Zaváraná cuketa pod mäso, na cestoviny, ako ananás či ako uhorky – recepty

Výhodou cukety je, že je naozaj variabilná a nie je náročná na pestovanie. Viete si z nej pripraviť predjedlá, hlavné jedlá aj dezerty. Cukety sú známe aj tým, že majú vysoké množstvo vody, nízke množstvo kalórií a zvyšujú nutričnú hodnotu každého jedálnička. Majú množstvo zdravotných benefitov a slúžia aj ako prevencia voči vážnym ochoreniam.

Ako zavariť cuketu

Leto je sezónou cukety. No ak ju nechcete jesť len počas tohto obdobia, viete si ju na rôzne spôsoby zavariť. Recepty a tipy na spracovanie nájdete v tomto článku.

Zaváranie cukety na slano, sladko, kyslo

Chcete si cuketu užívať aj počas zimných mesiacov alebo ste mali takú veľkú úrodu, že ju nestíhate spotrebovať? Okrem toho, že ju môžete zamraziť, sa dá aj zavárať. Veľmi chutným spôsobom je cuketová čalamáda, cuketové čatní aj cuketová nátierka. Tým, že je cuketa taká variabilná, si ju viete zakonzervovať na slano, sladko, kyslo aj „pikantno“. Záleží, čo všetko do zmesi pridáte. Urýchlite si prípravu viacerých jedál a inšpiráciu na vyskúšanie nových receptov.

Zaváraná strúhaná cuketa – cuketová čalamáda

Do šalátov alebo ako príloha k jedlu? Ak ste milovníkmi čalamády, vyskúšajte aj variant s cuketou. Príprava tejto čalamády nie je zložitá a stačí vám pár ingrediencií. Takže ak chcete spracovať svoju cuketovú úrodu viacerými spôsobmi, určite odporúčame vyskúšať tento recept.

Na prípravu cuketovej čalamády budete potrebovať:

  • 2 kilogramy cukety
  • 250 gramov cibule
  • 250 gramov mrkvy
  • 250 gramov zelenej papriky

Nálev:

  • 1 deciliter vody
  • 2 decilitre octu
  • 200 gramov cukru
  • 1 balíček deka

Mrkvu a cuketu nastrúhajte na stredne hrubom strúhadle, cibuľu nakrájajte na kolieska a papriku na tenké plátky. Potom všetko spolu zamiešajte a nechajte odstáť aspoň 2 hodiny. Pripravte si nálev – zmiešajte všetky suroviny, chvíľu povarte a pred naliatím do fliaš nechajte vychladnúť. Odstátou cuketovou zmesou naplňte predpripravené sterilizované fľaše. Snažte sa čo najviac využiť miesto v pohári. Potom zalejte nálevom a uzavrite príslušnými sterilizovanými viečkami.

Strúhaná cuketa

Cuketovú čalamádu sterilizujte vo veľkom hrnci, s vodou siahajúcou do výšky 10 centimetrov. Varte 15 minút pri 80 stupňoch (odporúčame si teplotu overiť pomocou teplomera). Po uvarení nechajte hore dnom vychladnúť, skontrolujte, či sú viečka dobre prichytené a skladujte v špajze alebo pivnici. Pred použitím nechajte aspoň mesiac odležať, zle prichytené poháre spotrebujte čo najskôr.

Zaváraná cuketa ako uhorky

Kyslé uhorky miluje asi každý z nás. Vďaka špecifickej chuti sa hodia ako príloha k mäsitým jedlám či do šalátov. Vyskúšajte tento rok uhorky zameniť za cuketu. Chutí skvele a navyše je zdravá. Príprava vám potrvá približne 60 minút a čas sterilizácie trvá 20 minút.

