Ako správne grilovať mäso, ryby, zeleninu a syr na drevenom uhlí, elektrickom a plynovom grile

Čo sa vám ako prvé vybaví, keď sa povie leto? Kúpaliská, dovolenky, voľné oblečenie, vysoké teploty, festivaly alebo párty pod holým nebom. Je ešte jedna vec, ktorá neodmysliteľne patrí k letu, a tou sú grilovačky. Charakteristické sú množstvom dobrého jedla, dobrej spoločnosti a zábavy. Môžete si pozvať na záhradu rodinu, priateľov aj susedov. Je to ideálny spôsob, ako spolu vonku tráviť čas a zároveň sa dobre najesť.

Ako správne grilovať mäso

Základom celého grilovania je mať kvalitný gril, chutné suroviny a, samozrejme, dobrú náladu. V dnešnom článku sa budeme venovať práve prvým dvom spomínaným oblastiam. Je viacero typov grilov, u ktorých sa líši aj spôsob grilovania, preto je dôležité vedieť, ako s nimi manipulovať alebo ako dlho sa na nich jedlo pripravuje. Ak ešte nemáte doma žiadny gril a premýšľate nad jeho kúpou, tak vám môže tento článok pomôcť rozhodnúť sa. Zároveň vám poradíme, ako dlho by sa mali jednotlivé druhy mäsa a zeleniny piecť na grile. V závere potom nájdete všeobecné tipy na to, ako sa stať profíkom v grilovaní.

Grilovanie na drevenom uhlí

Bývate v dome, máte veľkú záhradu a zároveň preferujete to pravé grilovanie? Potom je pre vás gril na drevené uhlie ideálnym riešením. Nebudete ničím obmedzovaní a gril môžete ľubovoľne presúvať.

Výhodou tohto typu grilu je tiež to, že si môžete vyberať z rôznych cenových kategórií, od tých úplne najlacnejších až po najdrahšie modely za stovky eur. Záleží na vašich požiadavkách a preferenciách. Nevýhodou tohto grilu, že sa nedá použiť v interiéri, je totiž stavaný len na vonkajšie použitie.

Rozpálenie grilu

Určite ste už počuli, že správne rozpálenie grilu je polovica úspechu. Je to jednoducho pravda – dosiahnete rovnomerné zohrievanie a nič sa vám nepripáli. Základom je čistý gril. Rošt poriadne vyčistite, aby sa naň nepriliepalo jedlo. Na pripálenie použite pár pokrčených listov novín, na to pôjdu suché kúsky dreva a skombinovať ich môžete aj s trochou dreveného uhlia a brikiet. Použitie podpaľovača celý proces urýchli.

Keď máte všetko pripravené, tak môžete zapáliť oheň. Gril ešte neprikrývajte, ale počkajte, kým sa väčšina materiálu chytí a oheň sa zväčší. Keď už bude plameň rozhorený, postupne pridávajte materiál. Keď sa oheň ustáli, ohnisko rozprestrite na plochu celého grilu, aby bolo jedlo zohrievané rovnomerne. Na udržanie rovnakej teploty pridávajte drevo alebo uhlie každých 10 – 15 minút.

Drevo ovplyvňuje chuť jedla

Sami viete, že keď pripravujete jedlo na grile, tak chutí úplne inak, ako klasicky na panvici alebo v rúre. Okrem toho dokážu rôzne druhy dreva upraviť chuť pokrmov rozličným spôsobom. Niektoré druhy dreva sa hodia k príprave mäsa, iné by ste mali preferovať pri grilovaní zeleniny.

  • Dub – keďže dodáva jedlu výraznú dymovú chuť, tak sa hodí hlavne k príprave červeného mäsa a rýb. Oceníte to najmä pri kvalitne pripravenom steaku.
  • Jelša – vďaka nej má pripravený pokrm sladký nádych, preto sa hodí predovšetkým k divine a rybám.
  • Javor – nie je až tak výrazne voňajúcim drevom a používa sa pri grilovaní syra, hydinového mäsa, zeleniny alebo bravčového mäsa.
  • Čerešňa – drevo z čerešne pridáva sladkú, až ovocnú chuť. To sa hodí k akémukoľvek druhu mäsa.
  • Jabloň – chuť jedla pripravená na jabloňovom dreve je ešte sladšia a výraznejšia. Odporúčame ho použiť na prípravu hovädzieho a bravčového mäsa.

Gril na drevené uhlie

Ako správne grilovať na drevenom uhlí

Ku grilom fungujúcim na drevené uhlie máme pre vás ešte pár tipov. Alebo lepšie povedané, vopred vás upozorníme na chyby, ktoré ľudia často robia.

