Najlepšie mlynčeky na kávu: Recenzie a test poradia, ako si vybrať

Každý milovník kvalitnej kávy vám potvrdí, že najlepšiu chuť hotového kávového nápoja dosiahnete výlučne s použitím čerstvo namletej kávy. Rôzne spôsoby prípravy, ako napr. espresso, french press či turecká káva, potrebujú rôznu hrúbku mletia.

Elektrický mlynček na kávu

Súčasťou výbavy každého kávičkára, ktorý to so svojou vášňou myslí vážne, by teda mal byť kvalitný mlynček na kávu, či už ručný alebo elektrický. Vybrali sme pre vás tie najlepšie a pripravili návod, ako vybrať mlynček na kávu.

Obľúbené mlynčeky na kávu


Elektrický alebo ručný mlynček na kávu?

Väčšina si pod pojmom mlynček na kávu predstaví tradičný ručný alebo manuálny mlynček na kávu. Nie je to však jediná možnosť. Podľa pohonu rozlišujeme 2 typy kávových mlynčekov:

  • ručný, manuálny mlynček na kávu,
  • elektrický mlynček na kávu.

Oba typy mlynčekov na kávu majú svoje výhody a nevýhody. Niektoré ručné mlynčeky sú kvalitnejšie ako tie elektrické, ale to nezávisí len od mlynčeka, ale aj od ďalších parametrov.

Ručný mlynček na kávu

Ručný mlynček na kávu a jeho charakteristika

Ručný mlynček melie kávu starým klasickým spôsobom. Vo väčšine prípadov melie trieštivými nožmi, ale vybavený môže byť aj kameňmi. Mlynček môžete využívať nielen ako pomôcku na prípravu čerstvej chutnej kávy, ale aj ako mlynček na pomletie maku, orechov, semienok, byliniek, korenín. Väčšina z nich je dostupná v retro dizajne.

Výhody a nevýhody ručného mlynčeka

Výhodou takýchto mlynčekov je nízka hlučnosť, nízka cena a žiadna spotreba elektrickej energie. Káva sa pri ručnom mletí nezahrieva, keďže sa melie pri nízkych otáčkach. Zachováva plnú arómu, ktorú uvoľní v pravý čas.

Nevýhodou mlynčeka je manuálna práca, pretože príprava väčšieho počtu káv dá poriadne zabrať vašej ruke. Najväčšou nevýhodou ručného mlynčeka je teda určite jeho pomalosť. Mlynčeky majú malý zásobník na kávu, pretože pri ich použití sa predpokladá, že budete mlieť kávu na cca 1 až 4 šálky denne.

Výhody

  • Nízka cena
  • Kamene nespaľujú kávu
  • Univerzálne využitie

Nevýhody

  • Namáhavá príprava
  • Dlhšia príprava
  • Príprava menšieho počtu káv
  • Ťažšie nastavenie hrúbky mletia

Ručný mlynček na kávu

Elektrický mlynček na kávu a jeho charakteristika

Elektrický mlynček na kávu sa jednoducho ovláda, prakticky stačí len doplniť kávové zrná do zásobníka, stlačiť gombík a za pár sekúnd je káva namletá. Je to výhodné, pretože i keď má mlynček menšiu nádobku na kávové zrná, rýchlo s ním nameliete aj kávu pre viacerých ľudí.

Takéto mlynčeky bývajú vybavené kameňmi a aj nožmi, ale ak sú oceľové, pri vysokej rýchlosti mletia hrozí spálenie kávy. Vo väčšine prípadov sú kompaktnejšie a šetria čas.

Výhody a nevýhody elektrického mlynčeka

Elektrické mlynčeky sú jednoduché na obsluhu a pomelú aj väčšiu dávku kávy naraz. Lepšie modely dokonca umožňujú dávkovať kávu priamo do páky espresso kávovaru. Niektoré majú režim automatického mletia. Nastaviť sa dá počet šálok a mlynček automaticky pomelie presne toľko kávy, koľko treba, ale aj hrubosť zomletia kávových zŕn. Tou najlepšou výhodou je určite pohodlnosť nulová námaha pri mletí. Nevýhodou je spotreba elektrickej energie a určite vyššia hlučnosť.

