Ako spoznať najlepšie tlakové hrnce? Poradíme vám!

Tlakový hrniec mal kedysi v slovenských kuchyniach stabilné miesto. S príchodom moderných trendov vo varení sa však používame čoraz menej. Našťastie z pultov predajní a z pomyselných regálov internetových obchodov tieto hrnce úplne nevymizli a kúpite ich v rôznych moderných prevedeniach.

Najlepší tlakový hrniec

Používaním tlakového hrnca totiž ušetríte značné množstvo energie a času. Prečítajte si, ako vybrať ten správny model, ktorý bude vyhovovať vašim potrebám.

Obľúbené tlakové hrnce

Princíp tlakového hrnca

Tlakový hrniec zostrojil už v roku 1679 francúzsky fyzik Denis Papin (odtiaľ názov „papiňák“). Je to v podstate tlaková nádoba s odnímateľným deklom (pokrievkou), ktorá je opatrená niekoľkými regulačnými a bezpečnostnými prvkami.

Pri varení v bežnom hrnci voda, resp. štava z potravín uniká von vo forme výparov, čím sa stráca obrovské množstvo tepla. Varením v tlakovom hrnci tieto výpary cirkulujú a teplo sa v hrnci akumuluje, namiesto toho, aby unikalo von. Prvou výhodou tlakového hrnca teda je, že s ním ušetríte energiu. Vplyvom neustáleho ohrevu hrnca sa výpary ďalej rozpínajú, čím stúpa aj tlak vo vnútri hrnca.

Druhou výhodou teda je, že hrniec pracuje s vyšším tlakom. Prečo je to lepšie? Pri bežnom atmosférickom tlaku (otvorený hrniec) vrie voda pri teplote 100 °C – toto je teda zároveň aj najvyššia teplota, pri ktorej môžete v hrnci potraviny variť. Pri vyššom tlaku sa ale bod varu vody zvyšuje – v tlakovom hrnci je to cca. 120 – 140 °C. Potraviny v tlakovom hrnci teda môžete variť pri vyššej teplote, čím sa skráti aj doba ich varenia.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie tlakové hrnce

Využitie a výhody tlakového hrnca

Tlakové hrnce majú všestranné využitie, rozhodne ním nie je iba dusenie ryže či mäsa, ale aj:

  • rýchla príprava hlbokozmrazených potravín (napr. mrazená zelenina v zime)
  • zaváranie – sterilizácia zeleniny, ovocia, džemov a pod. (používajte čo najväčšie hrnce)
  • príprava viacerých druhov jedla naraz pomocou oddeľovacej prepážky (nemusí byť súčasťou balenia každého hrnca)

Varenie jedla v tlakovom hrnci

Varenie v tlakovom hrnci má mnoho výhod. Okrem šetrenia energie je výhodou aj už spomínaná kratšia doba varenia. A že je to nejaké skrátenie, veď môžete ušetriť až 75 % času. Tak napríklad bravčové mäso v bežnom hrnci dusíte cca. 60 – 70 min, pričom v tlakovom hrnci postačí pol hodinka. Dusenie bielej ryže môžete skrátiť z bežných 20 min na iba 5 min, no a strukoviny, ktoré sú už tradične najnáročnejšie na dobu varenia budú hotové už za tretinu času.

Napr. uvariť šošovicu v bežnom hrnci trvá asi 30 min, v tlakovom 5 až 10 min a veľkú fialovú fazuľu nebudete musieť v hrnci trápiť hodinu a pol – postačí pol hodinka aby zmäkla. Ďalšiu kvapku energie môžete ušetriť tým, že odstavíte ohrev pod hrncom, ale nevypustíte hneď tlak a hrniec necháte pár minút stáť. Využijete tak zbytkové teplo na dovarenie pokrmu, len pozor, aby ste jedlo nerozvarili – správne načasovanie chce trochu cviku.

Ďalšou výhodou tlakového hrnca je, že pri varení sa z jedla nevytráca vlhkosť. Jedlo tak ostane šťavnatejšie, sviežejšie a tiež sa z neho nevytratí toľko vitamínov a minerálnych látok, ako pri bežnom varení.

