Postup, ako zavárať v rúre, umývačke riadu či tlakovom hrnci

Klasické zaváranie v hrnci s vodou sa pomaly, ale isto, stáva zastaralým spôsobom, ktorému sa gazdinky snažia čoraz častejšie vyhýbať. Dnes si môžete skutočne zaváranie podstatne uľahčiť.

Zavárať sa dá v mikrovlnke, rúre i tlakovom hrnci

Dokonca ani samotná príprava ovocia, zeleniny či húb nemusí prebiehať za nekonečného státia pri sporáku a miešania vareškou. Pozrite sa, ako si zaváranie spríjemniť a urýchliť.

Zaváranie v teplovzdušnej rúre

Zaváranie v rúre je dnes už viac-menej bežné. V porovnaní s klasickým zaváraním v hrnci je omnoho rýchlejšie. Výhodou je tiež to, že naraz zavaríte väčší počet pohárov.

  • Pri zaváraní akýchkoľvek surovín rúru nepredhrievajte.
  • Do hlbšieho pekáča nalejte malé množstvo vody, cca do 2 – 3 cm výšky pohárov. Ukladanie papiera alebo utierok na dno nie je potrebné, poháre v rúre nebudú „skackať“ ako v hrnci.
  • Do pekáča následne poukladajte uzavreté zaváraniny. Dajte si pozor, aby sa navzájom nedotýkali. Ideálne rozostupy sú aspoň 3 centimetre.
  • Poháre sa nesmú dotýkať ani stien rúry. To by spôsobilo ich explóziu.
  • Pekáč vždy umiestite na stredný rošt. Aby ste sa vyhli nerovnomernému ohrievaniu pohárov, do rúry vždy vkladajte len jeden naložený pekáč.
  • Pri všetkých typoch zaváranín nechajte poháre v rúre po jej vypnutí asi polhodinku.

Zaváranie v rúre – nastavenie správneho času, teploty a režimu

Uhorky a iná tvrdá zelenina v octovom náleve

  • Pri režime horúci vzduch + ventilátor: 140 – 150 °C, 45 – 50 minút
  • Pri režime horný + dolný ohrev (pečenie bez ventilátora): 160 – 170 °C, 50 – 60 minút

Huby

  • Pri režime horúci vzduch + ventilátor a horný + dolný ohrev (pečenie bez ventilátora): 250 °C  10 – 15 minút (huby nie je pri tomto spôsobe zaváranie potrebné dopredu variť, stačí ich len zľahka oblanšírovať)

Ovocie a zaváraniny z neho (džem – ak ho sterilizujete, kompót atď.)

  • Pri režime horúci vzduch + ventilátor: 150 °C, 30 – 40 minút (závisí od tvrdosti ovocia)
  • Pri režime horný + dolný ohrev (pečenie bez ventilátora): 160 – 170 °C, 50 minút

Mäso

  • Pri režime horúci vzduch + ventilátor a horný + dolný ohrev (pečenie bez ventilátora): 90 – 100 °C, 65 – 70 minút

Tipy na rýchle „zaváracie“ recepty v rúre

V rúre môžete zavárať čokoľvek. Niektoré zaváraniny si v nej však viete pripraviť od prvého až po posledný krok. To v preklade znamená, že si prácu nesmierne uľahčíte a hlavne skrátite asi o polovicu. Pamätajte, že fantázii sa medze nekladú, takže môžete pokojne experimentovať do sýtosti aj s inými surovinami.

Zaváranie džemu v rúre

Zaváranie džemu v rúre od „varenia“ až po zaváranie

Džemy môžete v rúre nielen sterilizovať, ale i pripravovať. V porovnaní s ich varením v hrnci, je tento spôsob neskutočne jednoduchý. Pečený džem alebo lekvár totiž nemusíte ani raz premiešať.