Výhody

  • Rýchle mletie kávy bez námahy
  • Ideálne na prípravu väčšieho množstva kávy
  • Väčšia kapacita zásobníka na kávu

Nevýhody

  • Vyššia cena
  • Oceľové nože môžu spáliť kávu
  • Nože melú kávu nerovnomerne

Elektrický mlynček na kávu

Najlepšie mlynčeky na kávu

Na trhu sa predáva množstvo výborných mlynčekov na kávu a bolo náročné vybrať pár takých, ktoré by sa vám páčili. Znovu sme sa nechali inšpirovať vašimi skúsenosťami a vyberali sme z mlynčekov na kávu, ktoré ste otestovali (recenzie na weboch Heureka či Alza). Ide o modely, ktoré sa zapáčia cestovateľom, rodinám, ale aj gurmánom.

Mechanizmus mletia kávy – sekacie nože vs mlecie kamene

Elektrický mlynček môže byť vybavený mechanizmom so sekacím nožom alebo mlecími kameňmi. Mechanizmus s trieštivým nožom kávu nedrví, ale seká. Znamená to, že káva z tohto mlynčeku nebýva vždy pomletá rovnomerne na rovnakú hrúbku. Sekací mechanizmus pracuje pri vysokých otáčkach a kávu zahrieva, čím sa z nej uvoľnuje aróma. Vy však chcete, aby sa uvoľnila až pri samotnej príprave kávy.

Na mlynčeku s mlecími kameňmi viete, na rozdiel od sekacích nožov, nastaviť hrúbku mletia. Ide o dôležitú vlastnosť, pretože pre rôzne spôsoby prípravy kávy (turecká, espressovač, aeropress, frenchpress, chemex) potrebujete rôznu hrúbku mletia. V prípade mlynčekov s kameňmi platí – čím väčší, tým lepší. Väčšie mlynčeky totiž melú kávu pri nižších otáčkach a nehrozí jej zahrievanie.

Dôležitý je aj tvar mlecích kameňov. Kónické kamene dokážu mlieť jemnejšie než kamene ploché. Ostáva v nich tiež menej zvyškov kávy po vysypaní. Ploché kamene zasa melú rovnomernejšie a kávový nápoj má potom lepšiu konzistenciu.

S tým súvisí rovnomernosť mletia kávy. Každé jedno zrnko kávy musí byť namleté na rovnakú hrúbku. Možno sa vám to na prvý dojem nezdá dôležité, ale pri pití kávy sa potom môže stať, že sa vám v ústach objaví väčšie zrnko kávy, ktoré vyniká nad ostatnými, a to vo väčšine prípadov vedie k pokazeniu chuti. Mimo toho, nerovnomerné pomletie vedie k zmene chuti kávy, preto sa vám tá istá káva môže raz zdať lepšia a inokedy horšia.

Mletá káva

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie mlynčeky na kávu

Mlecie kamene – tvar a priemer

Kvalitu zomletia kávových zŕn do veľkej miery určuje priemer a tvar mlecích kameňov:

Priemer mlecích kameňov

Čím je plocha medzi kameňmi väčšia, tým väčšie množstvo kávy dokáže mlynček zomlieť pri malom počte otáčok. Výsledkom je potom to, že ani pri použití ručného mlynčeka nebude mletie trvať dlho. Niekedy stačia len 2 až 3 otáčky a káva na 2 šálky je pripravená.

Pri elektrických mlynčekoch to zase znamená, že káva bude rýchlejšie zomletá, čo vedie k nižšiemu riziku vzniku statickej elektriny. Tá spôsobuje, že počas mletia vzniká nerovnomerné zomletie, v zomletej zmesi sa nachádzajú hrudky a chuť zaliatej kávy nie je najideálnejšia.

Tvar mlecích kameňov

Kamene sa vyrábajú v 2 tvarových prevedeniach, a to ako kónické kamene a ako rovné, ploché kamene. Kónické majú zvýšené drážky po celom priemere, čo vedie k pomletiu kávy na jemnulinké zrniečka, pretože kávu drvia o stenu na väčšej ploche, i keď majú rovnaký priemer ako rovné kamene. Za jemnosť kónického mletia môžu aj pomalšie otáčkyPri plochých kameňoch musí ísť o rýchle otáčanie, keďže na rovnomerné padanie pomletých zŕn využívajú odstredivú silu.

Neznamená to, že kónické kamene sú lepšie alebo horšie ako tie ploché. Oba tvary majú svoju výhodu. Kónické namelú kávu na extra jemnú zmes a ploché kamene namelú síce hrubšiu zmes, ale zomletá káva je namletá rovnomerne, bez hrudiek. Ploché kamene majú nižšiu životnosť, rýchlo sa opotrebujú, medzi kónickými kameňmi nezostanú žiadne pozostatky kávových zŕn, čo vedie k menšej údržbe. V prípade plochých kameňov sa stáva, že nejaká káva sa medzi nimi pozabudne.

