Tím Včelobal: Voskové obrúsky sú ekologickou alternatívou plastovej potravinovej fólie

Včelobal, teda prírodný ekologický obal na potraviny, slúži ako alternatíva potravinovej fólie a alobalu. Ide o voskové obrúsky, ktoré sú ručne vyrobené z včelieho vosku, jojobového oleja, živice a 100% bavlny. Je to elkologická alternatíva plastových obalov, ktoré používa väčšina z nás.

Farebné voskové obrúsky Včelobal

O voskových obrúskoch sme sa rozprávali s tímom Včelobal, ktorý tvoria Martin a Martina Gáborovci.

Z čoho sa voskové obrúsky vyrábajú?

Voskové obrúsky Včelobal sú ekologickou alternatívou plastovej potravinovej fólie či alobalu. Včelobal je 100 % prírodný produkt vyrobený z bavlny, včelieho vosku, jojobového oleja a živice. Slúži na balenie potravín presne ako fólia – teda na zabalenie desiaty, bochníka chleba, prikrytie misky s jedlom a pod. Po použití sa jednoducho umyje vlažnou vodou a nechá sa usušiť. Jeden obal tak vydrží aj vyše roka. Po skončení životnosti sa dá skompostovať alebo opäť prevoskovať.

Ako vyzerá proces výroby?

V prvom rade vyberieme látky, pričom sa snažíme sa vyberať zaujímavé vzory, aby obrúsky boli nielen funkčné, ale aj pekné. Rolky látok potom režeme na požadované rozmery a každý kúsok budúceho obrúska ručne označíme logom Včelobal. Najdôležitejším prvkom celého procesu je príprava a nanesenie zmesi pozostávajúcej z vosku, jojobového oleja a živice. Navoskované látky necháme vychladnúť a na záver každý obrúsok starostlivo skontrolujeme a ešte raz orežeme. Každý kus nám prejde rukami minimálne osemkrát. Áno, je to všetko ručná výroba :-)

Voskové obrúsky na prikrytie chleba

Koľko pracovného času venujete výrobe týchto produktov? Čomu inému sa ešte venujete?

Martina je na materskej dovolenke, Včelobalu sa venuje popri malom vrabcovi podľa možností. Výrobe obrúskov sa momentálne popri svojej normálnej práci venujú najmä naše mamy a Martin, pre ktorých sa obrúsky stali víkendovo-nočným hoby. Keď treba, prídu na brigádu aj kamaráti.

Na čo všetko sa dajú voskové obrúsky použiť?

Včelobaly sú ideálne na balenie desiaty, chlebíka, rožku, syra, odkrojených kúskov zeleniny, teda takmer všetkých potravín okrem surového mäsa. Kombinácia prírodných surovín s tkaninou zo 100% bavlny umožňuje Včelobalu dýchať, a tak zabezpečí, aby jedlo zostalo dlhšie čerstvé a nevysušilo sa. Prírodný včelí vosk je antibakteriálny a antimykotický.

Modrobiely voskový obrúsok na balenie desiaty

V čom sú voskové obrúsky lepšie ako klasické papierové či bavlnené?

Hlavný rozdiel je v tom, že voskové obrúsky sú napustené zmesou vosku, jojobového oleja a živice, čiže majú iné vlastnosti ako čisto bavlnené či papierové. Sú priľnavé, umývateľné a pekne voňajú :-)

Ako sa o ne treba starať, aby vydržali čo najdlhšie? Aká je ich životnosť?

Ako dlho si udržia svoje vlastnosti, záleží najmä od starostlivosti. Z našej skúsenosti Včelobaly vydržia minimálne rok. Starostlivosť o ne je jednoduchá – po použití stačí opláchnuť čistou vodou (nie horúcou), prípadne prírodným čistiacim prostriedkom na riad a nechať vysušiť. Nedávať do mrazničky (zato umiestňovať ich do chladničky je úplne v poriadku). Nebaliť do nich horúce potraviny a surové mäso.

Chlieb zabalený vo voskovom obrúsku

Dajú sa nejakým spôsobom obrúsky obnoviť?

Áno, pri intenzívnom používaní odporúčame obrúsky “obnoviť”, dá sa to aj v domácich podmienkach celkom jednoducho: Včelobal sa položí na papier na pečenie, naň sa nastrúha jemná vrstva včelieho vosku. Následne sa takto pripravený Včelobal vloží do rozohriatej rúry na 200 °C maximálne na 2 minúty. Alebo nám ich každý môže zaslať na servis do jedného roku od kúpy.

Ktoré z vašich motívov sú medzi zákazníkmi najobľúbenejšie?

Ťažko povedať, pretože vzory sa často menia v závislosti od dostupnosti látok. Najväčší záujem však býva hlavne o kvetinové vzory a pestrejšie farby, prípadne o zvieracie motívy.

Jedlo zabalené vo farebných voskových obrúskoch Včelobal

Voskové obrúsky na zakrytie chleba

Rôzne motívy voskových obrúskov

Modrý voskový obrúsok s lesným vzorom

Ďakujeme za rozhovor. Chcete vedieť o voskových obrúskoch viac? Napíšte nám do komentárov pod článkom. Kontaktovať môžete aj tím Včelobal na jeho facebookovej stránke či na jeho webstránke.

Autor článku

Redakcia TopByvanie.sk

Pravidelne Vám prinášame všetky zaujímavosti zo sveta tých najnovších trendov v bývaní a záhrade. Sledujte nás a nič vám neunikne :-)


Pridať komentár


Pozrite si aj naše inšpirácie

Originálne stojany na dáždniky Originálne stojany na dáždniky

Aj vaša predsieň si zaslúži nádych originality! Prajavte svoju osobnosť a kreativitu pri výbere doplnkov a dodajte život aj tej najponurejšej vstupnej hale.

Paletové sedenie - hodí sa na záhradu i do domácnosti Paletové sedenie - hodí sa na záhradu i do domácnosti

Nábytok z paliet si možno vyrobiť naozaj rýchlo, jednoducho a pomerne lacno. Stačí si prezrieť naše inšpirácie a uveríte, že paletové sedenie je štýlovým doplnkom každého exteriéru aj...

Skrinka na topánky by nemala chýbať vo vašej predsieni Skrinka na topánky by nemala chýbať vo vašej predsieni

Malá či veľká skrinka na topánky, určite by nemala chýbať vo vašej predsieni. Ide o prakticky kúsok, ktorý vám pomôže udržiavať poriadok a mať prehľad vo vašej obuvi. Topánkovník či...



Publikované dňa: 27.02.2019
Hodnotenie článku:
(89.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Olinka Balaďa: V súčasnosti ľudia uprednostňujú ekologické farby na prírodnej báze Olinka Balaďa: V súčasnosti ľudia uprednostňujú ekologické farby na prírodnej báze

Marián Majcher z Fajn Art: Originálna patina a kresba dreva sú typické pre naše výrobky Marián Majcher z Fajn Art: Originálna patina a kresba dreva sú typické pre naše výrobky

Výrobky zo starého dreva dodajú vášmu domovu nádych originality a atmosféru starých čias. Marián Majcher vyrába svoje dielka zo starých dreveníc a starých nástrojov.

Tomáš Horváth: Porez a hranovanie drevotriesky je atypická zákazková výroba Tomáš Horváth: Porez a hranovanie drevotriesky je atypická zákazková výroba

Nábytkové dielce na mieru, z ktorých si môžete poskaladať skriňu, komodu či posteľ? Domáci majstri môžu drevotriesku použiť na čokoľvek. Viac sa dozviete v rozhovore s Tomášom Horváthom...