Kameninový, granitový, kovový, drevený, mramorový – aký mažiar na bylinky a korenie kúpiť?

Mažiar býva často nedocenený kuchynský pomocník. Veľakrát skrátka nevieme, ako ho využívať, a tak skončí na poličke ako dekorácia. Starožitný mažiar je síce skvelým bytovým doplnkom, no využiť sa dá rôznorodo – nielen na drvenie korenia a byliniek, ale i prípravu jedál.

Ako vybrať mažiar?

Mažiar by preto mal patriť do každej kuchyne, v ktorej sa často a dobre varí z čerstvých potravín.

Kameninový, bambusový, porcelánový i mramorový mažiar nájdete v ✅ e-shope Bonami.sk.

Prečo sa oplatí mať doma mažiar

Mažiar patrí k tým kuchynským pomôckam, bez ktorých sa dá v dnešnej dobe zaobísť. Korenie sa dá zakúpiť už pomleté, bylinky vysušené a rozdrvené, resp. je možné zakúpiť si elektrický mlynček na korenie. Z hľadiska pohodlnosti teda jestvujú alternatívy, s ktorými si bežný užívateľ vystačí. Ak však očakávate od varenia viac, mažiar si určite zamilujete. Namiesto už pomletého korenia si môžete čierne korenie rozdrviť priamo pri varení, čím sa uvoľní omnoho viac arómy a zároveň si sami dokážete kontrolovať, aké hrubé korenie potrebujete.

To isté platí pri bylinách, ktoré nielen využijete čerstvé, ale môžete ich už aj rovno spracovať do čatní, pesta, guacamole či salsy. S mažiarom nie ste obmedzení len na drvenie korenia a byliniek, ale ľahko tak spracujete napríklad aj strúčiky cesnaku či zázvoru a vytvoríte zázvorovo-cesnakovú pastu, ktorá sa používa hlavne v ázijskej kuchyni. Okrem mletého korenia tak spracujete aj rôzne iné dochucovadlá, omáčky i hotové jedlá, keďže napr. v thajskej kuchyni možno jedlo pripraviť aj v mažiari.

Prečo dať šancu aj mažiaru, nielen mlynčeku? Rozdiel je v tom, že mlynček používa čepele, teda potravinu rozseká, kým mažiar ju rozdrví. A práve drvením možno z rastliny, napr. bazalky a iných byliniek, uvoľniť esenciálne oleje a dosiahnuť tak bohatšiu chuť a plnšiu arómu. Okrem toho si bylinky pripravené v mažiari zachovávajú sýtejšiu farbu. V mlynčeku sa totiž sekajú pri vysokej rýchlosti, čím sa aj zahrievajú a dochádza k väčšiemu poškodeniu bylín. Na druhej strane v mažiari sa drvia len takou rýchlosťou, ako to ručne zvládnete, vďaka čomu majú vo výsledku sýtejšiu farbu. A keďže sa potraviny v mažiari drvia, nie sekajú, jednoduchšie sa zapracovávajú s inými potravinami a vytvárajú pasty či omáčky.

Ako si vybrať mažiar

Mažiar sa pri príprave jedál používa už stáročia. Dlhé roky ľudstvu na varenie stačil oheň, nástroj na rezanie a mažiar na rozdrvenie potravy. Až omnoho neskôr s vynájdením elektriny prišli na scénu rôzne kuchynské pomôcky ako ich poznáme dnes – elektrické mlynčeky, odšťavovače, mixéry, kuchynské roboty a ďalšie pomôcky, ktoré zvyčajne vytiahneme zo skrine raz za rok. Mažiar, na druhú stranu, je úplne jednoduché zariadenie – pozostáva z misky a paličky (používa sa aj označenie tĺčik alebo kladivko) z rovnakého materiálu, ktoré vie každý veľmi intuitívne použiť. Do misky sa vloží potravina a paličkou sa postupne drví až dovtedy, kým sme s výsledkom spokojní. Po použití stačí jednoducho umyť vodou a hotovo. Žiadne zapájanie káblov, žiadne čítanie návodov ani komplikovaná údržba.