Ploché kamene:

  • Vysoká rýchlosť rozmletia kávových zŕn
  • Nižší výkon
  • Kratšia životnosť
  • Opotrebovanie približne pri pomletí 350 kg zŕn

Kónické kamene:

  • Nižšia rýchlosť rozmletia kávových zŕn
  • Vyšší výkon
  • Dlhšia životnosť
  • Opotrebovanie približne pri pomletí 750 kg zŕn

Elektrický mlynček na kávu s mlecími kameňmi

Materiálové prevedenie mlecích kameňov a nožov

Mlecie kamene alebo nožesa vyrábajú z ocele alebo keramiky. Kamene a nože z ocele spôsobujú, že pri trení dochádza k prudkému nárastu teploty, čo vedie k vyššiemu riziku spálenia kávy. Mlynčeky s oceľovým mechanizmom mletia sú lacnejšie.

Keramické nože alebo kamene sú lepšie, pretože pri trení a drvení nedochádza k nárastu vysokej teploty a tým pádom nehrozí, že by sa káva počas mletia spálila. Nevýhodou je, že keramické mlynčeky na kávu sú drahšie.

Oceľ:

  • Môže dôjsť k prehrievaniu
  • Riziko spaľovania kávy
  • Nižšia životnosť
  • Nízka cena

Keramika:

  • Nedochádza k prehrievaniu
  • Káva sa nespáli
  • Vyššia životnosť
  • Vyššia cena

Kompaktný elektrický mlynček na kávu

Jemnosť mletia kávového zrna

Jemnosť alebo hrubosť namletej kávy – to je jeden z dôležitých parametrov pri výbere mlynčeka na kávu. Aj príležitostní kávičkári určite poznajú rozdiel medzi kávou, ktorá bola najemno namletá a medzi tou, ktorá bola namletá nahrubo. Každá má inú chuť, tá jemnejšia je silnejšia, tá nahrubo zomletá slabšia. Rôzne druhy káv si vyžadujú inú hrúbku mletia. Hrúbka sa nastavuje v prípade ručných mlynčekov manuálne a v prípade elektrických mlynčekov na kávu elektronicky.

Ako nastaviť hrubosť namletia kávy na ručnom mlynčeku ?

Na ručnom mlynčeku sa dá hrubosť kávy nastaviť veľmi jednoducho. Všetko závisí od miery utiahnutia mlecích kameňov. Môžete ich utiahnuť alebo povoliť a mlecie kamene tak vytvoria väčšiu alebo menšiu medzierku, cez ktorú sa zrnká budú premieľať. Pri väčšej medzierke dochádza k mletiu hrubšej kávy a pri užšej k jemnejšiemu pomletiu. Na tento účel býva ručný mlynček na kávu vybavený malou páčkou.

Hrubosť namletia kávy pri elektrickom mlynčeku

Niektoré lacné mlynčeky funkciu nastavenia hrubosti namletia kávy ani nemajú (určujete ju sami podržaním tlačidla na mletie). Tie drahšie sú vybavené páčkou alebo otočným regulátorom podľa stupnice. Profi mlynčeky na kávu majú dokonca LCD displej a dotykový ovládací panel, na ktorom si viete nastaviť hrubosť mletia a ďalšie nadštandardné funkcie.

Viete, ako nahrubo by ste mali namlieť kávu ?

Metódy prípravy kávy sú rôzne. Jeden druh kávy sa robí pomocou džezva nádobky, iná pomocou horiaceho plameňa, ďalšia pomocou filtra atď. Je jasné, že každá káva bude mať inú, jedinečnú chuť.  Na prípravu všakovakých káv sa používajú špeciálne kanvičky, do ktorých je potrebné pridávať čerstvo namletú kávu z mlynčeka.

