Najlepšie fritézy – recenzie, test a návod, ako vybrať fritézu

Vyprážané jedlá síce nepatria medzi tie najzdravšie, no len málokto pohrdne dobrým rezňom, rybou či hranolkami. Vymeňte klasickú panvicu za fritovací hrniec a príprava obľúbených jedál bude rýchlejšia. Viete, čím sa riadiť pri ich kúpe?

Vyberáme vhodnú fritézu

Tento kuchynský spotrebič má pozitívny vplyv na chuť jedla, zanecháva jeho chrumavkosť a zároveň sú pokrmy menej nezdravé ako pri vyprážaní na panvici. V článku vám predstavíme viacero modelov, ktoré sa tešia obľube v uživateľských hodnoteniach a recenziách.

Najlepšie teplovzdušné fritézy


Najväčšie výhody fritézy

Fritovacie hrnce nepatria do základnej výbavy všetkých kuchýň, no ak si jednu do tej vašej kúpite, určite nepochybíte. Jedlá z fritéz sú však chutnejšie, zdravšie a sú menej nasiaknuté tukom. A to platí aj v prípade klasických slovenských lahôdok – rezňov, hranoliek či vyprážaného rybieho filé. Ak si neviete predstaviť život bez týchto pochúťok, potom by ste naozaj mali pouvažovať nad nákupom tohto spotrebiča. Prečo by ste to však mali naozaj urobiť? Ponúkneme vám hneď niekoľko pádnych argumentov:

  • Olej vo fritéze sa rozpáli viac ako na panvici, no zároveň sa v nej neprepáli.
  • Jedlo vo fritéze je v oleji ponorené celou plochou, vďaka čomu je vysmažené na každom kúsku rovnako.
  • Vďaka kovovému sitku môžete nadbytočný olej jednoducho nechať okvapkať, vďaka čomu je príprava jedla zdravšia.

Na aké parametre sa pri výbere zamerať? Ako vybrať výkonnú, no nie príliš drahú fritézu? Aké druhy existujú a ktorý typ fritézy je najlepší? Existuje možnosť kúpiť fritézu, ktorá spotrebuje málo oleja? V našom článku vám poradíme, ako postupovať pri výbere a predstavíme vám obľúbené modely modely fritovacích hrncov, ktoré sa veľmi líšia od starších spotrebičov bez pokročilých funkcií.

Klasické vs teplovzdušné fritézy

Nie je fritéza ako fritéza. Fritézy rozdeľujeme do niekoľkých kategórií, ktoré sa od seba líšia hlavne množstvom spotrebovaného oleja. Aké typy fritéz trh ponúka?

  • Klasické fritézy – ktoré pozná každý z nás. Na vyprážanie spotrebujú značné množstvo oleja. Tento druh ďalej delíme na 3 typy:
                             a) klasické fritézy s ohrevným telesom ponoreným v oleji,
                             b) klasické fritézy so skrytým ohrevným telesom,
                             c) rotačné fritézy.
  • Teplovzdušné fritézy – zdravšia, ale aj drahšia alternatíva, ktorá spotrebuje menšie množstvo oleja.

Ohrevné teleso fritézy

Výhody a nevýhody klasických fritéz

Moderné fritézy potrebujú menej oleja ako ich starší predchodcovia a takisto zabraňujú šíreniu nepríjemných pachov (ktoré poznáme aj vďaka bežnému praženiu na panvici). Oproti modernejším teplovzdušným modelom sú lacnejšie

Čo sa týka negatív, treba spomenúť vyššiu spotrebu oleja (v porovnaní s teplovzdušnými fritézami), ale aj dlhší čas zohrievania oleja v nádobe. Ak si dávate pozor na prijaté kalórie, potom vás pravdepodobne nepoteší ani fakt, že jedlo pripravené v ktorejkoľvek klasickej fritéze obsahuje viac oleja, preto má aj vyššiu kalorickú hodnotu.

V čom je však rozdiel medzi jednotlivými druhmi?

✅ Ohrevné teleso ponorené v oleji

Funguje na princípe oddeliteľnej ohrevnej špirály, ktorá sa vkladá do drôteného koša a ktorej úlohou je rozpaľovať olej vo fritéze. Tento typ má hneď niekoľko výhod. Horúci olej je vytláčaný hore a olej pod špirálou je chladnejší. Tým pádom sa kúsky strúhanky a jedla nepripália. Zároveň nedochádza k prehrievaniu stien hrnca, vďaka čomu je takáto príprava jedla energeticky úsporná. Špirála je vyberateľná, čo umožňuje veľmi jednoduché umývanie fritézy – aj v umývačke riadu.

