Ako vybrať najlepší elektrický hrniec na varenie či pečenie? Recenzie chvália ryžovary, remosky aj multifunkčné hrnce

Elektrické hrnce si nachádzajú svoje uplatnenie najmä na miestach ako chaty, záhrady a pod., teda tam, kde by klasický sporák bol na občasné varenie zbytočne veľký.

Multifunkčný elektrický hrniec na varenie aj pečenie

Sú však aj dobrým pomocníkom v domácej kuchyni. Pripravili sme návod, ako rozlišovať medzi jednotlivými druhmi a ako si spomedzi nich vybrať ten najvhodnejší pre vaše účely.

Vlastnosti a parametre elektrických hrncov

  • Materiál – Väčšina elektrických hrncov je vyrobená z ocele, pričom môžu mať nepriľnavú povrchovú úpravu – spravidla teflón alebo keramiku. To je dôležité pre niektoré druhy potravín, ktoré by sa na oceľovom povrchu pripálili.
  • Teplota varenia – Najväčšou výhodou väčšiny elektrických hrncov je práve vstavaný termostat, ktorý vám pomôže udržať stálu teplotu vo vnútri. Jedlo tak dokážete uvariť, resp. upiecť do presne žiadanej podoby. Niektoré, tzv. nízkoteplotné hrnce sú určené na pomalé varenie resp. dusenie, elektrické tlakové hrnce, naopak, pracujú pri vyšších teplotách.
  • Typ ohrevu – El. hrniec môže mať výhrevné teleso umiestnené hore či dolu. Horný ohrev sa hodí na pečenie mäsa či koláčov, prípadne zapekanie. Spodný ohrev je vhodnejší na smaženie alebo pomalé dusenie.
  • Objem – Bežná veľkosť pre 2 – 3 ľudí je 5 l. Pre väčšiu rodinu budete potrebovať hrniec objemnejší, na varenie ryže vám v pohode postačí aj hrniec menší. Na zaváranie sa odporúčané minimum pohybuje na úrovni 27 l.
  • Izolovaný plášť – Keďže elektrický hrniec ostáva pri varení položený na kuchynskej linke alebo na stole, najmä deti si často neuvedomia, že je počas varenia horúci. Aby ste zabránili riziku obarenia je vhodné, ak má hrniec dvojitý izolovaný plášť, ktorého vonkajšia strana sa príliš nezahrieva.
  • Pokročilé funkcie – Okrem vstavaného termostatu na reguláciu teploty ponúkajú niektoré hrnce aj možnosť naprogramovať dĺžku varenia, či naplánovať spustenie v presný čas.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie elektrické hrnce

Ryžovary

Keďže ryžovary fungujú na princípe varenia v pare, napriek pomerne jednoznačnému názvu v nich môžete pripravovať okrem ryže na slaný spôsob tiež mliečnu ryžu, rizoto, cestoviny ako tarhoňu či bulgur, zeleninovú omeletu alebo dokonca vajcia. Čo sa týka ostatných pokrmov, fantázii sa medze nekladú, ste však limitovaní pomerne malým objemom ryžovarov (obvykle 1 – 3 l) a tiež nízkym výkonom (max. 1000 W, obvykle však okolo 500 W).

Suroviny v ryžovaroch sa nelepia a nepripaľujú a hotový pokrm si v ňom uchová teplotu aj počas niekoľkých hodín. Mnoho ryžovarov vám ponúkne aj funkciu časovača, ktorý po dokončení varenia prístroj vypne, prípadne bude udržovať nižšiu teplotu pokrmu tak, aby sa nerozvaril.

Ryžovar Sencor na rýchlu prípravu ryže

Gazdinky, ktoré už ryžovar použili vám potvrdia, že takto pripravená ryža je vždy chuťovo stopercentná a najmä, práca s ryžovarom je jednoduchá, bezstarostná a šetrí veľa času.

Najväčšou nevýhodou týchto pomocníkov je ale pomerne úzky okruh využitia a teda fakt, že sú v kuchyni iba akýmsi doplnkom, na ktorého uloženie sa nie vždy nájde miesto navyše.

Parné hrnce

Kedysi hit teleshoppingových spotov dnes vídať v domácnostiach už iba sporadicky. Výhody zdravého varenia v pare bez pridaného tuku sa však nemenia. Takto pripravené jedlo obsahuje menej cholesterolu a zachováva si najviac vitamínov a minerálnych látok.

Veľký parný hrniec na varenie v pare

Parné hrnce sú väčšinou „poschodové“, čiže obsahujú viacero priehradiek a môžete v nich tým pádom pripraviť viacero surovín naraz. Tie, ktoré potrebujú najdlhší čas prípravy sa odporúča vložiť do najnižšej priehradky, aby sa všetky suroviny uvarili zhruba v rovnakom čase. V parnom hrnci môžete taktiež ohrievať pokrmy, pričom ohrev je, na rozdiel od použitia mikrovlnnej rúry, rovnomerný.

