Aká je najlepšia grilovacia panvica na steaky?

Čo robí steak dobrým steakom? Predovšetkým kvalitne odležané hovädzie mäso vhodné na minútkovú úpravu. Nemali by ste však ani zabúdať na kvalitný spôsob prípravy, ktorého alfou a omegou je rovnako kvalitná panvica alebo gril.

Najlepšie panvice na steak

Poďme sa pozrieť na jednotlivé druhy panvíc vhodných na prípravu steakov a porovnať si ich vlastnosti tak, aby ste si vybrali presne tú, ktorá vám bude najviac vyhovovať.

Obľúbené grilovacie panvice

Vlastnosti panvíc na steaky

Panvice určené na prípravu steakov (a nielen ich) sa nazývajú aj grilovacie. Niektoré z nich majú vrúbkovaný povrch pre lepší prenos tepla do hĺbky mäsa. Nemusíte ich samozrejme používať iba na pečenie hovädzích steakov. Ich vlastnosti skvele využijete aj pri príprave rôznych minútiek z bravčového či kuracieho mäsa alebo grilovaní rýb, zeleniny či syrov.

Prenos a akumulácia tepla

Chutný steak sa pripravuje tak, že mäso položíme na dostatočne rozpálenú panvicu. Iba tak sa jeho vlákna stiahnu, na povrchu sa vytvorí príjemná kôrka, no vo vnútri ostane steak šťavnatý a svieži. Položením na vlažnú panvicu sa aj najjemnejšie mäso môže začať dusiť, pričom stratí chuť a zároveň stvrdne.

Kvalitná panvica

Preto je dôležité aby panvica dokázala preniesť čo najväčšie množstvo tepla čo najrýchlejšie. Grilovacie panvice s hrubším dnom dokážu sústrediť viac tepla práve na dno, čo je pre pečenie steakov ideálne.

Nepriľnavosť povrchu

Mäso by sa k povrchu panvice nemalo prilepiť – povrch panvice by teda nemal byť priľnavý. Túto požiadavku najlepšie spĺňajú teflónové a keramické panvice, ktoré je možné používať takmer na sucho. Viac priľnavé sú oceľové a liatinové panvice, ktoré musia byť používané s malým množstvom tuku, inak sa vám mäso na nich pripáli.

Pokrievka a možnosť použitia v rúre

Niektorí kuchári dokončujú prípravu steakov ich dopekaním v rúre, prípadne ich nechávajú po pečení odpočinúť pod pokrievkou. Nie každá panvica sa ale dodáva s pokrievkou, preto si pred kúpou preverte, či sa v balení nachádza.

Panvice na steaky

Pre použitie v rúre, či už na dopekanie steakov alebo na zapekanie iných pokrmov musí mať panvica buď kovovú rúčku bez plastových komponentov, prípadne musí byť odnímateľná. Plastová rúčka by sa pri vysokej teplote v rúre roztavila a uvoľniť by sa mohli nebezpečné výpary.

Vyberáme z nášho katalógu

Panvice pre indukčnú platňu

Panvicu vhodnú pre použitie s indukčným ohrevom spoznáte väčšinou podľa hrubšieho dna. Záleží však aj od materiálu dna, preto ak používate indukčný varič, vždy sa vopred uistite, či výrobca odporúča použitie panvice s týmto druhom ohrevu.

Materiály grilovacích panvíc na steaky

Za mnohé z uvedených vlastností panvíc na steaky je zodpovedný predovšetkým materiál, z ktorého sú vyrobené. Keďže každý z nich má svoj súbor charakteristických vlastností, mal by byť materiál najdôležitejším kritériom pri vašom výbere panvice na steaky.

