Ako pestovať brusnice v záhrade – vhodná pôda, sadenie, rozmnožovanie, účinky, spracovanie

Bobuľové ovocie je pre nás všeobecne veľmi zdravé. Jahody, ríbezle, maliny a aj brusnice. Obsahujú množstvo antioxidantov, minerálov, vitamínov a vlákninu. Všetko to sú dôležité látky na udržiavanie nášho zdravia. Bobuľové ovocie, na ktoré sa často zabúda, sú práve brusnice. Občas ich zavarené vytiahneme ako prílohu k mäsu, no len tak si jedlo z brusníc nepripravíme.

Ako pestovať brusnice

Mali by ste to napraviť a využiť potenciál, ktoré brusnice ponúkajú. Okrem toho, že si ich môžete ísť nazbierať, dajú sa pestovať doma v záhrade. Ak ste sa odhodlali na pestovanie tohto kríka, máme pre vás kompletný návod, ako to urobiť. Od sadenia a požiadaviek na pôdu až po dozrievanie a zber plodov. V závere máme pre vás aj pár receptov z brusníc.

Nízky ker s červenými plodmi

Brusnica obyčajná je nízky ker, ktorý má žiarivo zelené listy a červené plody. V prírode sa tieto kríky vyskytujú hlavne vo vyššej nadmorskej výške, v blízkosti ihličnatých lesov. Pôvodne sa pestovala v Severnej Amerike a severných oblastiach Ázie a Európy. Už oddávna sa plody brusnice zbierali na konzumáciu, čaje alebo ako liek.

Rozšírenejšie sú na severnej pologuli a u nás sú dokonca chránené. Brusnicový ker dorastá do výšky 20 – 30 centimetrov a rastie vo veľkých skupinkách. Sú dva základné druhy brusníc - brusnica pravá a brusnica veľkoplodá. Obe patria do čeľade vresovcovitých kríkov. Nadzemná časť kríku je zdrevnatelá, lístky sú tvrdé, menšieho a pozdĺžneho tvaru. Majú striedavé postavenie a neopadávajú. Brusnica kvitne malými bielymi až ružovými kvetmi, od mája do júna. Plody sú pre brusnicu charakteristické, červené s priemerom do 1 centimetra. Sú jedlé, majú horkastú chuť a dozrievajú do konca septembra. Plody sa konzumujú sušené, vo forme džúsov a marmelád. Listy a kvety brusnice je možné tiež využiť vo forme nálevu.

Účinky na zdravie

Poďme sa najprv pozrieť na to, čo všetko sa v týchto zázračných bobuliach nachádza. Na 100 gramov majú brusnice až 15 gramov vlákniny a 53 kalórií. Nachádza sa v nich množstvo antioxidantov, vitamínu A, B, C, K. Z minerálnych látok je to draslík, fosfor, železo, horčík, selén, sodík, vápnik a zinok. Súčasťou sú aj omega-6 a omega-3 mastné kyseliny.

Brusnice červené plody

Vďaka týmto látkam užívanie brusníc pomáha pri infekcii močových ciest, slúžia ako prevencia voči močovým kameňom, bojujú proti príznakom rakoviny a udržujú zdravie srdca. Preventívne by ste mali jesť brusnice aj ako posilňovač imunity. Obsahujú totiž enzým nazývaný nedialyzovateľný materiál, čo dokáže rozlišovať zdravé bunky a vírusy. Antioxidanty v brusniciach spomaľujú proces starnutia, zabíjajú a vyplavujú toxíny a vďaka vitamínu C podporujú tvorbu kolagénu. Ak máte problémy s vypadávaním vlasov alebo ich zlou kvalitou, vysoké množstvo vitamínu A a C v brusniciach vám s tým pomôže. Aj toto sú dôvody, prečo by ste mali začať s pestovaním brusníc vo vašej záhrade.

Obľúbené odrody brusníc

Keď sa chystáte na sadenie brusníc, je dobré zorientovať sa v dostupných odrodách. Každá má svoje špecifické vlastnosti, inú kvalitu a požiadavky na pestovanie. Medzi tie najčastejšie pestované odrody brusníc patria:

  • Koralle – staršia odroda pochádzajúca z Nemecka. Je obľúbená hlavne pre bohatú úrodu.
  • Red pearl – stredne úrodná odroda, no typická svojimi veľkými plodmi. Kvitne a rodí dvakrát do roka, vydrží aj horšie podmienky.
  • Ida – skoršia odroda, rastie v guľovitých kríkoch a úrodu prináša dvakrát ročne.
  • Sussi – rodí plody strednej veľkosti v priemernom množstve.
  • Sanna – bohato rodiaca odroda s guľatými pevnými plodmi. Sú typické tmavo-červeným sfarbením. Sanna patrí medzi stredne skoré odrody.
  • Linnea – neskorá odroda s menšími plodmi. Bobule sú sploštené, kyslejšie a keď ich správne skladujete, vydržia vám dlho.
  • Runo Bielawskie – ako už názov naznačuje, ide o poľskú odrodu brusníc. Je charakteristická výrazne nižším vzrastom, stredne veľkými bobuľami a rodí dvakrát počas sezóny.