✅ Skryté ohrevné teleso

Ide o jeden z najrozšírenejších modelov fritéz. Obsahuje fritovaciu nádobu, ktorá sa vyrába z tepelne vodivého materiálu. Oproti predchádzajúcemu typu sa líši uložením vyhrievacieho telesa, ktoré je skryté v spodnej časti tejto nádoby. Najväčšou výhodou tohto druhu je fakt, že počas fritovania využívate celý vnútorný objem fritovacieho hrnca, do ktorého sa vkladá drôtený košík s jedlom. Malou nevýhodou je, že sa fritéza nedá rozobrať a umývanie je náročnejšie.

✅ Rotačná fritéza

Výhodou rotačných fritéz je šetrenie oleja. Jedlo je pripravované tak, že sa nádoba počas fritovania točí a taktiež je mierne naklonená do strany. Vďaka tomu nie je jedlo v oleji ponorené celé, ale iba jeho časť. To znamená, že nasiakne menším množstvom oleja. Rotačná fritéza je, čo sa týka oleja, najúspornejšou klasickou fritézou.

Rotačná fritéza šetrí olej

TOP najlepšíe klasické fritézy na trhu

Prezreli sme desiatky recenzií a posvietili si na testy fritéz. Vybrali sme pre vás modely, ktoré vás zaručene nesklamú. Ich kúpou získate kvalitný a osvedčený spotrebič, ktorý vám bude spoľahlivo slúžiť.

Výhody a nevýhody teplovzdušných fritéz

Ak snívate o zdravšom jedle z fritézy, potom by ste si jednoznačne mali zaobstarať práve tú teplovzdušnú. Tá je totiž kombinovaná s ventilátorom a v hornej a dolnej časti má integrované výhrevné telesá. Na svoje fungovanie spotrebuje minimum oleja. Nezdravé fritovanie je nahradené zdravším fritovaním pomocou horúceho vzduchu. Ventilátor totiž slúži na to, aby rozháňal teplo v hrnci, ktoré je tak distribuované rovnomerne z každej strany.

Oproti klasickým fritézam sa teplovzdušné modely zahrievajú oveľa rýchlejšie. Pripravené jedlá obsahujú oveľa menej oleja, preto majú aj menej kalórií. Zároveň ide o multifunkčné zariadenie, v ktorom pripravíte nielen vyprážané pokrmy, ale aj pečené kurča, muffiny či pizzu.

Aby sme nehovorili len o pozitívach, spomenieme aj nejaké mínusy. Tým prvým je vyššia nákupná cena, druhým fakt, že niektorí spotrebitelia považujú jedlo z tohto typu fritézy za menej chutné.

Univerzálna teplovzdušná fritéza Delimano Air Fryer

Najlepšie teplovzdušné fritézy

Ako vybrať fritézu?

Či už hľadáte teplovzdušnú alebo klasickú fritézu, pri výbere si nezabudnite všímať niekoľko dôležitých parametrov. Objem, prednastavené programy a čistenie sú len niektorými z nich.

Veľkosť resp. objem fritézy

Objem potrebného oleja na vyprážanie je úzko spätý s tým, aké množstvo jedla môžete pripravovať. Od tohto parametra sa odvíja aj množstvo potrebného oleja.

Vo všeobecnosti platí, že čím väčšia fritéza, tým viac jedla v nej pripravíte na jedno použitie. Veľkosť samotného spotrebiča sa samozrejme odvíja od toho, o aký typ ide. Túto informáciu si poriadne overte ešte pred jeho kúpou. Pri výbere sledujte parameter objem misy. Udávaný je v kilogramoch alebo litroch, stačí preto vedieť, koľko jedla chcete pripraviť.

V domácnosti, kde fritézu využíva jedna alebo dve osoby si vystačíte s menšími modelmi – pojmú 0,5 litra oleja a zároveň sú lacnejšie. Ak máte doma viac "hladných krkov", potom sa určite poobzerajte po väčšej fritéze, v ktorej pripravíte 1,5 - 2 kg chutných dobrôt. Zároveň sa však pripravte aj na väčšiu spotrebu oleja. Tú môžete samozrejme znížiť výberom "nízkotučnej" teplovzdušnej fritézy, do ktorej nalejete iba maličké množstvo oleja. Teplovzdušné fritézy vám poskytnú objem od 1 do 4 litrov. Platí to isté, čo pri klasických fritézach – veľkosť zodpovedá množstvu pripraveného jedla.

