáku, kde sa viac koncentruje para z varenia. Železný riad možno poukladať do seba tak, že medzi jednotlivými panvicami by mala byť tenká ochranná vrstva, napr. utierka alebo papierová kuchynská rolka, alebo ho môžete zavesiť. Ak ho zavesíte, vyberte pevný a stabilný držiak, keďže železný riad môže byť poriadne ťažký.

Vyberáme z nášho katalógu

Autor článku

 Stanislava Havrilová

Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...


Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Knižnice – obývačku si bez nich nebudete vedieť predstaviť Knižnice – obývačku si bez nich nebudete vedieť predstaviť

Knihy sú neoddeliteľnou súčasťou vášho života a obklopujete sa nimi vo veľkom? Potom im zaobstarajte poriadnu knižnicu, v ktorej sa budú vynímať a ktorá sa zas bude vynímať vo vašej...

Jednoduché vianočné handmade dekorácie Jednoduché vianočné handmade dekorácie

Naše inšpirácie sú naozaj veľmi jednoduché a preto ich zvládne aj menej zručný jedinec. Odmenou vám budú ozdoby, ktoré nenájdete nikdy inde!

Moderné drevodekor kuchyne – dajte šancu aktuálnym trendom Moderné drevodekor kuchyne – dajte šancu aktuálnym trendom

Plánujete zariaďovať kuchyňu a páčia sa vám moderné kuchyne so vzorom dreva? Potom začnite uvažovať nad drevodekorovou kuchynskou linkou.



Publikované dňa: 10.08.2022
Hodnotenie článku:
(92.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Ako vybrať tienenie do kancelárie?Ako vybrať tienenie do kancelárie?

Kyslá, kvasená, nakladaná kapusta, zaváraná kapusta na sladko, s cviklou, v sladkokyslom náleve – receptyKyslá, kvasená, nakladaná kapusta, zaváraná kapusta na sladko, s cviklou, v sladkokyslom náleve – recepty

Ako nakladať kapustu, ako uchovať kapustu prostredníctvom zavárania? Pozrite si recepty na najlepšiu zaváranú a kvasenú kapustu.

Záhradný domček ako fitness centrum, knižnica, hosťovská či ateliér. Ako využiť záhradný domček?Záhradný domček ako fitness centrum, knižnica, hosťovská či ateliér. Ako využiť záhradný domček?

Existuje viacero spôsobov, ako naplno využiť voľný priestor v záhradnom domčeku. Spravte z neho fitness centrum, vonkajšiu kuchyňu, kreatívny priestor či dokonca bar.