Ibištek - presádzanie, rozmnožovanie, strihanie a hnojenie

Ibištek je rastlina, ktorá dorastá do výšky až dvoch metrov. Je ľahko tvarovateľný a pre jeho krásnu farbu dotvorí akúkoľvek záhradu. Ibištek nemá ale len dekoračné vlastnosti, obsahuje veľa vzácnych látok, ktoré napomáhajú zdraviu. Aktuálne poznáme viac ako 200 druhov ibišteka.

Pestovanie a kvety ibišteka sudánskeho

V Európe sa začal pestovať v 16. a 17. storočí. To, aký druh budete pestovať v záhrade je len na vás. Najlepší ibištek z hľadiska pozitívnych účinkov na zdravie je ibištek jedlý, Sudánsky alebo Ružový ibištek.

Druhy a odrody

Druhy ibištekov sú: Ibištek bahenný, Ibištek čínsky, sudánsky, jedlý, sýrsky, kanadský a trpasličí. V našich podmienkach sa najčastejšie pestuje odroda sudánsky (krvavý) a jedlý (okra).

Ibištek ružový

Sa využíva pri liečení močových ciest a prečisťuje organizmus. Je to okrasný ker, ktorý kvitne od polky leta do septembra. Dobre sa mudarí v pôde, ktorá je bohatá na živiny. Je vhodný aj ako živý plot. Má rád slnečné prostredie, ale mladé rastlinky treba chrániť pred silným slnkom, aby sa nespálili. Mladý ibištek obľubuje kyslejšiu pôdu. Ibištek sa zalieva rovnomerne.

Ibištek ružový a jeho pestovanie

Viete o tom, že v stredoveku zahrnul franský cisár Karol Veľký tento druh do kategórie rastlín, ktoré kláštorné záhrady museli pestovať?

Ibištek sudánsky

Má antistresové a uvoľňujúce účinky. Používa sa pri vyčerpanosti. Čaj z tohto ibišteku je kyslý, osviežujúci a pije sa najmä v letnom období. Ibištek sudánsky sa pridáva aj ako prísada do kvalitných ovocných čajov. Je to jednoročná rastlina, ktorá je veľmi náročná na teplo a svetlo.

Čaj z ibišteka ružového

Vypestovať sa dá zo semienok alebo z odrezkov. Semienka sa sadia po 4-6 kusoch a keď sa zazelenajú prvé lístky, polka sadeníc sa odstráni. Darí sa mu najmä v suchých piesčitých oblastiach, čiže na slovenské pomery nie je moc vhodný. Takisto nevie odolávať mrazu. Jeho domovom je Afrika, kde sa mu aj najlepšie darí.

Ibištek jedlý

Hibiscus esculentus, na Slovensku známy aj ako Okra, obsahuje veľa bielkovín, draslíka, vápnika, fosforu a horčíka. Slúži ako prevencia voči rakovine. Je blízkym príbuzným okrasným ibištekom, takže tak aj vyzerá. Tento druh ibišteka je náročný na vlahu a teplotu. Semená sa vysievajú v apríly. Priväzuje sa k opore od výšky cca 30 cm tak, aby sa ibištek rozkonáril. Stonka narastie do výšky 1 - 3 metrov.

Kvety Ibišteka jedlého alebo Okry

 

Kvety okry sú žlté a plodom je tobolka, v ktorej sa nachádzajú semená. Z tohto druhu ibišteku neoberáme kvety, ale práve tieto plody. Dajú sa jesť ako surové, tak aj tepelne upravené. Je to teplomilná rastlina, čiže nechránene sa dá pestovať len v tých najteplejších oblastiach južného Slovenska.

Plody okry - ibišteka jedlého

Ibištek bahenný

Nazýva sa aj ibištek veľkokvetý. Je to prevažne vonkajšia rastlina, ale môžete ho pestovať vo veľkej nádobe, napríklad na terase či balkóne. Pri jeho pestovaní nezabudnite na dodatočný prísun živín, čiže je potreba prihnojovania.

Pestovanie ibišteka v záhrade

Takisto treba myslieť na zazimovanie. Ako aj v iných prípadoch - je to teplomilná rastlina, ktorú treba pred zimou zabezpečiť.

