1000 ❤️ tipov na darčeky vo ✅ výpredaji až 90% ⭐ Zobraziť zoznam

zavrieť

Poznáte sous-vide variče? Zdravé varenie vo vákuu!

Počuli ste už o sous-vide? Tento výraz pochádza z francúzštiny a v preklade znamená „vo vákuu." Presne tak sa pripravujú jedlá na najvyššej úrovni. A vy to môžete skúsiť aj doma. 

Sous-vide príprava rýb

A o čo vlastne v tomto prípade vo svete gastronómie ide? Čítajte ďalej a o sous-vide sa dozviete omnoho viac.

Obľúbené sous-vide variče

Zdravá príprava jedla

Sous vide (vyslovuj su-vid) je technika na prípravu jedál. V gastronómii ide o rokmi overenú techniku, ktorá využíva prípravu pokrmu bez prístupu kyslíka a použitia tuku. Potraviny sa balia do vzduchotesného obalu za pomoci vákuovacieho zariadenia a varia sa v horúcom kúpeli pri stálej teplote v závislosti od druhu pokrmu. Špeciálne zariadenie na prípravou pokrmu vo vákuu udržuje konštantnú teplotu, čím je docielené, že pokrm je rovnomerne zahrievaný pri rovnakej teplote. Zároveň sú zachované všetky jeho účinné látky.

Hlavné výhody sous-vide

Príprava jedla za pomoci tejto techniky je k pokrmom maximálne šetrná. Aké sú hlavné výhody prípravy pokrmu vo vákuu?

  • Široká variabilita pripravovaných pokrmov (mäso, ryby, zelenina, ovocie, vajíčka, ryža, ovocné pyré...).
  • Šetríte množstvo času. Ušetríte kopec riadov a špinenia v kuchyni.
  • Vďaka príprave vo vákuu a za konštantnej teploty zostávajú zachované všetky minerály, vitamíny ako i chute a vôňa.
  • Vákuované potraviny vydržia omnoho dlhšie čerstvé a po vákuovaní i tepelnej príprave ich môžete skladovať ešte niekoľko dní.
  • Pri príprave poznáte presný čas, kedy je jedlo hotové a vždy ho môžete pripraviť rovnako chutne.
  • Jedlo pripravujete spolu s dochucovadlami, koreninami či bylinkami, vďaka čomu jedlo získa ešte silnejšie chute.

Vákuovanie surovín

Samotné vákuovanie je v gastronómii veľmi praktizovaná činnosť. A to hneď z niekoľkých dôvodov. Často dôvodom nebýva ani príprava sous-vide, ale skôr vlastnosť zachovania kvalitatívnych vlastností pokrmu. Omáčky, steaky, ryby či iné pokrmy možno zavákuovať a podávať ešte niekoľko dní od procesu vákuovania. Pokrm môžete pokojne dochutiť, tepelne upraviť a až následne zavákuovať.

Vákuovanie surovín pred úppravou sous-vide

Samozrejme pri sous-vide je využívaný vákuovací stroj – vákuovačka, ktorú využijete ako na uskladnenie tak i na prípravu jedla touto technikou. Pokrm balíte do plastového vrecka, z ktorého prístroj odstráni všetko vzduch a pokrm tak možno uskladniť alebo tepelne pripraviť.

TIP: Ak chcete uskladniť už tepelne upravené jedlo technikou sous-vide, odporúčame jedlo po tepelnej úprave prudko schladiť v ľadovej vode a následne ho môžete vložiť do mrazničky a použiť do cca 12 dní.

Sous-vide hrniec môžete mať aj doma

Špeciálny varič, ktorý pripraví jedlo presne tak, ako sa pripraviť jedlo vo vákuu má. Takýto sous-vide varič môžete mať aj doma. Vyšším levelom je už sous-vide hrniec, ktorý dokáže pripraviť niekoľko pokrmov naraz. Pri kúpe sous-vide variča však nerátajte so sumou menšou ako 180 €.

