Vianočné oblátky s vodou, bez mlieka, škoricové i slané – recepty

Jemné, krehké a voňavé. Čokoládové, orechové alebo vanilkové? Obľúbená sladká pochúťka, ktorá na štedrovečernom stole nesmie chýbať. Vianočné oblátky.

Domáce vianočné oblátky

Poznáte tajný zaručený recept na vianočné oblátky? Vyskúšali ste už slané vianočné oblátky alebo uprednostňujete skôr tradičné tenké sladké oblátky bez príchutí?

Tipy na domáce oblátkovače


Zoznámte sa s tradíciou Vianoc, s vianočnými oblátkami

V minulosti sa tradície naozaj ctili. Darčeky nepredstavovali podstatu Vianoc. Naopak, prím hrali tradície, ktoré všetci dodržiavali. Ľudia sa vedeli spojiť a spoločnými silami pripravili vianočné oblátky pre celú dedinu. Na jednu osobu pripadali 2 až 3 oblátky. Nezabúdalo sa ani na dobytok. Oddelene sa piekli aj oblátky pre zvieratá na statku. Zvyčajne sa na ich výrobu používala múka horšej kvality.  Oblátky symbolizovali posvätný chlieb – telo Kristovo. V 18. storočí vianočné oblátky piekli len miestni kňazi, neskôr túto úlohu prevzal miestny učiteľ. Žiaci už na Martina začali zbierať ingrediencie na pečenie oblátok. Chodili od domu k domu a spievali rôzne pesničky, za ktoré si vyslúžili pšenicu pre učiteľa na pečenie oblátok. Učiteľ zaniesol pšenicu do mlyna, kde sa následne zomlela na múku.

S pečením sa začínalo na Luciu. Gazdinky, na vianočné pečenie oblátok, priniesli do školy vajcia, mlieko a iné ingrediencie. Mladí muži zabezpečili drevo a počas pečenia sa starali o oheň. Pečenie oblátok bolo v minulosti dosť náročné. Stroj na pečenie vianočných oblátok bol ťažký, pretože bol vyrobený zo železa. Vážil okolo 5 kg a vzhľadom pripomínal železné kliešte.

Pečenie oblátok dnes – stroj na oblátky

Dnes je pečenie oblátok oveľa jednoduchšie. V kuchyni vám okrem detí pomôžu aj moderné technológie, ako napr. elektrický stroj na oblátky. Cena elektrických oplátkovačov začína na prijateľných 25 eur a končí aj na 300 eur. Lacnejšie oblátkovače sú spoľahlivé, pevné, spratné. Nemajú možnosť meniť vzor na oblátky (teda platňu)a ani nie je možné nastaviť stupeň pečenia. Za to disponujú nepriľnavým povrchom a výkonom 700 W.

Drahšie varianty sú vyrobené z nerezovej ocele s výkonom aj 800 W, poskytujú možnosť nastavenia stupňa pečenia a tiež možnosť nastavenia hrúbky oblátky (napr. od 0,5 mm do 4 mm).

Príprava vianočných oblátok

Ak si chcete vyskúšať pečenie oblátok tak, ako to robili vaše prababičky alebo babky, vyskúšajte hliníkové oplátkovače, ktoré je však možné použiť len na otvorenom ohni (napr. v piecke). V obchodoch ich nájdete za cca 30 eur. Sú ľahko umývateľné, avšak ich použitie je limitované. Nie každý má k dispozícií piecku alebo záhradný murovaný gril.

Vianočné oblátky – top recepty

Poznáte oblátky potreté medom a cesnakom? Vianočné oblátky ste už určite ako deti ochutnali. Predstavujú neoddeliteľnú súčasť pravých tradičných slovenských Vianoc. Deti aj dospelí ich zbožňujú pre ich krehkosť, chrumkavosť a možnosť výberu všakovakých príchutí. Už ste si doma skúsili sami vyrobiť a upiecť klasickú vianočnú pochúťku? Pripravili sme pre vás niekoľko receptov, ktoré zvládnu aj začiatočníci. Jedinečné recepty na slané vianočné oblátky, na ochutené škoricové oblátky alebo aj recept na oblátky bez mlieka.

Ochutené oblátky (napr. orechové alebo škoricové) sa počas pečenia zvyknú na platni lepiť. Skvelou vychytávkou je v tomto prípade včelí vosk. Je to prírodný produkt, vďaka ktorému bude pečenie oblátok efektívnejšie a bezproblémové. Viete, ako včelí vosk použiť? Včelí vosk zabaľte do bavlnenej handričky. Keď sa platne rozpália, premažte s minimálnym množstvom vosku okraje i celé plochy platní. Ak chcete docieliť, aby sa oblátky nelepili, nikdy na potretie platní nepoužívajte klasický jedlý olej. Pokiaľ by sa aj napriek použitiu včelieho voskuoblátky naďalej lepili na platne, musíte zlepšiť kvalitu cesta.