Kameninový mažiar

Keďže mažiar neobsahuje žiaden motor, ktorý by ho poháňal, práca, ktorú vykoná, je v našich rukách. Aby sme výsledok dosiahli bez nadľudského snaženia a námahy, je potrebné vybrať si ten správny mažiar pre naše potreby. Pretože mažiar je aj obľúbenou dekoráciou, na trhu sa objavuje čoraz viac výrobkov, ktoré inú než dekoratívnu funkciu nespĺňajú. Preto je potrebné vedieť, aký mažiar si vybrať, aby sa nestalo, že skončí na skrinke len ako bytový doplnok.

Veľkosť a rozmer

Rozmery mažiara sú pri výbere kľúčovou vlastnosťou. Na internete väčšinou nájdete klasickú radu – ak varíte len pre seba, siahnite po malom mažiari, ak pre celú rodinu, vyberte si väčší mažiar. Táto domnienka je síce v poriadku, no veľkosť mažiara nezávisí len od množstva pripravovaných porcií. Malé mažiare síce vyzerajú roztomilo, no s malým mažiarom prichádza aj malá palička, a teda aj menší nástroj na drvenie. Ak siahnete po malom mažiari, počítajte aj s tým, že na drvenie budete musieť vynaložiť viac sily.

Veľkom mažiara súvisí predovšetkým s tým, na aké potraviny ho budete používať. Ak ním chcete len rozdrviť korenie a zopár byliniek, menšia miska je postačujúca. Ak budete vyrábať rôzne pasty, omáčky a pripravovať v ňom celé jedlo, siahnite po väčšom mažiari. Okrem veľkosti sa zamerajte aj na tvar. Miska by nemala byť príliš úzka a vysoká ani nízka a široká, pretože by sa vám s mažiarom pracovalo nepohodlne. Pri nízkej miske by vám drvené korenie odskakovalo a pri vysokej miske by zase nemusela byť postačujúca palička. Prehliadnite si aj pomer paličky k miske – je možné paličkou narábať tak, aby ste si o okraj misky neudierali ruky? Vyberte si teda mažiar s paličkou, ktorá je primerane dlhá, nie príliš krátka, ale aj primerane široká – pri úzkej paličke by drvenie trvalo večnosť.

Vyberáme z nášho katalógu

Dno mažiara

Pri výbere je dôležitým detailom dokončenie dna mažiara. Takto jednoducho odlíšite mažiare určené na praktické využitie a tie, ktoré sú len na okrasu. Ak ide o keramický mažiar, dno nesmie mať glazúru, resp. lesklý finiš. Dno totižto musí byť drsné a pórovité, aby sa na ňom potravina udržala a nešmýkala sa hore-dole. V takom prípade by bolo drvenie skutočne náročné a akurát by ste paličkou presúvali potravinu po šmykľavom povrchu.

Tvar misky

Opäť ide o parameter, ktorým rozlíšite praktický mažiar od bytového doplnku. Na trhu sú mažiare s oválnou či hranatou miskou, no klasickým tvarom, po akom je vhodné siahať, je pravidelná okrúhla miska. Ide o praktický dôvod. V okrúhlej miske je možno paličkou krúžiť rovnomerne, preto sa ku všetkým častiam potraviny dostanete rovnako. Pri oválnych miskách môže byť ťažšie dostať sa do oválnych rohov, resp. potravina nemusí byť na všetkých miestach rozdrvená rovnomerne. Najhoršie sú hranaté mažiare, ktoré obsahujú dno s ostrými hranami, v ktorých sa potravina jednoducho zasekne a paličkou ju nerozdrvíte.