Na prípravu budete potrebovať:

  • 3 – 4 cukety strednej veľkosti (záleží aj od množstva dužiny)
  • 7 kusov 7dcl pohárov

Nálev:

  • 2 litre vody
  • 1 nakladač (100 g)
  • 0,5 litra kvasného liehového octu
  • 1 menšia šálka kryštálového cukru (cca 150 gramov), záleží aj podľa chuti
  • Na dochutenie čerstvý kôpor, cibuľa, mrkva, cesnak, feferóny – záleží podľa vašich preferencií

Najprv si pripravte nálev. S vodou zmiešajte všetky ingrediencie a nechajte povariť 5 minút. Potom zmes nechajte vychladnúť. Pripravte si aj poháre na zaváranie, ktoré sterilizujte. Cuketu dôkladne umyte a osušte. Nakrájajte na tenšie obdĺžniky a odstráňte dužinu. Pripravte si suroviny na dochutenie – čerstvý kôpor, plátky cibule, kolieska mrkvy, celý cesnak a feferóny.

Do čistého pohára poukladajte nakrájanú cuketu. Začnite tými väčšími a menšie poukladajte na vrch. Snažte sa čo najlepšie využiť priestor. Medzi kúsky cukety pridávajte ingrediencie na dochucovanie. Náplň by mala siahať 5 – 10 mm pod okraj pohára a rezy cukiet by mali byť ponorené v náleve. Hrdlo pohára potom utrite a uzavrite sterilizovaným viečkom. Do väčšieho hrnca poukladajte naplnené poháre a dolejeme studenou vodou, ktorá by mala siahať do 2/3 pohárov. Priveďte do varu a nechajte aspoň 5 minút. Ochladené poháre uskladnite na suché, chladné a studené miesto. Predtým ešte skontrolujte, či viečka dobre držia.

„Ananásový“ kompót z cukety

Cuketa na štýl ananásového kompótu? Je to síce nezvyčajný recept, no určite stojí za vyskúšanie. Jeho výhodou je skvelá chuť, množstvo spôsobov využitia a nižšie množstvo cukru. V cukete zachováte všetky dôležité vitamíny a minerály.

Na prípravu kompótu budete potrebovať:

  • 2,5 kilogramu očistenej cukety
  • 50 mililitrov octu
  • 2 litre vody
  • 1 liter ananásového džúsu
  • 750 gramov kryštálového cukru

Cuketa zaváraná nasladko

Cuketu najprv ošúpte, vydlabte semienka a pokrájajte ju na hrubšie plátky, ktoré budú pripomínať polovičné krúžky ananásu. Spôsob krájania závisí aj od veľkosti pohárov. Potom ju nasypte do hrnca, zalejte vodou, octom a nechajte postáť celú noc.

Na druhý deň primiešajte do zmesi ananásový džús a kryštálový cukor. Cuketový kompót povarte 15 až 20 minút, kým sa cuketa nezačne lesknúť. Hotový kompót môžete aj za horúca naliať do sterilizovaných pohárov, dobre ich uzavrite a nechajte pod utierkou chladnúť do druhého dňa. Hotové kompóty potom skladujte v špajze a už po pár týždňoch si môžete vychutnať ich príjemnú ovocnú chuť.

Zaváraná pikantná cuketa

Preferujete pikantné jedlá? Pripravte si túto špecialitu – zaváranú cuketu s chilli. Využijete ju ako prílohu k slaným jedlám, ako zeleninu pod mäso alebo si ju môžete dať aj samostatne.

Na prípravu zaváranej pikantnej cukety budete potrebovať:

  • 3 cukety
  • 2 väčšie chilli papričky
  • 2 strúčiky cesnaku

Nálev:

  • 2 litre vody
  • Štipku kyseliny citrónovej
  • 500 mililitrov octu
  • 500 gramov kryštálového cukru
  • 1 balíček nakladača

Najprv si pripravte cuketu – umyte ju a nakrájajte na kolieska. Olúpte cesnak, umyte a nakrájajte aj chilli papričky. Nálev si pripravíte tak, že zmiešate vodu s octom, cukrom, nakladačom, kyselinou citrónovou, povaríte a necháte vychladnúť.