  • Do pekáča naukladajte umyté ovocie, nasypte škoricu a ďalšie suroviny, ktoré zvyknete pridávať do džemov (všetko, okrem cukru).
  • Dužinaté ovocie (slivky, marhule atď.) podlejte asi 1 dcl vody. Ovocie, ktoré má viac šťavy (čučoriedky, ríbezle...) vodu nepotrebuje.
  • Rúru si predhrejte na 220 °C.
  • Všetky suroviny spolu dobre premiešajte, vložte do rúry a pečte asi 20 minút.
  • Pekáč vyberte a do džemu pridajte cukor (použite klasický, nie želírovací).
  • Takto ho pečte ďalších 15 – 30 minút, v závislosti od konzistencie. Keď bude z ovocia džem, vypnite rúru a nalejte ho do pohárov.
  • Ďalšia sterilizácia nie je nutná. Ak džem zvyknete sterilizovať, ešte horúce poháre uložte späť do rúry a sterilizujte podľa vyššie uvedeného postupu.

Zaváranie v rúre – lečo bez dusenia

  • Paradajky a papriku nakrájajte na klasicky veľké kúsky. Ak zvyknete do leča dávať cibuľu, baklažán, cuketu či iné suroviny, nakrájajte ich tiež.
  • Všetko premiešajte, poriadne osoľte, okoreňte, pridajte trochu octu a vložte do väčšieho hrnca. Ten dajte do chladničky alebo na iné chladné miesto (nenechávajte ho v teplej kuchyni, zelenina skysne veľmi rýchlo) a počkajte asi hodinu, kým nepustí šťavu.
  • Túto zmes vložte do pohárov. Počítajte s tým, že zelenina zmenší svoj objem, preto ju do pohárov skutočne natlačte.
  • Naukladajte ich na pekáč a podľa postupu, ktorý sme si vysvetlili vyššie, ich sterilizujte v rúre, pri teplote 180 °C, 10 – 15 minút.
  • Rúru po tomto čase vypnite, lečo v nej nechajte cca 30 minút, potom ho vyberte a nechajte vychladnúť.

Elektrické hrnce a poháre na zaváranie si môžete pozrieť napr. v ✅ e-shope 4home.sk.

Zaváranie v rúre – cvikla bez varenia a prípravy „nakladača“

Podobne ako lečo si môžete v rúre pripraviť aj „rýchlu“ cviklu. Pri tomto postupe ju nemusíte variť a ani pripravovať nálev – „nakladač“.

  • Cviklu iba ošúpte a opláchnite pod tečúcou vodou.
  • Nakrájajte ju na menšie kúsky, natlačte do pohárov a pridajte chren.
  • Do pohára s objemom 0,7 litra pridajte jednu čajovú lyžičku nakladača, pol deci octu a zvyšok dolejte prevarenou vodou.
  • Poháre zatvorte, vložte do rúry a sterilizujte 15 minút pri teplote 160 – 170 °C (horúci vzduch + ventilátor).

Zavárané orechy v rúre

Ak si orechy zavaríte, zbavíte ich všetkých choroboplodných zárodkov, takže nehrozí ich splesnenie či zhnitie, preto vám vydržia čerstvé aj niekoľko rokov. Niektoré zdroje dokonca uvádzajú dobu okolo 10 rokov. To vám však nemôžeme stopercentne potvrdiť.

V rúre môžete zavárať aj orechy

  • Olúpané a vysušené orechy nasypte do 0,7 dcl pohára – cca 320 g orechov.
  • Otvorené poháre poukladajte na plech, vložte ho do rúry a tú zapnite na 70 °C.
  • Po 10 – 15 minútach poháre zakryte viečkami (neuzatvárajte ich) a pokračujte v sterilizácii.
  • Po ďalších 10 minútach viečka utiahnite, rúru vypnite a orechy v nej nechajte pomaličky vychladnúť.

Druhou verziou je zaváranie orechov v mikrovlnke. Naplnený a otvorený pohár (0,7 dcl) vložte do mikrovlnky a na plnom výkone – 900 W, ho nechajte ohrievať 2 – 3 minúty. Pohár ihneď vyberte, zaviečkujte a nechajte vychladnúť položený hore dnom.