Drevený mažiar

Materiál

  • Kamenný mažiar – Kameň je tradičným materiálom, z ktorého sa mažiare vyrábajú. Na trhu nájdete mramorový či granitový mažiar. Tieto materiály sú tvrdé a odolné, ich povrch neobsahuje póry, čo je dobré z hľadiska čistenia a neuchovávania arómy, no takýto povrch je menej drsný, čo môže viesť k dlhšiemu drveniu. Tento materiál je vhodný ako na malé mažiare na drvenie korenia a bylín, tak aj na väčšie mažiare na výrobu pást, pesta a iných jedál. Na tento účel je vhodná aj kombinácia kamennej misky a drevenej paličky, vďaka čomu vznikne hladké pesto či pasty rýchlejšie.
  • Keramický mažiar – Keramika je jemnejší a menej trvácny materiál ako kameň, no tiež sa s obľubou využíva. Má hladký povrch bez pórov, preto môže byť používanie náročnejšie. Odporúča sa skôr na menšie mažiare, napr. na drvenie liekov alebo menej tvrdých korení. Materiál sa jednoducho umýva a udržiava, nemá tendenciu zachytávať pachy.
  • Drevený mažiar – Drevo je veľmi žiadaný materiál, má rustikálny vzhľad a často sa hodí aj ako dekorácia. Na rozdiel od kameňa, drevo je mäkšie a pórovitejšie, povrch je drsný a preto je drvenie účinné a jednoduché. Zároveň je materiál ľahší, preto sa jednoducho používa. Hlavnou nevýhodou je, že naberá pachy a absorbuje vlhkosť. Preto je čistenie náročnejšie (vyhnite sa umývačke riadu) a po niekoľkých používaniach naberie arómu potravín. Problémom je, že naberá aj ich vlhkosť a chute, preto môže časom pozmeňovať chuť potravín a bude potrebné ho vymeniť.
  • Kovový mažiar – Aj kovové mažiare je možné dostať vo viacerých variantoch, napr. železo, obľúbená nehrdzavejúca oceľ, ale aj starožitne vyzerajúca mosadz. Ich povrch je hladký, menej pórovitý, preto nezachytáva pachy a dobre sa čistí aj uskladňuje. Kovové mažiare sú odolné proti poškodeniu a vydržia pomerne dlho.

Cena

Mažiar nie je vôbec drahá záležitosť, dá sa zakúpiť už od niekoľkých eur. Lacné sú keramické a porcelánové mažiare okolo 5 eur, ale aj drevené mažiare, pričom drahšie sú kamenné, mramorové či granitové mažiare od 10, 20 a viac eur. Jestvujú aj luxusnejšie mažiare, z rôznych exotických druhov dreva či zaujímavých kameňov.

Ako mažiar správne používať

Mažiar sa používa veľmi intuitívne. Miska ma vyhĺbený tvar, do nej sa vložia koreniny, byliny či semiačka, prípadne zelenina alebo ovocie. Keďže chcete mať rovnomerne rozdrvené suroviny, mažiar neplňte až po okraj, aby sa s ním nedalo pracovať, ale použite naraz menšie množstvo surovín, maximálne do 1/3. Ak máte v mažiari suché a tvrdé suroviny ako korenie či orechy, nepučte ich priamo pohybom zhora dolu, ale krúživým pohybom po obvode misky, aby vám suroviny neodskakovali. Pre lepšiu manipuláciu držte misku mažiara v jednej ruke a druhou rukou držbe paličku. Ak chcete pripraviť pastu, vložte do mažiara suroviny naraz, aby sa prepojili chute.

Príprava čili pasty v mažiari

Starostlivosť a údržba

Keďže ide o jednoduché zariadenie, aj údržba je úplne jednouchá. Po použití odstráňte zvyšky potravín a mažiar opláchnite pod teplou vodou. Mažiar sa dá jednoducho čistiť aj bez použitia čistiaceho prostriedku na riad, no ak to materiál povoľuje (prečítajte si návod), môžete ho použiť. Pri niektorých materiáloch by čistiaci prostriedok mohol spôsobiť pórovitejšiu štruktúru povrchu. Mažiar následne nechajte vyschnúť a môžete ho odložiť na ďalšie použitie.

Najmä pri dreve sa stáva, že naberie pachy používaného korenia alebo iných potravín. Pach možno zmierniť mletím bielej neuvarenej ryže. Ak však má už silnejší zápach a nevonia po korení, je možné, že začal plesnivieť. Keďže drevo je pórovité a ide o prírodný materiál, nie je to nič neobvyklé. Preto je v drevenom mažiari vhodné drviť skôr suché a neolejnaté suroviny. Pri umývaní tiež drevo zbytočne dlho nenamáčajte a osušte ho utierkou, aby skôr vyschlo.

Na čo všetko sa dá mažiar použiť

V našich končinách sa mažiare používajú skôr vo farmaceutike, pri drvení liekov a miešaní krémov, a v kuchyni skôr len na drvenie korenia a bylín, svetové kuchyne sú v tomto omnoho kreatívnejšie. Zaujímavé je použitie mažiara na prípravu ochutených solí – hrubozrnná soľ rozdrví s bylinkami a iným korením. Takto ochutená soľ je vhodná na BBQ, mäso, ryby, ale aj na dokončenie hotových jedál.