Ale pozor, hrúbka zomletia kávových zŕn je pre jednotlivé druhy jasne predpísaná:

  • Džezva je nádobka, v ktorej sa pripravuje klasická turecká káva. Príprava pomocou džezvy sa uskutočňuje s najjemnejšie zomletou kávou.
  • Espresso Maker je zariadenie, ktoré sa skladá z platformy, na ktorú sa postaví šálka a okolo ktorej sa nachádza kovová konštrukcia s pákovým zásobníkom kávy a s nádobkou, do ktorej sa dáva voda. Káva sa zalieva zatlačením 2 pák, ktoré oblúkovite lemujú konštrukciu nad platformou a voda spolu s kávovou zmesou tečie rovno do pohára. S prístrojom vyrobíte espresso fantastickej chuti. Potrebujete na to jemne namletú kávu.
  • Kanvička na moka kávu vyžaduje strednú jemnosť namletia.
  • Dripper, Chemex sú nádobky vybavené odmerkou, ktoré pripomínajú čajník. Na vrchu sa nachádza lievik v tvare šálky, do ktorého sa dáva filter a následne sa do filtra nasype pomletá zmes kávy. Tá sa zaleje horúcou vodou a hotová káva preteká cez filter do nádobky. Takáto príprava kávy vyžaduje hrubšie namletie kávy.
  • French Press je zariadenie, ktoré má sitko alebo papierový filter, v ktorom sa nachádza kávová zmes, tá sa zaleje vodou v ideálnej teplote. Príprava vyžaduje najhrubšie zomletú kávu.
  • Aeropress pripomína dripper, a v podstate sa líšia len tým, že pri aeropresse prejde horúca voda cez kávovú zmes pomocou tlaku. Horúca voda sa do šálky pretlačí cez zmes kávy. Pripravuje sa z jemnej, strednej a aj z hrubšie namletej kávy.

Hrúbka mletia kávy

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie mlynčeky na kávu

Kapacita zásobníka na kávu

Štandardnou kapacitou je zásobník s objemom na 250 gramov. Lacnejšie modely majú objem len 24 gramov. Pri výbere podľa kapacity sa môžete riadiť podľa nasledujúcich orientačných informácií:

  • Mlynček na kávu so 70 g kapacitou = káva pre jedného, max. pre 2 osoby; mlynček s menšími rozmermi, vhodný na cesty.
  • Mlynček na kávu s 250 g kapacitou = väčšina kávových mlynčekov; káva približne pre 4 osoby; ideálny mlynček do domácnosti.
  • Mlynček na kávu so 450 g kapacitou = väčšie mlynčeky na kávu, ktoré pripravia kávu pre viacero osôb.

Príkon elektrického mlynčeka

Príkon hovorí o tom, akú spotrebu elektrickej energie má mlynčekČím väčší príkon, tým väčšia spotreba elektrickej energie. Je jasné, že čím menší príkon, tým menšie výdavky, ale ak to s kávovým mlynčekom myslíte vážne a budete ho používať pravidelne, mal by mať aspoň tých 200 wattov.

Dávkovač

Dávkovač integrovaný do kávového mlynčeku je výborná vec najmä pre tých, ktorí bývajú v domácnosti s viacerými milovníkmi kávy. Ide o to, že káva sa zomelie len v takom množstve, ktoré jej zadáte a to rovno do páky, aby ste ju mohli len jednoducho presypať do šálky. Dokonca existuje aj inteligentné dávkovanie, ktoré vám zomelie ideálne množstvo kávy podľa toho, na koľko šálok kávu potrebujte, samozrejme, že počet šálok musíte navoliť už sami.

Zásobník mlynčeka na kávu

Univerzálne použitie

Mlynček na kávu dokáže okrem kávy namlieť aj iné potraviny. Najčastejšie sa používa na mletie orechov a maku na pečenie, korenín a byliniek na prípravu čaju a okorenenie jedla, semienok do jogurtov a pod. Takéto univerzálne použitie sa väčšinou spája s mlynčekmi na kávu, ktoré sú vybavené trieštivými nožmi.

Veľkosť a hmotnosť kávového mlynčeka

Veľkosť mlynčeka udáva najmä zásobník na kávu veľkosť motora. Predpokladá sa, že čím väčšia kapacita stroja, tým väčší, výkonnejší motor. Ak hľadáte mlynček do domácnosti, siahnite po strednej veľkosti, ak do prevádzky, samozrejme, väčší, aby ste nemuseli neustále kávu dosýpať, a na cestovanie menšie, také s kapacitou do 75 gramov.

Je logické, že veľkosť mlynčeka priamo súvisí s jeho hmotnosťou. Čím väčší mlynček, tým vyššia hmotnosť. Bežné domáce elektrické mlynčeky na kávu vážia okolo 1 kilogramu.

Koľko stojí mlynček na kávu?

