Ako vypestovať mango: sadenie, hnojenie, zálievka, rozmnožovanie, presádzanie

Mango alebo mangovník indický je síce známe a obľúbené ovocie, ale v našich končinách sa jeho plody len dovážajú. Jeho domovom je Ázia, predovšetkým India, východná Afrika a ďalšie tropické oblasti.

Ako vypestovať mango

Aj keď naša klíma tejto rastline nepraje, dá sa pestovať v kvetináči – v lete vonku a v chladných mesiacoch len v interiéri. Tvorí pritom peknú izbovú rastlinku, ktorá vám môže skrášľovať okenný parapet.

Charakteristika rastliny

Mango je strom patriaci do rodu Mangiferado ktorého patrí vyše 1 000 odrôd. Najrozšírenejšie je v Ázii a najväčšími distribútormi manga sú India, Indonézia, Mexiko, Čína či Brazília. Ide o stálozelenú  rastlinu dorastajúcu do výšky 15 – 18 m. Mango má dlhé listy kopijovitého tvaru a malé voňavé kvietky bielej až ružovkastej farby. Po dozretí sú plody oválneho alebo srdcovitého tvaru s výrazným sfarbením od žltej cez oranžovú až po sýtočervenú farbu. Mango je vo vnútri šťavnaté a dužinaté, s výraznou sladkou a mierne korenistou chuťou a arómou.

Plody manga sú bohaté na vitamíny A, C a D a antioxidanty, aj vďaka čomu patria k najobľúbenejším druhom ovocia. Mango má pritom aj liečivé účinky – vie pomôcť pri nachladnutí a infekciách, pomáha posilniť imunitný systém a podporuje zdravie slizníc. Vďaka množstvu vitamínov, minerálov a antioxidantov by mango určite aspoň z času na čas nemalo chýbať vo vašom jedálničku.

Pozor, mango môže spôsobovať alergickú reakciu. Obsahuje totiž urushiol, alergén, ktorý sa nachádza napr. aj v brečtane. Pri kontakte s listami a stonkou manga s pokožkou tak môže dôjsť k podráždeniu pokožky. Ak patríte k alergikom, dajte si pri manipulácii s rastlinou manga pozor a používajte ochranné pomôcky, ako rukavice. Nenechávajte deti a zvieratá v blízkosti rastliny bez dozoru.

Pestovanie manga v kvetináči

Aj keď mango najlepšie rastie v tropickom podnebí, dá sa pestovať aj u nás – v kvetináči. Sadí sa na jar a rastie pomerne rýchlo. Typicky kvitne od decembra až do marca a po odkvitnutí vznikajú plody, avšak v našich podmienkach je na to príliš chladno. Šancu na tvorbu plodov znižuje aj zasadenie v kvetináči, keďže na to by mango potrebovalo rásť voľne v zemi.

Na pestovanie manga si môžete odložiť kôstku z manga kúpeného v potravinách alebo si zakúpiť trpasličie odrody v záhradníctve. V kvetináči môžete očakávať vzrast 1 – 2,5 m, takže na pestovanie vyberajte dostatočne veľký črepník s priemerom aspoň 50 cm, aby malo mango priestor na rast. Črepník musí mať naspodku diery, pretože mango potrebuje dobrý odtok vody. Dobré je preto spodok črepníka vysypať štrkom, vďaka čomu nebude rastlina stáť vo vode.

Pestovanie manga v kvetináči

Stanovište

Keďže pochádza z trópov, mango si pre zdravý rast a vývoj vyžaduje teplo a svetlo. Najlepšie sa mu darí na teplom mieste, no nemusí ísť nevyhnutne o priame slnko. Je však dôležité, aby malo mango aspoň 8 hodín slnka počas dňa. V lete ho preto vyneste do záhrady a umiestnite na južnú až západnú stranu, v zime zase preneste do interiéru. Dobrou voľbou je aj stanovište v skleníku, kde bude mať dostatok tepla aj vlhka.

Teplota by nikdy nemala klesnúť pod 5 °C, pričom ak začne mrznúť, mango sa môže nenávratne poškodiť. Preto je nevyhnutné v zime nájsť vhodné stanovište v interiéri. Ideálnou teplotou na pestovanie manga je 28 – 36 °C. Ideálna vlhkosť je zase 50 %, čo by  lete nemal byť problém. V zime počas vykurovacej sezóny môže vlhkosť klesnúť, preto ju môžete dodávať rozprašovaním vody v miestnosti sprejom.

Pôda

Mango potrebuje ľahkú a priepustnú pôdu, keďže neznáša stáť na vlhkom mieste. Priveľa vlahy môže dokonca viesť k plesniam. Pôda musí byť mierne kyslá až neutrálna, najlepšie pH v rozsahu 5,5 až 7,5. Takisto by mala byť bohatá na organické látky, preto je lepšie kúpiť zeminu pre kvetináčové rastliny alebo citrusy než nabrať obyčajnú pôdu zo záhrady. Mango nie je náročné a rástlo by aj v takej pôde, avšak rast by mohol byť pomalší. V takom prípade do pôdy primiešajte hnoj alebo kompost.

