Aj kvalitné smaltované hrnce môžu byť lacné a mať dobré recenzie
Obsah článku: + Zobraziť obsah článku
Patrí smaltovaný riad do minulosti? Pre niekoho možno áno, no verte či nie, smaltovaný riad je opäť v móde. Smaltovaný riad totiž ponúka obrovské výhody oproti moderným hrncom z nerezu a dokáže im pokojne konkurovať.
Smaltovaný hrniec určite nie je prežitok z minulého storočia. Výroba kvalitných smaltovaných hrncov dnes prekoná mnohé moderné nerezové hrnce. Poďme sa teda na smaltované hrnce pozrieť trocha bližšie.
Obľúbené smaltované hrnce
Smaltovaný hrniec – Overená kvalita
Výroba smaltovaného riadu rozhodne nepatrí do obdobia vašich starých a prastarých mám. Smaltovanie je technika, ktorá sa používa už vyše 2 000 rokov. Hoci v dávnych časoch slúžilo smaltovanie skôr na výrobu dekorácií a šperkov ako na výrobu hrncov. Zistilo sa však, že smaltovaním predmet získava v skutku jedinečné vlastnosti.
Čo je vlastne smalt? Ide o materiál, ktorý sa začal používať už v starovekom Japonsku, Indii a Egypte. Do Európy sa smalt dostal až okolo 5 – 7. storočia n. l. Smalt je vo svojej podstate kremičitá tavenina, ktorá je podobná sklu. Avšak, iba zložkami. Vypálením v peci pri teplote minimálne 600 či 800 °C totiž získava celistvý a ochranný povlak hladkého charakteru, ktorý je veľmi odolným.
Na Slovensku majú smaltované hrnce bohatú tradíciu. A možno by ste neverili, no v mnohých domácnostiach sa používajú aj dodnes. A to majú cez 60 rokov. Ktorý nerezový hrniec dnes toľko vydrží? Tradičná výroba smaltovaných hrncov sa nikdy nevytratila funguje dodnes. Smalt je materiálom zdravotne nezávadným a jeho údržba nie je ničím náročná.
Silné a slabé stránky smaltovaného riadu
Ako každý produkt, aj smaltované riady majú svoje výhody a nevýhody. Smaltované hrnce sú však rokmi preverené a i keď majú svoje „muchy,“ ľudia im ostávajú verní. Predovšetkým, pravý smalt má perfektné tepelné vlastnosti, je veľmi odolný, zdravotne nezávadný a má dlhú životnosť.
Nevýhodou je, že nedisponuje nepriľnavým povrchom. Takisto z praxe vieme, že i keď je veľmi odolným, za určitých okolností môže prísť k jeho poškodeniu. Častými nárazmi alebo prudkými zmenami teplôt dochádza k popraskaniu povrchu smaltovaného hrnca. Ak je už smaltový povrch porušený, hrniec stráca na svojej kvalite. Zaobchádzajte s ním preto opatrne, takisto i pri umývaní. Povrch vnútra hrnca postupne (časom) tmavne. Ide o prirodzený proces a nezabudnite, že smaltované hrnce nie sú vhodné do rúry. Spomenúť môžeme značku hrncov Belis, ktorá si zakladá na poctivej výrobe smaltovaného riadu.
Konkurencia dnešnej doby
Smaltované hrnce to dnes nemajú jednoduché. Konkurencie je na trhu čoraz viac a preto musí bojovať o svoju pozíciu. V skratke si prejdeme aj ostatné možnosti, ktoré máte pri výbere riadov do kuchyne. Aj na základe tohto porovnania sa možno rozhodnete, aký druh hrncov budete v domácnosti používať.
Nerezové trendy
Azda najvážnejším konkurentom na trhu sú nerezové hrnce, ktoré majú moderný dizajn, vysokú odolnosť voči poškodeniu, vydržia dlho a odolávajú aj prudkým zmenám tepla.
Nerez je odolný voči nárazom i hrdzaveniu. Pomerne odolný je aj jeho povrch, ktorý sa až tak neprichytáva. Nerezový riad má horšie tepelné vlastnosti a vodivosť tepla. Takisto na nereze, pokiaľ nie je dobre ošetrovaný, vznikajú škvrny, ktoré sú však len vizuálnym faktorom. V nerezových hrncoch sa neodporúča potraviny skladovať v chladničke.
Liatinová paráda
Liatinovému riadu okrem vyššej hmotnosti a cene len ťažko niečo vytýkať. Možno iba zvýšenú starostlivosť. Okrem toho je liatinový riad veľmi odolný, trvácny, výborne rozvádza teplo, odoláva skvele aj prudkým zmenám tepla (vhodný do rúry) a po vypálení sa vytvára prirodzený nepriľnavý povrch. Vypálenie je potrebné vykonať pred prvým použitím, kedy do riadu nalejte olej (aby pokryl povrch) a necháte olej vypaľovať. Tento proces zopakujte aspoň 3-5x a následne ho umyte a osušte. Liatine prospieva časté používanie.
Vyberáme z nášho katalógu