Cena mlynčeka na kávu závisí od typu prístroja, od jeho funkcií a od výrobcu. V rozmedzí od 10 do 100 € kúpite mechanické, ale aj elektrické mlynčeky na kávu. Ide o pomerne veľké cenové rozpätie, v rámci ktorého natrafíte na lacné a menej kvalitné i drhašie kvalitné stroje vhodné do domácnostiOd 100 do 300 € dostanete kúpiť kvalitné modely s luxusným prevedením, ktoré majú rôzne nadštandardné funkcie, ako je napr. inteligentné dávkovanie kávy, samočistiaca funkcia a pod. Nad 300 eur kúpite mlynček na kávu profesionálnej kvality. Nájdete ich v špecializovaných kaviarňach a v niektorých firmách či spoločnostiach.

Malý mlynček na kávu

Najobľúbenejšie značky sú DeLonghi, Bosch, ETA a Sencor

Väčšinou značky, ktoré sa špecializujú na sortiment súvisiaci s kávovarmi, vyrábajú aj kvalitné mlynčeky na kávu. K najznámejším a medzi spotrebiteľmi vyhľadávaným výrobcom patria DeLonghi, Bosch, Sencor, Krups a ETA. Obľube sa tešia i mlynčeky na kávu výrobcu Klarstein, lacnou voľbou je Silvercrest (Lidl).

O niečo menej známe, ale kvalitné sú značky Sage, Porlex, Domo, Hario, Graef, ECG, Krups, Catler. Medzi drahšie značky patrí Fiorenzato, Eureka, Nuova. Spomedzi ručných mlynčekov patria k obľúbeným tie od značky Lodos.

19 druhov káv a ako ich pripraviť pomocou mlynčeka na kávu

Viete, ako pripravovať kávu? Pre ešte lepšiu chuť kávy by ste mali vedieť, aké druhy kávy existujú a samozrejme, ako sa pripravujú.

  1. Turecká káva = 28 gramov jemnulinko zomletej kávy sa zalieva 40 ml vody.
  2. Espresso = zalejte 7 gramov jemne zomletej kávy 30 ml vody.
  3. Espresso lungo = je klasické veľké espresso, no a ak si myslíte, že pri väčšom espresse dostanete silnejšiu kávu, opak je pravdou. Veľké espresso sa totiž pripravuje z rovnakého množstva espressa ako obyčajné espresso, ale zalieva sa 80 ml vody.
  4. Espresso Americano = je vlastne tá istá káva ako je veľké espresso, len na 7 gramov najemno pomletej kávy pripadá 50 ml vody.
  5. Ristretto = je najsilnejšie espresso, síce sa pripravuje z rovnakého množstva zomletej kávy ako espresso, teda zo 7 gramov, ale zalieva sa len 15 ml vody.
  6. Doppio = je dvojité espresso, ktoré sa pripravuje, pochopiteľne, z dvojitej dávky kávy, teda zo 14 gramov pomletej kávy, a dvojitej dávky vody, teda zo 60 ml.
  7. Cappuccino = objem šálky by mal byť okolo 150 ml, pričom 30 ml tvorí klasické espresso (7 g kávy + 30 ml vody), ktoré sa zalieva mliekom a na vrch sa pokladá mliečna pena.
  8. Caffe Latte = samozrejmosťou je vysoký pohár s objemom okolo 250 ml a podobne ako pri cappuccine, aj v tomto prípade je základom 30 ml espresso, ktoré sa zalieva mliečnou penou.
  9. Latte macchiato = alebo zafarbené, zašpinené mlieko, sa vyslovuje ako „laté makijáto“ a znamená opak Caffe Latte. Pripravuje sa do 250 ml pohára, a to tak, že do pohára s našľahaným mliekom, ktoré by nemalo mať teplotu viac ako 70 °C, sa po okrajoch vlieva espresso zo 7 gramov kávy.
  10. Flat white = ide o kávu, pri ktorej sa dvojité espresso (14 g mletej kávy) zalieva 140 ml vody, potom sa pridá 1 cm mlieka a zavŕši sa mliečnou penou. Flat white sa pokladá aj za dokonale pripravenú kávu, pretože ide presne o vyrátanú kombináciu mlieka na množstvo pomletej kávy a zaliatej vody. Pripravuje sa do 180 ml šálky.
  11. Mocha = je káva, ktorá sa nazýva aj ako „mokačíno“ a ide o klasické Caffe Latte, ktoré je ochutené čokoládovým sirupom.
  12. Viedenská káva = ide o predĺžené espresso, teda Lungo. Pripravuje sa zaliatím 30 gramov kávy 80 ml vody a zavŕši sa poriadnou lyžicou šľahačky. Pripravuje sa do skleneného pohára.
  13. Írska káva = filtrovaná turecká káva sa naleje do pohára a obohatí sa 3 až 4 čajovými lyžičkami írskej whisky, ku ktorej sa pridávajú 2 cm chladenej našľahanej smotany.
  14. Affogato = je pre mnohých neznámym názvom, ale príprava je pomerne jednoduchá. Kopček zmrzliny sa zalieva klasickým 7-gramovým espressom.
  15. French Press = káva, ktorá na prípravu vyžaduje špeciálny model kanvice, ktorá disponuje piestom a sitkom, cez ktorý sa káva prekvapkáva, resp. pretláča do pohára. Pripravuje sa z nahrubo zomletej kávy, na jednu šálku pripadá 7 gramov mletej kávy, ktorá sa zaleje horúcou vodou, nechá sa približne 4 minúty vylúhovať, potom sa stlačí piest so sitkom a káva sa okamžite leje do pohárov.
  16. AeroPress = znovu vyžaduje špeciálny model kanvice, ktorá má plastový piest a papierový filter. Do komory na kávu nasypete namletú kávu rôznej hrúbky (AeroPress je možné robiť aj z jemnej zmesi a aj z hrubšie namletej kávy), v množstve 9 gramov, zalejte 100 ml horúcej vody, premiešate a približne 90 sekúnd necháte lúhovať.
  17. Filtrovaná káva kávu zomeľte na najhrubšom možnom stupni a zmes zalejte horúcou vodou a nechajte prejsť cez filter, pričom na dosiahnutie originálnej filtrovanej kávy dodržujte pomer 1:17, teda 1 gram kávy na 17 ml vody.
  18. Ľadová káva = vyrobíte ju z polovičného espressa15 mililitrov espressa nalejte do vysokého skleného pohára, následne do 2/3 pridajte zmrzlinu (používa sa buď vanilková, alebo smotanová) a do poslednej tretiny dajte šľahačku.
  19. Frappe = ide o ľadový variant kávy, ktorý sa pripravuje z klasického espressa, z cukrového sirupu, z ľadu a do zvyšnej polovice pohára sa leje studené mlieko.

