Trvanlivosť (mrazených) potravín. Pomôže tabuľka s dátumami spotreby

Každý z nás z času na čas doma objaví potraviny, ktoré sú po záručnej dobe. Čo vtedy urobíte? Ovoniate a ochutnáte ich alebo smerujú priamo do koša?

Dátum spotreby na potravinách

Každý z nás ročne vyprodukuje vyše 100 kg potravinového odpadu, pričom potraviny neraz vyhadzujeme práve kvôli staršej dobe záruky. Viete však, aký je rozdiel medzi označeniami záručnej doby a ktoré potraviny je možné konzumovať aj po uplynutí záruky?

Obľúbené vákuovačky


Doba minimálnej trvanlivosti vs. spotreba

Pri kontrole potravín po záruke je veľmi dôležité rozlišovať medzi označeniami „dátum minimálnej trvanlivosti“ a „spotrebujte do“. Hlavným rozdielom je, že doba minimálnej trvanlivosti označuje obdobie, kedy si potravina zachováva svoju najlepšiu kvalitu, čerstvosť a plnú chuť či vôňu. Po uplynutí doby minimálnej trvanlivosti teda potravina nie je okamžite zdraviu škodlivá, ale môže stratiť alebo pozmeniť chuť, textúru, vzhľad, mäkkosť, vôňu a podobne.

Označenie „spotrebujte do“ sa naopak uvádza pri potravinách s krátkou dobou čerstvosti, ktoré rýchlo podliehajú skaze, a po uplynutí tejto doby by mohli byť zdraviu škodlivé. Poďme sa však na obe označenia pozrieť bližšie.

Dátum minimálnej trvanlivosti

Potraviny s označením „dátum minimálnej trvanlivosti“ predstavujú trvácne potraviny, ktoré pri správnom skladovaní a neporušení obalu je vhodné konzumovať aj po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti. Ide o potraviny ako ryža, cestoviny, ovsené vločky, múka, čokoláda alebo jogurty. Potraviny s trvanlivosťou do 3 mesiacov majú na obale uvedený deň minimálnej trvanlivosti, potraviny s trvanlivosťou do 18 mesiacov presný mesiac a potraviny s vyššou trvanlivosťou zas rok.

Ak tieto potraviny objavíte po uplynutí doby na obale, nevyhadzujte ich hneď. Potravinu môžete skonzumovať, ak je obal neotvorený a neporušený a potravinu ste skladovali vo vhodných podmienkach. Čím kratšia je doba minimálnej trvanlivosti, tým skôr po uplynutí doby trvanlivosti by ste mali potravinu skonzumovať. Spoľahnite sa však aj na svoje zmysly – potravinu otvorte, ovoňajte a ochutnajte a až tak usúďte, či je vhodná na konzumáciu. Potraviny po uplynutí doby minimálnej trvanlivosti, ktoré boli otvorené alebo skladované iným než odporúčaným spôsobom, už nekonzumujte.

Spotrebujte do

Označenie „spotrebujte do“ sa uvádza na potravinách s rýchlou dobou kazenia a poukazuje na to, dokedy je potravinu bezpečné konzumovať. Príkladom sú potraviny ako čerstvé mäso a ryby, ktorých konzumácia po záručnej dobe by mohla spôsobiť vážne zdravotné problémy, pretože v nich dochádza k rozkladu mikroorganizmov. Pri potravinách s týmto označením si dajte obzvlášť pozor na dodržiavanie pokynov pri skladovaní. Potraviny z tejto kategórie je častokrát možné skladovať v mrazničke a predĺžiť tak ich životnosť. Ide najmä o mäsové výrobky či ryby. Väčšinu z nich je po zamrazení najlepšie skonzumovať do 3 mesiacov.

Potraviny bez uvedeného dátumu trvanlivosti

Mnohé potraviny naopak žiaden dátum minimálnej trvanlivosti nemajú. Vyplýva to z legislatívy, ktorá neudáva nutnosť dátum trvanlivosti stanoviť. Ide o pekárenské výrobky, zákusky a cukrárenské výrobky, ktoré je najvhodnejšie spotrebovať do 24 hodín, či nebalené zmrzlina. Ďalej ide o čerstvé ovocie a zeleninu, ktorých vhodnosť na konzumáciu si môžete skontrolovať individuálne. Do tejto kategórie patria aj trvácne výrobky ako cukor a cukrovinky z ochutených cukrov, víno a liehoviny, soľ, ocot, niektoré nealkoholické nápoje či žuvačky.