Klasické vianočné oblátky

Ingrediencie na vianočné oblátky

  • 1 liter plnotučného čerstvého mlieka
  • 1 kg hladkej múky špeciál
  • 100 g kryštálového alebo trstinového cukru (ak si radi prisladíte život, môžete dať aj 170 g)
  • 2 žĺtky
  • 4 PL rozpusteného masla

Postup prípravy cesta a samotného pečenia

Základ tvorí vlažné mlieko. Do misky s vlažným mliekom pridajte kryštálový cukor, ktorý pomocou intenzívneho miešania v mlieku rozpustite. Pomaly pridajte rozpustené maslo. Misku s touto zmesou si na chvíľu odložte nabok. Pripravte si druhú misku, v ktorej si pomocou elektrického šľahača pri nízkych otáčkach vyšľaháte žĺtka, múku a pripravenú zmes (mlieko, maslo, cukor). Cesto nesmie byť ani riedke, ani tuhé. Nesmie sa roztekať, no zároveň nesmie byť ani husté, aby sa oblátka pekne upiekla. Konzistencia cesta pripomína trochu redšie palacinkové cesto. Pripravené cesto je najlepšie nechať cez noc odpočinúť v chladničke. Ak na to celú noc nemáte, doprajte mu minimálne 2 hodiny. Dajte si pozor na to, aby malo cesto tesne pred pečením izbovú teplotu. Následne si poriadne rozohrejte stroj na výrobu oblátok, resp. platňu na pečenie oblátok. Pomaly nalejte pomocou lyžice cesto na platňu, na chvíľu zatvorte (cca pol minúty) a oblátka je hotová. Hotové oblátky je dôležité odkladať na rovný podnos. Na výber máte aj možnosť ešte teplé oblátky rovno stočiť do trubičky. Je to len na vás, či máte chuť na trubičku alebo oblátku. Pokiaľ oblátky neskonzumujete ihneď, ale chceli by ste si ich odložiť aj na štedrovečerný stôl, vychladnuté oblátky môžete zabaliť do klasického mikroténového vrecka.

Klasické vianočné oblátky

Škoricové a orechové oblátky

Ak vás klasika už nudí, vyskúšajte ďalšiu sladkú alternatívu – škoricové oblátky. Pripravíte ich rovnako ako klasické, len do cesta pridáte 1 až 2 kávové lyžičky mletej škorice. Pre neodolateľnú chuť a vôňu môžete do cesta pridať aj 1 vrecko vanilkového cukru. V prípade, že máte radi orechy, neváhajte do cesta zamiešať 50 g mletých vlašských orechov. Ponúkame vám aj ďalší variant ingrediencií na prípravu cesta.

Ingrediencie: 

  • 1 liter čerstvého vlažného mlieka
  • 500 g hladkej múky
  • 150 g kryštálového cukru + 1 balíček vanilkového cukru (môže byť aj vanilínový)
  • 1 žĺtok
  • 1 kávová lyžička oleja
  • 5 polievkových lyžíc rozpusteného masla
  • 1 kávová lyžička medu
  • troška škorice 
  • 50 g mletých vlašských orechov
  • 40 ml vody (podľa potreby aj 50 ml vody)

Postup prípravy cesta je rovnaký, až na jednu výnimku. Cesto si začnite pripravovať len v 1 polovici mlieka. Keď spolu všetko vymiešate, pridajte orechy a nakoniec druhú polovicu mlieka.

Slané vianočné oblátky

Nie každý je, ako sa to vraví, „na sladké“. Vymeňte sladké za lahodné slané vianočné oblátky. Na ich prípravu budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 1 liter čerstvého plnotučného mlieka
  • 600 g hladkej múky špeciál
  • 2 žĺtky
  • 4 polievkové lyžice rozpusteného masla
  • 3 kávové lyžičky soli
  • podľa chuti rasca

Postup prípravy slaných vianočných oblátok:

Vo vlažnom mlieku si rozmiešajte maslo, žĺtka, soľ, rascu. Pomaly pridávajte preosiatu hladkú múku. Podľa potreby môžete cesto zriediť s vodou. Približne so 150 – 200 ml vlažnej vody. Kto má rád syrovú príchuť, pridá do cesta nastrúhaný kvalitný syr, ktorý obsahuje minimálne 45 % tuku v sušine. Ak naopak nedáte dopustiť na bryndzu, môžete ju bez váhania do cesta pridať. Oblátky pečte rovnako ako sladkú verziu. Rýchlo, natenko a na dobre rozohriatej platni, ktorú si pred pečením dôkladne namažte včelím voskom.

Stroj na výrobu oblátok

Vianočné oblátky bez mlieka a bez lepku

Intolerancie na laktózu alebo lepok sú čoraz častejšie. Prečo si však odoprieť sladké vianočné pokušenie? Pripravte si aj vy doma zdravšiu alternatívu vianočných oblátok. Čo myslíte, budú chuťovo oblátky bez mlieka a bez lepku na nerozoznanie od tých klasických?

