Ako sušiť huby, ovocie a zeleninu

Ovocie je výborným zdrojom vitamínom pre naše telo. Jeho spotreba je však dočasná, preto sa snažíme ovocie uskladňovať rôznymi spôsobmi, aby nám vydržalo čo najdlhšie. Najčastejším typom konzervácie je zaváranie.

Sušička ovocia, zeleniny a byliniek

Pri tomto procese sa ovocie varí, čo má neželaní dopad na vitamínovú hodnotu a väčšina vitamínov sa vytráca. Oveľa lepším spôsobom uskladnenia je sušenie. Pri sušení sa zachováva takmer 70% vitamínov z plodu. Sušiť môžeme takmer všetky typy ovocia aj zeleniny.

Pri sušení sa ovocie zbavuje všetkej vody, teda v plode ostáva len výživná sušina. Na dobrom sušenom ovocí si určite pochutnáte počas zimných večerov alebo sa stanú vhodnými prísadami do rôznych koláčov.

Najlepšie sušičky potravín na trhu

Sušenie v rúre

Ovocie môžeme bez väčších problémov sušiť aj v rúre. Na plechy či sitá naukladáme natenko nakrájané zdravé ovocie. Každý druh ovocia si vyžaduje inú teplotu sušenia. V rúre sušíme zväčša pri teplote 65 až 80 stupňov Celzia. Sušenie sa prevádza v troch etapách:

  • prvá etapa trvá približne 2 -3 hodiny a pri teplote 65 stupňov.
  • v druhej etape pridáme teplotu na 70 až 80 stupňov a ovocie sušíme cca 15 hodín
  • tretia etapa spočíva v chladnutí vysušeného ovocia - rúru vypneme a ovocie v nej ponecháme ďalší deň

Sušenie domácich paradajok v rúre

Ak ovocie nebude dostatočne suché, tak ho dosušíme pri teplote 70 - 80 stupňov Celzia. Počas celého sušenia zabezpečujeme vetranie rúry zapnutím ventilátora v rúre alebo medzi dvierka dverí vložíme utierku. Poradie plechov v rúre priebežne meníme, aby sa všetko ovocie vysušilo rovnomerne. Nevýhodu je, že proces je zdĺhavý a minie sa pri ňom veľa energie.

Sušička ovocia

Oveľa ľahším a efektívnejším spôsobom sušenia ovocia je použitie sušičky. Skladá sa z prístroja, z ktorého prúdi teplý a suchý vzduch, niekoľkých sít a poklopu. Na sitá naukladáme nakrájané ovocie a umiestnime ich na zdroj teplého vzduchu. Sitá zakryjeme vrchnákom a prístroj zapneme.

Existujú sušičky, v ktorých ešte sušenie neprebieha automaticky a nemôžete si zvoliť dobu sušenia, preto vám odporúčame siahať po tým, ktoré tieto základné funkcie obsahujú. Sušenie trvá zvyčajne niekoľko hodín. Vysušené ovocie môžete rovno uskladniť, a to v zaváraninovej fľaši alebo papierovom vrecúšku na chladnom a suchom mieste.

Pomocou sušičky si môžete vyrobiť aj zdravú domácu vegetu bez glutamanu. Ak vás tento domáci spotrebič zaujal, potom vám poradíme aj to, aké parametre by mala spĺňať nová sušička ovocia.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie sušičky potravín

Rady pre efektívnejšie sušenie

  • ak chceme, aby si ovocie zachovalo svoju pôvodnú pestrú farbu, môžeme ho pred sušením namočiť do vody s citrónovou šťavou
  • tým, že je proces sušenia naozaj ukončený si môžeme skontrolovať tým, že po stlačení plodu nevyteká žiadna tekutina a vnútro je suché.
  • bylinky sú nenáročné na sušenie. Môžete ich sušiť na vzduchu, buď uviazané vo viazankách či rozprestreté na podnose. Sušte ich však v tieni, zachovajú si tým oveľa viac aromatických látok.