Zavárané čučoriedky v rúre – vo vlastnej šťave

  • Čučoriedky najprv dôkladne umyte, zbavte ich lístkov, konárikov a iných nečistôt.
  • Do pohárov navrstvite 2 – 3 lyžice čučoriedok a 1 lyžicu cukru (na striedačku).
  • Do pohárov nalejte malé množstvo prevarenej vody – do výšky cca 1,5 cm od dna.
  • Poukladajte ich do plechu s vodou a vložte do studenej rúry.
  • Pri teplote 220 °C čučoriedky sterilizujte do momentu, kedy rúra nebude nahriata.
  • Potom ju stiahnite na 80 °C a sterilizujte ďalších 15 – 20 minút.
  • Rúru vypnite a čučoriedky nechajte vychladnúť priamo v nej.

Vyberáme z nášho katalógu

Zaváranie v umývačke riadu

Zaváranie v umývačke riadu je prvým z moderných, obľúbených a nepochybne i netradičných spôsobov. V umývačke riadu môžete zavárať všetko, od uhoriek cez huby až po kompóty. Na zaváranie v umývačke sú vhodnejšie poháre s klasickým viečkom so závitom. Tie s kovovým „systémom“ a gumeným tesnením nemusia špliechanie a natriasanie prežiť. Postup je pri jednotlivých potravinách úplne rovnaký:

  • Do dôkladne vysterilizovaných zaváracích pohárov naukladajte alebo nalejte to, čo budete zavárať.
  • Poháre zatvorte viečkami normálne ako pri klasickej sterilizácii.  
  • Predtým, ako budete zavárať v umývačke riadu, by ste ju mali nechať prepláchnuť (napr. na čistiacom režime) bez použitia čistiaceho prostriedku, soli, leštidla alebo iného chemického prostriedku. Predsa len, viečka nemusia byť stopercentne utesnené, takže sa vám do vašich dobrôt môže dostať aj nejaká tá špina alebo chemikália.
  • Ak sa tento krok rozhodnete preskočiť, všetku chémiu z umývačky vyberte aspoň počas zavárania.  
  • Keď budete mať umývačku pripravenú, poukladajte do nej zaváraniny, a to v minimálne 5 cm rozostupoch, viečkami nahor. Spolu s nimi neumývajte žiaden špinavý riad!
  • Ubezpečte sa, že sa poháre nemôžu prevrátiť alebo prekĺznuť cez väčší otvor o poschodie nižšie. Nič hrozné by sa nestalo, no čistiť filter od kúskov ovocia či zeleniny, nie je úplne príjemné.
  • Keďže na sterilizáciu ovocia aj zeleniny bohato stačí teplota od 70°C do 80 °C, nastavte na umývačke režim s touto teplotou a dĺžkou 1,5 – 2 hodiny. Môže sa to zdať dlho, počítajte však s tým, že potrvá istú dobu, kým vo vnútri umývačky voda dosiahne potrebnú teplotu.
  • Ak máte lacnejší alebo starší model, je dosť pravdepodobné, že maximálna teplota, ktorú môžete nastaviť, je iba 60 – 65 °C. V takomto prípade nie je zaváranie v umývačke možné.
  • Po skončení sterilizácie poháre vyberte, poukladajte na utierku – hore dnom, a prikryte uterákom alebo ďalšími utierkami. Takto ich nechajte až do úplného vychladnutia.

Zaváranie v umývačke riadu

Zaváranie v umývačke – ktoré potraviny je potrebné dopredu prevariť

Ak sa v umývačke chystáte zavárať huby, musíte ich dopredu prevariť v hrnci s vodou. Každá huba, a to i tá jedlá, je v surovom stave mierne jedovatá. Je síce pravda, že vás nezabije, no žalúdočné problémy vám spôsobiť môže. Rizikovou skupinu sú najmä alergici a ľudia so slabším trávením.