Jednotlivé časti fritéz sa dajú umyť

Filter pachov a filter tukov + ich dostupnosť

Pri práci s olejom vzniká typický zápach, ale aj mastné výpary, ktoré môžu mať negatívny dopad na kuchynskú linku, steny či strop vo vašom byte. Ak sa chcete vyhnúť škvrnám a smradu, potom nepodceňujte výber kvalitných filtrov.

Ten prvý sa stará o to, aby eliminoval zápach, ktorý je typický pri takejto metóde prípravy jedál. Filter sa síce nachádza vo vnútornej časti spotrebiča, dá sa však vybrať.

Existujú 2 druhy filtrov pachu:

  • jednorazový – ktorý musíte po opotrebovaní vyhodiť a nahradiť novým kusom,
  • umývateľný – dá sa jednoducho umyť a používať ďalej.

Tukový filter má za úlohu predĺžiť "trvanlivosť oleja" a to tým spôsobom, že odchytáva drobné čiastočkyktoré počas fritovania opadávajú z jedla. Vďaka nemu sa vyhnete náročnému odstraňovaniu týchto kúskov z fritovacieho hrnca a zároveň tak predlžujete životnosť celého spotrebiča.

Oba typy filtov patria k prikúpiteľnému príslušenstvu, ktoré si v prípade potreby musíte zaobstarať sami. Preto sa oplatí prezistiť si dostupnosť filtrov ešte pred kúpou konkrétneho modelu, aby ste si nedopatrením nezakúpili model, pri ktorom budete mať o rok či dva problém zohnať niektorý zo spomínaných dielov.

Výkon fritézy

Pri výbere teplovzdušnej fritézy je podstatným parametrom výkon. Závisí od neho doba ohrevu aj kvalita samotného fritovania. Minimom je podľa nás výkon 1 300 W. Plusom je, ak sa dá, rovnako ako teplota, regulovať.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie fritovacie hrnce

Ovládanie a obsluha

Pri klasických fritézach býva ovládanie jednoduchšie. Spotrebič zapnete, nastavíte teplotu a počkáte, kým sa olej rozohreje. Teplovzdušné fritézy môžete ovládať pomocou tlačidiel a otočných prepínačov, ale tiež cez dotykový displej. Modernejšie spotrebiče s dotykovým ovládaním ponúkajú zvyčajne väčší výber prednastavených programov.

Mulrifunkčný pomocník – pečenie, grilovanie, opekanie i dusenie

Ak by ste radi používali novú fritézu aj ako "mini rúru", potom si dopredu prezistite, aké metódy prípravy jedla zvláda. Niektoré fritézy totiž zvládajú aj pečenie, grilovanie, opekanie i dusenie.

Prednastavené programy

Ako je u moderných technológií a zariadení dobrým zvykom, často majú rôzne prednastavené programy, ktoré zjednodušujú varenie a používanie fritézy. Sú totiž nastavené na ideálnu teplotu a čas, za ktorý by sa malo jedlo pripraviť. Týka sa to teplovzdušných fritéz, ktoré často ponúkajú prednastavené funkcie na varenie rôznych jedál.

Fritéza s prednastavenými programami, časovačom a termostatom

Časovač a automatické vypnutie

Chcete mať varenie pod kontrolou? Potom si vyberte fritézu s časovačom, na ktorej si budete vedieť nastaviť presnú časovú hodnotu prípravy jedla. Praktickým doplnkom je aj zvuková signalizácia, vďaka ktorej budete vedieť, že spotrebič už dovaril. Niektoré modely sa po vypršaní času automaticky vypnú, čo je praktické. Nemusíte tak čakať, kedy sa jedlo pripraví, aby ste spotrebič vypli.

Regulácia teploty

Manuálne nastavenie teploty fritovania sa logicky používa na reguláciu teploty oleja. Niektoré jedlá sa totiž musia fritovať pri nižšej teplote než tie ostatné, aby sa zabezpečilo ich dokonalé prepečenie.

Fritéza s priezorom či bez?

Fritovací hrniec patrí k skupine spotrebičov, ktorým je nutné "dôverovať". Možno aj preto sa veľké množstvo modelov vyrába bez okienka, vďaka ktorému možno pozorovať progres v príprave jedla. Ak váš vytúžený model toto okienko neobsahuje, potom vedzte, že výrobcovia neodporúčajú otvárať poklop fritézy počas jej používania. Hrozí riziko vyprsknutia vriaceho oleja, ktorý vás môže popáliť.