Zaváraná pikantná cuketa

Do sterilizovaných fliaš poukladajte do vrstiev cuketu, cesnak a chilli, neskôr zalejte nálevom. Fľaše uzavrite pripravenými viečkami, vložte do hrnca naplneného do polovice vodou a sterilizujte asi 5 minút od bodu varu. Zavarené fľaše nechajte vychladnúť a otočte hore dnom pod utierkou. Skladujte v špajze alebo pivnici. Ak si chcete pripraviť klasický cuketový kompót, tak len vynechajte chilli papričky a cesnak.

Cuketové čatní

Počuli ste už o čatní? Je to tradičná pochúťka z indickej kuchyne, ktorá dochutí hlavné jedlo, doplní nevýrazný typ pokrmu a svojou jasnou farbou doplní stôl. Výhodou je aj široké spektrum chuti – od ostrej po viac sladkú. Základom celej zmesi sú pasírované paradajky a chuť čatní zjemní práve cuketa. Zmes sa hodí napr. aj na cestoviny.

Na prípravu tohto pokrmu budete potrebovať:

  • Väčšiu cuketu
  • 1 kilogram paradajok
  • 1 kilogram zelenej papriky
  • 3 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 100 gramov zázvoru
  • 50 gramov hrozienok
  • 50 gramov sušených sliviek (alebo datlí)
  • Feferónky (ak máte radi pikantné jedlá)
  • Soľ a vínny ocot na dochutenie

Cuketové čatní

Ako prvú očistite cuketu od šupky a semienok. Šúpať sa nemusí len v prípade, ak je cuketa mladá. Následne ju pokrájajte na malé kocky. Ostatné suroviny tiež pokrájajte nadrobno, okrem hrozienok. Pridajte k cukete a celú zmes duste v hrnci s pol litrom vody, 3 PL octu a polkou čajovej lyžičky soli.

Približne po dvoch hodinách by mali byť všetky druhy zeleniny dostatočne mäkké. Posledným krokom prípravy čatní je naplnenie menších zaváraninových pohárov zmesou, uzatvorenie viečkami a otočenie hore dnom. Ak chcete čatní uchovávať dlhšie, zavarte ho v hrnci alebo v rúre na plechu.

Obľúbená cuketová horčica

Nemáte radi klasickú horčicu? Vyskúšajte cuketovú horčicu, ktorá je jemnejšia, zdravšia a má viac zeleninovú chuť.

Na prípravu tejto cuketovej horčice budete potrebovať:

  • 2 kilogramy cukety
  • 1 hlávku cesnaku
  • 1 feferónku
  • 1 deciliter octu
  • 70 gramov soli
  • 150 gramov cukru
  • 2,5 decilitra oleja
  • ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 4 decilitre plnotučnej alebo dijonskej horčice

Cuketu nakrájajte a vyčistite, pridajte ošúpaný a nakrájaný cesnak, feferónku, ocot, soľ, korenie, cukor, olej a horčicu. Všetky suroviny dobre premiešajte. Varte na miernom ohni, pokým cuketa úplne nezmäkne. Potom celú zmes rozmixujte a nalejte do sterilizovaných pohárov. Dobre utiahnite viečka a sterilizujte. Hotovú horčicu nechajte vychladnúť a skladujte v špajze.

Cuketová nátierka

Vytvorte si lahodnú cuketovú pomazánku, na ktorej si bude pochutnávať celá rodina. Hodí sa na raňajky, večeru aj na cesty, keď si budete chcieť len niečo prehryznúť. Jej príprava je rýchla, jednoduchá a zároveň zdravá.