Ako prvé – vždy grilujte len na žeravých uhlíkoch. Dôležitý je pre vás dym a teplo, nie priamy oheň. Jedlo len pripálite na vrchu, zatiaľ čo uprostred ešte nebude upravené. Tento spôsob je nezdravý, takže si na to radšej dávajte pozor. Na otáčanie pripravovaného jedla používajte drevené kliešte. V mäse zostane všetka šťava a nestane sa vám, že by vám niečo spadlo do ohniska.

To, či je gril dostatočne rozpálený, zistíte jednoducho – ak mäso pri kontakte s roštom zasyčí, môžete ho začať pripravovať. V opačnom prípade ešte pár minút počkajte. Aby sa povrch mäsa nespálil, potrite ho kvalitným olejom.

Používanie elektrického grilu

Elektrický gril je na používanie asi najjednoduchší typ. Viete ho použiť v interiéri aj exteriéri. Vhodný je aj na používanie v byte, takže oproti grilu na uhlie je toto veľká výhoda. Tiež nemusíte čakať, kým sa rozhorí a nebude z neho toľko neporiadku. Dôležité je mať kvalitný gril, na ktorý sa môžete spoľahnúť a vydrží vám dlhé roky.

Sú dva základné typy elektrických grilov – kontaktné a barbecue. Kontaktný gril je ten zatvárací, kde poukladáte pripravené suroviny a zavriete. Jedlo sa tak bude pripravovať rovnomerne, z oboch strán naraz. Barbecue gril je klasický, jedlo sa zohrieva len z jednej strany a je potrebné ho sledovať a otáčať.

Tipy k výberu a používaniu elektrického grilu

Ako uspieť pri grilovaní a očariť svojich hostí? Všetko to začína už v obchode, kde si gril budete vyberať. Za kvalitu si budete musieť niečo priplatiť, preto na grile nešetrite. Ideálne je zvoliť cenu niekde v strede – dobrý výkon za prijateľnú cenu. Tiež stavte na overené značky, ktoré sú známe a prečítali ste si o nich dobré recenzie.

Základom grilovania na elektrickom grile je rozpálenie na vhodnú teplotu a použitie kvalitného oleja. Aspoň pol hodinu pred začiatkom grilovania si vyberte mäso z chladničky, aby nebolo také studené. Mäso by sa malo marinovať aspoň pár hodín. Tesne pred grilovaním ho zbavte nadbytočnej marinády, hlavne ak je medová alebo cukrová a mohla by sa pripáliť.

Keď už bude na grile, tak ho otáčajte drevenými alebo plastovými kliešťami, aby ste nepoškodili povrch grilu. Hotové mäso uložte na čistý tanier (nie na ten, kde bolo v surovom stave) a nechajte ho pár minút odstáť. Tuk orezávajte až po ugrilovaní, to dodá mäsu lepšiu chuť. Ak chcete, aby bolo kuracie mäso šťavnatejšie, tak ho grilujte aj s kožou.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie elektrické grily

Plynový gril – výhody, nevýhody a použitie

Investícia do plynového grilu je vyššia, no tí, čo sa rozhodli pre tento typ, si ho nevedia vynachváliť. Jeho najväčšou výhodou je komfort, či už pri príprave alebo samotnom používaní. Pokiaľ je vonku bezvetrie, nebude trvať ani 10 minút a plynový gril je pripravený na používanie. Aké sú všetky výhody plynového grilu?

  • Správna teplota – pri grilovaní na uhlí je dosť ťažké udržiavať ideálnu teplotu a rovnomerný plameň. Pri plynových a elektrických griloch to nie je problém – prostredníctvom tlačidla si viete teplotu jednoducho nastaviť aj regulovať. Plusom je aj výklopná drôtená polica pod vekom, ktorá slúži na prípravu šťavnatých steakov.
  • Výkon – plynový gril je poriadne výkonný prístroj. Pri štyroch horákoch je to 15 kW tepelného výkonu, čo je omnoho viac, než iné typy grilov alebo klasická rúra na pečenie.
  • Nechýbajú plamene a dym – možno vám pri elektrickom a plynovom grile vadí, že to nemá tú správnu atmosféru grilovačky. Chýba oheň, dym a praskajúce drevo. No aj pri plynovom grile, keď začne stekať tuk z mäsa, sa oheň v horákoch vznieti a začne dymiť.
  • Jednoduchá údržba – keď dogrilujete, len otočíte plynové ventily a gril je vypnutý. Tuk, ktorý sa z mäsa uvoľnil. zabezpečuje nelepivosť roštu. Vnútornú časť grilu a horáky stačí vyčistiť raz za čas, takže ak vám robí problém náročná údržba klasického grilu, plynový gril je pre vás ideálnou voľbou.