Sušenie byliniek v zväzkoch

Uskladnenie sušeného ovocia a zeleniny

Ovocie a zelenina, ktoré sa podrobilo sušeniu má veľký sklon pohlcovať vlhkosť  zo vzduchu. Miesto jeho uskladnenia si určite vyberajte starostlivo. Najvhodnejšie sú vzduchotesné alebo mraziace nádoby, ktoré chránia ovocie a zeleninu pred hmyzom a prípadnými plesňami.

Pri dlhodobom uskladňovaní je menej vhodné použiť látkové vrecká. Okrem vlhkosti môžu do plodov preniknúť aj mole.

Vyberáme z nášho katalógu

Ako využiť sušené ovocie a zeleninu?

Okrem bežnej konzumácie môžete využiť sušené ovocie a zeleninu na spestrenie niektorých jedál. Ovocie môžete ho pridať do raňajkových cereálií či do jogurtu. Taktiež do niektorých nápojov, ako je červené víno či čaj. Je výbornou surovinou do koláčov a rôznych iných dezertov. V prípade zeleniny je možnosť pridávania do hlavných jedál či polievok.

Zobraziť produkty v kategórií:

Autor článku

Redakcia TopByvanie.sk

Pravidelne Vám prinášame všetky zaujímavosti zo sveta tých najnovších trendov v bývaní a záhrade. Sledujte nás a nič vám neunikne :-)


Komentáre

07/09/2017 13:45
Jana

Ovocie suším pravidelne, používam na to sušičku ovocia a neviem si vynachváliť.

Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Skrinky pod TV – praktické a pútavé zároveň Skrinky pod TV – praktické a pútavé zároveň

Máte už vybratý stolík pod TV? Nie je to také jednoduché ako ste si na začiatku mysleli? Možno vám pomôžu sa rozhodnúť naše tipy. Nechajte sa inšpirovať našou galériou.

Červená farba kuchyne citeľne zvýši váš apetít Červená farba kuchyne citeľne zvýši váš apetít

Posvieťme si aspoň trochu na to, čo všetko by nám červená farba mala ponúknuť. Nápadmi na dizajnovanie a kombinovanie farieb sa nechajte inšpirovať fotkami v článku.  

Vázy na kvety ako bytové doplnky do obývačky Vázy na kvety ako bytové doplnky do obývačky

Aspoň jednu vázu má doma asi každý. Môže ísť o sklenený kúsok s jednoduchým dizajnom, alebo napríklad o kovovú dekoratívnu vázu. Akú máte doma vy?



Publikované dňa: 04.07.2017
Hodnotenie článku:
(87%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Hučanie práčky nielen pri žmýkaní. Výmena ložiska odstráni čudné zvuky Hučanie práčky nielen pri žmýkaní. Výmena ložiska odstráni čudné zvuky

Určite to poznáte – týždeň pred výplatou, veci špinavé a práčka vŕzga, vydáva čudné zvuky a vy začínate tušiť, že dlho už fungovať nebude. Nie každá porucha práčky je však taká vážna,...

Ako vybrať najlepší prací prostriedok pre deti, novorodencov, alergikov a atopikov Ako vybrať najlepší prací prostriedok pre deti, novorodencov, alergikov a atopikov

Detičkám s veľmi citlivou pokožkou môžu nevhodné pracie prostriedky či kozmetika spôsobovať nepríjemné kožné problémy. Čo je dôležité vedieť o pracích prostriedkoch pre deti? Ktoré látky...

Koľko aviváže, pracieho prášku a gélu? Hitom je aj ocot namiesto aviváže Koľko aviváže, pracieho prášku a gélu? Hitom je aj ocot namiesto aviváže

Správne dávkovanie pracieho prášku a aviváže vám pomôže ušetriť. Podľa čoho sa pri praní riadiť? Poradíme vám.