Čo znamená minimálna trvanlivosť potravín a spotrebujte do?

Potraviny, ktoré môžete konzumovať aj po uplynutí záruky

Jestvuje množstvo potravín, ktoré sú po záruke stále vhodné na konzumáciu. Namiesto zbytočného vyhadzovania a plytvania jedlom je užitočnejšie spoznať, ktoré potraviny sú bezpečné a ako dlho po uplynutí doby minimálnej trvanlivosti je možné ich konzumovať.

Pri každej takejto potravine je ale dôležité, aby:

  • mala nepoškodený obal,
  • bola skladovaná v podmienkach uvedených na obale,
  • mala dobrú chuť a vôňu,
  • vizuálne nemala chyby,
  • sa v nej neobjavili škodcovia.

Ak tieto podmienky spĺňa, je potravina vhodná na konzumáciu. Príkladom potravín, ktoré je vhodné konzumovať aj po dobe minimálnej trvanlivosti, je niekoľko:

  • Nevarené cestoviny – až 1 – 2 roky po
  • Konzervované potraviny – až 1 – 2 roky po
  • Ryža – až 1 rok po
  • Kečup, horčica – až 1 rok po
  • Múka – až 1 rok po
  • Kakao – až 1 rok po
  • Korenie – až 1 rok po
  • Cukor, med – až 1 rok po
  • Zaváraniny a mrazené ovocie a zelenina – 10 mesiacov po
  • Raňajkové cereálie – 6 – 8 mesiacov po
  • Čaj – 6 mesiacov po
  • Ovsené vločky – 2 mesiace po
  • Nutella – 1 – 2 mesiace po
  • Sušené mlieko – 1 mesiac po
  • Sušienky a keksíky – 1 mesiac po
  • Vajíčka – 3 týždne po
  • Rastlinný olej – 3 týždne po
  • Čokoláda – 2 týždne po
  • Mlieko a mliečne výrobky – 3 – 5 dní po
  • Rastlinné mlieka – 1 mesiac po
  • Jogurty – 1 – 2 týždne po
  • Chlieb – 1 – 2 dni po (kým sa neobjaví pleseň, je konzumácia v poriadku)

Konzumácia potravín po dátume spotreby

Potraviny, ktoré po záruke radšej vyhoďte

Na druhú stranu tu sú potraviny, ktoré po záruke radšej ihneď vyhoďte. Ich konzumáciou by ste si mohli privodiť otravu jedlom a vážne zdravotné komplikácie alebo zažívacie problémy. Mnohé obsahujú škodlivé baktérie ako salmonelu alebo E. coli, ktoré sa po určitej dobe namnožia a môžu spôsobovať problémy. Týmto potravinám sa preto radšej vyhnite:

  • mäso a ryby
  • mäsové lahôdky – šunky, salámy a podobne
  • mäkké syry
  • nepasterizované mlieko a mliečne výrobky
  • surové, nepasterizované ovocné šťavy

Okrem toho sa vyhnite aj potravinám, ktoré majú pleseň, najmä ovocie a zeleninu vyhoďte celé, no podobne postupujte aj pri pečive. Zemiaky, ktoré vám stihli naklíčiť, alebo majú zelené miesta, môžu vyvolať zdravotné problémy, ak tieto miesta poriadne nevykrojíte. Vyhnite sa aj konzervám s poškodeným obalom či vydutým tvarom alebo zaváraninám, ktorých veko pri otvorení nevytvára typický zvuk.

Trvanlivosť potravín v mrazničke

Ak sa rozhodnete uchovať potraviny v mrazničke, ich životnosť tým značne predĺžite. Avšak myslite na to, že aj zmrazené potraviny majú len určitú životnosť. Aj keď mrazenie je istá forma konzervácie – zabraňuje, aby sa v potravinách množili baktérie, je treba myslieť na fakt, že časom aj mrazené jedlo stráca chuť, štruktúru a celkovú kvalitu.