Ako čistiť elektrický mlynček

Na to, aby vám mlynček dlho vydržal, je nevyhnutná pravidelná údržba. Najmä tú časť, v ktorej sa odohráva celý proces mletia, treba pravidelne čistiť. Oveľa precíznejšie treba postupovať pri čistení kávovarov, ktoré melú kávu prostredníctvom mlecích kameňov. Kamene vyčistíte pomocou originálnej kefky alebo štetca, ktoré sú určené na čistenie hlavy mlynčeka. Kefka vyčistí mlecie kamene od zvyškov kávy, ale ak sa vám do toho príliš nechce, použiť môžete aj špeciálne čistiace granule alebo tabletky, ktoré stačí nasypať do priestoru, kde sa sypú kávové zrná a pomlieť rovnako ako kávu. Je to precíznejší a aj pohodlnejší spôsob čistenia, pretože granule odstránia kávové rezíduá a mastnotu. Mimochodom, mlynčeky na kávu sa pri častom používaní odporúčajú čistiť každý deň.

Máte nejaké problémy s mlynčekom na kávu?

Medzi najčastejšie problémy, s ktorými by ste sa pri mlynčekoch na kávu mohli stretnúť, patrí:

  • Mechanické mlynčeky na kávu bývajú vybavené kvalitnou rukoväťou, ktorá máva menšiu životnosť ako samotné zariadenie. Takže sem-tam sa stane, že mechanizmus rúčky sa pokazí.
  • Pri elektrickom mlynčeku si dávajte pozor na čistenie, pretože nesprávna alebo zanedbávaná údržba vedie k zaneseniu motora, čoho výsledkom je buď nákup nového mlynčeka, alebo drahý servis a opravy.
  • Častým problémom býva otupenie nožov, o to viac, ak ide o nože z ocele. Pri keramických nožoch je riziko menšie. Nejde však o nijaký vážny problém, nože vám v každej lepšej predajni nabrúsia a pri kúpe niektorých mlynčekov automaticky dostanete aj brúsku na nože.
  • Nerovnomerné zodratie kameňov vedie k nerovnomernému mletiu kávy.
  • Pri elektrických mlynčekoch s rôznymi funkciami hrozí poškodenie technológie.

