Šunkovary na výrobu domácej šunky. Najlepšie sú nerezové

Určite si ešte spomínate na časy domácich zabíjačiek. Vôňa čerstvého mäsa, klobás, jaterníc či tlačenky zaplnila celý dom a tí šikovnejší amatérski mäsiari sa podujali aj na konzervovanie mäsa a výrobu domácej šunky.

Domáca šunky zo šunkovaru

Tradícia zabíjačiek sa postupne z nášho vidieka vytráca, to však neznamená, že musíme byť odkázaní na údeniny plné umelých konzervantov, farbív, škrobu a ktovieakých prísad, ktoré v šunke nemajú čo robiť. Dobrú a čerstvú šunku si môžete vyrobiť s trochou šikovnosti aj doma. Pomôže vám s tým domáci pomocník zvaný šunkovar.

Ako na výrobu domácej šunky

Výroba domácej šunky nie je žiadna nukleárna fyzika. Presné recepty nájdete kade-tade po internete, priblížim vám však základný postup a výber surovín.

Výber surovín

Alfou a omegou je naozaj kvalitné a čo najčerstvejšie mäso. Keďže do domácej šunky nebudete pridávať konzervačné látky, vydrží čerstvá iba niekoľko dní. To je zároveň aj jej najväčšou nevýhodou. Použitím čo najčerstvejšieho mäsa trvanlivosť šunky predĺžite. Nemusíte zďaleka použiť iba bravčové mäso, dobre poslúži aj hovädzie, kuracie či morčacie, ba dokonca je možné použiť aj jemné králičie. Z najčastejšie používaného bravčového mäsa sa hodí stehno, pliecko, prípadne ak chcete šunku mastnejšiu, môžete pridať aj bôčik.

Krájanie bravčového mäsa na domácu šunku

Ďalej budete potrebovať kuchynskú soľ, jej obsah by mal byť cca. 2,5 %; tj. na jeden kilogram mäsa použite 25 g soli. Ak chcete, aby si šunka zachovala krásnu ružovú farbu a nezošedla, môžete použiť tzv. rýchlosoľ, čo je zmes kuchynskej soli a dusitanu sodného (označenie E250), ktorá je určená k predúprave mäsových výrobkov. Táto látka tiež spomaľuje premnoženie baktérií Clostridium botulinum, ktoré vylučujú smrteľný botulotoxín.

Dusitan sodný má však negatívne účinky na ľudské zdravie (tieto účinky je možné vykompenzovať pridaním vitamínov C a E) a zmyslom výroby domácej šunky je dosiahnuť výbornú chuť bez umelých konzervantov, takže je lepšie to najprv skúsiť s kuchynskou soľou.

Ďalej už potrebujete iba lyžičku cukru a deciliter vody. Samozrejme, je to vaša originálna šunka, takže si ju môžete dochutiť čímkoľvek chcete. Skúste napr. červenú papriku, olivy, cesnak, jalovec, bobkový list, rozmarín, tymián, muškátový orech či nakladané bobule zeleného korenia. Niektoré recepty používajú na zjemenie aj mlieko či vajcia. Fantázii sa skutočne medze nekladú.

Pracovný postup

Mäso sa najprv nakrája na väčšie kocky, asi ako na guláš. Čím väčšie kusy ale necháte, tým ťažšie sa budú spolu spájať. Do vhodnej nádoby (napr. misa) klaďte postupne striedavo na vrstvy mäso, pričom každú vrstvu zasypete soľou. Nakoniec pridajte kávovú lyžičku práškového cukru, ktorý vyzdvihne typicky šunkovú arómu a napomôže spojeniu mäsa.

Výroba domácej šunky v šunkovare

Následne musíte vymiesiť mäso rukami za stáleho primiešavania vody. Miešať je nutné cca. pol hodinu, z okrajov mäsa sa bude vylučovať mazľavá hmota – bielkovina. Prácu je možné uľahčiť si kuchynským robotom vybaveným hákmi na miesenie cesta. Na konci miesenia pomôže zobrať malú hrsť mäsa, nakrájať ho na drobno, primiešať k zmesi a opätovne premiesiť. Spojenie mäsa tak bude ešte pevnejšie.

Tu už prichádza na rad spomenutý šunkovar. Mäso je teraz nutné nechať odpočívať počas 48 hodín – môžete ho nechať v uzavretej nádobe alebo naplniť do šunkovaru už v tejto fáze.