Polosurové mäso tiež nepatrí k najbezpečnejším potravinám, hlavne ak hovoríme o hydinovom, králičom alebo bravčovom. Mäso preto pred zaváraním v umývačke riadu vždy dôkladne upečte, uvarte alebo uduste.

Zaváranie v mikrovlnke

Ďalším pokrokovým spôsobom je zavárane v mikrovlnke. Dá sa povedať, že je ešte o niečo jednoduchší, pretože nemusíte nič čistiť, prekladať, vyberať a sušiť. Začiatok zavárania je tradičný. Zeleninu, ovocie či kompót naložte do pohárov. Aj v tomto prípade platí, že huby a mäso by ste mali vopred prevariť. Nasledujúce údaje zodpovedajú zaváraniu jedného pohára s objemom 0,7 litra. Ak ich do mikrovlnky vložíte viac alebo použijete väčšie poháre, nastavte vyššiu teplotu (výkon) a dlhší čas.

  • 4,5 – 5 minút pri výkone 900 W
  • 5 – 5,5 minúty pri výkone 850 W
  • 6 minút pri výkone 800 W
  • 5,5 – 6 minút pri výkone 750 W
  • 6 – 7 minút pri výkone 700 W

Po skončení sterilizácie poháre vyberte z mikrovlnky, pozor, budú horúce! Poriadne ich utiahnite, poukladajte dnom nahor, prikryte a nechajte vychladnúť.

Sterilizácia fliaš v mikrovlnke

V mikrovlnnej rúre môžete okrem zavárania aj sterilizovať zaváracie poháre. Pozor, nie kovové viečka! Mikrovlnka ohrieva len to, čo v sebe obsahuje tekutinu, takže ich najprv naplňte vodou. Aby ste celý proces zefektívnili, použite prevarenú – horúcu vodu. Ak chcete predísť popraskaniu pohárov, pri nalievaní vody ich položte na kovový podklad. Táto ľudová „vychytávka“ skutočne funguje. Poháre sterilizujte pri najvyššom výkone – 900 W, aspoň počas 7 minút. V tomto prípade je viac, viac. Navyše, ak by ste poháre v mikrovlnke nechali dlhšie, nič zlé sa im nestane.

Zaváranie v mikrovlnnej rúre

Na sterilizáciu pohárov môžete využiť aj špeciálne parné vrecká do mikrovlnnej rúry. Pôvodne sa používajú na dezinfekciu detských fliaš a je možné ich používať opakovane. Dostanete ich bežne v drogérii alebo v obchodoch s detským tovarom. Do vrecka stačí naliať vodu, vložiť doň pohár a v mikrovlnke všetko ohrievať podľa návodu. Tento spôsob sa hodí skôr na menšie poháre.

Sterilizovanie v tlakovom hrnci

Na prvé počutie to môže znieť trochu strašidelne. Tlakový hrniec plus sklo, to skutočne neznie úplne bezpečne, no ak dodržíte správny postup, zaváraniny budete mať hotové za pár minút a navyše bez akejkoľvek nehody.

  • Teplota v tlakovom hrnci stúpne o čosi rýchlejšie ako pri tradičnom zaváraní. Preto by ste doň mali vkladať poháre s horúcou „náplňou“. Pri zaváraní uhoriek či inej zeleniny použite na jej zaliatie horúci sterilizačný nálev.
  • Veľkosť hrnca nie je rozhodujúca. Čím väčší, tým viac pohárov doň môžete vložiť.
  • Naplnené a uzavreté poháre poukladajte priamo na dno hrnca. Keď použijete menšie poháre, môžete ich vyskladať aj do dvoch radov na seba.
  • Voda v hrnci musí siahať do polovice pohárov (pri dvoch radoch platí to isté). Ak sa vám počas sterilizácie vyparí, dolejte ju.
  • Tlakový hrniec uzavrite a sporák zapnite na slabší stupeň. Takto do istej miery tiež predídete popraskaniu sklíčok.
  • Sterilizácia sa začína vtedy, keď z hrnca začne unikať para.
  • Zeleninu, ktorú sterilizujete v náleve z octu, kompóty a iné ovocné zaváraniny, sterilizujte pri teplote 100 °C asi 5 minút.
  • Suroviny naložené v oleji alebo čisto slanom náleve v parnom hrnci sterilizujte na miernom ohni (zabráňte tomu, aby z neho začala unikať para) cca 20 – 40 minút. Konkrétny čas závisí od druhu suroviny. Tvrdšiu zeleninu a ovocie sterilizujeme dlhšie, mäkkú kratšie.
  • Po skončení sterilizácie je postup opäť rovnaký, poháre vyberte, otočte dnom nahor a prikryté nechajte pomaly vychladnúť.