Tlakový hrniec a bezpečnosť

Pri vyslovení slovného spojenia „tlakový hrniec“ sa mnoho amatérskych kuchárov začne prežehnávať. Sú teda tlakové hrnce skutočne bezpečné? Pravda je, že od čias, kedy si ich pamätáme z kuchýň našich mám a starých mám prešli z hľadiska bezpečnosti aj komfortu obsluhy kus cesty.

Na bežnom tlakovom hrnci nájdete spravidla ovládací ventil na nastavenie varenia bez tlaku, s tlakom, resp. s možnosťou nastavenia úrovne tlaku. Pri jeho prekročení tento ventil odpustí časť pary, až kým tlak neklesne pod požadovanú hodnotu. Bezpečný tlakový hrniec disponuje tiež poistným pretlakovým ventilom, ktorý vypustí prebytočný tlak v prípade, že ovládací ventil zlyhá (napr. ak sa upchá alebo opotrebuje).

Najkvalitnejšie tlakové hrnce

Taktiež by nemala chýbať bezpečnostná poistka proti otvoreniu v prípade, že je hrniec pod tlakom. Nehrozí tak obarenie unikajúcou parou. Dobrý tlakový hrniec má pokrievku s niekoľkonásobnou poistkou a kvalitným tesnením, ktoré zaistia, že pokrievka bude držať pevne a odolá pracovnému tlaku vo vnútri hrnca. Nemusíte však mať obavy, že pri zlyhaní ventilov by došlo k roztrhnutiu hrnca – v tomto prípade totiž zvýšený tlak unikne práve cez tesnenie pokrievky, ktoré je slabšie, než samotný plášť hrnca.

Keďže tlakový hrniec je dosť ťažký, dôležitým bezpečnostným prvkom sú aj pohodlné, pevné a izolované rukoväte. Nezabúdajte však, že hrnce s plastovými rúčkami, ktoré nie sú odnímateľné, nepatria do rúry. Mohli by sa totiž vplyvom tepla roztaviť alebo by sa z nich mohli uvoľniť nebezpečné výpary.

Výkonnosť tllakového hrnca

Tlakový hrniec aj všetky jeho komponenty sú vždy testované na omnoho vyšší tlak, než aký je maximálny možný tlak pri varení. Je nanajvýš dôležité si pred prvým varením naštudovať návod na použitie. Minimalizujete tak bezpečnostné riziko spôsobené prípadnou chybou v obsluhe. Nezabúdajte ani na fakt, že vareniu a manipulácii s tlakovým hrncom by sa mali venovať výlučne dospelé osoby. Ak chcete učiť variť vaše deti, skúste to radšej bezpečnejšie s obyčajným hrncom.

Materiál tlakového hrnca

Najlepším materiálom je, samozrejme, nerezová oceľ. Okrem toho, že je pevná, je aj tvrdá a odolná voči poškriabaniu. Taktiež je antibakteriálna a chuťovo neutrálna – neabsorbuje do seba chute jedla. Existujú aj hrnce z hrubého hliníka s vhodnou povrchovou úpravou (čistý hliník sa nemôže používať na výrobu riadu). Čo sa týka indukčného ohrevu, je lepšie si vopred overiť, či daný hrniec je na konkrétny spôsob ohrevu vhodný.

Tlakové hrnce sú spravidla vhodné na umývanie v umývačke riadu až na niektoré citlivé časti ako pokrievka s bezpečnostnými poistkami alebo tesnenie.

Aký objem hrnca si vybrať?

Pre prípravu jedla v tlakovom hrnci je nutné vždy použiť určité množstvo vody (závisí to od množstva surovín a teploty varenia). Hrniec by ste zároveň nemali naplniť surovinami až po vrch ale iba do cca. dvoch tretín, prípadne ak varíte potraviny, ktoré zväčšujú svoj objem (napr. ryža, cestoviny), napĺňajte ho iba do polovice. Pri výbere hrnca je teda na mieste myslieť aj na určitú rezervu v objeme.

Tlakový hrniec

Bežne zoženiete hrnce od malých s objemom 2,5 l až po väčšie cca. 8-litrové. Ak varíte pre seba, prípadne aj pre partnera alebo partnerku, bude vám stačiť hrniec s objemom do 5 l. Pre bežnú štvočlennú rodinu vyhovie hrniec od 6 l a ak varíte pre veľkú rodinu alebo toho zvyknete zjesť viac, siahnite po hrnci s objemom 8 l.