Dvojzónová alebo viaczónová príprava jedla

Fritézy s touto funkciou fungujú na princípe dvoch resp. viacerých oddelených okruhov s vlastným nastavením teploty. Vďaka tomu môžete naraz pripraviť viacero druhov jedál v oddelených olejových nádobách.

Bezpečnostné funkcie

Pri práci s akýmkoľvek domácim spotrebičom treba pamätať na bezpečnosť. Pri výbere fritézy sa preto informujte, či disponuje bezpečnostnou poistkou proti prehriatiu. Vhod príde aj izolovaný povrch rukoväte či plášťa celej nádoby, vďaka ktorej eliminujete riziko náhodného popálenia na minimum.

Teplovzdušná fritéza

Signalizácia rozpálenia oleja a výmeny oleja

Do fritézy nalejete olej, naštartujete ju a čakáte. Kedy je však olej naozaj pripravený? Ako to odhadnúť? Túto dilemu vyrieši signalizácia, ktorá vám oznámi, že olej je dostatočne horúci a že fritéza je pripravená na vyprážanie. 

Na podobnom princípe funguje aj signalizácia výmeny oleja, ktorá vás upozorní, že olej je prepálený a treba ho vymeniť.

Nádoba na uskladnenie oleja

Olej vo fritéze môžete použiť viackrát. Preto niektorí výrobcovia v balení dodávajú aj špeciálnu nádobu, do ktorej možno olej preliať a uskladniť ho do ďalšieho použitia. Tieto nádobky bývajú často vybavené špeciálnym sitkom, ktoré odchytí väčšie kúsky jedla nachádzajúce sa v oleji.

Čistenie a starostlivosť

Čistiť mastné riady alebo panvice od oleja vie byť niekedy náročné a nepoznáme nikoho, kto by sa z tejto aktivity úprimne tešil. Nevyhnnete sa tomu ani v prípade fritéz. Aby bolo umývanie čo najjednoduchšie, obzerajte sa po modeloch, ktoré sa dajú čo najviac rozobrať. Výrobcovia ponúkajú tiež produkty, ktoré je možno umyť v umývačke riadu.

Klasické fritézy sú lacnejšie ako teplovzdušné

Ceny klasických fritéz začínajú na cca 30 eurách a končia na sume vyššej ako 300 eur. Väčšina modelov je však dostupná do 100 eur. Teplovzdušné fritézy v cenovej kategórii do 80 eur sú považované za lacné, nezriedka ponúkajú síce menší objem, ale rôzne praktické funkcie. Za cenu 80 až 100 eur získate kvalitný model s dotykovým displejom, vysokým výkonom a množstvom programov. Najdrahšie spotrebiče v cenovej kategórii nad 120 eur potešia bohatým príslušenstvom a multifunkčným využitím.

Tefal, Delimano, Sencor či Klarstein

Aby vám fritéza slúžila čo najdlhšie, je potrebné investovať do kvalitných značiek. Spomedzi výrobcov klasických fritéz sú najobľúbenejší Tefal, Sencor, DeLonghi či Domo. V prípade teplovzdušných fritéz si spotrebiteľov získali modely Klarstein, Tesla, Tefal, Cosori, ale aj ETA. K drahším, ale vyhľadávaným patria fritézy Philips.

Najčastejšie otázky – FAQ

Máte otázky ohľadom výberu fritézy? Zaujímajú vás možnosti použitia teplovzdušnej fritézy? Chcete sa podeliť o svoje skúsenosti s týmito spotrebičmi. Napíšte nám do komentárov všetko, čo vás zaujíma. Pravidelne ich kontrolujeme a odpovieme čo najskôr.

Aký objem fritézy potrebujem?

Pri klasických i teplovzdušných fritézach vám pre štvorčlennú rodinu postačí objem 2,5 l.

Je nutné pri fritovaní v teplovzdušnej fritéze používať olej?

Túto informáciu nájdete v návode na použitie, líši sa totiž od modelu k modelu. Pri niektorých je nutné použiť aspoň pár kvapiek oleja, niektoré na svoj chod olej nepotrebujú vôbec.

Je potrebné fritézu predhrievať?

Klasické fritézy treba predhrievať vždy, pri teplovzdušných to závisí od konkrétneho modelu. Ak aj treba takúto fritézu predhrievať, zvyčajne to netrvá dlhšie ako 3 minúty.

Staršie modely, ktoré sa už nepredávajú

Zobraziť produkty v kategórií:

Autor článku

Jaroslav Uram

K písaniu článkov som sa dostal už na gymnáziu a za tých pár rôčkov sa z toho vyvinulo skvelé hobby a mám v pláne ho naplno rozvíjať aj naďalej. Na...