Sterilizovanie v zaváracom hrnci

Tento postup nie je netradičný, môžeme ho však zaradiť medzi moderné a rýchle metódy sterilizácie. Elektrický zavárací hrniec v podstate urobí všetku prácu za vás. Stačí si prečítať návod, naukladať doň poháre, zapnúť príslušný režim a čakať. Žiadne umývanie hrncov ani sporáku, žiadne stopovanie času a kontrola vyparenej vody.

V elektrických hrncoch môžete naraz sterilizovať väčšie množstvo pohárov, ktoré je možné naukladať aj do viacerých radov. Všetko závisí od veľkosti hrnca. Doba zavárania sa dá nastaviť od 1 do 100 minútteplotu viete prispôsobiť tiež. Zaváracie hrnce sú teda vhodné na sterilizáciu akýchkoľvek surovín.

Zobraziť produkty v kategórií:

Autor článku

Viktória Hartmannová

Milujem prírodu so všetkým, čo v nej rastie a žije. Som vyštudovaná učiteľka pre najmenších drobcov, ktorú však zlákalo písanie, zvieratá a život...


Pridať komentár


Pozrite si aj naše inšpirácie

Retro obývačka - stavte na explóziu farieb Retro obývačka - stavte na explóziu farieb

Prvky retro štýlu nás obklopujú každý deň. Spojenie moderného a retra sa páči nielen mladším, ale aj starším ročníkom. Ak rozmýšľate nad tým, že svoju obývačku oživíte netradičným old...

Čierna kúpeľňa – vyzerá lepšie ako by sa mohlo zdať Čierna kúpeľňa – vyzerá lepšie ako by sa mohlo zdať

Čiernu v kúpeľni si nevie mnoho ľudí ani len predstaviť. A to aj napriek tomu, že pôsobí vskutku elegantne a nadčasovo. Nechajte sa inšpirovať.

Červená farba kuchyne citeľne zvýši váš apetít Červená farba kuchyne citeľne zvýši váš apetít

Posvieťme si aspoň trochu na to, čo všetko by nám červená farba mala ponúknuť. Nápadmi na dizajnovanie a kombinovanie farieb sa nechajte inšpirovať fotkami v článku.  



Publikované dňa: 19.06.2020
Hodnotenie článku:
(88.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Ako sa zbaviť drobného stavebného odpadu? Cena a odvoz stavebného odpaduAko sa zbaviť drobného stavebného odpadu? Cena a odvoz stavebného odpadu

Rekonštruujete alebo ste sa pustili do jarného upratovania, teraz stojíte nad kopou tehál, dosák, lepeniek a iného odpadu, a neviete kam s ním? Pozrite sa, ako s ním správne naložiť a...

Interiérové a exteriérové fólie na okná – výhody, nevýhody

Interiérové alebo exteriérové fólie? Pozrieme sa na ich výhody a nevýhody a tiež na to, pre koho sú lepšou voľbou interiérové a pre koho zas exteriérové fólie.

Povinná výbava auta na STK na Slovensku a v zahraničíPovinná výbava auta na STK na Slovensku a v zahraničí

Povinná výbava sa musí nachádzať v každom jednom osobnom automobile, ktoré vyjde na cestu. Pri jej nedodržaní vám hrozí pokuta vo výške do 50 eur.