Ako sušiť huby, ovocie a zeleninu

Ovocie je výborným zdrojom vitamínom pre naše telo. Jeho spotreba je však dočasná, preto sa snažíme ovocie uskladňovať rôznymi spôsobmi, aby nám vydržalo čo najdlhšie. Najčastejším typom konzervácie je zaváranie.

Sušené ovocie a orechy

Pri tomto procese sa ovocie varí, čo má neželaní dopad na vitamínovú hodnotu a väčšina vitamínov sa vytráca. Oveľa lepším spôsobom uskladnenia je sušenie. Pri sušení sa zachováva takmer 70% vitamínov z plodu. Sušiť môžeme takmer všetky typy ovocia aj zeleniny.

Pri sušení sa ovocie zbavuje všetkej vody, teda v plode ostáva len výživná sušina. Na dobrom sušenom ovocí si určite pochutnáte počas zimných večerov alebo sa stanú vhodnými prísadami do rôznych koláčov.

Sušenie v rúre

Ovocie môžeme bez väčších problémov sušiť aj v rúre. Na plechy či sitá naukladáme natenko nakrájané zdravé ovocie. Každý druh ovocia si vyžaduje inú teplotu sušenia. V rúre sušíme zväčša pri teplote 65 až 80 stupňov Celzia. Sušenie sa prevádza v troch etapách:

1. Prvá etapa trvá približne 2 -3 hodiny a pri teplote 65 stupňov. 

2. V druhej etape pridáme teplotu na 70 až 80 stupňov a ovocie sušíme cca 15 hodín.

3. Tretia etapa spočíva v chladnutí vysušeného ovocia. Rúru vypneme a ovocie v nej ponecháme ďalší deň.

Sušenie ovocia v rúre

Ak ovocie nebude dostatočne suché, tak ho dosušíme pri teplote 70 - 80 stupňov Celzia. Počas celého sušenia zabezpečujeme vetranie rúry zapnutím ventilátora v rúre alebo medzi dvierka dverí vložíme utierku. Poradie plechov v rúre priebežne meníme, aby sa všetko ovocie vysušilo rovnomerne. Nevýhodu je, že proces je zdĺhavý a minie sa pri ňom veľa energie.

Sušička ovocia

Oveľa ľahším a efektívnejším spôsobom sušenia ovocia je použitie sušičky. Skladá sa z prístroja, z ktorého prúdi teplý a suchý vzduch, niekoľkých sít a poklopu. Na sitá naukladáme nakrájané ovocie a umiestnime ich na zdroj teplého vzduchu. Sitá zakryjeme vrchnákom a prístroj zapneme.

Existujú sušičky, v ktorých ešte sušenie neprebieha automaticky a nemôžete si zvoliť dobu sušenia, preto vám odporúčame siahať po tým, ktoré tieto základné funkcie obsahujú. Sušenie trvá zvyčajne niekoľko hodín. Vysušené ovocie môžete rovno uskladniť, a to v zaváraninovej fľaši alebo papierovom vrecúšku na chladnom a suchom mieste.

Pomocou sušičky si môžete vyrobiť aj zdravú domácu vegetu bez glutamanu. Chcete si ju kúpiť? Poradíme vám, aké parametre by mala spĺňať nová sušička ovocia.

Uskladnenie sušeného ovocia a zeleniny

Ovocie a zelenina, ktoré sa podrobilo sušeniu má veľký sklon pohlcovať vlhkosť  zo vzduchu. Miesto jeho uskladnenia si určite vyberajte starostlivo. Najvhodnejšie sú vzduchotesné alebo mraziace nádoby, ktoré chránia ovocie a zeleninu pred hmyzom a prípadnými plesňami.

Pri dlhodobom uskladňovaní je menej vhodné použiť látkové vrecká. Okrem vlhkosti môžu do plodov preniknúť aj mole.

Ako využiť sušené ovocie a zeleninu?

Okrem bežnej konzumácie môžete využiť sušené ovocie a zeleninu na spestrenie niektorých jedál. Ovocie môžete ho pridať do raňajkových cereálií či do jogurtu. Taktiež do niektorých nápojov, ako je červené víno či čaj. Je výbornou surovinou do koláčov a rôznych iných dezertov. V prípade zeleniny je možnosť pridávania do hlavných jedál či polievok.

Rady pre efektívnejšie sušenie

1.  Ak chceme, aby si ovocie zachovalo svoju pôvodnú pestrú farbu, môžeme ho pred sušením namočiť do vody s citrónovou šťavou.

2. Tým, že je proces sušenia naozaj ukončený si môžeme skontrolovať tým, že po stlačení plodu nevyteká žiadna tekutina a vnútro je suché.

3. Bylinky sú nenáročné na sušenie. Môžete ich sušiť na vzduchu, buď uviazané vo viazankách či rozprestreté na podnose. Sušte ich však v tieni, zachovajú si tým oveľa viac aromatických látok.

Sušenie byliniek v zväzkoch

Pozrite si aj naše inšpirácie

Zelená kuchyňa Zelená kuchyňa

Túžite s príchodom jari osviežiť vašu kuchyňu? Naberte odvahu a dodajte jej originalitu jedinečnými odtieňmi zelenej. Vneste do svojho bytu kúsok prírody a harmónie pomocou mätových,...

Červená obývačka Červená obývačka

Túžite po obývačke, z ktorej bude sálať radosť a energia? Vymeňte biele, šedé a béžové farby za červenú a dodajte jej nový život v horúcich odtieňoch! Vaša obývačka sa zmení na nepoznanie.

Úložný priestor v kuchyni Úložný priestor v kuchyni

Tieto šikovné triky vám pomôžu vytvoriť si kuchyňu snov plnú úložných priestorov, ktoré vás nebudú stáť hotový majetok.



Publikované dňa: 04.07.2017
Hodnotenie článku:
(87%)

Autor článku

Redakcia TopByvanie.sk

Pravidelne Vám prinášame všetky zaujímavosti zo sveta tých najnovších trendov v bývaní a záhrade. Sledujte nás a nič vám neunikne :-)

V tejto kategórií nájdete aj:

Samozavlažovacie kvetináče aj na balkón na bylinky. Závesné sú IN Samozavlažovacie kvetináče aj na balkón na bylinky. Závesné sú IN

Mnoho záhradkárov dnes využíva samozavlažovacie kvetináče na balkóny, terasy alebo tie, ktoré možno zavesiť na zábradlie a podobne. Dnes vám povieme, prečo sú tieto kvetináče skvelou...

Programovateľné termostatické hlavice na radiátor ušetria až 30% účtu za teplo Programovateľné termostatické hlavice na radiátor ušetria až 30% účtu za teplo

Regulácia vykurovania interiéru zabráni plýtvaniu teplom. Prečítajte si náš článok o termostatických ventiloch a termostatických hlaviciach na radiátor, v ktorom nájdete všetko podstatné.

Parozábrana na strop, pod sadrokartón aj plech - Návod od A po Z Parozábrana na strop, pod sadrokartón aj plech - Návod od A po Z

Zobytnenie podkrovia, či už dodatočné alebo pri realizácii novostavby si vyžaduje dôkladné zateplenie strechy. Pri tomto procese je dôležité správne použitie tzv. parozábrany. Čitajte a...


Komentáre

07/09/2017 13:45
Jana

Ovocie suším pravidelne, používam na to sušičku ovocia a neviem si vynachváliť.

Pridať komentár