Lamart K16202428 8 ks
Medené riady
Dnes sú už skutočne raritou. Hoci skvele vodia teplo, sú náročné na údržbu. Používať musíte špeciálne chemické prípravky a nesmú ísť ani od umývačky riadu. Nevýhodou je aj vysoká cena medeného riadu. Možno púta dizajnom, no z funkčného hľadiska neprináša oproti konkurencii žiadne výhody.
Teflonový zázrak
Všade počúvame, že teflón je skvelý, pretože jeho povrch je nepriľnavý, nezabudnite však na to, že teflón je veľmi citlivý materiál, ktorý si vyžaduje zvýšenú starostlivosť. Okrem toho, teflónový riad by nikdy nemal presiahnuť teplotu vyššiu ako 260 °C.
Ide totiž o syntetický povrch a pri tejto teplote začína vylučovať karcinogénne látky. Teflón má svoje výhody, no ani z ďaleka nie je večný. Pri manipulácii či varení treba na povrch dávať pozor. Nepoužívať kovové predmety, ktoré by povrch mohli poškriabať. Narušená celistvosť teflónu totiž spôsobuje jeho neúčinnosť.
Keramika je zlatá stredná cesta
Keramický riad sa do kuchyne dostáva už nejakú tú dobu. Prekvapivo to začalo keramickými nožmi. Trh ponúka hlavne keramické panvice a kastróly, ktoré plnia svoj účel veľmi dobre. Keramický povrch je prirodzene nepriľnavý ale nevydrží večné. Lacný keramický riad má aj tú nevýhodu, že povrch sa často odlupuje a je veľmi citlivý. Keramický riad (biely povrch) sa takisto omnoho náročnejšie umýva. Pokiaľ čistenie nie je dôsledné, vytvoria sa vrstvy, ktoré už len ťažko dostať dole.
Titánový kuchár
O titáne nemožno diskutovať. Rátajte však s tým, že sa budete musieť klepnúť po vrecku. Rovnako ako pri liatine aj pri titánovom riade nepotrebujete na prípravu jedla takmer žiadny tuk. Povrch je nepriľnavý a veľmi trvácny. Používať ho môžete aj do rúry. Má veľmi dobrú tepelnú vodivosť a odoláva aj prudkým zmenám tepla. Starostlivosť o titánový riad nie je náročná. Používajte však overené umývacie prostriedky, aby ste povrch zbytočne nedegradovali.
Koľko za riad zaplatím?
A aké sú ceny jednotlivých druhov kuchynského riadu? Vychádzame nielen z najpredávanejších kúskov riadu v danom segmente, prihliadame aj na kvalitu. Pripravili sme pre vás približné cenové hladiny sady hrncov, podľa jednotlivých materiálov.
Smaltovaný riad si zaobstaráte od 80 do 120 € v závislosti od značky. Moderný a pravý nerezový riad vás vyjde na 60 až 150 €. Lacnejší „nerez" je zvyčajne nehrdzavejúca oceľ. V prípade riadu liatinového si priplatíte, cena sa pohybuje okolo 130 až 180 € za sadu. Medené riady nie sú príliš frekventovaným tovarom, no ak sa pre ne rozhodnete pod 100 € sa určite nedostanete. Teflónové sady hrncov v ponuke nájdete len ťažko. Zvyčajne kúpite panvicu, okolo 30-40 € alebo kastról v podobnej cene. Kvalitné keramické riady sú na trhu za približne 80 – 130 €. Čoraz viac používané titánové hrnce sú azda najdrahším artiklom. Za štvorčlennú sadu zaplatíte okolo 150 až 300 €. Kvalitným výrobcom je značka AMT.
Zobraziť produkty v kategórií:
Autor článku
Pridať komentár
Pozrite si aj naše inšpirácie

Veranda či terasa je snom pravdepodobne každého, kto by chcel bývať v dome. Je to priestor, kde si môžete na čerstvom vzduchu posedieť s rodinou či priateľmi. Za letných večerov...

Či máte doma škôlkara, alebo už školáka, stolík je preňho nevyhnutnou pomôckou – slúži na kreslenie i na písanie, na hranie sa i tvorenie.

Zelená detská izba je vhodnou voľbou, či už vyberáte zariadenie pre dievča, alebo chlapca. Zelená je optimistická farba, ktorá upokojuje. Pozrite sa, ako dobre v detskej izbe vyzerá.
Publikované dňa: 24.10.2018
V tejto kategórií nájdete aj:

Každý čalúnený nábytok, či už sedacia súprava, posteľ alebo jedálenské stoličky, je denne vystavovaný našej záťaži. Vďaka správnemu čisteniu môžete takémuto nábytku predĺžiť životnosť.

Úložných priestorov nie je nikdy dosť. Vytvoriť si ich môžete aj z toho, čo máte doma, alebo z iných kusov nábytku, ktoré zapadnú do vášho interiérového dizajnu.

Pri upratovaní si každý hľadá spôsoby, ako si prácu uľahčiť a urýchliť. Takéto rôzne tipy a triky nemusia byť vždy správne.