Nevýhodou parných hrncov je ich väčšia výška, no zároveň malý priemer, takže pri ohreve pokrmov sa dovnútra nezmestia taniere bežnej veľkosti. Výška je nevýhodou aj pri skladovaní. Parné hrnce sa vyskytujú v objemoch cca. 1 – 10 l. Väčšiu parných hrncov môžete umývať aj v umývačke riadu, no raz za cca. 10 varení je nutné z nich odstrániť usadený vodný kameň.

Najpredávanejšie parné hrnce

Elektrické panvice

Sú zväčša hlbšie, ako bežné panvice a je v nich možné pripravovať rôzne druhy jedla na rôzne spôsoby, ako napr. rizoto, zapekané cestoviny, dusené mäso, pečené kura alebo koláče. Sú tiež vhodné na smaženie. Mávajú nepriľnavý teflónový alebo keramický povrch a reguláciu teploty termostatom.

Elektrická panvica na varenie a pečenie

Rýchlo sa rozohrievajú, ľahko sa čistia a nájdete ich v objemoch do 5 l a to buď v kruhovom alebo v hranatom prevedení. Tie hranaté sa vzhľadom na svoj objem a tvar lepšie skladujú.

Elektrické tlakové hrnce

Tlakové hrnce dokážu ušetriť cca. 60 % energií a 40 % času stráveného varením. Vďaka uzavretému systému sa voda v nich mení na paru pod zvýšeným tlakom, čo umožňuje varenie pri vyššej teplote bez pripálenia. Ľahko a najmä rýchlo v nich teda pripravíte akýkoľvek pokrm, vrátane tuhých druhov mäsa. Napr. bravčové mäso v nich udusíte už za 30 min oproti 60 – 70 min pri dusení v bežnom hrnci. Bielu ryžu pripravíte už za 5 min namiesto 20 min pri klasickom spôsobe prípravy.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie tlakové hrnce

Moderných tlakových hrncov sa určite nemusíte báť – sú bezpečné, pretože obsahujú niekoľko bezpečnostných poistiek, ktoré bránia nechcenému otvoreniu pod tlakom. Okrem pracovného ventilu, s ktorým regulujete tlak na nich nájdete aj bezpečnostný pretlakový ventil, ktorý v prípade prekročenia dovoleného tlaku prebytočnú paru vypustí.

V elektrickom tlakovom hrnci môžete presne nastaviť teplotu, drahšie modely ponúkajú aj prednastavené automatické programy na prípravu rôznych druhov pokrmov. Ich nevýhodou je ale vyššia hmotnosť oproti ostatným elektrickým hrncom – tú má na svedomí vyhotovenie z hrubšieho materiálu, ktorý odolá tlaku a tiež bezpečnostné mechanizmy.

Remosky

Klasika slovenských domácností už po dlhé desaťročia. Funguje ako menšia prenosná rúra s výkonným vyhrievacím telesom integrovaným v masívnej a ťažkej pokrievke. Hodí sa najmä na pečenie, či už akéhokoľvek druhu mäsa, rýb, zeleniny, pizze alebo tiež koláčov, bábovky či iných dezertov. Potraviny pripravované v remoske sa nevysúšajú a ostávajú šťavnaté.

Stará remoska vyrábaná v Československu mala hliníkový povrch, ten však podľa moderných hygienických noriem nie je vhodný pre kontakt s potravinami. Moderné varianty preto mávajú povrch z teflónu. Ich nevýhodou je najmä vyššia hmotnosť, kvôli čomu sa ťažšie prenášajú a taktiež nerovnomerný ohrev iba zhora, čo nie je vhodné napr. na dusenie alebo smaženie.

Najobľúbenejšie remosky na trhu

Zaváracie hrnce

Hlavným kritériom pri výbere tohto druhu el. hrnca by mal byť objem. Nájdete ich vo variantách od 8 do 27 l, pričom do tých najväčších sa vôjde cca. 14 – 18 zaváracích pohárov (podľa veľkosti). Bývajú vybavené reguláciou teploty a časovačom, prípadne aj zvukovou signalizáciou pri dosiahnutí nastavenej teploty, čo sú v podstate najdôležitejšie funkcie používané pri sterilizácii ovocia a zeleniny.

Taktiež bývajú vybavené vypúšťacím ventilom pre vypustenie prebytočnej vody. Okrem sterilizácie sú vhodné aj na prípravu teplých nápojov ako čaj, káva či punč, prípadne na varenie polievok alebo varenie vo vode (napr. pre väčšie množstvo párkov). Ak v nich ale chcete variť pokrmy, preverte si, z akého materiálu sú vyrobené jednotlivé súčasti a či použitie na varenie výrobca odporúča. Lacnejšie varianty majú totiž smaltovaný povrch, ktorý pri intenzívnom čistení často popraská a začne sa odlupovať, pričom pod ním zostane oceľ, ktorá následne začne hrdzavieť.