Podobne sa dajú vyrobiť aj zmesi korenia. Do mažiara sa pridá čerstvé korenie rôznych druhov, pričom drvením sa z neho uvoľní čerstvá aróma. V indickej kuchyni je napr. obľúbenou zmesou korenia garam masala. V mažiari vyrobíte aj výborné a aromatické pesto. Stačí pridať čerstvú bazalku a pár strúčikov cesnaku, prípadne dochutiť ďalšími ingredienciami podľa vlastnej chuti. Pridať môžete parmezén, píniové oriešky, olej, ale aj rôzne bylinky. Vznikne tak omnoho zaujímavejší výsledok ako v kuchynskom mixéri.

Obľúbenou pochúťkou z mažiara je aj známe guacamole. Používa sa v mexickej kuchyni buď ako dip, alebo sa konzumuje s tacos, nachos a ďalšími dobrotami. Guacalome sa vyrába z avokáda, limetky, cibuľky, paradajok a koriandra. Tiero ingrediencie sa spolu rozdrvia a vznikne lahodný pokrm vhodný najmä počas horúcich letných dní. Rovnako jednoducho si vytvoríte aj salsu rozdrvením paradajok, jalapeňo, cesnaku, cibule a soli.

Najmä vo vegánskej kuchyni je známa humus nátierka z cíceru. Vyrába sa rozdrvením cícera (uvareného alebo z konzervy), citrónovej šťavy a kôry, cesnaku, soli, tahini a olivového oleja. Podobne možno v mažiari vytvoriť aj množstvo ďalších chutných jedál, ktoré ste možno zvyknutí pripravovať v mixéri. Vďaka mažiaru však objavíte výraznejšiu arómu a plnšiu chuť vďaka prepojeným a dokonale ladiacim ingredienciám.

Autor článku

 Stanislava Havrilová

Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...


Pridať komentár


Pozrite si aj naše inšpirácie

Skrinka na topánky by nemala chýbať vo vašej predsieni Skrinka na topánky by nemala chýbať vo vašej predsieni

Malá či veľká skrinka na topánky, určite by nemala chýbať vo vašej predsieni. Ide o prakticky kúsok, ktorý vám pomôže udržiavať poriadok a mať prehľad vo vašej obuvi. Topánkovník či...

Svietniky ako dekorácia – strieborné, mosadzné, sklenené aj drevené Svietniky ako dekorácia – strieborné, mosadzné, sklenené aj drevené

Svietnik nie je len praktickým pomocníkom, môže byť aj krásnou dekoráciou do bytu i domu. Neveríte? Pozrite si naše fotoinšpirácie.

Skrinky pod TV – praktické a pútavé zároveň Skrinky pod TV – praktické a pútavé zároveň

Máte už vybratý stolík pod TV? Nie je to také jednoduché ako ste si na začiatku mysleli? Možno vám pomôžu sa rozhodnúť naše tipy. Nechajte sa inšpirovať našou galériou.



Publikované dňa: 22.09.2021
Hodnotenie článku:
(91.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Vysokotlaková, šetriaca, masážna, filtračná alebo stropná sprchová hlavica – obľúbené sú Siko a GroheVysokotlaková, šetriaca, masážna, filtračná alebo stropná sprchová hlavica – obľúbené sú Siko a Grohe

Existuje niekoľko druhov sprchových hlavíc, každá má svoje pre a proti a zároveň nie všetky druhy sú vhodné do každej domácnosti. Ako si vybrať?

Najlepšie doplnkové/vrchné matrace Dormeo s pamäťovou penou – recenzieNajlepšie doplnkové/vrchné matrace Dormeo s pamäťovou penou – recenzie

Hľadáte vhodné doplnkové matrace a neviete, ako na to? Pokúsime sa vám čo najpodrobnejšie vysvetliť postup.

Ako vybrať záhradny párty stan na oslavu či detské hryAko vybrať záhradny párty stan na oslavu či detské hry

Chcete sa dozvedieť niečo o výhodách a kúpe záhradného párty stanu? Čítajte.