Najlepšie pomalé hrnce - Slow cooker na pomalé varenie

Niekto by okamžite mohol namietať, že pomalá príprava jedla do kuchyne v dnešnej dobe nepatrí a že všetko musí šliapať rýchlo a svižne. Možno áno, možno nie. Pomalé varenie má svoje výhody a rozhodne nejde o nejaký moderný výmysel.

Slow cooker - pomalý hrniec

Pomalé hrnce v kuchyni teda majú svoj význam. Aby ste vedeli prečo sú pomalé hrnce skvelým pomocníkom v kuchyni a zároveň vedeli, ako si vybrať ten najlepší, prečítajte si naše tipy a rady.

Obľúbené produkty

Čo je to pomalý hrniec?

Samozrejme, rýchlosť do kuchyne bez pochyby patrí a stále je nutnosťou. Predsa len, konzumná spoločnosť a celkovo gastronómia si rýchlu prípravu jedla vyžaduje. Pomalý hrniec je ale drobnou výnimkou.

Hrniec na prvý pohľad nepôsobí nijak výnimočne. Možno ho prirovnať ku klasickému hrncu. Rozdiel nastáva až v jeho konštrukcii. Skladá sa z vyberateľnej nádoby, pokrievky a samozrejme nechýbajú ovládacie prvky ako termostat či časovač. U niektorých hrncov dokonca možno nastaviť automatické vypnutie či naopak automatický štart. A zásadný rozdiel je ten, že pomalý hrniec je napájaný cez elektrickú sieť.

Ako funguje príprava pokrmov?

Pomalá príprava jedla v pomalom hrnci má množstvo výhod, ktoré si ešte neskôr priblížime. No princíp prípravy pokrmu je v skutku jednoduchý. Všetky suroviny pripravujete v jednom hrnci. Nič nepridávate za pochodu. V jednoduchosti, jedlo pripravujete tak ako vždy. S tým rozdielom, že všetko vložíte do nádoby naraz a nastavíte pomalý hrniec. Na internete nájdete množstvo receptov pre prípravu pokrmov za pomoci pomalého hrnca.

Varenie kuracieho v pomalom hrnci

Hrniec je zapojený do elektrickej siete a podľa druhu pokrmu sa jedlo pripravuje 3 až 12 hodín pri konštantnej a nízkej teplote okolo 90 °C. Ideálne pre ľudí, ktorí sú napríklad dlhšie v práci a domov chcú prísť na teplý obed. Samozrejme, ak si potrpíte na rýchlosť, v hrnci môžete pripravovať pokrm, ktorý budete podávať neskôr a zatiaľ pripravovať iný chod.

Hlavné výhody pomalého hrnca

  • Pomalá príprava jedla pri nižšej teplote pomáha k lepšej chuti jedla ako aj k zachovaniu prospešných látok, vitamínov či minerálov. Mäso je šťavnaté a chuť výraznejšia.
  • Jednoduchosť, ktorou oplýva príprava pokrmov v pomalom hrnci je neporovnateľná. Stačí všetko nakrájať, dochutiť, vložiť do hrnca, zapnúť a najbližších pár hodín sa nemusíte o varenie starať.
  • Jedlo sa v hrnci nepripáli.
  • Prípravu jedla si môžete načasovať na príchod z práce domov.
  • Šetríte energiu. Pomalý hrniec má omnoho menšiu spotrebu elektrickej energie ako väčšina podobných tepelných spotrebičov.
  • V pomalom hrnci môžete pripravovať mäso, ryby, polievky či pokrmy ako guláš, sviečkovú alebo vývar. Pomalý hrniec má v kuchyni naozaj široké využitie.

Ako vybrať pomalý hrniec

Pri samotnom výbere nie je veľa parametrov, ktoré by vás mohli zmiasť. Dôležité je myslieť na potreby, ktoré máte. V tomto prípade predovšetkým objem pripravovaného pokrmu. Myslite teda na objem nádoby, takisto aj príkon, no a potom sú tu určité prídavné funkcie, ktoré vám prípravu pokrmu značne uľahčia.

Objem nádoby

Počet porcií a množstvo jedla, ktoré chcete pripravovať vám predurčí práve objem nádoby samotného pomalého hrnca. Nie je pravdou, že väčší hrniec automaticky znamená aj vyššiu cenu. Objem nádoby sa pohybuje od 3 do 6,5 litra. Ak vám postačí menší hrniec, je to dobrá voľba.

