Pôst v minulosti a dnes: Ako vyzeral pôst našich starých rodičov? + recept na pečeného pstruha

Podľa pôvodnej kresťanskej tradície trvá v týchto týždňoch až do Veľkonočnej nedele obdobie 40-dňového pôstu. Jeho cieľom bolo v minulosti prečistiť nielen myseľ, ale aj celý organizmus. A dnešní lekári potvrdzujú jeho opodstatnenosť. Veď oddych od mäsitej stravy a regenerácia metabolizmu prospeje každému. Ako vyzerali pôstne jedlá našich starých rodičov a čo si, naopak, počas pôstu prekvapivo dopriali?

Pstruh - obľúbené jedlo počas pôstu

Predveľkonočný pôst bol najdlhším očistným obdobím v roku, ktorý naši nábožensky založení predkovia poctivo dodržiavali. Okrem toho, že sa zdržiavali zábavy, alkoholu a fajčenia, dávali veľký dôraz na vyradenie mäsitých a mastných pokrmov z jedálnička. Namiesto toho sa varili najmä prívarky zo strukovín, kyslej kapusty, zemiakov či húb, polievky zo sušených jabĺk a sliviek a rôzne múčne a obilné kaše. V kuchyni sa používali aj divorastúce rastliny ako medvedí cesnak a žihľava. Typickými pôstnymi jedlami boli napr. kyselica (zákvas z ovsenej múky skombinovaný zo strukovinami a varenými zemiakmi), scískanice (slané palacinky zo zemiakového cesta, smotanou a krupicou) či kalkýš (pečený koláč z pomletého naklíčeného obilia so špaldovou múkou).

Aj žaby, raky a slimáky

Keďže studenokrvné živočíchy sa v minulosti podľa kresťanských tradícií nepovažovali za mäso, ich konzumácia bola počas pôstu veľmi obľúbená. A tak nájdete medzi pôstnymi receptami najmä majetnejších predkov napr. žabie stehienka v kapustnici, zaživa varené raky či slimáky aj s ich kaviárom. Ešte začiatkom 20. storočia sa u nás tieto živočíchy bežne chytali vo voľnej prírode práve za účelom ich kulinárskej prípravy.

Slimáky ako pôstne jedlo

Ryby – dodnes najobľúbenejšia strava počas pôstu

Medzi najdostupnejšie tvory s tzv. „studenou krvou“ sa považovali odjakživa ryby. A ich spotreba počas pôstu vždy výrazne vzrástla. Konzumácia rýb mala aj výrazný zdravotný prínos. Keďže v niektorých oblastiach sa veriaci (najmä dospelí pravoslávni a gréckokatolícki kresťania) zriekali počas pôstu aj mliečnych výrobkov, práve ryby boli primárnym zdrojom dopĺňania bielkovín. Jedli sa najmä pstruhy, kapry a šťuky. Bohatí a šľachtici si mohli dopriať aj jesetery, sumce, zubáče či slede. Mnoho historických prameňov uvádza, že množstvo rybníkov na našom území bolo založených práve kvôli tradícii pôstov. Naši predkovia jedli ryby varené, pečené, ale aj údené či dokonca sušené.

Pôstne zvyky v kuchyni 21. storočia

Či už patríte medzi tých, ktorí dodržiavajú náboženské tradície alebo nie, vyskúšať variť chvíľu bez mäsa nie je na škodu. A môžete sa pritom inšpirovať našimi starými rodičmi. „Pôstna“ strava založená na strukovinách a rybách je bohatá na bielkoviny, použitie napríklad špaldovej múky namiesto klasickej bielej doplní telo o viac minerálov, o vitamínovej bombe v podobe kyslej kapusty či medvedieho cesnaku ani nehovoriac.

Náš tip: Pripravte si pstruha inšpirovaného pôstnymi receptami starých mám.

Pečený pstruh na medveďom cesnaku

Čo potrebujeme (4 porcie):

mrazené pstruhy slovenskej značky Radoma od Ryba Žilina (4 ks), maslo (100 g), medvedí cesnak (50 g), cesnak (1 hlavička), cuketu (1 ks), červenú a žltú papriku (2 ks), cherry paradajky (200 g), jarnú cibuľku (1 zväzok) balsamico redukciu, čerstvé oregano, olivový olej, soľ, mleté korenie, poľný šalát a citrón

Pečený pstruh

Postup prípravy:

Pstruhy potrieme olivovým olejom, zvnútra osolíme a mierne okoreníme. Do vnútra vložíme celé lístky medvedieho cesnaku a priečne prekrojený strúčik cesnaku. Naplnené pstruhy vložíme na plech s papierom na pečenie a dáme piecť pri 180 stupňoch na cca 12 minút. Hneď po upečení ich prelejeme roztopeným maslom, do ktorého sme nakrájali medvedí cesnak. Cuketu a papriku nakrájame na tenké plátky a spolu s celými cherry paradajkami ich na panvici krátko ogrilujeme. Zelenina by počas grilovania nemala byť na sebe. Po grilovaní ju vložíme do misy, kde pridáme nakrájanú jarnú cibuľku, balsamico redukciu a čerstvé oregano. Servírujeme spolu s poľným šalátom a citrónom.


Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Vyrezávané Halloween tekvice Vyrezávané Halloween tekvice

Viete kedy je Halloween? Už o pár týždňov! A máte už premyslený motív, ktorý tento rok vyrežete na tekvicu? Ak nie, potom sa nemusíte stresovať - pripravili sme pre vás to najlepšie z...

Fialová kúpeľňa – pôsobí luxusne a odvážne Fialová kúpeľňa – pôsobí luxusne a odvážne

Fialová farba je dlhé roky spájaná s luxusom a kráľovským prostredím. Kedysi totiž nebolo jednoduché vyrobiť fialové farbivo, preto bolo veľmi vzácne. Napriek tomu, že dnes je už fialová...

Červená kúpeľna – nielen pre ľudí, ktorí sa neboja riskovať Červená kúpeľna – nielen pre ľudí, ktorí sa neboja riskovať

Pokiaľ obľubujete červenú farbu, určite sa jej pri zariaďovaní bytu nevyhýbajte. Hodí sa do každej miestnosti, dokonca aj do kúpeľne. Neveríte? Potom si to overte v našej galérii.



Publikované dňa: 13.03.2019
Hodnotenie článku:
(92.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Dekorácie do záhrady z dreva, kovu a pneumatík Dekorácie do záhrady z dreva, kovu a pneumatík

Záhrada nemusí slúžiť iba na prácu a pestovanie plodín. Vytvorte si v tej vašej nádhernú oázu pokoja, kde si budete môcť oddýchnuť. Ozdobiť si ju môžete vkusnými dekoráciami, ktoré sú...

Veľkonočné dekorácie z papiera, filcu, vlny na stôl aj na dvere Veľkonočné dekorácie z papiera, filcu, vlny na stôl aj na dvere

Jar a pomaly aj Veľká noc sú už na spadnutie. Najkrajšie sviatky jari však nie sú len o povinnom upratovaní, spájajú sa aj so zdobením príbytku a prejavením kreativity. Chcete, aby vaša...

Ako zariadiť trucovňu pre chlapa? Ako zariadiť trucovňu pre chlapa?

Mať miestnosť v dome pre chlapa je vytúženým snom nejedného muža. Ako by taká oddychová miestnosť pre chlapa mala vyzerať?