Vhodné stanovište, pôda a vysádzanie

Ako sme už spomínali, prirodzene rastú brusnice pri ihličnatých lesoch, v suchšej pôde. Tento krík nemá rád a nedarí sa mu v pôde, ktorá je premočená, prehnojená a vápenatá. Na takomto stanovišti začnú brusniciam odumierať nové výhonky a postupne zhnije celá rastlina. Ak teda nemáte v záhrade borovicový les, musíte si ho umelo vytvoriť.

Brusnice sadenie v záhrade

Pôda by mala byť priepustná, tak akurát vlhká a kyslá. Stanovište by malo byť polotienisté, priame slnko brusniciam škodí. Pri vysádzaní postupujeme podobne ako pri čučoriedkach. Pripravte si jamu s rozmermi 80 x 80 x 40 centimetrov a zasypte ju rašelinou zmiešanou so zemou alebo substrátom pre kyslomilné rastliny. Do substrátu vytvorte rukou menšiu jamku a uložte tam sadenicu brusnice. Po vysadení rastlinu polejte a zamulčujte.

Ak plánujete pestovať brusnice v kvetináči, spodná vrstva musí byť drenážna k odvádzaniu prebytočnej vody. Na vrch je vhodné prisypať kôru, aby ste sa vyhli burine a nepoškodili pri pletí plytké korene brusnicového kríku.

Starostlivosť v priebehu roka

Brusnice máte vysadené, teraz je čas na správnu starostlivosť, aby vám bohato zarodili. Počas roka im nemusíte vyžadovať zvýšenú starostlivosť. Hnojiť by ste mali raz do roka. Rastlina vyžaduje hnojivá bez obsahu vápenatých zložiek. Tie by zvyšovali pH pôdy, čo brusnice nemajú rady. Podobné hnojivá sa používajú pre rododendrony alebo azalky.

Kríku sa darí vo vlhkej pôde, no neznesie premokrenie. Na polievanie odporúčame používať dažďovú vodu, pretože klasická voda z kohútika má vysoký obsah minerálov. Počas suchšieho obdobia polievajte výdatnejšie, ideálne dvakrát do týždňa. Zrezávanie pri čerstvo zasadených brusniciach nie je potrebné. Až pri rastlinách starších ako 7 rokov je vhodné zrezať na výšku do 7 centimetrov hneď na jar. Takto dosiahnete lepšiu úrodu, pretože strihom podporíte rast vzpriamených výhonkov. Na konci jesennej sezóny potom odstránite staré a prehusťujúce plazivé stonky.

Kvitnutie, dozrievanie a zber

Trpezlivosť ruže prináša, v tomto prípade sú to brusnice. Môžu rodiť už prvý rok po výsadbe, no pri obľúbených druhoch môžete očakávať úrodu až po troch rokoch. Krík kvitne v dvoch etapách – prvýkrát počas mája a júna, druhé kvitnutie je počas augusta. Vďaka tomu je aj úroda brusníc dvakrát. Úroda sa po prvom kvitnutí zberá koncom júna a je menšia, zbiera sa ručne. Druhý zber je úrodnejší a prebieha počas septembra a októbra. Z tejto etapy sú plody väčšie, kvalitnejšie a chutnejšie. Zber sa vykonáva ručne alebo česákmi, čo je pri väčšej úrode rýchlejšie. Nazbierané plody môžete priamo konzumovať, nechať ich usušiť alebo zavariť. Dajú sa skladovať čerstvé v chladničke, vydržia až mesiac. Mrazené vám vydržia rok.

Brusnice kvitnutie

Okrem plodov sa zbierajú aj listy. Opatrne ich odtrhnite, aby sa nepoškodili alebo neskrčili. Zbierajú sa naraz s plodmi, keď sú najviac zelené. Usušia sa v tieni, umelom svetle alebo na slnku. Teplota by nemala prekročiť 40 stupňov Celzia. Skladovanie je na suchom mieste bez svetla u pripravených plodov aj listov.

Rozmnožovanie odrezkami

Najvhodnejším spôsobom rozmnožovania brusníc sú odrezky – z mladých výhonkov odrežte aspoň 10 cm kúsky a tie vysaďte do mierne vlhkej pôdy pozostávajúcej zo zmesi rašeliny, piesku, pilín a ihličia. Na vrch dajte mulčovú vrstvu z rašeliny. Pôdu jemne pokropte a prikryte igelitom. Odrezky nechajte cca 3-4 týždne zakoreniť. Po mesiaci je vhodné rastlinu pohnojiť minerálnym hnojivom.

Ochrana brusníc pred mrazom, chorobami a škodcami

Brusnice na zimu neopadávajú, takže je dobré preventívne ich pred mrazom ochrániť. Môžete ich prikryť vrstvou čečiny, použiť sa dá aj usušené lístie. Keďže je krík nízky, dá sa jednoducho celý zakryť. V prípade, že aj po prikrytí rastlín niektoré vetvičky zamrznú alebo sa polámu, treba ich odstrániť. Neodkrývajte ich počas zimy, ale rastlinu ošetrite hneď na začiatku jari. Je dobré nechať niektoré plody premrznúť. Vďaka tomu budú mať ešte sladšiu chuť.