Ich veľkou nevýhodou je, že sú doslova obrovské a tiež relatívne ťažké, takže sú náročné na skladovací priestor.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie zaváracie hrnce

Multifunkčné hrnce

Môžu mať k dispozcíii viacero druhov ohrevu a vďaka tomu (a tiež vďaka bohatému príslušenstvu) dokážu variť, piecť, grilovať , smažiť, variť v pare či dokonca fritovať. Bývajú vybavené indikátorom teploty, času, nastaviteľným časovačom a tiež prednastavenými automatickými programami podľa druhu pripravovaného pokrmu.

Vyskytujú sa v objeme cca. 2 – 6 l, pričom ich jedinou nevýhodou je vyššia cena. Sú teda ideálnymi pomocníkmi na chate, na záhrade a teda v každej kuchyni, v ktorej chýba bežný elektrický alebo kombinovaný sporák.

Aký typ a akú značku elektrického hrnca si vybrať

Spomenuté druhy el. hrncov sa možno na prvý pohľad javia ako jednoúčelové, avšak pri troche kreativity a fantázie sa dajú využiť na prípravu rôznych druhov jedál.

Elektrické hrnce nájdete v sortimente mnohých známych i menej známych značiek domácich spotrebičov. Ak hľadáte spoľahlivý model s bohatou výbavou a doplnkovými funkciami, stavte sa osvedčených výrobcov ako Philips, Tefal, De’Longhi, ETA či Remoska. Ak nechcete investovať príliš veľa peňazí a el. hrniec bude iba doplnkom vašej kuchyne, siahnite po značkách orientovaných na cenu ako ECG či Sencor. Ak si potrpíte na elegantný dizajn aj v kuchyni, dobrou voľbou pre vás bude nemecká značka Klarstein.

Zobraziť produkty v kategórií:

Autor článku

Michal Toma

Som technik telom i dušou. Odmalička ma bavilo rozoberať a skladať rôzne prístroje a zisťovať, ako fungujú. Podobne dokážem rozobrať na súčiastky...


Pridať komentár


Pozrite si aj naše inšpirácie

Detská izba pre chlapca – modrá hrá prím Detská izba pre chlapca – modrá hrá prím

Máte doma chlapca, ktorý by chcel vlastnú detskú izbu, v ktorej by bol mohol prežívať dobrodružstvá? Pozrite sa na našu galériu, možno v nej spolu nájdete niečo, čo sa vám zapáči.

Námornícka modrá a biela Námornícka modrá a biela

Modrá v nás vyvoláva pocity dôvery, bezpečia a celkovej harmónie. Biela je farbou minimalizmu, ktorý je absolútne nadčasový. Aj vďaka svojej neutralite tvorí biela farba s "ťažšou"...

Verandy a terasy – príjemný priestor na stretávanie sa s priateľmi Verandy a terasy – príjemný priestor na stretávanie sa s priateľmi

Veranda či terasa je snom pravdepodobne každého, kto by chcel bývať v dome. Je to priestor, kde si môžete na čerstvom vzduchu posedieť s rodinou či priateľmi. Za letných večerov...



Publikované dňa: 22.11.2018
Hodnotenie článku:
(90.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Ako vybrať záložný zdroj pre PC? Testy a recenzie UPS pomôžu vybrať Ako vybrať záložný zdroj pre PC? Testy a recenzie UPS pomôžu vybrať

Zažili ste už situáciu, keď ste z dôvodu výpadku elektrického prúdu stratili niekoľkohodinovú prácu vykonanú na počítači? V týchto prípadoch vás vie zachrániť automatický záložný zdroj....

Najlepší bazénový vysávač? Zander, Dolphin, Interx alebo Reactions? Najlepší bazénový vysávač? Zander, Dolphin, Interx alebo Reactions?

Aj vy máte na záhrade bazén alebo sa chystáte na jeho výstavbu? V tom prípade si určite prečítajte náš návod, v ktorom vám poradíme všetko, čo o bazénových vysávačoch potrebujete vedieť.

Ultrazvuková čistička na šperky i okuliare. Recenzie poradia tie najlepšie! Ultrazvuková čistička na šperky i okuliare. Recenzie poradia tie najlepšie!

Ultrazvukové čističky sú veľmi šikovné zariadenia, ktoré slúžia na čistenie širokej škály rôznorodých predmetov. Tento produkt však ešte nie je medzi ľuďmi veľmi rozšírený, a preto sme...