Teflónová panvica na steaky

Teflónová panvica je klasika. Teflón označovaný ako PTFE a ide o špeciálny nepriľnavý plast, ktorý má mimoriadnu tepelnú odolnosť, podobnú kovom. Na teflónových panviciach môžete piecť mäso bez tuku a neprilepí sa vám. Ich nevýhodou je však vysoká náchylnosť na poškriabanie, po ktorom stráca svoje vlastnosti. Teflónový povrch má pri intenzívnom používaní veľmi nízku životnosť.

Teflónová panvica na steak

Tieto panvice nie je možné umývať drôtenkou a neodporúča sa ani používanie drsnej strany špongie na riad. Teflónová je iba povrchová úprava, takže telo panvice môže byť z ocele, hliníka či iného materiálu.

Za posledné roky sa objavili vedecké štúdie, ktoré sa zaoberali miernou škodlivosťou teflónu a výparov z neho na ľudský organizmus. Tieto výpary však vznikajú až pri teplote okolo 450 °C, ktorú pri bežnom vyprážaní a pečení nedosiahnete. Nutné je vyvarovať sa pripaľovaniu a zbytočnému prehrievaniu panvíc s teflónovým povrchom. Prílišnú škodlivosť teflónu vyvracia aj fakt, že dosiaľ nebol, na rozdiel od čistého hliníka, zakázaný pre použitie v kuchynskom riade.

Medená panvica na steaky

Meď má jednu obrovskú výhodu – vynikajúcu tepelnú vodivosť, a preto medené panvice dokážu rozložiť teplo najviac rovnomerne spomezi všetkých povrchov. Rýchlo reagujú na požadované zmeny teploty.

Kvalitná medená panvica

Tieto panvice bývajú tenšie, no obsahujú často hliníkové alebo nerezové jadro pre spevnenie. Meď navyše vyzerá veľmi luxusne a časom oxiduje, vďaka čomu získava vizuálne atraktívnu patinu. Vnútornú stranu je však vhodné raz za čas preleštiť, nakoľko pri dotyku s jedlom je patina nežiadúca. Medené panvice až na niektoré výnimky nie je možné použiť s indukčným ohrevom, preto si pri kúpe radšej dvakrát preverte, či to výrobca odporúča.

Liatinová panvica na steaky

Liatinové panvice sú klasikou v profesionálnych kuchyniach. Liatina má perfektné tepelnoakumulačné vlastnosti, preto sa používa často aj na výrobu vykurovacích telies. Panvica sa vďaka tomu dlhšie ohrieva, no keď sa raz rozohreje, pečie naozaj intenzívne. Liatinové a oceľové panvice sa musia pred prvým použitím „vypáliť", čo je špeciálna procedúra, ktorá zaistí menšiu priľnavosť a vyššiu životnosť povrchu. Tento proces je potrebné po čase opakovať, no niektoré panvice môžu byť takto ošetrené už z výroby. Liatinové panvice sú masívne, odolné a majú veľmi dlhú životnosť.

Keramická panvica na steaky

Keramický povrch poznáte predovšetkým z kuchynských nožov. Dokážu si veľmi dlho zachovať svoju ostrosť, avšak ak sa raz vytupia, je veľmi ťažké ich nabrúsiť. Keramika je teda vhodnejšia na použitie pri panviciach.

Keramická panvica

Ide o skvelú náhradu za teflón, nakoľko keramický povrch je taktiež nepriľnavý, no nie je za žiadnych okolností škodlivý a neuvoľňuje výpary ani pri vysokých teplotách. Má však, podobne ako teflónový povrch, veľmi nízku životnosť. Navyše, keramický povrch je biely a ľahko sa zafarbí od mastnoty a nečistôt, pričom po niekoľkých použitiach je zafarbenie už nezmývateľné.

Oceľová panvica na steaky

Podobná ako liatinová panvica, má však menšie tepelnoakumulačné vlastnosti. Životnosťou sa vyrovná liatinovej panvici a taktiež je nutné ju pred prvým použitím „vypáliť".