Postup grilovania

Ako prvé umiestnite plynový gril na vhodné miesto v exteriéri. Najlepší je pevný a rovný povrch, ideálna je na to terasa. Uistite sa, že je gril čistý, nádrž plná a všetky horáky sú v poriadku. Vtedy môžete gril zapáliť. Každý gril sa zapaľuje na inom princípe, takže dodržiavajte pokyny od výrobcu a buďte opatrní.

Po zapálení musíte počkať na tú správnu teplotu, no netrvá to dlho. Teplota by mala dosiahnuť 300 stupňov Celzia. Otvorte veko a poukladajte všetky potraviny na gril. Pri grilovaní mäsa začne odkvapkávať tuk, ktorý by sa mal zachytávať do misky. Potraviny pravidelne otáčajte a keď je všetko hotové, gril vypnite a počkajte, pokým úplne vychladne. Až potom sa môžete pustiť do ďalšej manipulácie.

Spôsoby grilovania

Sú dva základne spôsoby, ako môžete potraviny na plynovom grile pripravovať – priame a nepriame grilovanie. Pri pamom grilovaní nastavte gril podľa vyššie spomínaného postupu. Nechajte mäso a zeleninu grilovať asi 30 minút z jednej strany a potom ho otočte. Dôležité je, aby bolo veko stále zatvorené. Odklopte ho len pri otáčaní alebo kontrole surovín.

Nepriame grilovanie je určené hlavne pre jedlá, ktoré sa pripravujú dlhšie a potrebujú byť dostatočne prepečené. Prebieha to tak, že gril stiahnete na nižšiu teplotu. Zostanú zapnuté len bočné horáky, aby došlo k lepšej cirkulácii vzduchu. Mäso a ďalšie potraviny sú tak ugrilované rovnomernejšie.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie záhradné grily

Ako správne grilovať jednotlivé druhy mäsa, zeleninu a syr

Niektoré druhy mäsa a zeleniny sa musia pripravovať dlhšie, niektoré sú pripravené za chvíľku. Tiež je dôležité to, akú časť mäsa si vyberiete a ako často ho treba na grile otáčať.

Bravčové mäso

Najviac obľúbený druh mäsa, ktorý nájdete na každej grilovačke, je bravčové. Výhodou je jeho šťavnatosť, krehkosť a plná chuť. Má tiež vyššie percento tuku, čo ponúka viacero možností úpravy a pri grilovaní sa nepresuší. Na grilovanie sú najlepšie steaky z plátkov čistého mäsa alebo špízy z kolena. Odporúča sa použiť aj chrbát a stehná, pretože tam je najviac tuku, rovnako aj na rebierkach a bôčiku.

Ako správne grilovať bravčové mäso? Dĺžka prípravy záleží hlavne na konkrétnom type a hrúbke. Steaky potrebujú z každej strany aspoň 6 minút, zatiaľ čo tenšie kusy 3 minúty z každej strany. Pri bravčovom je dôležité, aby bolo dostatočne prepečené. Snažte sa udržiavať nižšiu teplotu na grile a mäso piecť pomaly, aby sa zabránilo jeho vyschnutiu.

Hovädzie mäso

Je o trošku „exkluzívnejšie“ ako bravčové mäso a pripravené na grile chutí lahodne. O všetkom rozhoduje hlavne kvalita mäsa. Odvíja sa to od chovu, veku a hmotnosti zvieraťa, aj od stupňa vyzretia mäsa. Hovädzie mäso na grilovanie by malo mať tmavočervenú farbu a malo by byť dostatočne vyzreté. Plátky hovädzieho mäsa a sviečková sú najkrehkejšie a zároveň najchutnejšie. Pripravujú sa z nich steaky tej najlepšej kvality. Roastbeef, bok a rebrá sú lacnejšie varianty.

Pri príprave hovädzieho mäsa sa nehodí používať veľa korenia, prekryje to jeho pravú chuť. Jemne ho osoľte a použite len čierne korenie. Plátky mäsa by mali byť hrubé maximálne 5 centimetrov, aby pri grilovaní nevyschli a zároveň sa dostatočne ugrilovali. Doba prípravy závisí od toho, akú chuť preferujete – môže to byť od 2 do 7 minút z každej strany. Mäso nepodávajte hneď, ale nechajte ho pár minút odstáť.