Na prípravu cuketovej nátierky budete potrebovať:

  • 2 kilogramy cukety
  • 5 kusov cibule
  • 3 kusy papriky
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 5 polievkových lyžíc citrónovej šťavy
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 1 polievková lyžica sójovej omáčky
  • Soľ, korenie a feferónka (tú vynechajte, ak chcete, aby nátierku jedli aj deti)

Cuketová nátierka

Cuketu ošúpte, vyčistite od semiačok a nakrájajte na kocky. K tomu pridajte nakrájanú cibuľu, vyčistenú a nakrájanú papriku, cesnak, citrónovú šťavu, cukor, sójovú omáčku, soľ, korenie a feferónku. Zmes presypte do hrnca, podlejte troškou vody, vďaka tomu cuketa pustí šťavu. Varte približne 3 – 4 hodinky, pokým nebude zelenina dostatočne mäkká a z cukety sa neodparí voda. Rozmixujte, dajte do pohárikov a sterilizujte.

Cuketový lekvár

Okrem kompótu je ďalšou cuketovou pochúťkou lekvár. V tejto podobe je cuketa len nosičom chuti a tvorí objem lekváru. Základnými tvorcami chuti sú citrón a zázvor (ktoré majú tiež množstvo vitamínov a minerálov). Na tento recept môžete použiť žltú aj zelenú cuketu.

Na liter lekváru z cukety budete potrebovať:

  • 2 kilogramy cukety
  • 0,75 kilogramov cukru
  • 8 citrónov
  • 60 gramov čerstvého zázvoru
  • Klinčeky alebo škorica na zvýraznenie chuti

Očistenú cuketu nakrájajte, vložte do hrnca, zasypte cukrom a pridajte šťavu z citrónov. Ak máte radi jemnejší lekvár, môžete cuketu nastrúhať. Zázvor treba tiež ošúpať a nastrúhať. Nebojte sa, že sa vám zmes pripáli, aj keď to tak na začiatku môže vyzerať. Keď sa hrniec zahreje, cuketa pustí šťavu a cukor sa roztopí. Už vtedy to začne vyzerať ako kompót.

Varte aspoň hodinu, kým nie je cuketa dostatočne mäkká. Šťavy bude stále čoraz menej a vtedy je ten správny čas lekvár dovariť. Zmes odstavte a ponorným mixérom nahladko rozmixujte. Vyskúšajte, či je lekvár dostatočne sladký, naplňte ho do fliaš a 5 minút sterilizujte v hrnci. Pod utierkou nechajte lekvár vychladnúť hore dnom približne 12 hodín.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie zaváracie hrnce

Je možné vysušiť cuketu?

Jednou z možností, ako spracovať potraviny a predĺžiť tak ich výdrž, je sušenie. Sušíme jablká, slivky, hrušky, no skúšali ste sušiť cuketu? Pri veľkej úrode je to ďalší spôsob, ako si ju vychutnávať aj v zime. Navyše, zachová sa väčšina výživných látok.

Sušená cuketa

Pri sušení cukety získate 1 kilogram hotového výrobku z 10 kilogramov čerstvej zeleniny. Tým ušetríte miesto pri skladovaní. Dôvodom je skutočnosť, že najväčší podiel v cukete má práve voda, ktorá sa pri sušení odparí. Preto dochádza k veľkým stratám hmotnosti. Sušenie cukety má tieto výhody:

  • V hotovom produkte sa zachová 80 – 90 % stopových prvkov, vitamínov a ďalších telu prospešných látok.
  • Zachovanie zeleniny a absencia chemikálií, ktoré sa bežne pridávajú k spracovávaným potravinám vo veľkom množstve.
  • Vysušiť môžete akýkoľvek druh alebo poddruh cukety.
  • Pri správnom skladovaní sa vyhnete vzniku plesní a patogénných mikróbov, ktoré sa objavujú, keď nestihnete spracovať čerstvú cuketu.

