Zaváranie sliviek v rúre i umývačke, sušenie v rúre i sušičke – postup, recepty bez cukru

Dozrievajú vám na stromoch slivky a vy už premýšľate, čo s nimi? Slivky sú jednoznačne jedným z najobľúbenejších ovocí v našich končinách. Obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, ktoré si uchovajú aj v sušenom stave. Práve sušené slivky sú výborné na zimu, keď je lokálneho ovocia po menej.

Ako zavárať slivky

Zo sliviek však možno pripraviť aj kompóty, lekvár alebo džem – poradíme vám, ako na to.

Prečo sa oplatí zaradiť slivky do jedálnička

O priaznivých účinkoch sliviek na naše zdravie vedeli už generácie pred nami. Sú plné vitamínov a minerálov a neobsahujú ani priveľa kalórií. Podobne sú na tom aj spracované slivky – sušené slivky obsahujú síce viac kalórií, no stále si zachovávajú množstvo mikroživín. Toto šťavnaté ovocie je vďaka vysokému obsahu vlákniny známe predovšetkým ako domáci liek na zápchu. Jeho konzumácia môže byť preto prínosná pre ľudí s nepravidelným vyprázdňovaním, ktorí potrebujú zvýšiť príjem vlákniny. Vyššie množstvo vlákniny v slivkách môže byť prospešné aj pre ľudí so zvýšených cholesterolom, keďže vláknina prispieva k miernemu zníženiu tvorby cholesterolu v pečeni.

Slivky obsahujú aj množstvo antioxidantov, ktoré bojujú s voľnými radikálmi prispievajúcimi k starnutiu. Antioxidanty majú protizápalové vlastnosti, pomáhajú predchádzať poškodzovaniu buniek, chránia srdcovocievnu sústavu a majú priaznivý vplyv aj na kĺby. Pomáhajú zlepšovať imunitný systém a predchádzať rôznym ochoreniam, pričom sú známe aj vďaka protirakovinovým účinkom. Slivky sú bohaté na vitamín C, A a K a minerály ako draslík, mangán či meď.

Ako spracovať slivky

Slivky sú na spracovanie veľmi vďačné ovocie. Dajú sa zavárať, sušiť či uvariť na džem alebo lekvár. Tieto spracované produkty sú v našich končinách veľmi dobre využiteľné v klasických receptoch od slivkových gulí cez pirohy, múčniky, najrôznejšie koláče až po priamu konzumáciu. Ak teda máte pred sebou bohatú úrodu, nemusíte sa obávať, že spracované slivky počas celého roka nevyužijete.

Zaváranie sliviek

Jednoduchým spôsobom spracovania sliviek je zaváranie. Slivkový kompót je výbornou prílohou k obedu, dá sa použiť v zemiakových guľkách alebo použiť v rôznych koláčoch a múčnikoch.

Aké slivky sú vhodné na zaváranie

Pred samotným zaváraním je dôležité prebrať slivky, keďže nie všetky sú na zaváranie vhodné. Po obratí alebo zakúpení sliviek ich spracujte čím skôr, aby v debničkách dlho nestáli a nemäkli. Slivky by totiž mali byť zrelé, avšak pevné a zdravé. Mäkké slivky a slivky s chybami vytrieďte a spracujte ich napríklad do džemu. Neodporúča sa spracovať ani slivky, ktorých chyby, napr. hnilobu, vykrojíte, pretože môžu spôsobiť, že sa vám skazí celý pohár.

Nálev na zaváranie sliviek

Vytriedené slivky poriadne umyte, zbavte stoniek a nechajte odkvapkať. Je na vás, či si zvolíte zaváranie sliviek v celku, alebo ich prekrojíte napoly a vykôstkujete. Druhá možnosť vám síce zaberie viac času, no nebudete ich musieť odkôstkovať pri konzumácii alebo príprave koláča. Odkôstkované slivky tiež zaberú menej miesta, preto pohár naplníte väčším množstvom sliviek, čím spotrebujete menej pohárov a menej nálevu. Na zaváranie môžete zvoliť aj lúpané slivky, či už v celku alebo vykôstkované. Slivky sa najľahšie lúpu, ak ich najprv zalejete vriacou vodou a necháte aspoň 5 minút v teple. Následne ich ponorte do studenej vody, vďaka čomu už nožom šupku ľahko zlúpete.