Nerezová panvica na steaky

Vyrobená je z nehrdzavejúcej ocele, ktorá má veľmi odolný povch, no pri vyšších teplotách sa dosť lepí a je priľnavá.

Nerezová panvica

Má vysokú životnosť, no tiež nižšiu tepelnú vodivosť než oceľová či liatinová panvica.

Titánová panvica na steaky

Titánové panvice majú podobné vlastnosti ako oceľové a nerezové až na to, že povrchovú úpravu tvorí špeciálna nepriľnavá titánová vrstva. Sú dobrou alternatívou pre teflónové panvice, nakoľko majú omnoho odolnejší povrch.

Hliníková panvica na steaky

Čistý hliník je zdraviu škodlivý, nakoľko sa uvoľňuje z riadu do potravín a následne dostáva do ľudského tela, kde sa hromadí. Jeho použitie na výrobu kuchynského riadu je preto zakázené predpismi pre bezpečnosť potravín platnými v SR. Namiesto neho sa používa tzv. anodizovaný hliník, ktorý negatívne vlastnosti nemá. Hliník má vynikajúcu tepelnú vodivosť (o niečo menšiu ako meď), je lacný a nenáročný na údržbu. Hliník však často tvorí iba telo panvíc, ktoré majú teflónovú povrchovú úpravu.

Vyberáme z nášho katalógu

Zobraziť produkty v kategórií:

Autor článku

Michal Toma

Som technik telom i dušou. Odmalička ma bavilo rozoberať a skladať rôzne prístroje a zisťovať, ako fungujú. Podobne dokážem rozobrať na súčiastky...


Pridať komentár


Pozrite si aj naše inšpirácie

Paletové sedenie - hodí sa na záhradu i do domácnosti Paletové sedenie - hodí sa na záhradu i do domácnosti

Nábytok z paliet si možno vyrobiť naozaj rýchlo, jednoducho a pomerne lacno. Stačí si prezrieť naše inšpirácie a uveríte, že paletové sedenie je štýlovým doplnkom každého exteriéru aj...

Zrkadlo do predsiene rozhodne patrí Zrkadlo do predsiene rozhodne patrí

Máte vo svojej predsieni zrkadlo? AK vám v nej chýba, mali by ste to čo najskôr napraviť. V galérii nájdete inšpirácie, kam ho do miestnosti umiestniť.

Vyrezávané Halloween tekvice Vyrezávané Halloween tekvice

Viete kedy je Halloween? Už o pár týždňov! A máte už premyslený motív, ktorý tento rok vyrežete na tekvicu? Ak nie, potom sa nemusíte stresovať - pripravili sme pre vás to najlepšie z...



Publikované dňa: 30.10.2018
Hodnotenie článku:
(88.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Reverzná osmóza – najlepší filter pitnej vody Reverzná osmóza – najlepší filter pitnej vody

Tvrdá voda, znečistená voda alebo voda s vysokým obsahom niektorých minerálov či tocínov. Riešením je filtrácia vody. Medzi takéto spôsoby patrí i reverzná osmóza. Čo to reverzná osmóza...

Philips Hue: Smart osvetlenie, v ktorého spoločnosti sa budete cítiť ako v budúcnosti Philips Hue: Smart osvetlenie, v ktorého spoločnosti sa budete cítiť ako v budúcnosti

Inteligentné bezdrôtové osvetlenie pre domácnosť Philips Hue je nielen dizajnovou záležitosťou, ale aj niečím, čo dokáže naozaj spríjemniť každodenné fungovanie. Svetlá si totiž môžete...

KitchenAid Artisan recenzia. Kuchynský robot má bohaté príslušenstvo KitchenAid Artisan recenzia. Kuchynský robot má bohaté príslušenstvo

Štýlový, dizajnový retro kuchynský robot v mimoriadne kvalitnom vyhotovení? To je KitchenAid, prvý a jediný robot s celokovovým telom. V našom článku vám o ňom povieme viac!