Ceny tlakových hrncov

Tie úplne najlacnejšie modely tlakových hrncov s malým objemom kúpite už za cenu okolo 50 EUR, za kvalitnejšie dáte 100 EUR a viac. Výnimkou nie sú ani ceny presahujúce 200 EUR za skutočne špičkové výrobky. Pri zvažovaní kúpy lacných tlakových hrncov sa však zamyslite, či nie lepšie zvoliť radšej hrniec od overeného výrobcu kuchynského riadu, pri ktorom budete mať istotu, že je spoľahlivý a bezpečný.

Zobraziť produkty v kategórií:

Autor článku

Michal Toma

Som technik telom i dušou. Odmalička ma bavilo rozoberať a skladať rôzne prístroje a zisťovať, ako fungujú. Podobne dokážem rozobrať na súčiastky...


Komentáre

22/11/2018 23:18
Eva

Tlakový hrniec používame aj my doma a pomerne často kvoli ušetreniu času najma na varenie diviny a rizota a varíme v ňom aspoň 2 krát do týždňa a tak aj výber nového sme zvažovali pomerne dlho lebo objemov, tavrov, veľkostí a výrobcov je ako popisujete kvantum. Vybrali sme si Fissler vitavit s objemom 4,5 l od kuliny a myslím, že to bola veľmi dobrá voľba. Je vyrobený z ušľachtilej nehrdzavejúcej ocele asi ako vačšina ale je vhodný do myčka ako máloktorý a ja neznášam umývanie riadu, takže pre toto sme si ho vybrali. Rozhodne je lepší než ten čo sme mali pred tým.

Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Detská izba pre dievča – nemusí to byť len ružová Detská izba pre dievča – nemusí to byť len ružová

Vyberáte vhodné zariadenie do izby pre svoje dieťa? Chce do svojej izby ružovú, fialovú, bielu, prípadne žltú? V našej galérii nájdete rôzne inšpirácie do detskej izby pre dievča.

Vázy na kvety ako bytové doplnky do obývačky Vázy na kvety ako bytové doplnky do obývačky

Aspoň jednu vázu má doma asi každý. Môže ísť o sklenený kúsok s jednoduchým dizajnom, alebo napríklad o kovovú dekoratívnu vázu. Akú máte doma vy?

Jedáleň - ako súčasť kuchyne či obývačky Jedáleň - ako súčasť kuchyne či obývačky

Túžite po jedálni, ale sa obávate, že ju do svojho malého bytu nenapracete? Nemusíte sa obávať, stačí aj malý priestor na to, aby ste si mohli vytvoriť miesto, kde sa bude rodina...



Publikované dňa: 01.10.2018
Hodnotenie článku:
(90%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Najlepšia kamera do auta s GPS a nočným videním? Xiaomi aj Prestigio Roadrunner 140 Najlepšia kamera do auta s GPS a nočným videním? Xiaomi aj Prestigio Roadrunner 140

Ak trávite veľa času za volantom, určite ste už boli svedkom nejednej nebezpečnej situácie. Kamerový záznam z palubnej kamery v aute vám možno raz príde vhod ako objektívne svedectvo....

Najlepší priemyselný vysávač. Recenzie a test chvália Bosch, Hilti, Makita Najlepší priemyselný vysávač. Recenzie a test chvália Bosch, Hilti, Makita

Priemyselné vysávače nachádzajú využitie nielen na stavbe či v profesionálnych dielňach, ale tiež v garážach či hobby dielňach domácich majstrov. Čo si treba pri ich výbere všímať?

Najlepší elektrický sporák (indukčný, sklokeramický) - Recenzie a test chvália Gorenje, Mora, Beco aj Amica Najlepší elektrický sporák (indukčný, sklokeramický) - Recenzie a test chvália Gorenje, Mora, Beco aj Amica

Elektrické sporáky sú obľúbené najmä v kuchyniach rodinných domov, keďže vyžadujú silnú elektrickú prípojku. Pri výbere sa môžete rozhodnúť medzi liatinovými, sklokeramickými alebo...