Ako pripraviť poháre

Na slivkový kompót sa najčastejšie používajú 0,7 l poháre, ktoré je potrebné vopred si pripraviť. Skontrolujte si, či viečka na poháre sedia, hlavne ak používate viečka a poháre z minulého roka. Skontrolujte si, či máte viečka so závitom spárované s pohármi so závitom a podobne aj tie bez závitu. Prezrite vnútornú stranu viečka, či nehrdzavie alebo nie je poškodené. Viečka aj poháre umyte pod horúcou vodou so saponátom alebo v umývačke riadu, a to aj vtedy, ak ste poháre pred odložením umyli. Musia byť totiž 100 % sterilné, inak sa vám zaváraniny pokazia a nazmar vyjde aj úsilie, aj suroviny. Poháre a viečka nechajte odkvapkať a vyschnúť, čím budú pripravené na naplnenie slivkami.

Vyberáme z nášho katalógu

Ako pripraviť nálev

Medzitým sa môžete pustiť do prípravy nálevu. Slivky sa dajú zavárať rôzne, s klasickým cukrovým sirupom, s nálevom bez cukru aj vo vlastnej šťave.

  • Zavárané slivky s nálevom – Recept na základný nálev je úplne jednoduchý. Potrebujete len 1 l vody a 350 – 500 g kryštálového cukru. Množstvo cukru si môžete doladiť podľa toho, aké sladké sú slivky, ale aj podľa vašich preferencií. Takisto ho pokojne nahraďte sladidlom alebo inou náhradou cukru. Vodu a cukor vložte do hrnca a priveďte k varu. Chvíľku povarte a jednoduchý nálev je hotový. Predtým, než slivky v pohároch zalejete vriacim nálevom, radšej chvíľku počkajte – mohlo by dôjsť k teplotnému šoku a sklíčko pohára by mohlo prasknúť. Preto nálev lejte radšej postupne, najprv len za lyžicu do každého pohára, čím im doprajete možnosť ohriať sa, a až postupne zalejte pohár úplne.
  • Zavárané slivky na koláč – Ak zavárate slivky výhradne na prípravu koláčov, nálev si môžete ozvláštniť ďalšími ingredienciami, čím mu dodáte viac chute a arómy. Do vianočných koláčov dobre padnú slivky s vôňou vanilky a škorice, ktoré môžete pridať priamo do základného nálevu. Ak nemáte vanilkový struk, použitej aj vanilínový cukor. Lahodné sú tiež plátky citróna, príp. nastrúhaná citrónová kôra. A do rumových koláčov môžete do slivkového nálevu priliať trochu rumu, čím získajú výbornú arómu.
  • Slivky zavárané bez cukru – Takéto slivky sú ešte jednoduchšie. Nálev totiž tvorí len samotná voda, ktorou pohár so slivkami zalejete. Nemusíte použiť vriacu vodu, ale vyhnite sa studenej vode, ak budete kompóty zavárať už v predhriatom hrnci, keďže by mohlo dôjsť k teplotnému šoku a prasknutiu pohárov.
  • Slivky zavárané vo vlastnej šťave – Na prípravu zaváraných sliviek vo vlastnej šťave taktiež nebudete potrebovať cukor. Lepšie je však zavárať už odkôstkované slivky, aby sa ich do pohára zmestilo viac a viac ich mohlo pustiť šťavu. Slivky sa naukladajú natesno do pohárov a bez nálevu sa zatvoria viečkom. Šťavu pustia až pri samotnej sterilizácii.

Spôsoby zavárania

Dôležitou súčasťou celého procesu zavárania je samotná sterilizácia, pri ktorej sa naložené poháre nechajú niekoľko minút povariť, čím sa odstránia zárodky mikroorganizmov, viečko sa silnejšie prichytí a slivky sa bezpečne zakonzervujú. Zaváranie pritom môžete poňať po svojom, či už tradične v hrnci, v rúre alebo v umývačke riadu.