Funkcia šunkovaru

Šunkovar je v podstate iba plastová, resp. nerezová nádoba s prítlačným mechanizmom s pružinou. Ten mäso pritlačí a udrží ho pevne pohromade. Mäso sa môže plniť priamo do nádoby, alebo do vrecka, ktoré niektorí výrobcovia dodávajú spolu s nádobou. Vyberanie šunky je tak omnoho jednoduchšie.

Keď si mäso odpočinie, nastane čas šunku uvariť. Šunkovar sa vkladá do vodného kúpeľa v hrnci s teplotou cca. 70 – 80 °C a obsah v ňom sa varí po dobu cca. 1,5 hodiny. Samozrejme, teplota a doba varenia, takisto ako príprava a doba uležania v chladničke závisia od konkrétneho receptu. Dodržať správnu teplotu vám môže pomôcť teplomer integrovaný priamo v šunkovare. Ak v tom vašom nie je, mali by ste si ho dokúpiť – teplota varu by totiž vo väčšine prípadov nemala presiahnuť 80 °C.

Kapacita šunkovaru na výrobu domácej šunky

Čo sa týka kapacity domácich šunkovarov, väčšinou sú dimenzované na 1 – 1,2 kg mäsa. To úplne stačí, pretože ako som už spomenul, nemá zmysel vyrobiť veľa šunky bez konzervantov, pretože po uvarení vydrží iba pár dní. Trvanlivosť domácej šunky môžete zvýšiť použitím najčerstvejšieho možného mäsa, použitím rýchlosoli a stopercentným dodržiavaním hygieny pri príprave surovín.

 Vedeli ste, že v domácom šunkovare si môžete pripraviť aj chutné pečeňové, kačacie či iné paštéty?

Najpredávanejšie modely šunkovarov

Pozrite si aj naše inšpirácie

Biele kuchyne Biele kuchyne

Jednoduchá, jemná, čistá a nadčasová. Presne taká je biela farba, ktorá sa čoraz viac objavuje aj ako farba kuchyne.

Záhradné paletové sedenie Záhradné paletové sedenie

Nábytok z paliet si možno vyrobiť naozaj rýchlo, jednoducho a pomerne lacno. Stačí si prezrieť naše inšpirácie a uveríte, že paletové sedenie na záhradu je štýlovým doplnkom každého...

Originálne stojany na dáždniky Originálne stojany na dáždniky

Aj vaša predsieň si zaslúži nádych originality! Prajavte svoju osobnosť a kreativitu pri výbere doplnkov a dodajte život aj tej najponurejšej vstupnej hale.



Publikované dňa: 17.08.2018
Hodnotenie článku:
(91.2%)

Autor článku

Michal Toma

Som technik telom i dušou. Odmalička ma bavilo rozoberať a skladať rôzne prístroje a zisťovať, ako fungujú. Podobne dokážem rozobrať na súčiastky...

V tejto kategórií nájdete aj:

Delimano Stone Legend CopperLUX - medené hrnce, ktoré šetria peniaze Delimano Stone Legend CopperLUX - medené hrnce, ktoré šetria peniaze

Ak hľadáte pekný dizajn, kvalitný materiál a sadu, vďaka ktorej bude výbava vašej kuchyne kompletná, vyberte si Delimano Stone Legend CopperLUX. Prezradíme vám jej najväčšie výhody i...

Aká je najlepšia grilovacia panvica na steaky? Aká je najlepšia grilovacia panvica na steaky?

Milujete steaky? Okrem chutného mäsa nezabudnite na vhodný spôsob prípravy, ktorého alfou a omegou je kvalitná panvica alebo gril. 

Termoska na jedlo: Kúpte tú najlepšiu podľa recenzií zákazníkov Termoska na jedlo: Kúpte tú najlepšiu podľa recenzií zákazníkov

V uponáhľanej dobre, akú dnes žijeme je nájsť si čas na pokojný obed v skutku zázrakom. Preto nám v mnohých prípadoch nezostáva iná možnosť, ako si nosiť domácu stravu. Najlepšie v...


Komentáre

21/09/2018 16:26
Andrejka

pamatam si z detstva, ze sme parkrat doma varili sunku v podobnom pristroji... bolo to sice asi dost narocne, ale tak chut bola super :) ma niekto skusenost s vymenovanymi modelmi? do ktoreho sa ozaj oplati zainvestovat? celkom sa mi pozdavaju tie nerezove sunkovary..

Pridať komentár