Ako sušiť huby, ovocie a zeleninu

Ovocie je výborným zdrojom vitamínom pre naše telo. Jeho spotreba je však dočasná, preto sa snažíme ovocie uskladňovať rôznymi spôsobmi, aby nám vydržalo čo najdlhšie. Najčastejším typom konzervácie je zaváranie.

Sušička ovocia, zeleniny a byliniek

Pri tomto procese sa ovocie varí, čo má neželaní dopad na vitamínovú hodnotu a väčšina vitamínov sa vytráca. Oveľa lepším spôsobom uskladnenia je sušenie. Pri sušení sa zachováva takmer 70% vitamínov z plodu. Sušiť môžeme takmer všetky typy ovocia aj zeleniny.

Pri sušení sa ovocie zbavuje všetkej vody, teda v plode ostáva len výživná sušina. Na dobrom sušenom ovocí si určite pochutnáte počas zimných večerov alebo sa stanú vhodnými prísadami do rôznych koláčov.

Najlepšie sušičky potravín na trhu

Sušenie v rúre

Ovocie môžeme bez väčších problémov sušiť aj v rúre. Na plechy či sitá naukladáme natenko nakrájané zdravé ovocie. Každý druh ovocia si vyžaduje inú teplotu sušenia. V rúre sušíme zväčša pri teplote 65 až 80 stupňov Celzia. Sušenie sa prevádza v troch etapách:

  • prvá etapa trvá približne 2 -3 hodiny a pri teplote 65 stupňov.
  • v druhej etape pridáme teplotu na 70 až 80 stupňov a ovocie sušíme cca 15 hodín
  • tretia etapa spočíva v chladnutí vysušeného ovocia - rúru vypneme a ovocie v nej ponecháme ďalší deň

Sušenie domácich paradajok v rúre

Ak ovocie nebude dostatočne suché, tak ho dosušíme pri teplote 70 - 80 stupňov Celzia. Počas celého sušenia zabezpečujeme vetranie rúry zapnutím ventilátora v rúre alebo medzi dvierka dverí vložíme utierku. Poradie plechov v rúre priebežne meníme, aby sa všetko ovocie vysušilo rovnomerne. Nevýhodu je, že proces je zdĺhavý a minie sa pri ňom veľa energie.

Sušička ovocia

Oveľa ľahším a efektívnejším spôsobom sušenia ovocia je použitie sušičky. Skladá sa z prístroja, z ktorého prúdi teplý a suchý vzduch, niekoľkých sít a poklopu. Na sitá naukladáme nakrájané ovocie a umiestnime ich na zdroj teplého vzduchu. Sitá zakryjeme vrchnákom a prístroj zapneme.

Existujú sušičky, v ktorých ešte sušenie neprebieha automaticky a nemôžete si zvoliť dobu sušenia, preto vám odporúčame siahať po tým, ktoré tieto základné funkcie obsahujú. Sušenie trvá zvyčajne niekoľko hodín. Vysušené ovocie môžete rovno uskladniť, a to v zaváraninovej fľaši alebo papierovom vrecúšku na chladnom a suchom mieste.

Pomocou sušičky si môžete vyrobiť aj zdravú domácu vegetu bez glutamanu. Ak vás tento domáci spotrebič zaujal, potom vám poradíme aj to, aké parametre by mala spĺňať nová sušička ovocia.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie sušičky potravín

Rady pre efektívnejšie sušenie

  • ak chceme, aby si ovocie zachovalo svoju pôvodnú pestrú farbu, môžeme ho pred sušením namočiť do vody s citrónovou šťavou
  • tým, že je proces sušenia naozaj ukončený si môžeme skontrolovať tým, že po stlačení plodu nevyteká žiadna tekutina a vnútro je suché.
  • bylinky sú nenáročné na sušenie. Môžete ich sušiť na vzduchu, buď uviazané vo viazankách či rozprestreté na podnose. Sušte ich však v tieni, zachovajú si tým oveľa viac aromatických látok.

Sušenie byliniek v zväzkoch

Uskladnenie sušeného ovocia a zeleniny

Ovocie a zelenina, ktoré sa podrobilo sušeniu má veľký sklon pohlcovať vlhkosť  zo vzduchu. Miesto jeho uskladnenia si určite vyberajte starostlivo. Najvhodnejšie sú vzduchotesné alebo mraziace nádoby, ktoré chránia ovocie a zeleninu pred hmyzom a prípadnými plesňami.

Pri dlhodobom uskladňovaní je menej vhodné použiť látkové vrecká. Okrem vlhkosti môžu do plodov preniknúť aj mole.

Vyberáme z nášho katalógu

Ako využiť sušené ovocie a zeleninu?

Okrem bežnej konzumácie môžete využiť sušené ovocie a zeleninu na spestrenie niektorých jedál. Ovocie môžete ho pridať do raňajkových cereálií či do jogurtu. Taktiež do niektorých nápojov, ako je červené víno či čaj. Je výbornou surovinou do koláčov a rôznych iných dezertov. V prípade zeleniny je možnosť pridávania do hlavných jedál či polievok.

Pozrite si aj naše inšpirácie

Detské ihrisko z pneumatík Detské ihrisko z pneumatík

Patríke aj vy k milovníkom recyklácie nepoužívaných vecí a máte aspoň trošku manuálnej zručnosti? Potom čítajte ďalej! Aj vy si totiž môžete doma svojpomocne vyrobiť originálne, lacné a...

Biele kuchyne Biele kuchyne

Jednoduchá, jemná, čistá a nadčasová. Presne taká je biela farba, ktorá sa čoraz viac objavuje aj ako farba kuchyne.

Červená obývačka Červená obývačka

Túžite po obývačke, z ktorej bude sálať radosť a energia? Vymeňte biele, šedé a béžové farby za červenú a dodajte jej nový život v horúcich odtieňoch! Vaša obývačka sa zmení na nepoznanie.

Zobraziť produkty v kategórií:



Publikované dňa: 04.07.2017
Hodnotenie článku:
(87%)

Autor článku

Redakcia TopByvanie.sk

Pravidelne Vám prinášame všetky zaujímavosti zo sveta tých najnovších trendov v bývaní a záhrade. Sledujte nás a nič vám neunikne :-)

V tejto kategórií nájdete aj:

Ako zazimovať vírivku? Svojpomocne či zavolať odborníka? Ako zazimovať vírivku? Svojpomocne či zavolať odborníka?

Zazimovanie vírivky sa môže zdať niekomu ako zvláštny úkon. V tomto článku sa dozviete, aké sú na to dôvody a na čo pri tejto činnosti nezabudnúť. Prečítajte si naše rady a nezabudnete...

Ako vybrať komínovú hlavicu. Rotačné nie sú najlacnejšie Ako vybrať komínovú hlavicu. Rotačné nie sú najlacnejšie

Ako zazimovať letný šatník? Pomôžu úložné boxy a vákuové obaly Ako zazimovať letný šatník? Pomôžu úložné boxy a vákuové obaly

Teplé letné dni sú nenávratne preč. Zazimovanie letného oblečenia preto netreba vôbec odkladať. Kam však uložiť množstvo oblečenia, s ktorým máme plány aj budúci rok? Poradíme vám!


Komentáre

07/09/2017 13:45
Jana

Ovocie suším pravidelne, používam na to sušičku ovocia a neviem si vynachváliť.

Pridať komentár