Ingrediencie:

  • 100 g pohánkovej hladkej múky
  • 200 g tapiokového škrobu
  • 1 žĺtok
  • 30 ml olej
  • 60 g trstinového cukru
  • 1 kávová lyžica mletej škorice
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 350 ml vlažnej vody
  • podľa chuti 2 polievkové lyžice rumu

Postup na prípravu vianočných oblátok bez mlieka a bez lepku

Všetky sypké suroviny zmiešajte dokopy (múka, škrob, cukor, škorica). Do misky so sypkými surovinami pridajte žĺtok, rum, olej a vodu. Dôkladne miešajte s ručným elektrickým šľahačom. Aj takéto cesto je potrebné nechať odstáť minimálne 2 hodiny.

Postup pri pečení je úplne rovnaký ako pri pečení klasických oblátok. Cesto nalejte na rozpálenú platňu. Stroj zatvorte a silno pritlačte. Pečte približne 35 sekúnd. Potom oblátku otočte a ešte troška (5 sekúnd) dopečte z druhej strany. Oblátky bez mlieka a bez lepku nie je možné stočiť do trubičiek ako klasické oblátky.

Recept na vianočné trubičky

  • 1 l čerstvého plnotučného mlieka
  • 700 g hladkej múky špeciál (najlepšie je, keď si múku preosejete)
  • 220 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového (vanilínového) cukru
  • 300 ml vlažnej vody
  • 100 ml oleja
  • 1 žĺtok

Postup je jednoduchý. Všetky suroviny spolu v jednej väčšej miske dôkladne vymiešajte. Rozohrejte oblátkovač a na perfektne rozpálenú platňu nalejte cesto. Zatvorte, pritlačte a pečte zhruba 30 sekúnd. Keď oplátkovač otvoríte, pomocou hrubšej drevenej paličky, na ktorú navyniete opečenú horúcu oblátku, vymodelujte trubičku.

Čomu dáte prednosť vy, oblátke alebo trubičke? Ochutenej vianočnej pochúťke alebo skôr klasike? Už ste doma skúšali upiecť trubičky? Máte vlastný trik na to, aby sa trubičky nelepili? Aký recept máte doma zaužívaný vy? Budeme radi, ak sa s nami s vašimi receptami podelíte v komentároch.

Autor článku

Lucia Pampuríková

Považujem sa za tvorivý a kreatívny typ človeka. Som spoločenská, empatická a mám rada výzvy. Veď čo ma nezabije, to ma posilní. Vystihujú ma slová...


Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Skrinka na topánky by nemala chýbať vo vašej predsieni Skrinka na topánky by nemala chýbať vo vašej predsieni

Malá či veľká skrinka na topánky, určite by nemala chýbať vo vašej predsieni. Ide o prakticky kúsok, ktorý vám pomôže udržiavať poriadok a mať prehľad vo vašej obuvi. Topánkovník či...

Originálne vtáčie krmidlá, ktoré si urobíte aj sami Originálne vtáčie krmidlá, ktoré si urobíte aj sami

Zimné mrazy už čoskoro udrú v plnej sile a preto by sme určite nemali zabúdať na tvory, ktoré si v chladnom počasí nevedia zabezpečiť dostatok potravy. Vyrobte im preto jednoduché...

Žltá kúpeľňa – aj doplnky rozhodujú Žltá kúpeľňa – aj doplnky rozhodujú

Nebojte sa žltej! Každý deň s ňou môžete začínať ráno v kúpeľni, zlepšiť si náladu, keď si pôjdete umyť ruky, či sa dostať do hravej nálady, keď sa pôjdete prepudrovať. 



Publikované dňa: 23.11.2022
Hodnotenie článku:
(89.6%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Ako naplánovať exteriérové vianočné osvetlenie – tipy pre začiatočníkov Ako naplánovať exteriérové vianočné osvetlenie – tipy pre začiatočníkov

Vianočná výzdoba sa netýka len interiéru, čoraz viac sa pozornosť zameriava na exteriérové osvetlenie. Ak si chcete skrášliť okolie domu rozprávkovým osvetlením, máme pre vás niekoľko...

Ako utesniť okná a dvere svojpomocne – kde a ako nalepiť samolepiace či tesnenie do drážkyAko utesniť okná a dvere svojpomocne – kde a ako nalepiť samolepiace či tesnenie do drážky

Jedna z možností, ako ušetriť počas vykurovacieho obdobia, sú, samozrejme kvalitne utesnené okná a dvere. Prezradíme vám, ako správne utesniť okná, ale aj vchodové plastové dvere.

Ako uskladniť palivové drevo na zimu: Kôlňa, pivnica, kovová klietka či montovaný prístrešok?Ako uskladniť palivové drevo na zimu: Kôlňa, pivnica, kovová klietka či montovaný prístrešok?

Praskajúce drevo v krbe alebo peci zútulni bývanie a navodí príjemnú relaxačnú atmosféru so štipkou romantiky. Viete, kam uložiť drevo a ako správne uskladniť drevo na zimu?