  • Zaváranie v hrnci – Klasikou býva zaváranie v hrnci, či už bežnom alebo špeciálnom hrnci na zaváranie, ktorý vám ukáže teplotu pri zaváraní. Poháre treba vložiť do hrnca tak, aby sa vzájomne nedotýkali, aby nepraskli. Do hrnca nalejte teplú vodu, ktorá by mala siahať asi do polovice výšky pohárov – preto najprv vložte poháre, až tak nalejte vodu. Sterilizovať by sa malo pri teplote 90 °C, čo si môžete skontrolovať teplomerom, no ak ho nemáte, určite nenechajte vodu výrazne bublať. Zavárajte po dobu 20 – 30 minút – menšie poháre kratšie, väčšie dlhšie. Po zavarení vyberte poháre na teplovzdornú podložku a nechajte vychladnúť.
  • Zaváranie v rúre – Na zaváranie v rúre budete potrebovať väčší hlboký plech, ktorý najprv vyložte utierkou alebo novinami, aby sa pohár nedotýkali priamo dna. Na vystlanú vrstvu poukladajte poháre tak, aby sa vzájomne nedotýkali. Plech zalejte vodou, pričom stačí, aby siahala do výšky pohárov 2 – 3 cm. Rúru si najprv predhrejte na 150 °C. Keď bude rúra predhriata, vložte do nej plech a sterilizujte po dobu 45 – 60 minút (menšie poháre kratšie, väčšie dlhšie). V tomto prípade sa poháre zatvárajú viečkami až po sterilizácii. Viečka zatvorte ihneď, aby sa vďaka teplu lepšie prichytili.
  • Zaváranie v umývačke – Čoraz obľúbenejšie je zaváranie v umývačke riadu, kde si viete teplotu a dĺžku cyklu jednoducho nastaviť. Pred zaváraním však skontrolujte, či v umývačke nezostali zvyšky prostriedku na umývanie alebo leštidla. Zatvorené poháre rovnomerne poukladajte do umývačky riadu, avšak s medzerami, aby pri zaváraní nepukli. V umývačke je ideálnou teplotou na zaváranie 70 – 80 °C, preto zvoľte cyklus s vhodnou teplotou a už len počkajte, kedy umývačka oznámi ukončenie cyklu.
  • Zaváranie v mikrovlnke – Populárnym sa stalo zaváranie v mikrovlnnej rúre, ktoré má proces sterilizácie uľahčiť a urýchliť. Princíp takejto sterilizácie je v rýchlom zavarení max. 4 pohárov naraz, ktoré sa rozostavia po obvode, nie do stredu taniera v mikrovlnke. Zavára sa krátko, len 6 minút pri 700 W alebo 4,5 minúty pri 900 W. Takýto spôsob zavárania však voľte skôr ako poslednú alternatívu, keďže nemusí byť vždy účinné. Mikrovlnky sú známe tým, ako nerovnomerne zohrievajú jedlo a pri zaváraní je kľúčová práve konštantná vysoká teplota. Ďalším rizikom je použitie kovového viečka, ktoré môže viesť k prasknutiu pohára, čím si zničíte nielen zaváraniny, ale pravdepodobne aj mikrovlnku.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie umývačky riadu

Sušenie sliviek

Slivky sa dajú sušiť niekoľkými spôsobmi. V minulosti sa na sušenie používalo len slnečné žiarenie, no dnes si ich môžete vysušiť aj v rúre či sušičke ovocia. Dôležitý je výber ovocia; slivky by mali byť zrelé až mierne prezrelé, nikdy nie tvrdé zelené slivky. Slivky je potrebné pred sušením poumývať, zbaviť nečistôt a odkôstkovať. Slivky sa najčastejšie sušia rozpolené, avšak ak sú priveľké, môžete ich rozkrojiť na štvrtiny, aby sa ľahšie vysušili. Ak budete sušiť v rúre, vyberte vhodný plech, na ktorý položíte kovovú mriežku – počítajte s tým, že slivky budú púšťať veľa šťavy. Ak budete sušiť v sušičke, slivky poukladajte na príslušné mriežky.

Sušenie v sušičke je jednoduché, mnohé majú prednastavené programy sušenia na tento druh ovocia, no v zásade platí, že sa slivky sušia pri 50 °C po dobu 7 – 9 hodín, podľa toho, aké šťavnaté a dužinaté sú. To, ako sušiť slivky v rúre, závisí aj od typu vášho spotrebiča, no najčastejšie sa sušia pri vyššej teplote ako v sušičke – 60 – 70 °C. Dĺžka cyklu sušenia by mala závisieť od ich hrúbky, šťavnatosti a od želaného výsledku. Ku koncu slivky kontrolujte, či sú dostatočne vysušené. Ak zostanú šťavnatejšie, mali by ste ich skonzumovať v nasledujúcich týždňoch. Ak ich chcete uchovať po celú zimu, je potrebné ich vysušiť viac.