Hydina

Kura, morčacie alebo kačacie prsia, všetky tieto druhy mäsa sa pripravujú podobne. Na grile nemusia byť veľmi dlho, pretože sa rýchlo prepečú a aj napriek tomu zostanú šťavnaté. Zároveň si ich viete pripraviť na množstvo rôznych spôsobov a nestane sa, že by to niekomu nechutilo.

Ako správne grilovať kuracie stehná

Pred grilovaním je dobré tieto druhy mäsa marinovať maximálne 3 hodiny, aby ste zabránili presušeniu. Rovnako ho narežte a chuť marinády prenikne až do vnútra. Dĺžka grilovania potom závisí od hrúbky mäsa, no hydina potrebuje aspoň 5 až 10 minút z každej strany. Malo by byť dostatočne prepečené a ak z neho tečie po prepichnutí číra tekutina, tak ho môžete podávať. Ak by z neho tiekla krv, tak musíte nechať mäso ešte pár minút na grile.

Jahňacie mäso

Rovnako ako pri hovädzine aj pri jahňacom mäse platí, že je najlepšie pre pôžitkárov a tých, ktorí si potrpia na kvalitu. Tento typ mäsa je v kombinácii s bylinkami harmóniou chutí. Na grilovanie je vhodný chrbát, rameno, kotlety zo sviečkovej alebo stehno. Aby ste si boli pri nákupe istí kvalitou mäsa, skontrolujte jeho farbu – musí byť svetloružové s belavým tukom.

Chuť mäsa bude jemnejšia, ak pred grilovaním odstránite tukovú vrstvu. K jahňaciemu sa najviac hodia provensálske bylinky (tymian, rozmarín, cesnak). Kotletky by sa nemali prepiecť úplne, takže im stačia aj 3 minúty na grile z každej strany. Stehno a chrbát potrebujú viac času, aspoň 20 minút. Mäso podávajte a konzumujte vždy čerstvé, priamo z grilu.

Ryby

Ak nemáte radi prejedanie sa a jedenie ťažkých jedál počas horúcich dní, potom grilované ryby alebo iné morské plody sú pre vás ideálnou voľbou! Grilovaná zelenina a losos alebo iná ryba, ktorú preferujete, vás dokážu zasýtiť, no zároveň vám nezaťažia žalúdok a stále sa budete cítiť ľahko. Je to aj vďaka tomu, že ryby obsahujú množstvo zdravých tukov.

Na marinovanie rýb sa hodia najmä tekuté marinády z oleja, jablkového octu alebo sójovej omáčky. Chuť im môžete dodať aj s citrónovou, limetkovou alebo pomarančovou šťavou. Aby ste mäso nespálili alebo nevysušili, umiestnite rošt vyššie než zvyčajne. Doba grilovania sa pohybuje od 6 do 10 minút. Pri grilovaní rýb v celku by ste ich mali nechať na grile aspoň 15 – 20 minút. To je spôsob, ako si pripraviť napríklad pstruha. Krevety sú hotové do 5 minút.

Zelenina

Nič sa nehodí na leto ako príloha viac ako grilovaná zelenina. Zároveň tým ušetríte čas, pretože ju môžete pripravovať priamo s mäsom. Na grilovanie sa najviac hodia zemiaky, paprika, paradajky, huby, cuketa, baklažán, fenikel a kukurica. Všetky tieto druhy zeleniny by ste mali nechať na grile o čosi dlhšie než mäso, aby sa poriadne prepiekli a zmäkli. Ideálne je, ak zeleninu dáte na gril o 10 – 20 minút skôr. Najdlhšie sa pripravujú zemiaky, tie je lepšie predvariť.

Ako správne grilovať zeleninu

Ako správne grilovať zeleninu? Pevnejšie druhy zeleniny by mali ísť do stredu roštu, kde je najviac teplo. Po krajoch umiestnite tenké plátky húb, cukety alebo plátky mäsa. Ak chcete vyskúšať marinovať aj zeleninu, tak najchutnejšie sú olejové alebo sójové omáčky. Do nich umiestnite zeleninu na pár hodín a môžete ju potierať marinádou aj počas grilovania. Zeleninu musíte každých pár minút otáčať, aby sa pripravila rovnomerne a nepripaľovala sa.