Pri pestovaní vonkajších ibištekov v záhrade v našich podmienkach všeobecne platí, že ich je vhodné umiestniť na čo najteplejšie miesto s dostatočným množstvom svetla. Potrebujú zalievať a takisto hnojiť. Napriek tomu, že sú mrazuvzdorné, tak sa ich odporúča na zimu zakrývať.

Ako pestovať izbový ibištek?

Izbový ibištek, respektíve čínsky, je izbová rastlina, ktorá pochádza z juhovýchodnej Ázie. Listy sú dlhé 6 až 10 centimetrov a kvety sú výrazné a široké cca 15 cm. Izbové ibišteky pestujeme v rôznych farbách ako červená, oranžová alebo žltá. Kvitne od júna do jesene. V tomto období je možné dať ho aj von alebo do záhrady.

Polievať by sa mal ako ostatné druhy, čiže rovnomerne. Je to rastlina, ktorá je náročná na živiny, tak sa odporúča prihnojovať. Pre izbový ibištek je vhodné zazimovať ho v miestnosti, kde je okolo 14 stupňov, ale niemenej ako desať, keďže to by ho mohlo zničiť. Koncom februára môžeme rezom rastlinu vytvarovať. Na začiatku jari je takisto vhodné obdobie na presadzovanie.

Rozmnožovanie ibišteka

Rozmnožovanie odrezkami je tiež jednoduché - stačí ak v júli zapichneme do zeme vrchné odrezky a prikryjeme igelitom či pohárom. Odrezky je vhodné pred zasadením namočiť do zakoreňovacieho prášku, podporíte tak rýchlejší rast nových korienkov.

Rozmnožovanie ibišteka odrezkami

Rozmnožovanie ibišteka odrezami

Novo zakorenený ibištek

Pestovanie ibišteka pre začiatočníkov

Pri izbových rastlinách - obzvlášť pri ibišteku -  je dôležité spomenúť dôležitosť výberu pri kúpe. Pozorne si prehliadnite listy, či nie sú fľakaté alebo žlté. Prípadne či sa listy na seba nelepia - to by mohla byť známka poškodenia. Zakúpte hneď aj vhodné hnojivo a takisto postrek proti škodcom.

Tip: Existujú hnojivá určené priamo na ibišteky. Sú však oveľa drahšie ako iné hnojivá pre izbové rastliny, ktoré sú pre hnojenie postačujúce.

Ak ibištek prinesiete domov, tak ho dajte na pár dni do karantény od ostatných kvetov. Je to kvôli prípadnému prenosu nákazy a ťažko by ste sa jej z iných kvetov zbavovali.

Ako sa zbaviť škodcov?

Najčastejším škodcom ibišteka sú molice. Sú to malé biele motýle, ktoré sa živia šťavou z listov. Takisto prenášajú veľa vírusových chorôb.

Škodca na ibišteku - molica

Na škodcov existujú prípravky, ktoré treba používať opakovane. Jednou z možností je lesk na listy, ktorý vytvorí ochranný film, likviduje vajíčka a zabraňuje usadzovaniu ďalších parazitov. A navyše sa listy krásne lesknú!

Pozrite si aj naše inšpirácie

Úložný priestor v kuchyni Úložný priestor v kuchyni

Tieto šikovné triky vám pomôžu vytvoriť si kuchyňu snov plnú úložných priestorov, ktoré vás nebudú stáť hotový majetok.

Vyrezávané Halloween tekvice Vyrezávané Halloween tekvice

Viete kedy je Halloween? Už o pár týždňov! A máte už premyslený motív, ktorý tento rok vyrežete na tekvicu? Ak nie, potom sa nemusíte stresovať - pripravili sme pre vás to najlepšie z...

Zelená kuchyňa Zelená kuchyňa

Túžite s príchodom jari osviežiť vašu kuchyňu? Naberte odvahu a dodajte jej originalitu jedinečnými odtieňmi zelenej. Vneste do svojho bytu kúsok prírody a harmónie pomocou mätových,...



Publikované dňa: 18.03.2018
Hodnotenie článku:
(91.8%)

Autor článku

Kaja Mihalovičová

V oblasti PR a reklamy pôsobím už desať rokov. Začínala som vo vlastnom grafickom štúdiu, kde som mala na starosti marketing, textovanie webov a...


Pridať komentár