Postup sušenia cukety

Okrem cukety môžete týmto postupom sušiť aj iné druhy zeleniny. Ako prvé by ste mali cuketu dôkladne opláchnuť, odrežte stonku a zadnú časť zeleninovej drene. Mladú cuketu šúpať nemusíte, no pri staršej je šupka hrubšia, takže ju musíte odstrániť. Pri väčších cuketách vyberte lyžičkou väčšie semienka. Cuketu nakrájajte na prúžky, kocky alebo plátky, výber je na vás. Pred priamym sušením nechajte cuketu chvíľu odstáť a na uvoľnenie šťavy ju môžete posypať soľou. Tým sa urýchli celý proces.

Sušiť môžete viacerými spôsobmi – v rúre, v elektrickej sušičke alebo na slnku. Vyberte si podľa toho, čo je pre vás najviac praktické.

  • V rúre: Sušenie v rúre trvá 6 – 8 hodín. Použite plech a papier na pečenie, aby sa cuketa neprilepila. Kúsky rovnomerne poukladajte na plech a vložte do rúry vyhriatej na 50 – 55 stupňov Celzia. Cuketu by ste mali pravidelne kontrolovať a v prípade potreby otáčať.
  • V sušičke: Kúpa sušičky je najrýchlejšie a najúspornejšie riešenie. Vyčistenú a nakrájanú cuketu poukladajte do sušičky na niekoľko poschodí, zakryte vekom a spustite program. Cuketu pravidelne kontrolujte.
  • Na slnku: tradičným riešením je sušenie cukety na slnku. Nevýhodou je časová náročnosť, pretože na slnku sa môže sušiť cuketa až niekoľko dní. Na sušenie zvoľte rovný povrch (napríklad plech) a rovnomerne rozložte kúsky zeleniny. Potom sa uistite, že je vystavená slnečnému žiareniu. Zeleninu treba otáčať dvakrát denne, aby sa usušila rovnomerne.

Ako budete vedieť, že je cuketa dokonale usušená a pripravená na skladovanie? Pri dotyku by mala byť elastická a neuvoľňovať žiadnu tekutinu. Jej povrch bude scvrknutý. Na skladovanie použite sklenený pohár s viečkom alebo špeciálne plastové obaly s uzatváraním. Dôležité je, aby nádoba neprepustila vlhkosť a mikroorganizmy.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie sušičky potravín

Mrazenie cukety

Zamrazovanie je rýchly a jednoduchý proces uskladňovania čerstvej cukety. Potom ju môžete používať cez zimu do rôznych receptov – do polievok, omáčok, dusených pokrmov, pod mäso alebo do pyré. Pri mrazení sa zachovávajú všetky vitamíny a užitočné stopové prvky. Na mrazenie sú vhodné všetky cukety – malé, veľké, mladé aj prezreté. Pred spracovaním treba každý plod skontrolovať od stôp hniloby a veľkým poškodením šupky. Tieto cukety na mrazenie nepoužívajte, hlavne ak ju plánujete variť aj pre deti.

Mrazená cuketa

Pri mrazení je dôležitý výber správnej nádoby. Mal by to byť obal, ktorý vydrží dlhodobé vystavenie nízkym teplotám. Sú to napríklad:

  • vákuové vaky so špeciálnym uzatváraním,
  • silikónové formy,
  • plastové nádoby na skladovanie potravín.

Obaly by mali byť suché a čisté. Sklenené nádoby a veľmi tenké plastové vrecká by sa nemali používať – sklo v mrazničke praská a tenké vrecko skrehne. Pre jednoduchšie skladovanie dajte na nádobu etiketu s názvom zeleniny. Tak budete mať lepší prehľad v mrazničke.