Najčastejšie otázky – FAQ

V našom podrobnom návode, ako vybrať mlynček na kávu, ste sa, aspoň dúfame, dozvedeli všetko podstatné o výbere mlynčeka na kávu. Ak sa nás chcete ešte niečo opýtať, prípadne sa chcete podeliť o svoje skúsenosti s mlynčekmi na kávu, napíšte nám do komentárov.

Ako často treba čistiť mlynček na kávu?

Najvhodnejšie je mlynček čistiť po každom mletí kávy. Ak v ňom totiž zostanú zvyšky kávových zŕn, pri ďalšom mletí ovplyvnia arómu a chuť mletej kávy. Pokiaľ sa vám mlynček nechce čistiť hneď, mali by ste k čisteniu pristúpiť aspoň raz za týždeň.

Koľko namletej kávy potrebujem na jednu šálku kávy?

Nie je šálka ako šálka, preto sa na túto otázku nedá presne odpovedať. Na espresso s objemom 25 – 35 ml budete potrebovať 7 – 9 g kávy, avšak rovnaké množstvo vám poslúži aj na prípravu slabšej kávy vo väčšej nádobe (150 ml).

Mlynček s oceľovými alebo keramickými mlecími kameňmi? Ktorý je lepší?

Hoci sú oceľové mlecie kamene lacnejšou alternatívou, môžu kávu vyššou teplotou trenia spáliť a znížiť jej kvalitu. Keramické mlecie kamene lepšie odvádzajú teplo, preto prepálenie kávových zŕn nehrozí.

Staršie modely, ktoré sa už nepredávajú

Zobraziť produkty v kategórií:

Autor článku

Michal Toma

Som technik telom i dušou. Odmalička ma bavilo rozoberať a skladať rôzne prístroje a zisťovať, ako fungujú. Podobne dokážem rozobrať na súčiastky...


Komentáre

20/08/2021 16:15
Ľubica

Mám mlynček Hario Mini Mill Slim Plus, ktorý je kvalitný a bol za rozumnú cenu. Je malý, šikovný, dobre sa skladuje a viem si nastaviť zrnitosť, čo veľmi oceňujem. Mlynček mi padne akurát do ruky a keďže som s ním veľmi spokojná, neskôr som si kúpila aj jeho „väčšieho brata“ Hario Skerton. Oba mlynčeky sú skvelé a môžem ich na základne vlastných skúseností odporučiť. Hario Mini má jednoduchšie nastavenie hrúbky mletia, čiže sa s ním pracuje šikovnejšie. Netreba rozoberať polovicu mlynčeka kvôli zmene zrnitosti. Ideálny je na jednu až dve kávy, aby bola vždy čerstvá. Pri mletí sa mi s ním veľmi dobre manipuluje a v skrinke mi nezaberie veľa miesta. Vďaka nízkej hmotnosti je vhodný aj na cesty, ak chcete mať so sebou neustále čerstvo pomletú kávu. Mlynček spĺňa všetko, čo som od neho očakávala. Je perfektný, výborne melie, má elegantný dizajn a zosilnenú rukoväť, preto mu nemám čo vyčítať. Odporúčam aj ostatným kávičkárom.

21/08/2021 08:11
Tono

Používam mlynček GRAEF CM702, ktorý som si zaobstaral v čiernej farbe. Mlynček pôsobí elegantne a pracuje spoľahlivo. Dostupné sú rôzne stupne mletia od veľmi jemného až po hrubé. Bez problémov zvláda aj presné mletie na presso kávovar. Je to značkový produkt nemeckej kvality za prijateľnú obstarávaciu cenu. Obsluha je jednoduchá a ako som už uviedol, je tu možnosť mletia priamo do páky presso stroja. Tento mlynček používam denne a zatiaľ ma nesklamal, pretože plne vyhovuje mojim potrebám, respektíve potrebám pre domáce použitie. Zásobník na kávové zrná je dostatočný a ja si viem zakaždým namlieť toľko kávy, koľko práve potrebujem. Hoci bol na výrobu mlynčeka použitý plast, pôsobí pevne a kvalitne. Predtým som mal lacnejší mlynček od Krups a tento sa s ním nedá kvalitatívne porovnať. Je o triedu vyššie. Kvalitné mletie je dosiahnuté vďaka oceľovým kameňom, čiže účel spĺňa stopercentne a nemám voči nemu žiadne výhrady.