Komentáre

22/08/2021 10:56
Zuzana W.

Používam fritézu DeLonghi F28311 a som s ňou spokojná. Kúpila som si ju na základe dobrých recenzií od ostatných používateľov. Fritéza sa veľmi rýchlo ohrieva, čiže jedlo je hotové raz dva. Vďaka nej usporím aj olej a jedlo je o niečo zdravšie. Pokrmy nie sú také mastné. Vo vnútri je otočný kôš, ktorý je veľmi praktický, pretože prakticky je vyriešené vypúšťanie oleja. Spočiatku som sa obávala, že jedlo nebude také chutné, ale opak je pravdou, z fritézy mi chutí oveľa viac. Napríklad hranolky sú krásne chrumkavé, vyprážané kuracie mäsko šťavnaté a lángoše sú tiež veľmi chutné. Kôš sa dá vyzdvihnúť z oleja bez toho, aby som musela otvárať veko. Táto fritéza nemá vyberaciu nádobu, ale to mi až tak nevadí. Môžem ju len odporučiť, myslím si, že s ňou bude spokojná každá gazdinka. :-)

25/08/2021 20:12
Adriána K.

Mám fritézu Rohnson R-284 s príkonom 900 W, ktorá je perfektná pre jednu osobu, prípadne pre dvojicu. Pre početnejšiu rodinu ju neodporúčam kvôli menšej kapacite. Ja som s touto fritézou maximálne spokojná, kapacita oleja je až 1,5 litra a fritovací kôš je možné vybrať a potom umyť v umývačke riadu, údržba je preto veľmi jednoduchá. Práči sa mi praktický svetelný indikátor aj jednoduché ovládanie. Fritovacia nádoba je teflónová, preto sa na ňu nič neprichytáva. Cena bola vynikajúca a oproti konkurencii nastavená naozaj nízko. Fritéza je šikovná, malá, spratná a nezaberie mi v kuchyni veľa miesta. Vzhľadovo je tiež veľmi príťažlivá. Plne splnila moje očakávania a na žiadne nedostatky som zatiaľ neprišla.

Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Skrinky pod TV – praktické a pútavé zároveň Skrinky pod TV – praktické a pútavé zároveň

Máte už vybratý stolík pod TV? Nie je to také jednoduché ako ste si na začiatku mysleli? Možno vám pomôžu sa rozhodnúť naše tipy. Nechajte sa inšpirovať našou galériou.

Jednoduché vianočné handmade dekorácie Jednoduché vianočné handmade dekorácie

Naše inšpirácie sú naozaj veľmi jednoduché a preto ich zvládne aj menej zručný jedinec. Odmenou vám budú ozdoby, ktoré nenájdete nikdy inde!

Betónové kvetináče – hodia sa do bytu i do záhrady Betónové kvetináče – hodia sa do bytu i do záhrady

Betonové kvetináče sa skvelo hodia nielen do vašej záhrady, ale aj do bytu. Môžete do nich zasadiť rôzne sukulenty, ale napríklad aj ihličnany.



Publikované dňa: 29.08.2018
Posledná aktualizácia: 15.03.2023
Hodnotenie článku:
(90.8%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Najlepšia elektrická, plynová či aku spájkovačka. Oplatí sa lacná z Lidl alebo Hornbachu?Najlepšia elektrická, plynová či aku spájkovačka. Oplatí sa lacná z Lidl alebo Hornbachu?

Po akej spájkovačke však siahnuť, aby ste si vybrali nástroj podľa vašich očakávaní? Poďte sa s nami pozrieť na najdôležitejšie kritéria.

Ako vybrať najlepší stolný mixér? Výkonné sú značky Kenwood, Russell Hobbs, ETA i BraunAko vybrať najlepší stolný mixér? Výkonné sú značky Kenwood, Russell Hobbs, ETA i Braun

Stolné mixéry patria medzi najobľúbenejšie kuchynské spotrebiče. Čítajte ďalej a dozviete sa, aké sú kľúčové vlastnosti mixérov a aké funkcie majú moderné mixéry, ktoré vám môžu prípravu...

Infrasauna pre 2 osoby do domu aj bytu. Účinky, výhody a nevýhodyInfrasauna pre 2 osoby do domu aj bytu. Účinky, výhody a nevýhody

Infrasauna u vás doma? Prečo nie! Blahodárne účinky infrasauny si rozoberieme, no predovšetkým vedzte, že mať doma infrasaunu pre 1-2 osoby vôbec nie je nereálnym snom.