Ihličnany je najlepšie vysádzať buď na jar, od marca do začiatku mája, alebo až na jeseň, od septembra do októbra. Na vysádzanie si nevyberajte príliš horúci a slnečný deň, aby strom či ker nadmerne nevysychal.
Obrovskou výhodou ihličnanov je ich nenáročnosť. Dajú sa pestovať takmer za každých podmienok a či už máte slnečnú alebo tienistú záhradu, ťažkú alebo ľahkú pôdu, do každých podmienok sa nájde aspoň niekoľko druhov ihličnanov, pre ktoré sú dané podmienky ideálne.
Väčšina ihličnanov nemá vysoké nároky na pôdu a darí sa im v ľahších i ťažších pôdach, bohatších na živiny aj menej v priaznivých podmienkach. Prevažne sa im však darí v priepustnej pôde, ktorá nezadržiava vodu, preto je dobré pôdu premiešať s pieskom, kôrou alebo štrkom, čím sa zlepší odtok vody. V príliš vlhkej pôde môže dôjsť k odhnitiu koreňov. Pôda by mala byť mierne kyslá, avšak niekoľko ihličnanov rastie lepšie v pôde s neutrálnym a dokonca zásaditým pH, preto si vždy overte informácie o konkrétnej drevine.
Dátum:
pH pôdy je jedným z najdôležitejších parametrov, ktorý priamo ovplyvňuje to, ako budú kvety a rastliny rásť a aj ich obranyschopnosť. Čo to vlastne to pH pôdy je?
Čítať celý článok
Stanovište
Pri plánovaní výsadby ihličnanov sa uistite, že im doprajete navôkol dostatok priestoru, predovšetkým ak má strom či ker rásť na hranici pozemku. Vtedy je dobré sadiť 0,5 – 1 m od hranice, keďže treba počítať s tým, že strom ešte narastie. Ihličnany sú dosť tolerantné, čo sa týka slnečných podmienok, no najlepšie sa im darí v polotieni. Sú aj druhy, ktorým vyhovuje vyslovene slnečné stanovište alebo naopak, hlboký tieň. Takže si určite budete vedieť vybrať ihličnan do každého kúta vašej záhrady.
Zálievka
Ihličnany nepotrebujú žiadnu extra starostlivosť so zavlažovaním, ale je potrebné sa o ne starať po presadení. Týka sa to čerstvo zasadených ihličnanov a nových stromov, ktoré je lepšie prvé mesiace zalievať, aby sa dobre zakorenili. Každé 3 dni skontrolujte pôdu, či je potrebné ich poliať. Do pôdy strčte prst a skúšajte, či je pôda suchá. V takom prípade strom zalejte dostatočným množstvom vody, aby sa dostala až ku koreňom. Čo sa týka dospelých stromov, vhodné je polievanie v lete, ak sa vyskytnú horúčavy, alebo polievanie u takých druhov, ktoré sú náchylnejšie na vysychanie. Vyhnite sa polievaniu v zime, pretože polievaním by mohli korene zmrznúť.

Hnojenie
Ihličnany si nepotrpia na hnojenie a určite nie je potrebné ich hnojiť častejšie než raz za rok. Využiť môžete viacúčelové hnojivo s pomerom 10-10-10, maštaľný hnoj alebo kompost. Tie stačí rozprestrieť v okolí ihličnanu a mierne zapracovať do pôdy. Hnojí sa buď skoro na jar, alebo až v jeseni, predtým, než zamrzne pôda. Ak však na hnojenie zabudnete, nič sa nedeje. Ak sa vášmu ihličnanu nebude dariť, je dobré spraviť rozbor pôdy a dodať mu zložky, ktoré v nej chýbajú.