Sous-vide príprava mäsa

Proces varenia je veľmi jednoduchý. Jedlo sa pripravuje pri teplote okolo 65 až 75 °C. Existuje množstvo sous-vide receptov, ktoré udávajú tepelné hodnoty v prípade prípravy steakov, zemiakov alebo ryže. V tomto hrnci môžete pripravovať takmer čokoľvek.

Baktérie a škodlivé látky?

Najčastejšou otázkou pi príprave pokrmu týmto spôsobom je, či nehrozí tvorba baktérií. Predovšetkým pri príprave mäsa, keďže mäso neprechádza tak hĺbkovou tepelnou úpravou. Avšak, sous-vide technológia spočíva v presnej pasterizácii potraviny, kde sú ničené škodlivé organizmy, no zároveň ponechané obohacujúce látky.

Vakúovanie čerstvého ovocia

Rovnako tak obavy z úniku škodlivých látok samotného vákuového vrecka pri varení. Verte, tieto vrecká sú absolútne nezávadné a pre tento proces vyrábané. Ide o materiál potravinárskeho polyetylenu s vysokou hustotou. Žiadne uvoľňovanie chemických zlúčenín rozhodne nehrozí.

Zobraziť produkty v kategórií:

Autor článku

Denis Ruščák

Večný študent! Veď predsa o tom život je. Permanentné nadobúdanie nových poznatkov, informácií a skúšanie všetkého čo je nové. Každý okamih bežného...


Pridať komentár


Pozrite si aj naše inšpirácie

Závesné kreslá a hojdacie siete v interiéri Závesné kreslá a hojdacie siete v interiéri

Závesné kreslo či hojdacia sieť? Výber ani jedného z nich nebudete ľutovať. Ozvláštnia interiér a vytvoria priestor na zábavu a oddych.

Červená farba kuchyne citeľne zvýši váš apetít Červená farba kuchyne citeľne zvýši váš apetít

Posvieťme si aspoň trochu na to, čo všetko by nám červená farba mala ponúknuť. Nápadmi na dizajnovanie a kombinovanie farieb sa nechajte inšpirovať fotkami v článku.  

Žlté kuchyne – potešia oko i ducha Žlté kuchyne – potešia oko i ducha

Žltá farba má mnoho pozitív – nielenže je optimistická a zlepšuje náladu, ale tiež dokáže zosvetliť a otepliť interiér a zväčšiť priestor. Hovorí sa však aj to, že vzbudzuje chuť do...



Publikované dňa: 25.09.2018
Hodnotenie článku:
(89.2%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Ako vybrať záložný zdroj pre PC? Testy a recenzie UPS pomôžu vybrať Ako vybrať záložný zdroj pre PC? Testy a recenzie UPS pomôžu vybrať

Zažili ste už situáciu, keď ste z dôvodu výpadku elektrického prúdu stratili niekoľkohodinovú prácu vykonanú na počítači? V týchto prípadoch vás vie zachrániť automatický záložný zdroj....

Najlepší bazénový vysávač? Zander, Dolphin, Interx alebo Reactions? Najlepší bazénový vysávač? Zander, Dolphin, Interx alebo Reactions?

Aj vy máte na záhrade bazén alebo sa chystáte na jeho výstavbu? V tom prípade si určite prečítajte náš návod, v ktorom vám poradíme všetko, čo o bazénových vysávačoch potrebujete vedieť.

Ultrazvuková čistička na šperky i okuliare. Recenzie poradia tie najlepšie! Ultrazvuková čistička na šperky i okuliare. Recenzie poradia tie najlepšie!

Ultrazvukové čističky sú veľmi šikovné zariadenia, ktoré slúžia na čistenie širokej škály rôznorodých predmetov. Tento produkt však ešte nie je medzi ľuďmi veľmi rozšírený, a preto sme...