Zálievka

Mango pestované v zemi si väčšinou nevyžaduje veľa polievania, keďže dostatok vlahy si naberie z pôdy, no pri rastline v kvetináči je zálievka potrebná. Mango sa zvykne zalievať párkrát do týždňa v lete, najlepšie každé 2 – 3 dni, pričom množstvo vody upravte podľa toho, aké horúce je počasie. Vtedy možno povrch pôdy prikryť mulčom, aby sa voda neodparovala tak rýchlo. Zálievka by mala byť výdatná, aby sa dostala aj k hlbokým koreňom a nezostala len na povrchu. Po lete treba množstvo vody pomaly obmedzovať a po prenesení do interiéru stačí polievanie obmedziť na raz za 2 týždne.

Mango v kvetináči

Hnojenie

Hnojenie je dôležité najmä pre stromy, ktoré budú rodiť ovocie, keďže tie potrebujú živiny navyše. Mangu v kvetináči môžete dodať hnojivo, ale nepreháňajte to. Použiť môžete hnojivá s pomalým uvoľňovaním a vyvážené hnojivá. Vhodné sú všeobecné hnojivá pre rastliny v kvetináči alebo hnojivá s vyšším obsahom draslíka a dusíka, napr. 8-3-9-2 alebo 6-6-6. Použiť môžete aj obyčajný kompost, ktorý do pôdy primiešate, či kompostový čaj.

Ako vypestovať mango z kôstky

Pestovať mango z kôstky sa neodporúča vtedy, ak sa chystáte pestovať mango pre plody. Keďže v našich podmienkach to nie je možné, vypestovať si mango z kôstky je zaujímavý projekt, do ktorého sa môžete pustiť s deťmi alebo len tak, zo zaujímavosti. Kôstku môžete získať zo zrelého manga z potravín a okrem kôstky si pripravte aj črepník a pôdu.

  1. Pripravte si kôstku: Po orezaní manga si pripravte kôstku. Tá sa nachádza v tvrdom obale obklopenom dužinou. Z manga odstráňte čo najviac dužiny a oválny obal pozdĺžne narežte, aby ste sa dostali ku kôstke. Pozor, obal sa vám môže šmýkať, preto si dajte pozor na porezanie. po narezaní obal roztvorte a opatrne vytiahnite kôstku, aby sa nepoškodila. Vo vnútri nájdete suchú, niekedy už aj naklíčenú.
  2. Kôstku nechajte naklíčiť: Kôstku možno zasadiť aj priamo do pôdy, no pri naklíčení to pôjde rýchlejšie. Kôstku stačí zabaliť do servítky a navlhčiť. Následne ju zabaľte do igelitového vrecúška a umiestnite napr. na parapet, aby mala dostatok tepla a svetla. Každých pár dní kôstku skontrolujte, či nepotrebuje opäť zvlhčiť. Po niekoľkých týždňoch by sa mali objaviť klíčky. Vtedy je vhodné premiestniť ju do pôdy.
  3. Naklíčenú kôstku vložte do pôdy: Pripravte si kvetináč. Na spodku by mal mať diery. Dno vysypte štrkom alebo kamienkami, pre dobrú drenáž. Potom nasypte pôdu, ktorú môžete zmiešať s kompostom. Kôstku vložte klíčkom nadol a zasypte pôdou. Dobre polejte a umiestnite na teplé sa svetlé miesto. Ak ste kôstku nedali vopred naklíčiť, povrch črepníka môžete prikryť potravinovou fóliou a špáradlom urobiť zopár dierok. Takto bude v kvetináči teplejšie, čo podporí rast manga.

Pestovanie manga z kôstky

Rozmnožovanie

Mango sa dá dopestovať aj z odrezkov, čo býva preferovaný spôsob rozmnožovania, keďže je oveľa rýchlejší. Odrezky sa získavajú v lete a potrebné je odrezať aspoň 15 – 20 cm vetvu. Z vetvy sa odstránia listy alebo púčiky v spodnej časti. Pre lepšie výsledky je dobré odrezok namočiť do zakoreňovacieho hormónu pre podporu rastu. Následne vetvičky umiestnite do pohára s vodou, kde sa nechajú niekoľko týždňov, kým nepustia korene. Odrezky umiestnite na teplé a svetlé miesto, no vyhnite sa prievanu. Keď odrezky napokon pustia korene, je možné preložiť ich do črepníka podobne ako kôstku. Črepník udržiavajte na teplom a svetlom mieste.

Prerezávanie

Prerezávanie je dôležité hlavne pre stromy a vďaka nemu možno zvýšiť a skvalitniť úrodu plodov. Má svoj význam aj čo sa týka manga rastúceho v kvetináči. Perezávaním sa zlepší prúdenie vzduchu v korune, čím slnečné lúče lepšie preniknú k vetvám a zníži sa riziko vzniku plesní a hubovitých ochorení. Ide aj o estetické dôvody, prerezávaním dosiahnete požadovaný tvar, rastlina bude vyzerať udržiavaná. S prerezávaním to nepreháňajte. Zamerajte sa na poškodené alebo napadnuté vetvičky a odumierajúce listy, prípadne husté miesta, ktoré treba preriediť. Používajte vždy ostré nožnice, aby bol rez čo najhladší. Mango stačí prerezať raz do roka, koncom leta alebo začiatkom jesene.