Ako uskladniť sušené slivky

Po vysušení treba slivky správne uskladniť, inak sa môže stať, že vám začnú plesnivieť alebo sa do nich dostane hmyz. Pred uskladnením najprv slivky skontrolujte, či sú dostatočne suché – mali by byť pružné, no nie vlhké a šťavnaté. Ak si nie nie ste istí, nechajte ich ešte pár dní voľne doschnúť na mriežke. Sušené slivky uskladnite v uzatvárateľnej nádobe, najlepšie nepriehľadnej, aby neboli vystavené svetlu. Vrchnák by sa mal dať pevne uzatvoriť, napr. zatiahnuť, aby sa dovnútra nedostal vzduch alebo hmyz. Skladujte na suchom a tmavom mieste.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie sušičky potravín

Slivkový lekvár

Lekvár sa od džemu líši konzistenciou aj spôsobom prípravy. Kým v džeme nájdete kúsky ovocia, v lekvári sa rozvaria a dlhším varením je jeho konzistencia hustejšia. Na prípravu lekváru môžete, no nemusíte použiť cukor. Zvyčajne ide o pomer 1 kg kryštálového cukru na 5 – 10 kg sliviek podľa toho, aké zrelé a sladké sú, no pomer si prispôsobte hlavne podľa vlastnej chuti a preferencií. Prichystajte si taktiež dobrý objemný hrniec, v ktorom sa vám lekvár ľahko nepripáli, pretože by mohol zhorknúť, čím sa úplne znehodnotí. Do lekváru môžete pridať aj trochu mletej škorice alebo vanilkový cukor na zvýraznenie chute. Receptov a obmien je mnoho a niekedy stojí zato vyskúšať aj vlastné nové kombinácie.

Na lekvár použite aspoň 5 kg sliviek, pretože treba počítať s tým, že varením sa voda odparí a objem sa zmenší. Slivky poumývajte, rozpoľte a odkôstkujte. Slivky je dobré pred varením pomlieť na mlynčeku alebo aspoň posekať na drobné kúsky, aby vznikla kašovitá masa, ktorá sa rýchlejšie rozvarí. Pripravené slivky vložte do hrnca a dajte variť. Lekvár je lepšie veriť len na miernom plameni, aby sa nepripálil, a neustále miešať. Varenie zaberie niekoľko hodín, zvyčajne 3 – 5 hodín podľa objemu. Preto sa oplatí mať pri varení pomocníka, ktorý vám so stálym miešaním pomôže, aby sa lekvár nepripálil a niekoľkohodinové úsilie nevyšlo na zmar.

Slivkový lekvár

Lekvár bude postupne hustnúť a čím bude hustejší, tým ťažšie sa bude miešať a vzniká tak väčšia pravdepodobnosť pripálenia. Po zhustnutí skúste lyžicou kúsok odobrať, ochutnať a zhodnotiť, či je dostatočne hustý, alebo potrebuje ešte povariť. Keď budete s hustotou spokojní, prisypte cukor, prípadne ďalšie ingrediencie (škorica, vanilka, mleté klinčeky) a povarte ďalších 30 min. Po uvarení hneď nalejte do umytých pohárov a zatiahnite viečka. Zatvorené poháre otočte dnom nahor a nechajte prirodzene vychladnúť.

Slivkový džem

Aj keď slivkový lekvár sa teší väčšej obľube, za vyskúšanie stojí aj slivkový džem, ktorý sa varí kratšie a na prípravu vám postačí menej sliviek. Na prípravu džemu budete potrebovať slivky, ktoré si odkôstkujte a prekrojte na štvrtinky. Džem sa varí už spolu s cukrom a má obsahovať kúsky ovocia, no je na vás, v akom pomere a v akej veľkosti. Čím väčšie kúsky sliviek dáte variť, tým menej sa rozvaria. Čím menšie budú, tým hladší džem získate. Džemy s väčšími kúskami ovocia sú vhodné napr. na priamu konzumáciu na chlebe, hladšie džemy sa zase lepšie rozotierajú napr. na korpus zákusku. Časť ovocia, asi polovicu, môžete pokrájať na menšie kúsky alebo zomlieť pre väčšiu rôznorodosť konzistencie. Ak sa rozhodnete pomlieť všetky slivky, vznikne vám marmeláda.