Tu je stručný prehľad trvanlivosti základných potravín v mrazničke:

  • Pečivo, chlieb – 2 – 3 mesiace
  • Koláč – 2 – 3 mesiace
  • Mleté mäso – 3 mesiace
  • Menšie kúsky, plátky mäsa – 3 – 4 mesiace
  • Väčšie časti (napr. celé kurča) – 12 mesiacov
  • Ryby – 3 – 6 mesiacov
  • Ovocie a zelenina 9 – 12 mesiacov
  • Tvrdý syr – 6 mesiacov
  • Maslo – 6 mesiacov
  • Mlieko 3 – 6 mesiacov

Vákuovo balené potraviny

Ďalším spôsobom, ako predĺžiť životnosť potravinám, je skladovať ich vo vákuovom balení. Niektoré potraviny tak kupujeme prirodzene, napríklad balený chlieb alebo cestoviny v pôvodnom obale. Takýmto spôsobom si dlhšie uchovávajú čerstvosť, mäkkosť, šťavnatosť, typickú vôňu a plnú chuť. Zároveň sú lepšie chránené pred škodcami, mikroorganizmami a patogénmi ako pleseň.

Vákuové balenie predĺži životnosť potravín o niekoľko dní. Vhodné je najmä pre skladovanie mäsa, kde sa životnosť predĺži aj o 5 dní, varených jedál, ktoré vydržia dlhšie o 4 – 5 dní, syrov (+ 10 dní), zeleniny a ovocia (+ 5 -10 dní) a mrazených potravín, kedy životnosť narastá až o niekoľko mesiacov.

Autor článku

 Stanislava Havrilová

Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...


Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Červená kúpeľna – nielen pre ľudí, ktorí sa neboja riskovať Červená kúpeľna – nielen pre ľudí, ktorí sa neboja riskovať

Pokiaľ obľubujete červenú farbu, určite sa jej pri zariaďovaní bytu nevyhýbajte. Hodí sa do každej miestnosti, dokonca aj do kúpeľne. Neveríte? Potom si to overte v našej galérii.

Čierno-biela kuchyňa – overená klasika, ktorá nesklame Čierno-biela kuchyňa – overená klasika, ktorá nesklame

Čierno-biela farebná kombinácia je podľa vás nudná? Nesúhlasíme. Presvedčte sa o tom, že čierno-biela kuchyňa môže byť nadčasová a netradičná.

Červená obývačka – každého upúta na prvý pohľad Červená obývačka – každého upúta na prvý pohľad

Túžite po obývačke, z ktorej bude sálať radosť a energia? Vymeňte biele, šedé a béžové farby za červenú a dodajte jej nový život v horúcich odtieňoch! Vaša obývačka sa zmení na nepoznanie.



Publikované dňa: 05.04.2024
Posledná aktualizácia:
Hodnotenie článku:
(89.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Ako vyčistiť kuchynskú dosku? Pomôže odmasťovač aj ocot Ako vyčistiť kuchynskú dosku? Pomôže odmasťovač aj ocot

Čím skôr sa dostanete k čisteniu, tým lepšie pre vás aj vašu pracovnú dosku. Ako udržiavať rôzne povrchy pracovnej dosky? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.

Voľne stojace vane k stene aj z liateho mramoru. Pozor na montážVoľne stojace vane k stene aj z liateho mramoru. Pozor na montáž

okážu navodiť pocit ako pri pobyte v luxusnom hoteli alebo kúpeľov, no tento pôžitok si môžete dopriať aj u vás doma. Voľne stojace vane však majú aj svoje negatíva a potrápiť sa môžete...

Zvuková izolácia steny, stropu, podlahy. Pomôže odhlučnenie dverí?Zvuková izolácia steny, stropu, podlahy. Pomôže odhlučnenie dverí?

Zvuková izolácia bytu alebo domu vám pomôže prinavrátiť ticho a pokoj. V našom článku si o nej prečítate všetko podstatné, aby ste sa vedeli správne rozhodnúť. Čítajte ďalej.