21/08/2021 16:09
Norika

Hľadala som lacnejší mlynček na kávu a kamarátka mi poradila Bosch TSM6A013B. Ten bol v obchode za skvelú cenu (menej než 20 eur), tak som ho hneď zobrala. Mlynček je kompaktný, minimalistický a v krásnej čiernej farbe, ktorá pôsobí elegantným dojmom. Funguje tak, ako má, melie výborne. Kávičku si vždy nameliem najemno, avšak počas procesu mletia treba držať viečko. To som vedela už pred kúpou, preto to nevníma ako mínus. Mlynček sa dobre čistí a okrem kávy zvláda mletie aj iných surovín. Meliem s ním napríklad rôzne semienka či vlákninu a podobne. Mletie je rýchle a prístroj pracuje nad moje prvotné očakávania. Na žiadne negatíva, ktoré by mohli odradiť od kúpy, som neprišla.

21/08/2021 16:58
Róbert

Vsadili sme na elektrický mlynček na kávu De'Longhi KG521M, ktorý má intuitívne ovládanie a rýchlosť mletia je výborná. Mlynček nezaberie veľa miesta, je kvalitne spracovaný a najviac oceňujeme, že môžeme mlieť priamo do páky kávovaru, samozrejme, mletie je možné aj nádobky, takže každý si vyberie to, čo mu viac vyhovuje. Plus dávame za automatické nastavenie, ktoré zabezpečí presné dávkovanie. Do nádoby sa vojde až 250 gramový balíček kávy. Mlynček je tichší než sme pôvodne čakali, čo je super. Vyzdvihujeme tiež možnosti nastavenia, príslušenstvo, ktoré bolo súčasťou balenia či pekný a premyslený dizajn. Sú tu oceľové mlecie kamene a nastavenie umožňuje zvoliť si dávky od 1 po 14 káv. Nechýba plynulé nastavenie jemnosti a prehľadný displej. Počas mletia zrnka kávy neprepadávajú. S mlynčekom sme spokojní.

Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Retro obývačka – stavte na explóziu farieb Retro obývačka – stavte na explóziu farieb

Prvky retro štýlu nás obklopujú každý deň. Spojenie moderného a retra sa páči nielen mladším, ale aj starším ročníkom. Ak rozmýšľate nad tým, že svoju obývačku oživíte netradičným old...

Stojanové vešiaky môžu byť praktické a originálne zároveň Stojanové vešiaky môžu byť praktické a originálne zároveň

Predsieň je prvá miestnosť, ktorú návštevník vášho bytu uvidí. Preto by mala pôsobiť prívetivo a vyvolávať v hosťoch hrejivú atmosféru hneď po vstupe do bytu. Zabezpečiť to môžete...

Skrinky pod TV – praktické a pútavé zároveň Skrinky pod TV – praktické a pútavé zároveň

Máte už vybratý stolík pod TV? Nie je to také jednoduché ako ste si na začiatku mysleli? Možno vám pomôžu sa rozhodnúť naše tipy. Nechajte sa inšpirovať našou galériou.



Publikované dňa: 12.09.2018
Posledná aktualizácia: 21.03.2023
Hodnotenie článku:
(91%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Najlepšia elektrická, plynová či aku spájkovačka. Oplatí sa lacná z Lidl alebo Hornbachu?Najlepšia elektrická, plynová či aku spájkovačka. Oplatí sa lacná z Lidl alebo Hornbachu?

Po akej spájkovačke však siahnuť, aby ste si vybrali nástroj podľa vašich očakávaní? Poďte sa s nami pozrieť na najdôležitejšie kritéria.

Ako vybrať najlepší stolný mixér? Výkonné sú značky Kenwood, Russell Hobbs, ETA i BraunAko vybrať najlepší stolný mixér? Výkonné sú značky Kenwood, Russell Hobbs, ETA i Braun

Stolné mixéry patria medzi najobľúbenejšie kuchynské spotrebiče. Čítajte ďalej a dozviete sa, aké sú kľúčové vlastnosti mixérov a aké funkcie majú moderné mixéry, ktoré vám môžu prípravu...

Infrasauna pre 2 osoby do domu aj bytu. Účinky, výhody a nevýhodyInfrasauna pre 2 osoby do domu aj bytu. Účinky, výhody a nevýhody

Infrasauna u vás doma? Prečo nie! Blahodárne účinky infrasauny si rozoberieme, no predovšetkým vedzte, že mať doma infrasaunu pre 1-2 osoby vôbec nie je nereálnym snom.