Očistené a nakrájané slivky teda vložte do hrnca, pridajte cukor a začnite variť. Množstvo cukru je opäť vecou chute, niekto má rád sladší džem a použije 0,5 kg kryštálového cukru na 1 kg sliviek, iný ho použije menej alebo vôbec a nahradí ho sladidlom. Džem varte na miernom ohni za stáleho miešania. Ak chcete, môžete si ho ochutiť aj citrónom, škoricou, vanilkovým cukrom, koreninami alebo primiešať iné ovocie. Zaujímavá je tzv. domáca slivková nutela, ktorá sa varí zo sliviek, cukru a horkej čokolády. Na 1 kg sliviek postačí 1 – 2 tabuľky horkej čokolády (100 – 200 g).

Džem stačí variť krátko, približne 30 minút alebo dovtedy, kým sa ovocie nerozvarí na konzistenciu, s ktorou budete spokojní. Ak sa rozhodnete pre marmeládu, na konci môžete vzniknutú hmotu rozmixovať tyčovým mixérom a prepasírovať, aby ste sa vyhli šupkám. Po dovarení naplňte umyté poháre ešte horúcim džemom a zatiahnite viečko. Poháre poukladajte do hrnca tak, aby sa nedotýkali, zalejte do polovice vodou a džem dajte sterilizovať po dobu 10 – 15 minút. Následne nechajte pozvoľna vychladnúť.

Zamrazené slivky

Ak máte radi čerstvé slivky a chcete ich preto čo najšetrnejšie uskladniť na neskôr, do úvahy prichádza aj mrazenie. Slivky sa dajú zmraziť podobne ako zeleninové zmesi, ktoré nájdete v obchodoch. Stačí ich očistiť, odkôstkovať a rozpoliť. Najúčinnejšie je, ak ich môžete porozkladať na tácku, na ktorej ich necháte zmraziť. Po 24 hodinách ich môžete z tácky presunúť do nádoby alebo plastového vrecúška a vložiť späť do mrazničky. Takto vydržia aj 3 – 4 mesiace a budete ich môcť použiť napr. na ozdobenie koláča. Zmraziť ich môžete aj predpripravené, napr. zasypané cukrom, v cukrovom náleve, rozmixované na kašu a podobne. Takto predpripravené slivky vám ušetria čas a neskôr ich môžete využiť do koláčov.

Autor článku

 Stanislava Havrilová

Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...


Pridať komentár


Pozrite si aj naše inšpirácie

Inšpirácie pre vašu terasu a záhradu – pripravte si príjemné posedenie Inšpirácie pre vašu terasu a záhradu – pripravte si príjemné posedenie

Plánujete upraviť svoju terasu či záhradu, avšak nemáte nápady? Vyskúšajte niektorý z našich tipov.

Čierna kúpeľňa – vyzerá lepšie ako by sa mohlo zdať Čierna kúpeľňa – vyzerá lepšie ako by sa mohlo zdať

Čiernu v kúpeľni si nevie mnoho ľudí ani len predstaviť. A to aj napriek tomu, že pôsobí vskutku elegantne a nadčasovo. Nechajte sa inšpirovať.

Provensálska kuchyňa – dodajte svojej kuchyni nádych Francúzska Provensálska kuchyňa – dodajte svojej kuchyni nádych Francúzska

Je vaším snom mať kuchyňu zariadenú v provensálskom štýle? Potrebujete zariadenie ladené v bielej a štýlové doplnky, vďaka ktorým si budete pripadať ako na juhovýchode Francúzska.



Publikované dňa: 13.08.2021
Hodnotenie článku:
(91.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Ako vyčistiť špinavú stenu – na mastné fľaky krieda, na fixky a víno chémiaAko vyčistiť špinavú stenu – na mastné fľaky krieda, na fixky a víno chémia

Pripravili sme pre vás návody, tipy a triky, ako vyčistiť stenu od rôznych škvŕn . Nebudete musieť kupovať novú farbu a premaľovávať byt.

Kvalitný bezpečnostný visiaci zámok je vodoodolný, na kód alebo na odtlačok prsta a s alarmomKvalitný bezpečnostný visiaci zámok je vodoodolný, na kód alebo na odtlačok prsta a s alarmom

Výber visiaceho zámku môže byť dlhší proces, hlavne ak chcete zabezpečiť cenné veci. Z akých typov si môžete vyberať?

Zasklenie balkóna a terasy – výhody, nevýhodyZasklenie balkóna a terasy – výhody, nevýhody

Pred tým, ako sa do zasklievania pustíte, zvážte všetky výhody a nevýhody, aby vám táto zmena nerobila o pár dní starosti.