Pomalý hrniec s veľkým objemom

Zároveň však za podobnú cenu zoženiete aj hrniec s väčším objemom. Preto odporúčame radšej hrniec s väčším objemom nádoby. Nikdy neviete, kedy sa môže hodiť.

Príkon

Príkon je parametrom, ktorý súvisí s prípravou jedla a takisto so spotrebou energie. Ak je príkon vyšší, pomalý hrniec sa rýchlejšie zahreje a takisto je príprava o čosi kratšia. To však nie je v tomto prípade dôležité. Nižší príkon síce pokrm pripraví pomalšie, čo je cieľom, no zároveň má omnoho nižšiu spotrebu. Príkon okolo 250 až 350 wattov je teda ideálnym.

Funkcie

  • Regulácia teploty
  • Časovač
  • Automatické vypnutie
  • Funkcia ohrevu

Tieto funkcie by rozhodne mali byť súčasťou každého pomalého hrnca. Za pomoci digitálneho panela by ste teda mali vedieť nastaviť potrebné parametre pre dôkladnú prípravu pokrmu. Takisto umývateľná nádoba v umývačke riadu vám dokáže prácu značne zjednodušiť.

Najlepšie pomalé hrnce

Princíp na akom fungujú pomalé hrnce nie je ničím náročný. Preto sa pri výbere oplatí vsadiť predovšetkým na skúsenosti a referencie ostatných užívateľov, ktorí majú s takýmto zariadením skúsenosti. Ponúkame vám preto tie najlepšie pomalé hrnce, aké na trhu nájdete. Zároveň vám ponúkame aj návody, ako si takýto hrniec vybrať a aké parametre sledovať.

Zobraziť produkty v kategórií:

Autor článku

Denis Ruščák

Večný študent! Veď predsa o tom život je. Permanentné nadobúdanie nových poznatkov, informácií a skúšanie všetkého čo je nové. Každý okamih bežného...


Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Žlté kuchyne – potešia oko i ducha Žlté kuchyne – potešia oko i ducha

Žltá farba má mnoho pozitív – nielenže je optimistická a zlepšuje náladu, ale tiež dokáže zosvetliť a otepliť interiér a zväčšiť priestor. Hovorí sa však aj to, že vzbudzuje chuť do...

Modrá kúpeľňa dodá vášmu bytu šmrnc Modrá kúpeľňa dodá vášmu bytu šmrnc

Modrá sa s kúpeľňami spája už nejaký ten čas. Že sa jej nemusíte pri zariaďovaní kúpeľne vôbec obávať vás presvedčia naše foto inšpirácie. Do komentárov nám nezabudnite poslať fotky...

Čierna kúpeľňa – vyzerá lepšie ako by sa mohlo zdať Čierna kúpeľňa – vyzerá lepšie ako by sa mohlo zdať

Čiernu v kúpeľni si nevie mnoho ľudí ani len predstaviť. A to aj napriek tomu, že pôsobí vskutku elegantne a nadčasovo. Nechajte sa inšpirovať.



Publikované dňa: 30.08.2018
Hodnotenie článku:
(90.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Ako vybrať najlepší mixér na smoothie? Ako vybrať najlepší mixér na smoothie?

Vyberte si toho najlepšieho pomocníka na prípravu smoothies nápojov a čerstvé ovocie a zelenina sa stanú súčasťou vášho jedálnička každý deň. Na čo sa pri výbere smoothie mixéra zamerať?

Ako vybrať najlepší kapsulový kávovar? Ako vybrať najlepší kapsulový kávovar?

Výhodou kapsulových kávovarov je predovšetkým   jednoduchosť ich obsluhy a rýchlosť prípravy kávy. Poradíme vám, ako si vybrať najlepší kapsulový kávovar do domácnosti.

Ako vybrať elektrický kuchynský krájač na chlieb, mäso či šunku? Poradia recenzie a testy Ako vybrať elektrický kuchynský krájač na chlieb, mäso či šunku? Poradia recenzie a testy

Elektrický krájač si poradí so zeleninou, šunkou či mäsom. S týmto skvelým pomocníkom už nebudete mať problém odrezať rovný krajec chleba. Pomôžeme vám si vybrať.