Strihanie
Prerezávanie ihličnanov nie je vždy nevyhnutné a týka sa predovšetkým tých krov, u ktorých chcete docieliť určitý tvar. Strihanie sa odporúča aj vtedy, pokiaľ nechcete, aby strom prerástol určitú veľkosť, čo sa pri väčších drevinách môže ľahko stať. Pri ostatných ihličnanoch stačí úplne jemné prestrihávanie v podobe odstránenia zoschnutých a poškodených vetiev, príp. konárov napadnutých škodcami a chorobami. Vždy si však dávajte pozor, aby ste nezostrihli viac než 1/3 konára. Prestrihávať by ste mali vždy skoro na jar, vtedy je najlepšie obdobie na odstránenie starých konárov a uvoľnenie miesta pre rast nových vetiev.
Choroby a škodce
Veľmi často sa objavujúcim problémom ihličnanov je hnednutie ihličia a vysychanie. Pokiaľ stromu dodávate dostatok zálievky, môže ísť o roztoče. Tie nemusí byť na prvý pohľad vôbec vidieť a ich prítomnosť môže byť zrejmá, až keď je neskoro. Stačí pritom zakúpiť prípravok proti roztočom a strom postriekať, pričom postrek je potrebné opakovať.
Odumierajúce ihličie a vetvičky môžu mať za následok hubovité ochorenia – napr. hrdza. Tie sa rozmnožia hlavne počas zimy, ak je vlhko a koruna ihličnanu je hustá, nepriedušná. Hrdzi je treba predchádzať prestrihávaním a dodržiavaním dostatočnej vzdialenosti od iných stromov a krov. Napadnuté konára je potrebné odstrihnúť a použiť fungicídy.
Ďalšia parazitická huba Pestalotiopsis funerea má za následok žltnutie a neskôr hnednutie vrcholkov vetiev. Je potrebné jej predchádzať dostatkom priestoru, prestrihávaním a dopĺňaním dostatku živín do pôdy v podobe kompostu či hnojiva. Ak sa huba objaví, je potrebné včas zasiahnuť prestrihaním a odstránením napadnutých častí a použitím fungicídneho postreku. V prípade, že sa huba rozšíri na príliš veľkú časť rastliny, už sa nebude musieť dať zachrániť.
Autor článku
Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...
Pozrite si aj naše inšpirácie
Wire závesné lampy – moderné svietidlá
Hľadáte vhodné svietidlo do svojej obývačky či kuchyne? Wire závesné lampy by pre vás mohli byť to pravé.
Hnedá spálňa – je to dobrá voľba?
Farbu do spálne si vyberajte podľa svojich pocitov. Ak sa vám hnedá páči a upokojuje vás, potom sa do vašej spálne hodí.
Zelená kúpeľňa nemusí byť tuctová
Farbu do kúpeľne, podobne ako je to v prípade kuchyne, si zvyčajne vyberáme na desiatky rokov. Preto sa pri jej voľbe môžete poriadne zapotiť. Pokiaľ ste nikdy neuvažovali nad zelenou v...
Publikované dňa: 08.05.2023Posledná aktualizácia: Hodnotenie článku:
(89.4%)V tejto kategórií nájdete aj:
Popol do záhrady, do kompostu, ako hnojivo – je vhodný na zemiaky, paradajky, cesnak či uhorky? Popol prirodzene obsahuje stopy draslíka a iných látok, ktoré možno využiť pri pestovaní rastlín. Hnojenie je však len jedným z mnohých využití popola.
Zemolez kamčatský (Honey Bee, Aurora, Duet): pestovanie, sadenie, rozmnožovanie, strihanie Na prvý pohľad by sa dal zemolez pomýliť s čučoriedkou, jeho sýtomodré plody sú však o čosi viac predĺžené. V článku sa dozviete viac o tejto rastlinke aj o tom, ako na pestovanie...
Domáce hnojivo z droždia, kávy, mlieka, zemiakov, popola alebo škrupín z vajíčok – ako ho pripraviť? Hnojivo si môžete pripraviť doma z množstva ingrediencií, ktoré už v kuchyni máte, ale aj burín, ktoré nájdete na záhrade. Ako na to?