Grilovanie syra

V tomto prípade veľmi záleží na tom, aký typ si vyberiete. Štruktúra syra, ktorý sa chystáte grilovať, by mala byť pevnejšia a syr by mal vydržať vyššie teploty. Vyhnite sa taveným syrom, čerstvým kozím syrom a mozzarelle. Tá spolu s balkánskym syrom patrí len do šalátu. Orientujte sa na syry, ktoré majú silnejšiu kôrku alebo ušľachtilú pleseň.

A ako správne grilovať syr? Vždy by ste mali mať po ruke alobal, na ktorý syr položíte. Hermelín neprekrajujte napoly, ale radšej ho zabaľte do alobalu, prípadne mu môžete vytvoriť vaničku s dostatočne vysokým okrajom. Syr vyberte s predstihom z chladničky a pred grilovaním by mal mať izbovú teplotu. Nepichajte doň vidličkou a obracajte ho drevenými alebo plastovými kliešťami. Syr môžete dochutiť cesnakom so soľou alebo čerstvými bylinkami. Hermelín by sa mal grilovať 5 až 10 minút, halloumi 8 minút z každej strany.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie grilovacie náčinie

Zobraziť produkty v kategórií:

Autor článku

Kristína Kováliková

Som študentkou odboru manažment na Žilinskej univerzite. Vo voľnom čase sa venujem práve písaniu článkov, sledovaniu aktuálneho diania a tým...


Komentáre

18/07/2021 16:39
Jaroslava

Ďakujem za super článok, aspoň mám prehľad o rôznych druhoch grilov a ako ktorý používať. Ja mám lacný gril Orava EG-200, pretože som hľadala elektrický stolný gril na občasné použitie. S týmto grilom som veľmi spokojná, pretože mi zakaždým pekne upečie mäso, pripravujem najmä hovädzie hamburgery, ktoré zbožňuje manžel a tiež kuracie mäsko v marináde, ktoré zas mám v obľube ja. :-) Skúšala som opekať aj žemle, chlieb a ďalšie pečivo, no a výsledok bol veľmi dobrý. Výborné sú aj zapekačky či panni. Škoda, že výrobca nepribalil dlhší kábel, ale to je len malý detail. Gril je skladný, rýchlo nahrieva a skvelé sú aj nádoby na vytekajúci olej alebo šťavu z mäsa. Gril sa ľahko čistí, napriek tomu, že platne sa nedajú vyberať. Žiadne negatíva som na grile neobjavila a teším sa na ďalšie pokrmy, ktoré s ním budem pripravovať. Ak hľadáte jednoduchý elektrický gril do domácnosti za nízku cenu, tento určite odporúčam.

Pridať komentár


Pozrite si aj naše inšpirácie

Záhradný altánok – oceníte ho v lete i na jeseň Záhradný altánok – oceníte ho v lete i na jeseň

Uvažujete nad záhradným altánkom? Určite si ho do svojej záhrady zaobstarajte. Stane sa pre vás oázou pokoja a miestom symbolizujúcim oddych.

Vyrezávané Halloween tekvice Vyrezávané Halloween tekvice

Viete kedy je Halloween? Už o pár týždňov! A máte už premyslený motív, ktorý tento rok vyrežete na tekvicu? Ak nie, potom sa nemusíte stresovať - pripravili sme pre vás to najlepšie z...

Fialová kúpeľňa – pôsobí luxusne a odvážne Fialová kúpeľňa – pôsobí luxusne a odvážne

Fialová farba je dlhé roky spájaná s luxusom a kráľovským prostredím. Kedysi totiž nebolo jednoduché vyrobiť fialové farbivo, preto bolo veľmi vzácne. Napriek tomu, že dnes je už fialová...



Publikované dňa: 30.06.2021
Hodnotenie článku:
(90.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Najlepšia zaváraná cvikla s chrenom, s feniklom a anízom, s jablkami – zaváranie v rúre či mikrovlnkeNajlepšia zaváraná cvikla s chrenom, s feniklom a anízom, s jablkami – zaváranie v rúre či mikrovlnke

Poznáme rôzne spôsoby zakonzervovania cvikly – okrem zavárania je to sušenie, nakladanie alebo zamrazenie. Ako správne cviklu zavárať?

Larvy komára (a iného hmyzu) v bazéne – ako sa ich zbaviťLarvy komára (a iného hmyzu) v bazéne – ako sa ich zbaviť

Sterilizované paradajky bez nálevu, zavárané vo vlastnej šťave, s cibuľou – receptySterilizované paradajky bez nálevu, zavárané vo vlastnej šťave, s cibuľou – recepty

Paradajky sú využiteľné všakovakými spôsobmi – zavárané, sušené, v omáčke, ako džús či pretlak. Stačí si vybrať.