Voči väčšine chorôb a škodcov sú brusnice odolné, ohrozujú ich len hubovité choroby. Vyskytujú sa v prípade, ak krík nadmerne polievate a pôda neodvádza vlhkosť preč. Prejavuje sa to opadávaním listov, plody sa v tomto prípade nepoškodzujú.

Využitie v kuchyni

Plody brusníc môžete spracovať rôznymi spôsobmi, skonzumovať ich hneď alebo ich uskladniť na neskôr. Dajú sa zavárať ako kompót, pripravte si z nich šťavy, omáčky, džúsy, koktaily alebo čaje. Najčastejšie sa podávajú práve s mäsom. Hodia sa k hovädzine a divine. Asi každý z nás pozná chuť sviečkovej s brusnicami a šľahačkou. Čerstvé a sušené listy sa používajú na prípravu čajov aj obkladov.

Gazdinky si brusnice uskladňujú vo forme džemu. Pripravuje sa z brusníc, cukru, vody, klinčekov a škorice. Nezvyčajný je brusnicový likér, no určite ho odporúčame vyskúšať. Pripravíte si ho z brusníc, vody, cukru, klinčekov, strúhanej citrónovej kôry a rumu alebo vodky. V lete sa môžete osviežiť brusnicovým smoothie. Na prípravu vám postačí pár minút a ingrediencie si musíte meniť podľa chuti. Vyskúšať môžete napríklad zmes brusníc, jablka, pomarančovej šťavy, vody a pol lyžičky škorice. Pre svojich hostí si pripravte letné drinky plné vitamínov z brusníc.

Autor článku

Kristína Šafrová

Som študentkou odboru manažment na Žilinskej univerzite. Vo voľnom čase sa venujem práve písaniu článkov, sledovaniu aktuálneho diania a tým...


Komentáre

20/11/2022 13:15
Štefan

O rozmnozovani ani veta!

21/11/2022 07:53
Redakcia TopByvanie.sk

Dobrý deň,
ďakujeme za upozornenie, odsek o rozmnožovaní je do článku doplnený.

22/11/2022 12:23
Zdenek Amrich

Dobry den. daju da brusnice vypestovat zo semena?

29/11/2022 16:01
Redakcia TopByvanie.sk

Áno, brusnice môžete pestovať aj zo semien - zo suchých na jar, z čerstvých koncom leta. Odporúča sa pestovanie v nádobách naplnených rašelinou a posypaných vrstvou piesku alebo machu. Semienka treba poliať, nádobu zakryť fóliou a umiestniť na teplé miesto. Treba dozerať na pravidelné polievanie, cca po 2-3 týždňoch by ste mali mať sadenice.

Pridať komentár

Pozrite si aj naše inšpirácie

Žltá kúpeľňa – aj doplnky rozhodujú Žltá kúpeľňa – aj doplnky rozhodujú

Nebojte sa žltej! Každý deň s ňou môžete začínať ráno v kúpeľni, zlepšiť si náladu, keď si pôjdete umyť ruky, či sa dostať do hravej nálady, keď sa pôjdete prepudrovať. 

Čierny gauč sa stane dominantou každej obývačky Čierny gauč sa stane dominantou každej obývačky

Je čierny gauč dobrou voľbou? Určite áno. Pozrite sa, ako dobre môže v miestnosti vyzerať a s čím všetkým sa dá kombinovať.

Úložný priestor v kuchyni Úložný priestor v kuchyni

Tieto šikovné triky vám pomôžu vytvoriť si kuchyňu snov plnú úložných priestorov, ktoré vás nebudú stáť hotový majetok.



Publikované dňa: 04.04.2022
Posledná aktualizácia:
Hodnotenie článku:
(91.4%)

V tejto kategórií nájdete aj:

Polievanie izbových rastlín prevarenou vodou. Ako často?Polievanie izbových rastlín prevarenou vodou. Ako často?

Správna technika polievania izbových rastlín je dôležitou súčasťou našej starostlivosti. V dnešnom článku vám poradíme ako polievať izbové rastliny a ktorým chybám sa vyhnúť.

Izbové rastliny, ktoré čistia vzduch. Dracena, Fikus aj LopatkovecIzbové rastliny, ktoré čistia vzduch. Dracena, Fikus aj Lopatkovec

Poznáte rastliny, ktoré čistia vzduch v byte? Palmy, svokrin jazyk, spiaca panna. Ako ich pestovať? Všetko podstatné sa dozviete v našom dnešnom článku.

Senecio (starček) – druhy, pestovanie, starostlivosť, rozmnožovanie, prezimovanieSenecio (starček) – druhy, pestovanie, starostlivosť, rozmnožovanie, prezimovanie

Či už ste vášnivý pestovateľ alebo s izbovými rastlinami iba začínate, rôzne typy starčekov sú ideálne na každý parapet či poličku. Nemajú totiž vysoké nároky na starostlivosť.