Presádzanie

Mango nie je potrebné presádzať príliš často, úplne stačí raz za 2 – 3 roky, keď bude kvetináč primalý pre jeho koreňovú sústavu. Na presádzanie vyberajte väčší črepník, v ktorom bude mať viac priestoru pre rast. Črepník musí mať dierky a drenážny systém zo štrku. Použite novú zeminu na citrusy alebo kvetináčové rastliny a pokojne primiešajte aj kompost. Po presadení rastlinu výdatne polejte.

Presádzanie manga

Zimovanie

V našich geografických podmienkach je dôležité pripraviť mango na zimu a nenechať ho na záhrade, kde by mrazy určite neprežilo. Na jeseň preto začnite sledovať predpovede počasia a ak bude teplota klesať pod 10 °C, je na čase premiestniť ho dovnútra. Umiestnite ho do teplej a svetlej miestnosti, aby malo dostatok slnečných lúčov, napr. na okno. Ak pri okne mrzne, umiestnite ho radšej ďalej. Vyhnite sa umiestneniu priamo k radiátoru, kde by rastlina rýchlo vysychala. Mango neumiestňujete do tmavých pivníc ani do chodieb s prievanom.

Choroby a škodce

Pri pestovaní manga sa nemusíte obávať množstva chorôb a škodcov, tieto rastliny sú pomerne odolné. Z chorôb postihujú mango hlavne plesne a huby, najčastejšie antraknóza. Ide o hubovité ochorenie, ktoré sa prejavuje čiernymi škvrnami na listoch, ktoré môžu postupne hnednúť a opadávať. Pri spoznaní príznakov je potrebné čím skôr rastlinu postriekať fungicídmi, kým sa choroba nerozšíri úplne všade. Z chorôb sa môže vyskytnúť aj chrastavitosť a hniloba, zo škodcov je to podobné ako pri iných ovocných stromoch, najmä mučnatka, vošky a ovocné mušky. Zdravá rastlina odoláva chorobám a škodcom dobre, preto je dôležité, aby malo mango dostatok živín z pôdy, ktoré môžete doplniť kompostom alebo hnojivom, ak sa vám bude zdať, že rastline sa nedarí.

Autor článku

 Stanislava Havrilová

Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...


Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Hnedá kúpeľňa v rôznych odtieňoch dokáže očariť Hnedá kúpeľňa v rôznych odtieňoch dokáže očariť

Hnedá nie je častou voľbou pri výbere farby do kúpeľne. A to aj napriek tomu, že ide farbu mnohých odtieňov, ktorá sa hodí k bielej, sivej, béžovej i zelenej.

Provensálska kuchyňa – dodajte svojej kuchyni nádych Francúzska Provensálska kuchyňa – dodajte svojej kuchyni nádych Francúzska

Je vaším snom mať kuchyňu zariadenú v provensálskom štýle? Potrebujete zariadenie ladené v bielej a štýlové doplnky, vďaka ktorým si budete pripadať ako na juhovýchode Francúzska.

Stojanové vešiaky môžu byť praktické a originálne zároveň Stojanové vešiaky môžu byť praktické a originálne zároveň

Predsieň je prvá miestnosť, ktorú návštevník vášho bytu uvidí. Preto by mala pôsobiť prívetivo a vyvolávať v hosťoch hrejivú atmosféru hneď po vstupe do bytu. Zabezpečiť to môžete...



Publikované dňa: 01.05.2023
Posledná aktualizácia:
Hodnotenie článku:
(90.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Popol do záhrady, do kompostu, ako hnojivo – je vhodný na zemiaky, paradajky, cesnak či uhorky?Popol do záhrady, do kompostu, ako hnojivo – je vhodný na zemiaky, paradajky, cesnak či uhorky?

Popol prirodzene obsahuje stopy draslíka a iných látok, ktoré možno využiť pri pestovaní rastlín. Hnojenie je však len jedným z mnohých využití popola.

Zemolez kamčatský (Honey Bee, Aurora, Duet): pestovanie, sadenie, rozmnožovanie, strihanieZemolez kamčatský (Honey Bee, Aurora, Duet): pestovanie, sadenie, rozmnožovanie, strihanie

Na prvý pohľad by sa dal zemolez pomýliť s čučoriedkou, jeho sýtomodré plody sú však o čosi viac predĺžené. V článku sa dozviete viac o tejto rastlinke aj o tom, ako na pestovanie...

Domáce hnojivo z droždia, kávy, mlieka, zemiakov, popola alebo škrupín z vajíčok – ako ho pripraviť?Domáce hnojivo z droždia, kávy, mlieka, zemiakov, popola alebo škrupín z vajíčok – ako ho pripraviť?

Hnojivo si môžete pripraviť doma z množstva ingrediencií, ktoré už v kuchyni máte, ale aj burín, ktoré nájdete na záhrade. Ako na to?