Príprava na skladovanie a rôzne typy mrazenia

Pred zamrazovaním cukety ju treba pripraviť. Odrežte oba konce cukety, umyte ju pod studenou tečúcou vodou a osušte papierovou utierkou. Pri zamrazovaní mladej cukety netreba odstraňovať šupku ani semiačka. Ďalej ju treba spracovať podľa toho, v akej forme ju chcete zmraziť a na čo používať:

  • Krúžky cukety – hodia sa na prípravu horúcich sendvičov, na vyprážanie alebo do smoothie. Zeleninu nakrájate na tenké krúžky, povarte v horúcej vode asi 5 minút a rozložte ich do nádoby na mrazenie, aby sa nepozliepali. Mraziť môžete cuketu aj bez varenia.
  • Kocky z cukety – zmrazovanie vo forme kociek sa hodí pri použití do polievok, pod dusené mäso alebo do zemiakovej kaše. Cuketu nakrájajte na kocky, posypte soľou a nechajte pár minút odstáť. Potom kocky osušte utierkou a vložte do vákuových vreciek (alebo inej nádoby).
  • Nastrúhaná cuketa – najviac sa hodí na prípravu zeleninových placiek, do krémových polievok alebo na prípravu koláčov. Cuketu vyčistite od semiačok a nastrúhajte na stredne veľkom strúhadle. Výslednú hmotu vyžmýkajte od nadbytočnej šťavy. Rovnomerne cuketu rozložte v mraziacich nádobách.
  • Cuketové pyré – tento spôsob ocenia hlavne mamičky, ktoré svoje deti potešia chutným cuketovým pyré. Zmiešať ho môžete s rôznymi pomixovanými druhmi ovocia. Cuketu očistite od šupy a semiačok, nakrájajte na kocky a uvarte do mäkka. Potom rozmixujte na konzistenciu kaše. Výslednú hmotu uskladnite vo vreckách alebo miske.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie mrazničky

Autor článku

Kristína Šafrová

Som študentkou odboru manažment na Žilinskej univerzite. Vo voľnom čase sa venujem práve písaniu článkov, sledovaniu aktuálneho diania a tým...


Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Adventné vence Adventné vence

4 týždne pred Vianocami je krásna, zároveň však aj hektická kapitola roka. Napriek tomu by sme nemali zabudnúť na jeden z najtypickejších symbolov adventu, tradičný adventný veniec,...

Žltá kúpeľňa – aj doplnky rozhodujú Žltá kúpeľňa – aj doplnky rozhodujú

Nebojte sa žltej! Každý deň s ňou môžete začínať ráno v kúpeľni, zlepšiť si náladu, keď si pôjdete umyť ruky, či sa dostať do hravej nálady, keď sa pôjdete prepudrovať. 

Knižnice – obývačku si bez nich nebudete vedieť predstaviť Knižnice – obývačku si bez nich nebudete vedieť predstaviť

Knihy sú neoddeliteľnou súčasťou vášho života a obklopujete sa nimi vo veľkom? Potom im zaobstarajte poriadnu knižnicu, v ktorej sa budú vynímať a ktorá sa zas bude vynímať vo vašej...



Publikované dňa: 13.07.2022
Hodnotenie článku:
(93.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Aké drevo na údenie klobás, rýb, slaniny, mäsa, zeleniny: slivkové, agátové, čerešňové, bukové, dubovéAké drevo na údenie klobás, rýb, slaniny, mäsa, zeleniny: slivkové, agátové, čerešňové, bukové, dubové

Každý druh dreva má svoje špecifické vlastnosti, ktoré sa odrazia na chuti jedla. Aké charakteristiky majú jednotlivé druhy jedla a akým druhom driev sa pri údení vyhnúť?

Ako si vyrobiť domáce vlhčené utierky/obrúskyAko si vyrobiť domáce vlhčené utierky/obrúsky

Vlhčené utierky nemusíte len kupovať, viete si ich jednoducho vyrobiť aj doma, vďaka čomu budete mať prehľad o tom, z čoho sú vyrobené. Návod je jednoduchý a zvládne ho úplne každý

Rekonštrukcia záhrady – postup: návrh a realizácia, plán výsadbyRekonštrukcia záhrady – postup: návrh a realizácia, plán výsadby

Ak chcete, aby bola vaša záhrada vkusná, zladená a zároveň funkčná, treba si rekonštrukciu dobre naplánovať. Samozrejme, všetko to záleží od vašich predstáv, požiadaviek, rozlohy záhrady...